KÜLTÜR SANAT - 04 Mart 2024 Pazartesi 09:16

135 yıllık geçmişi olan Trabzon Fanilası coğrafi işaret alma yolunda

A
A
A
135 yıllık geçmişi olan Trabzon Fanilası coğrafi işaret alma yolunda

Zengin dokuma kültürüne sahip Trabzon’da yaklaşık 135 yıldır üretilen ve Kurtuluş Savaşında Mehmetçiğin de giydiği Trabzon Fanilası coğrafi işaret alma yolunda emin adımlarla ilerliyor.


Kışın sıcak, yazın serin tutma özelliği bakımından günümüzde de yoğun tercih edilen ve tamamen organik malzemeden üretilen Trabzon Fanilası, 1890’lı yıllardan sanayileşmeyle birlikte Trabzon’da üretilmeye başlandı. Günümüzde şehrin farklı yerlerindeki mahallelerde dokunarak yaşatılmaya çalışılan Trabzon Fanilası için coğrafi işaret alma hazırlıkları tamamlandığı ve başvuru aşamasına gelindiği kaydedildi.



"Kurtuluş Savaşında Mehmetçiğimiz giydi"


Trabzon Fanilasının tarihi 1890’lı yıllara kadar uzandığını, Trabzon Fanilasını Kurtuluş Savaşında askerlerimizin giydiğini kaydeden Trabzon Olgunlaşma Enstitüsü Müdürü Sibel Karabina, “Trabzon fanilası 1890’lı yılların sonunda sanayileşmeyle beraber Trabzon’da üretilmeye başlandı. Trabzon dokuma kültürü olan bir kentimiz. Burada Osmanlı zamanında keten bezi ile keten dokumalarla feretiko dokumalar yapılıyordu. Daha sonra sanayileşmeyle birlikte örgü makinasıyla Trabzon’a yerleşti. Mumhane ’de özel bir girişimcinin kurduğu fabrikada bayanlar tarafından tezgâhlarda dokumaya başlandı. Daha sonra Yenicuma, Faroz, Çarşıbaşı, Vakfıkebir gibi yerlerde kadınların geçim kaynağı olacak şekilde dokunmaya başlandı. Trabzon Fanilası, Kurtuluş Savaşında askerlerimizin giydiği giysi oldu. Trabzon Fanilası hala ilk günkü üretimiyle devam ediyor. Fanila daha sonra bayanların çeyizlerinde olsun, günlük yaşamda olsun kullanılmaya devam etti. Bu meslek unutulmadan mahalle aralarında kadınlarımızın tarafından tezgâhlarda dokunmaya devam ederken Trabzon Olgunlaşma Enstitüsünde de yaklaşık 20 yıldır atölyede buna yönelik çalışmasını sürdürüyor. Trabzon Fanilasına ilgi çok yoğun” dedi.



Coğrafi işaret alması yönünde çalışmalara başlandı


Trabzon Fanilası için coğrafi işaret alma çalışmaları başladığını ifade eden Karabina, “Trabzon fanilası 100 yıldan fazla bu bölgede üretildiğinden coğrafi işaret alma konusunda çalışıyoruz. Gerekli hazırlıklar yapıldı şu anda başvuru aşamasında. Trabzon Fanilası organik ipten yapıldığı için kışın sıcak tutma özelliğine sahip yazın da terletmiyor. Trabzon Fanilası yaşatılması için özel sektörde halen üretilmeye devam ediyor. Milli Eğitim Bakanlığına bağlı kurumumuzda da üretime devam ediyor. Kurumumuzda şu anda 18 kursiyerimiz var. Halk Eğitim Merkezinde de kurslar açılarak yaygınlaştırma çalışmaları yapılıyor” diye konuştu.


Trabzon Fanilasının yapımında herhangi bir katkı maddesinin olmadığını ifade eden Olgunlaşma Enstitüsü usta öğreticilerinden Büşra Altuntaş, “Bütün işi, tek tek, ilmik ilmik elle yapıyoruz. Tamamen ham pamuk yapılıyor herhangi boya yok, katkı maddesi yok, tamamen organik. Trabzon fanilası eskiden bayanların çeyizinde olurdu günümüzde yine tercih ediliyor. Şu anda da kurumumuzda üretimi devam ediyor” şeklinde konuştu.


