ÇEVRE - 25 Eylül 2024 Çarşamba 21:26

Trabzon’da selin bilançosu netleşiyor

A
A
A
Trabzon’da selin bilançosu netleşiyor

Trabzon’da 20 Eylül 2024 Cuma günü Arsin, Yomra, Araklı ve Sürmene ilçelerinde etkili olan şiddetli yağışlar sonrası yaşanan sel ve heyelanların neden olduğu ağır bilanço netleşiyor.


Konuyla ilgili Trabzon Valiliği’nden yapılan açıklamada, sel ve heyelan bölgesinde 705 personel ve 373 iş makinesi ile kapanan yol güzergahlarında ve dere yataklarında rüsubat temizleme çalışmalarının devam ettiği hatırlatıldı.



Şu ana kadar belirlenen zarar 205 milyon TL üzerinde


Araklı, Arsin, Sürmene ve Yomra ilçelerinde toplamda 36 mahallenin heyelan, sel ve su baskınından etkilendiği belirtilen açıklamada "Bu mahallelerde 25 konut ve 1 işyeri, 1 ahır boşaltılmıştır. Diğer mahallelerde çalışmalar devam etmektedir. Zarar tespit çalışmalarına başlanılmış olup Araklı, Arsin ve Sürmene ilçelerimizde 128 iş yeri, 122 konut ve 81 araçta çalışmalar tamamlanmıştır. Toplam maliyet 205 milyon 526 bin 31 TL olarak tespit edilmiştir. Hasar tespit çalışmalarında 36 hasarsız, 27 az hasarlı, 6 ağır hasarlı, 1 yıkık olmak üzere toplamda 70 yapıda inceleme yapılmıştır. Araklı, Arsin, Sürmene ve Yomra ilçelerimizde 504 üreticiye ait toplam 276 bin 898 metrekare tarım arazisi ve 65 bin 700 depo ürün zarar görmüştür" denildi.



Yollardaki hasar tespit çalışmaları sürüyor


Açıklamada, yol ağlarındaki hasar tespit çalışmalarının sürdüğü belirtilerek şu ifadelere yer verildi:


"Büyükşehir ve ilçe belediyelerin ağındaki yol ve sanat yapılarında meydana gelen yıkımlara ilişkin hasar tespit ve onarım çalışmaları devam etmekte olup şimdiye kadar 195 noktada 166 istinat duvarı ve 42 adet menfez, 2 büz, 1 açık kanal, 150 metre beton yol yapılması gerektiği tespit edilmiştir. İlçelerimizdeki tüm abonelere ait telefon ve internet hatlarındaki sorunlar giderilmiş olup hat onarım çalışmaları devam etmektedir. Enerji nakil hatlarındaki tüm arızalar giderilmiş, enerji verilemeyen mahalle kalmamış olup hatlardaki bakım ve onarım çalışmaları devam etmektedir. 10 ilden gelen 110 AFAD gönüllüsü ile 4 okul, 2 cami ve Araklı Devlet Hastanesinde temizlik çalışmaları tamamlanmıştır. Bölgede heyelan ve sellerin etkilerini bertaraf etmek üzere ilgili tüm kurumlarımız çalışmalarını hassasiyetle sürdürmektedir."


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Bahçelievler Belediyesi, Sağlıklı Kentler Birliği Eylül ayı toplantısına ev sahipliği yaptı Bahçelievler Belediyesi, Sağlıklı Kentler Birliği’nin Eylül ayı encümen toplantısına ev sahipliği yaptı. Bahçelievler Belediyesi Başkanlık Binası’nda gerçekleştirilen toplantıya ev sahibi Bahçelievler Belediye Başkanı Hakan Bahadır, Sağlıklı Kentler Birliği Başkanı ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı, Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, Beykoz Belediye Başkanı Alaattin Köseler, Sağlıklı Kentler Birliği Genel Sekreteri Murat Ar ve birliğin diğer üyeleri katıldı. Toplantıda konuşan Bahçelievler Belediye Başkanı Hakan Bahadır, iklim değişikliği ve sürdürülebilir çevre politikalarının önemine vurgu yaptı. Başkan Bahadır, "Bugün farklı illerden gelen belediye başkanlarımızla Sağlıklı Kentler Birliği’nin encümen toplantısını gerçekleştirdik. Burada 8 tane belediye başkanı var. Meclise girecek bazı kararlar aldık. Sağlıklı Kentler Birliği’nin asıl hedefi özellikle dün Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın Amerika’da Birleşmiş Milletler’de bahsettiği gibi iklimle alakalı insanları, şehirleri, ülkeleri bilinçlendirmek ve bu sadece bir ülkenin çabasıyla değil tüm insanların çabasıyla oluyor. Türkiye olarak, Sağlıklı Kentler Birliği olarak bunun çabası içindeyiz. Hedefimiz gelecekte plastiklerin, atıkların olmadığı bir dünya miras bırakmak. İklimdeki bozukluğu dengeleyerek kuraklığı önlemek ve suyumuzun devamını sağlamak. Toplantıya katılan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Bey’e diğer belediye başkanlarına teşekkür ediyorum. Çok verimli bir toplantı oldu" dedi. Toplantı sonrası katılımcı belediye başkanları Bahçelievler Belediye Başkanlık Kampüsü’nü ziyaret ederek, yapılan çalışmaları yerinde inceledi. Katılımcılar, kampüs turu sırasında Bahçelievler Belediyesi’nin sıfır atık ve enerji tasarrufu projeleri hakkında bilgi aldılar.