MAGAZİN - 05 Ağustos 2023 Cumartesi 07:05

Uşak’ta ikincisi düzenlenen Gurbetçi Festivali başladı

A
A
A
Uşak’ta ikincisi düzenlenen Gurbetçi Festivali başladı

Uşak Belediyesinin ikincisini düzenlediği Gurbetçi Festivali renkli gösterilerle başladı.


Çeşitli festivallerle ülkenin gündemine oturan Uşak Belediyesi, ikincisini düzenlediği “Gurbetçi Festivali” başladı.



Yeşil Karaağaç Mesire Alanı’nda düzenlenen festival açılışına Uşak Valisi Dr. Turan Ergün, Uşak Belediye Başkanı Mehmet Çakın, Yurtdışı Türkler (YTB) Başkanı Abdullah Eren ve bazı protokol üyelerince festival alanında bulunan alana fidan dikimi yapıldı. Fidan dikiminin ardından alanda bulunan, gurbet yolculuğuna ilk çıkan Türk vatandaşlarının fotoğraflarının bulunduğu sergi ve stantların gezilmesinin ardından konuşma yapan Uşak Valisi Dr. Turan Ergün “Bundan 60 yıl önce basit işler için giden neslin 2. Ve 3. Nesli artık Avrupa gurbetçi değil Avrupa’nın sahibi, Avrupa’nın işvereni konumuna geldi. Siz gurbetçi yurt dışında yaşayan kardeşlerimiz, geçen bu süre içinde her zaman Türkiye Cumhuriyeti’ne bu devlette bu millette bağınızı hiçbir zaman koparmadınız. Özellikle 1980 sonrası Türkiye’nin dışa açılma politikalarıyla birlikte de, Türkiye bu konuda çok ciddi adımlar attı. Yurt dışı Türkler Başkanımızda ifade etti 2010 yılında Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın temsilleriyle Yurt Dışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı kuruldu. Bunun kurulma sebebi bütün bir birlikte olarak hem yurt dışında hemde yurt içinde çalışan vatandaşlarımızın bağlı, güçlendirmek ve sürekliliği sağlamaktır. Ben şuna inanıyorum bir milletin gücü sadece milli sınırları içindeki güçle ölçülmez. Bugün İsrail’in gücü İsrail’deki ülkenin içindeki insanlardan gelmiyor. Dünyadaki Yahudi Topluluğu’nun birlikteliğinden geliyor. Bugün Amerika’daki lobilerin faaliyetini düşün her ülke orda kendi lobicilik faaliyeti yaptırmak için para veriyor. Ne mutlu bizeki Avrupa’da 5 milyon Türk Vatandaşı olarak ve orada ekonomisinede etki edecek şekilde bir söz sahibi olarak gücümüze güç katıyor sizlerin oralarda varlığınız ne mutlu size” diye konuştu.



Vali Ergün’ün ardından konuşma yapan YTB Başkanı Abdullah Eren, "Yıllar önce Avrupa’ya, Almanya’ya Avusturya’ya, Fransa’ya, Belçika’ya, Hollanda’nın dört bir tarafına vatandaşlarımız gitti. Onlar işçi olarak gittiler. Oralarda çalışmak için gittiler. Fakat çalışkanlıklarıyla, fedakarlıklarıyla, azimleriyle, cefakarlıklarıyla bu ülkelerde kalıcı hale geldiler. Eğer bugün Avrupa bu durumdaysa 60’lı 70’li 80’li yıllarda oraların fabrikalarında, sokaklarında, caddelerinde, madenlerinde çalışan Türk işçilerin emekleri sayesinde bu noktadalar. Bunu kendileri de söylüyorlar. Şu an Avrupa’da 5 milyon vatandaşımız yaşamakta. Bunların büyük bir kısmı Almanya’da, Fransa’da, Avusturya da yaşamakta ve bu insanlarımız bin bir güçlükle bugünkü durumlarına geldiler." dedi.