Trabzon Fanilasının günümüzde halen rağbet gördüğünü kaydeden bir diğer usta öğretici Gönül Ünver ise ”Trabzon Fanilasına 25 yıldır emek verdim. Bu alanda öğrenciler yetiştirdim. Trabzon Fanilasında bir ara duraklama olmuştu biz bunu okullara taşıyarak daha geniş boyutta çalışmasını başlatıp öğrenciler yetiştirdik. Günümüzün teknolojisine ayak uydurarak fanilayı dış giyim olarak da yapmaya başladık. Bunun yanı sıra, organik pamuk ipliği daha sağlıklı olduğu için bebek ürünlerine de girdik. Günümüzde fanila olarak bayağı rağbet gördü çünkü yazın serin, kışın sıcak tutuyor. Trabzon fanilasını giyen bir daha almak istiyor, çünkü giyince içerisinde rahat ediyor. Özellikle astım hastası çocuklar için de tercih ediliyor” ifadelerini kullandı.



135 yıllık geçmişi olan Trabzon Fanilası coğrafi işaret alma yolunda

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İzmir Kuruyemişler kalp ve damar sağlığını koruyor Dünya genelinde kuru meyve ve kabuklu meyvelerin en üst istişare platformu Uluslararası Kuru ve Kabuklu Meyveler Kongresi (International Nut and Dried Fruit Council-INC), kuruyemişlerin kardiyovasküler sağlığa faydalarıyla ilgili yeni bir araştırma yayımladı. Araştırma, kuruyemiş tüketiminin, farklı sağlık durumlarına sahip yetişkinlerde kan lipidleri üzerinde olumlu etkiler oluşturabileceğini net bir şekilde ortaya koyuyor. Söz konusu bulguların, kardiyovasküler hastalıkların yanı sıra aşırı kilo/obezite, hipertansiyon ve dislipidemi gibi sağlık durumlarının önlenmesi ve tedavisi açısından önemli olabileceği ifade ediliyor. Badem, Brezilya fıstığı, kaju, fındık, makademya, pekan cevizi, çam fıstığı, antep fıstığı, ceviz ve yer fıstığı gibi çeşitli kuruyemişlerin kan lipid sonuçları üzerindeki etkisini değerlendiren 113 çalışma analiz edildi. Ortalama günlük doz, günde 45,5 gram kuruyemiş olarak belirlendi ve bu doz kuruyemiş tüketmeyen bir grup ile karşılaştırıldı. Bulgular, genel olarak kuruyemiş tüketiminin toplam kolesterol ve LDL (kötü) kolesterolde, trigliseritler ve apolipoprotein B’de ise orta düzeyde düşüşler sağladığını gösterdi. Araştırmacılar kuruyemiş tüketiminin yetişkinlerde kan lipidlerini olumlu yönde etkileyerek kardiyovasküler riskin azaltılmasına katkı sağladığını açıkladı. İspanya’daki Rovira i Virgili Üniversitesi’nden Prof. Jordi Salas-Salvad, “Son çalışmalar, kuruyemişlerin kardiyovasküler sağlık üzerindeki faydalarına dair güçlü kanıtlar olduğunu ortaya koydu.” şeklinde yorum yaptı. Toronto Metropolitan Üniversitesi’nden Dr. Stephanie Nishi ise şunları ekledi: “Bu bulgu, kuruyemişlerin sağlık açısından güçlü bir besin kaynağı olduğunu vurguluyor. Kuruyemişler, vitaminler, mineraller, lif ve sağlıklı yağların güçlü bir kombinasyonunu sunarak sağlıklı bir diyetin parçası olarak taşınabilir, doyurucu ve pratik bir atıştırmalık ya da ara öğün oluşturuyor.” INC Hakkında INC, kabuklu ve kuru meyve endüstrisi için kurulmuş bir uluslararası şemsiye örgütü. Üyeleri arasında 80’den fazla ülkeden 850’den fazla kabuklu ve kuru meyve sektörü firması bulunuyor. INC üyeliği, dünyanın kabuklu ve kuru meyve ticaretinin yüze 85’inden fazlasını temsil ediyor. INC’nin misyonu, küresel kabuklu ve kuru meyve endüstrisinde sürdürülebilir büyümeyi teşvik etmek ve kolaylaştırmak. Sağlık, beslenme, istatistik, gıda güvenliği ve kabuklu ve kuru meyvelerle ilgili uluslararası standartlar ve düzenlemeler konusunda önde gelen uluslararası kuruluş.
