EKONOMİ - 25 Eylül 2024 Çarşamba 10:13

Van’da üretilen karavanlar Türkiye’nin dört bir yanına gönderiliyor

A
A
A
Van’da üretilen karavanlar Türkiye’nin dört bir yanına gönderiliyor

Van’da yaklaşık 2 ay önce kurulan Daniel Karavan, ürettiği çekme karavanları Türkiye’nin farklı illerine gönderiyor.


Yıllardır turizm başta olmak üzere birçok sektörde hizmet veren Vanlı girişimci Rasim Baytar, Reşat Yeşilağaç ve Zeki Özköseoğlu, Edremit ilçesindeki İş Geliştirme Merkezinde (İŞGEM) kurdukları imalathanede çekme karavan üretimine başladı. Daniel Karavan isimli imalathanede Artos ve Olimpos modelleriyle üretim yapmaya başlayan girişimciler, ürettikleri karavanları Türkiye’nin farklı illerine gönderiyor.


Yaklaşık iki ay önce kurulmalarına rağmen 11 adet çekme karavanın üretildiğini belirten firma yetkililerinden Rasim Baytar, “Pandemi sonrası değişen dünya düzeni, insanların yaşam şekilleri ve daha çok rahatlıklarına düşkünlüklerini göz önüne alarak çekme karavan kültürünün topluma ciddi anlamda entegre olduğunu gördük. Bunun yanında Van başta olmak üzere Doğu Anadolu Bölgesinde hiç karavan üretimi olmadığını fark ettik. Gerekli Ar-Ge çalışmasını yaptıktan sonra burada 500 metrekarelik alanda çekme karavan üretimi yapmaya başladık” dedi.



"Her bütçeye uygun karavanımız var"


Üretilen tüm karavanların Avrupa standartlarına uygun olduğuna dikkat çeken Baytar, “Şu an 11’inci karavanımızı üretiyoruz. İlk başta stok çalışıyoruz. Karavanlarımız gayet kaliteli olup her bütçeye uygun karavanımız var. Yani isteyen herkes O2 belgeli çekme karavan sahibi olabilir. Karavanlarımız 400 bin TL’den başlayıp 1 milyon 250 bin TL’ye kadar çıkabiliyor. Özelliğine göre fiyat değişkenlik gösterebiliyor. Tamamıyla müşterinin isteği doğrultusunda ek özellik konulup veya bazı özellikler çıkartılabiliyor” ifadelerini kullandı.



"Üretilen karavanlar yaz ve kış şartlarına uygundur"


Üretilen karavanların yaz ve kış şartlarına uygun olduğunu vurgulayan Baytar, “Bizim yaptığımız karavanlar yaz ve kış kullanımına uygundur. Yazın sıcaklığını içerisine almaz, kışın ise sıcaklığı dışarıya vermez ve soğuğu da içeriye almaz. Yani yapılan bir buzdolabı neyse bizim yaptığımız karavanlar da o şekildedir. Birçok karavan firması bunu kullanmıyor ama olması gereken budur. Karavan kültürü noktasında Türkiye standartları daha tam oturmamış ancak bu standartlar da yavaş yavaş oturacaktır” diye konuştu.



"Çok fazla ziyaret eden var"


KOSGEB destekli kurulan imalathanede 3 ustabaşı olmak üzere 6 kişinin istihdam edildiğini de sözlerine ekleyen Baytar, “Şu an için daha reklam çalışmalarına başlamadık ama ona göre 4’üncü karavanımızı satıyoruz. 3 aydır üretime başladık ama bizim Ar-Ge’miz son bir yıla dayanıyor. Reklam çalışmaları olduktan sonra talebin olacağına inanıyoruz. Çünkü çok fazla gelip ziyaret eden, inceleyen var. O yüzden ileriki süreçlerde fazlasıyla isteklerimizi karşılayacağımıza inanıyorum”.


Sıfırdan bir karavanın 5 ila 8 iş günü içerisinde tamamlanabildiğini belirten Baytar, aracında çekme demiri olan herkesin karavan sahibi olabileceğini söyledi. Şu anda 11’inci karavanı ürettiklerini dile getiren Baytar, üretilen karavanların Diyarbakır, Denizli ve Van’a satıldığını söyledi. 4 kişi kapasiteli olan karavanlarda; ocak, masa, buzdolabı, ortam ısıtıcısı, yatak ve banyonun yer aldığını belirten Baytar, karavanın üzerinde güneş panellerinin olduğunu ve böylece kendi enerjisini üretebildiğini söyledi. Güneşlik ve sineklik olan camların çift katmandan oluştuğunu da sözlerine ekleyen Baytar, karavanda 7/24 sıcak suyun olduğunu ifade etti.