Yurtdışında yaşayan vatandaşların Uşak’a olan hasretlerini gidermeleri için festival yaptıklarını belirten Uşak Belediye Başkanı Mehmet Çakın, " Burada hem şehirlilerimizle bir arada olmak, kaynaşmak, memleketlerine olan hasretlerini gidermek, gençlerimizle çocuklarımızla birlikte bu süre içerisinde güzel vakit geçirsinler istiyoruz. Bu kaynaşma bu birliktelik aziz Türk milletinin birlik ve beraberliğini pekiştirmek bizim amacımız. Bu doğrultuda atılacak he bir adımın çok kıymetli olduğuna inanıyoruz. Bu amaçla içinde bulunduğumuz Yeşil Karaağaç Mesire alanının açılışıyla birlikte birincisini gerçekleştirmiş olduğumuz Gurbetçi Festivali’nin bu senede çok daha coşkulu, güzel ve çok fazla katılımla yeniden gerçekleştirmekten büyük bir memnuniyet duyuyoruz." diye konuştu.



Konuşmaların ardından Festival Ünlü Sanatçı Ufuk Çakır konseriyle son buldu.


Uşak’ta ikincisi düzenlenen Gurbetçi Festivali başladı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Eskişehir Velilerden ’okulumuz taşınmasın’ çağrısı Eskişehir’de bulunan bir okulun eğitim-öğretim yılı devam ederken ikiye bölünerek bir kısmının 4 kilometre ileriye taşınacak olmasına veliler tepki gösterdi. Odunpazarı ilçesi Emek Mahallesi Tarih Bulvarı’nda bulunan okul, ilkokul ve ortaokul olarak ikiye ayrılıyor. Yaklaşık 4 kilometre uzaklıkta yapılan yeni okula ilkokul öğrencilerinin kasım ayında gönderileceğini öğrenen veliler, duruma tepki gösterdi. Okulun mevcut konumunun öğrencilerin evlerine yakın olduğunu belirten veliler, binanın taşınması durumunda mesafeden dolayı hem servis külfeti ile öğrencilerin zorlanacağına dikkat çekti. Eğitim öğretim yılı başlangıcında ya da yarı tatili beklemeden yapılacak değişiklikle öğrencilerin düzenlerinin bozulacağını ifade eden veliler, yakın olan okul binasının konumunun değişmesini istemediklerini söyledi. “Evlerimiz yakın ve okulu da seviyoruz” Okulda çocuğu öğrenim gören Huriye Çelik, “Oğlum bu okulda okuyor. Okulun kasım ayında taşınma durumu varmış. Biz okulun taşınmasını istemiyoruz. Çocuklarımız daha küçük, bakıma muhtaçlar. Psikolojileri de bozulacak taşınması gündemde olan okul çok uzak. Bu okul evlerimize yakın, taşınmalarını istemiyoruz. Buraya yürüyerek geliyoruz, diğer okula gitmemiz zor. Servis ücretlerini de bilmiyoruz. Şu an çocuğumuz da biz de zor durumdayız. Diğer okul yokuşta gidilecek gibi değil. Biz kimi görsek okulun taşınmasını istemiyor. Evlerimiz yakın ve okulu da seviyoruz” dedi. “Servis parası verecek bir bütçem yok” Okulda öğrencisi bulunan başka bir veli olan Ehliman Sarıçiçek, “Emek Mahallesi’nde oturuyoruz. Biz bu okulda okuyoruz. Oğlum 4. sınıfa gidiyor ama kızımla biz yukarıdaki okula gidecekmişiz. Bizim çocuklarımızı oraya gönderme şansımız yok. O okul çok uzak, bir sene daha burada kalabilme şansı istiyoruz. Bizi yukarıdaki okula 11 Kasım’da göndereceklermiş. Ortaokul bizi istemiyormuş, ilkokul yapmışlar. Bu okula evlerimiz çok yakın diğer okula ise çok uzak. Servis parası verecek bir bütçem yok” ifadelerini kullandı.