İstanbul Sultangazi’de "Çöpler Konteynere" uygulaması başlatıldı Sultangazi Belediyesi çevre kirliliğinin önüne geçmek için 3 mahallede örnek bir uygulama başlattı. Artık bina önlerine, kaldırımlara ve boş arsalara çöp bırakmak yasaklandı. Yasağa uymayanlara para cezası uygulanacak. Uygulamanın kısa sürede tüm mahallelerde hayata geçmesi planlanıyor. Daha temiz bir Sultangazi için çalışmalarını sürdüren Sultangazi Belediyesi örnek bir uygulamayı hayata geçirdi. İstanbul’un en kalabalık ilçelerinden olan Sultangazi’nin 3 mahallesinde sokağa çöp bırakma yasağı uygulaması başlatıldı. Bina önlerine, kaldırımlara ve boş arsalara çöp bırakılmayacak. Vatandaşlar çöplerini sokaklara sık aralıklarla bırakılan konteynerlere atacak. Aksi halde çöpünü dışarıya atana idari para cezası uygulanacak. Belediye ekipleri uygulamanın başlatıldığı Cumhuriyet, Eski Habipler ve Malkoçoğlu Mahallesi’nde sürekli olarak denetimde buluyor. Çöp atma yasağının en kısa sürede 15 mahallede de uygulanması planlanıyor. Çevre kirliliğinin yanı sıra görüntü kirliliğine yol açan çöplere karşı vatandaşın daha duyarlı olması gerektiğinin altını çizen Belediye Başkanı Abdurrahman Dursun, “Temiz bir dünyada yaşamak istiyorsak işe önce kendi evimizin önünden başlayacağız. Daha güzel bir Sultangazi için örnek teşkil edecek bir uygulamayı hayata geçirdik. Cumhuriyet, Eski Habipler ve Malkoçoğlu Mahallesi olmak üzere 3 mahallemizde bina önlerine, boş arsaya ve kaldırıma çöp bırakma yasağı uygulamasını başlattık. Artık çöpünü dışarı koyan vatandaşlarımıza işlem başlatacağız. Kısa süre içerisinde uygulamayı daha da yaygınlaştırarak 15 mahallemizin hepsinde hayata geçireceğiz. Böylelikle zamansız çöp çıkarmadan kaynaklanan sorunların da önüne geçmiş olacağız. Sultangazi hepimizin. Hepimize büyük iş düşüyor” diye konuştu.
İstanbul 11. Altın Palmiye Ödülleri sahiplerini buldu sanat, televizyon, müzik ve medya dünyasından ünlü isimleri bir araya getirdi. Gecede 5 kategoride ödül dağıtıldı. Kültür-sanat, televizyon, iş, müzik ve medya dünyasından ünlü isimler 11. Golden Palm Awards & Altın Palmiye Ödül Töreni’nde bir araya geldi. Zorlu Center‘da yer alan Raffles Hotel’de gerçekleşen etkinlik ‘Çocuğa ve Kadına Dokunma’ ana temasıyla gerçekleşti. Gecede ödül alan başarılı isimler, gecenin ana temasının anlam ve önemine dikkat çekti. 2 milyon 300 binin üzerinde oy kullanıldı Gecede 5 kategoride ödül dağıtıldı. Ödül alanların belirlenme sürecinde 2 milyon 309 bin kişi oy kullandı. Halkın tercihleriyle belirlenen ödüllerin yanı sıra jüri özel ödülleri de sahiplerini buldu. Bayhan ve Norm Ender’in şarkıları geceye renk kattı Etkinlikte Bayhan ve Norm Ender de sevilen şarkılarını seslendirdi. Bayhan son zamanların popüler şarkısı ‘Tiryakinim’ şarkısını; Norm Ender de ‘Parla’ şarkısını seslendirdi. Yaklaşık 500 davetlinin katıldığı etkinlikte sanatçıların sahne performansları beğeni topladı. Murat Yıldırım, Gonca Vuslateri, Norm Ender, Oktay Kaynarca, Gülben Ergen gibi isimlerin katıldığı gecede davetliler unutulmaz bir deneyim yaşadı. Organizasyonun mimarı iş insanı Nedim Delibaş etkinliğe ilişkin açıklamalarda bulundu. Nedim Delibaş 11’inci kez altın palmiye ödül törenini düzenlediklerini belirtti. Delibaş, "Bu yıl tören ‘Çocuğa ve Kadına Dokunma’ mottosuyla gerçekleşti. Sosyal sorumluluk ile güncel yaşamı bir araya getirerek önemli bir misyon üstlendiğimizi düşünüyorum. Bugün insanları bir araya getirmek çok zor. Sosyal medyaya, etrafımıza bakınca insanların çok gergin olduğunu gözlemliyoruz. Bu tür etkinlikler toplumsal mesaj verme adına çok önemli" diye konuştu. Ödül sahiplerinin belirlenme süreci hakkında da bilgi veren Delibaş, "2 milyon 309 bin tekil oy kullanıldı. Halk oylamasıyla gerçekleşen ödüllerin yanında jüri özel ödülleri de var. Şu an sayısız ödül töreni yapılıyor. Biz kendimizi ayrı tutmak için kurumsal bir yol izliyoruz. Her yıl yaptığımız törenleri geliştiriyoruz bir sonraki sene üstüne koyarak ilerliyoruz. Şeffaf bir şekilde organizasyonu düzenledik. 