Van’da üretilen karavanlar Türkiye’nin dört bir yanına gönderiliyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ordu Üreten kadın: Tek başına 20 büyükbaş hayvana bakıyor Ordu’da yaşayan 41 yaşındaki Emine Mutlu, 1 inek ile başladığı hayvancılıkta sayıyı 20’lere çıkardı. Eşinin uzun yol şoförü olması sebebiyle çalışmalarını tek başına yürüten, tek başına olması ve zamanın kısıtlı olmasından dolayı da sütün muhafaza edilmesi konusunda sorunlar yaşayan Emine Mutlu’nun en büyük destekçisi Ordu Büyükşehir Belediyesi oldu. Ordu Büyükşehir Belediyesi tarım ve hayvancılık projeleri ile kente yeni bir soluk kazandırdı. Yeni projeleri hayata geçirmenin yanı sıra mevcut işletmelere de desteklerini sürdüren Büyükşehir Belediyesi üreticilerin en önemli destekçisi olmaya devam ediyor. Büyükşehir Belediyesi bu doğrultuda çiğ süt altyapısını geliştirerek, sütün kalitesini ve pazar değerini artırmak içinde desteklerini sürdürüyor. Destekler üretimi arttırdı Ordu’nun Altınordu ilçesinde yaşayan 41 yaşındaki Emine Mutlu’da bu desteklerden faydalanan üreticilerden bir tanesi oldu. 5 yıl önce 1 inek ile hayvancılığa başlayan ve başladıktan sonra hayvancılığı sevmeye başlayan Mutlu, her geçen yıl hayvan sayısını arttırarak 20’lere kadar ulaştı. İnek sayısının artması ile süt üretimini de arttıran Emine Mutlu, sütün muhafaza edilmesi konusunda aksaklıklar yaşadı. Sütün muhafazası Büyükşehirden Bu konuda Büyükşehir Belediyesi devreye girerek Mutlu’ya 200 litrelik ev tipi süt soğutma tankı desteği verdi. Bu sayede sütünün koruma altına alan Emine Mutlu, sütünü değerinde satarak aile ekonomisine önemli katkı vermeye başladı. “Süt tankları kurtarıcımız oldu” Hayvancılığı severek yaptığını kaydeden ve Büyükşehir Belediyesinin destekleriyle daha da güçlendiğini aktaran Emine Mutlu, üretmeye devam edeceğinin altını çizdi. Ordu Büyükşehir Belediyesinin destek verdiği süt tankının kurtarıcıları olduğunu belirten ve sütü sağlıklı bir şekilde sakladıklarını ifade eden Mutlu şöyle konuştu: “Bu işe eşimin isteği ile 5 yıl önce başladık. İlk zamanlar ben çok tercih etmiyordum ama sonradan sevmeye başladım. 1 inek ile başladık, şimdi sayımız arttı. Onlar benim çocuğum gibi oldular artık severek yapıyorum. Bu işleri yaparken sütü muhafaza altında tutmak bizi çok zorluyordu. Büyükşehir Belediyemizde bu hususta bize yardımcı oldu süt tankı desteğinde bulundular. Birkaç gün sütümüzü çok rahatlıkla bu tanklarda saklayabiliyoruz. Bizim gerçekten kurtarıcımız oldu. Artık müşterilerimize sütümüzü rahat bir şekilde sunabiliyoruz. Büyükşehir Belediye Başkanımız Dr. Mehmet Hilmi Güler’e desteklerinden dolayı çok teşekkür ediyorum.”
Burdur Doğaya bırakılan kızıl geyik, vatandaşlara kendini sevdirdi Doğa koruma ve milli parklar 6. Bölge müdürlüğü tarafından Eşeler yaylasına bırakılan kızıl geyik Salda Gölü kenarında bulunan Salda köyü içlerine gelerek vatandaşlara kendini sevdirdi. Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü (DKMP) tarafından "Nesli Tehlike Altında Olan Türlerin Tekrar Eski Yaşam Alanlarına Geri Kazandırılması Projesi" Türkiye’nin her yerinde olduğu gibi Burdur’da yürütülen çalışmalar ile devam ediyor. Bu çerçevede Tarım ve Orman Bakanlığı ve Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından Burdur’da bulunan Salda Gölü çevresine getirilen 5 erkek, 18 dişi kızıl geyik Eşeler Yaylası’na salınmıştı. Buraya salınan geyiklerin çiftleşip üreyerek Salda Gölü çevresinin kızıl geyik yuvası olması ve yaban hayatını koruması bekleniyordu. Salda Köyü içlerine gelen kızıl geyik kendini sevdirdi Eşeler yaylasına bırakılan kızıl geyiklerden bir tanesi Salda Gölü kenarında bulunan Salda Köyü içlerine kadar indi. Vatandaşların haber vermesi üzerine geyiğin olduğu yere giden Salda Köyü muhtarı Osman İlhan köyde geyiği görünce hem sevip hem de köy içinden ormanlık alana doğru uzaklaşmasını sağladı. O anları ise sosyal medya hesabında yayınladı. Görüntülerde geyiğin olduğu yere gelen muhtar Osman İlhan’ın; “Çok akıllı bunlar. Kızıl geyikler Salda Gölü’ne geldi” dediği görüldü. Bir süre çocukları ile birlikte geyiği seven ve özçekim yapan Muhtar İlhan daha sonra geyiğin ormanlık alana doğru ilerlemesini sağlayarak köyden uzaklaştırdı. Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü tarafından vahşi doğada yaşamaya uyumlu olan kızıl geyiklerin hem kendilerini koruması hem de bölgedeki vatandaşların geyikler tarafından gelebilecek saldırılara karşı geyiklerden uzak durulması öneriliyor.
İzmir İzmir’de yanan ormanlık alana 1 milyon 100 bin fidan dikilecek İzmir Valisi Süleyman Elban, Karşıyaka ilçesinde 15 Ağustos tarihinde çıkan orman yangını ile ilgili bölgede basın açıklaması yaparak, "2024 sonuna kadar 500 bin fidan ve 2025 yılı Mart ayına kadarlık dönemde ise 600 bin olmak üzere 1 milyon 100 bin fidan dikerek ve 8 ton tohum atarak, 2025 Mart ayı itibarıyla bu yanan bölgedeki ağaçlandırma çalışmalarını tamamlamayı düşünüyoruz" dedi. İzmir Valisi Süleyman Elban, Karşıyaka ilçesinde 15 Ağustos 2024 tarihinde çıkan, çok sayıda ev ve iş yerinin yandığı orman yangınına ilişkin yangın bölgesinde basın açıklaması yaptı. Alanda yanan ağaçların temizlenmesi için hummalı bir çalışma var Çalışmaların devam ettiği bölgede incelemelerde bulunan Vali Elban, zarar gören bin 586 hektarlık alanın orman alanı olduğunu, bin 300 küsür hektarlık alanın ise mera, tarım arazisi ve yerleşim yeri olduğunu söyledi. Alanın tekrar ağaçlandırılması için yoğun bir şekilde çalışıldığını anlatan İzmir Valisi Süleyman Elban, alanda yanan ağaçların temizlendiğini kaydetti. Yanan bölgeye 1 milyon fidan, 8 ton tohum: 2025 Mart ayında tamamlanacak Bölgede, 1 milyon 100 bin fidan dikilerek 8 ton tohum atılacağını aktaran Vali Elban, 2025 Mart ayı itibarıyla yanan bölgedeki çalışmaların tamamlanmasının planladığını dile getirdi. Vali Elban, "Şu anda gördüğünüz üzere sahada önce mevcut yanmış olan ağaçlar temizleniyor. Sağlam ağaçlar tespit ediliyor ve bu alanın hem ağaçlandırılması hem de daha dirençli bir orman oluşturulması ile ilgili bir kısım çalışmalar yürütülüyor. Burada öncelikle hem ağaçlandırmaya yönelik hazırlıklar yapılıyor hem de arazide ve dere yataklarında erozyon ve taşkınlarla ilgili daha dirençli bir orman yapısı oluşturma ile ilgili çalışmalar yürütülüyor. Yine burada dikilecek ağaçlarla ilgili tür seçimleriyle ilgili çalışmalar yapıldı. Burada kendi doğal ağaç yapısı dışında da; ayrıca kara ve mavi selviler, 3 çeşit meşe ağacı ve diğer bir kısım yapraklı ağaçlarla da bu orman yapısı desteklenip, yangınlara karşı daha dirençli hale getirmeyle ilgili bir çalışma da yürütülüyor. Bu alandaki altyapı; yani ağaçlandırmaya yönelik altyapı hazırlık çalışmalarını 11 Kasım’a kadar tamamlamayı düşünüyoruz. 11 Kasım’da hem sizleri hem tüm hemşerilerinizi de Milli Ağaçlandırma Günü’nde burada yanan bu bölgedeki ormanlık alanda ağaçlandırma çalışması ile ilgili hepinizi bekliyoruz. Bu sahada yaklaşık 2024 sonuna kadar 500 bin fidan ve 2025 yılı Mart ayına kadarlık dönemde ise 600 bin olmak üzere 1 milyon 100 bin fidan ve 8 ton tohum atarak, 2025 Mart ayı itibarıyla bu yanan bölgedeki ağaçlandırma çalışmalarını tamamlamayı düşünüyoruz" dedi. Yanan alanların imara açılacağı iddialarıyla ilgili açıklama Vali Süleyman Elban, yanan alanların imara açılacağı iddialarıyla ilgili ise şöyle devam etti: "Anayasamızın 169. maddesinde, yanan ormanların hiçbir şekilde orman dışında bir amaçla kullanılamayacağı düzenlenmiştir. Dolayısıyla buranın orman amacı dışında başka bir amaçla kullanılması söz konusu değil."