11. Altın Palmiye Ödülleri’nin Türkiye’ye barış, kardeşlik ve dostluk mesajları vermesini bekliyoruz" dedi. Gecede ödül alanlar şu şekilde sıralandı: Yılın yarışma programı – Oktay Kaynarca ‘Kim milyoner olmak ister’ Yılın en iyi kadın dram oyuncusu – Gonca Vulsateri Yılın en iyi dram erkek oyuncusu – Aras Bulut İynemli Yılın en iyi çıkış yapan oyuncusu – Barış Baktaş Yılın reklam filmi – Fuzul Ev – Murat Yıldırım Yılın iş kadını - Görkem Kiremitçi Yılın kadın dizi oyuncusu – Yağmur Yüksel Yılın şarkısı – Bayhan ‘Tiryakinim’ Yılın yazarı – Celal Şengör Yaşam boyu başarı ödülü – Halil Ergün Yılın erkek rap sanatçısı – Norm Ender Yaşam boyu onur ödülü – Özkan Uğur Yılın Ceo’su – Enes Örer Yılın kurumsal markası – Üstün Teknik AŞ. Türkiye’nin en iyi şehir oteli – Raffles Otel İstanbul Yılın sosyal sorumluluk projesi – ‘Çocuklar Gülsün Diye’ Yılın tekstil markası – Giotelli Yılın genç iş insanı – Faruk Koç Yılın kozmetik markası - Bioterra Yılın gayrimenkul markası Arsey investment Best Resindence operatör ödülü – Uğur Talayhan ‘Rotana Hotel’s’ Yılın tasarım ödülü – Royal Forklift Yılın teknoloji ödülü – Royal Forklift Yılın performans ve dayanıklılık ödülü – Royal Forklift
Denizli Anadolu’nun motifleri bir kez daha Denizli’de buluştu Halk Oyunları Kulüpler Türkiye Şampiyonası 07-16 Kasım 2024 tarihleri arasında Denizli’de gerçekleşti. Geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu sene de Anadolu’nun farklı coğrafyalarından kültürlerin buluştuğu şampiyona renkli görüntülere sahne oldu. Halk Oyunları Türkiye Şampiyonası üstüste ikinci kez Denizli’nin ev sahipliğinde gerçekleşti. Denizli Gençlik Spor İl Müdürlüğü, Denizli Büyükşehir Belediyesi ve Halk Oyunları Federasyonun organize ettiği şampiyonada, 07 -16 Kasım 2024 tarihleri arasında Nihat Zeybekçi Kültür Merkezinde Minikler, Yıldızlar, Gençler ve Büyükler kategorilerinde 31 ilden 86 ekip 8 gün boyunca jüri önünde performanslarını sergiledi. Halk oyunları şölenine Denizli ekipleri damga vurdu Düzenlemeli ve Düzenlemesiz Dal’da farklı kategorilerde ekiplerin sırayla yarıştığı Halk Oyunları Türkiye Şampiyonasında; ekiplerin kıyafet, uyum ve performanslarına göre halk oyunları milli hakemlerinden oluşan jüri tarafından puanlama yapılarak şampiyonlar belli oldu. İlk gün gerçekleşen Gençler Düzenlemeli Dal yarışmalarında 15 Temmuz Şehitler Anadolu Lisesi Spor Kulübü birkez daha Türkiye Şampiyonu olurken, üçüncü gününde düzenlenen Minikler Düzenlemeli Dal yarışmalarında Denizli Büyükşehir Belediyespor Kulübü ikinciliği, Grangaz Dans Sanat Spor Kulübü üçüncülüğü elde etti. Yıldızlar Düzenlemeli Dal’da Sarayköy Spor Kulübü Türkiye Üçüncüsü olurken, şampiyonanın son gününde gerçekleşen Büyükler Düzenlemeli Dal yarışmalarında Denizli Büyükşehir Belediyespor Kulübü üçüncülüğü elde etti. ‘Anadolu’nun motifleri bir kez daha Denizli’de buluştu” Organizasyona ev sahipliği yapan Denizli Gençlik ve Spor İl Müdürü Ömer İlman, böylesine bir kültür mirasına sahip olmanın gururunu ve Halk Oyunları Türkiye Şampiyonası’na geçen yıl olduğu gibi bu yıl da ev sahipliği yapmış olmanın mutluluğunu yaşadıklarını ifade etti. Anadolu’nun tüm renklerinin sergilendiği şölende yarışan tüm ekipleri tebrik eden İlman, katkı veren tüm kurum ve kuruluşlara teşekkür etti.