EĞİTİM - 20 Aralık 2024 Cuma 21:01

Bölgesel deprem tatbikatında 743 senaryo uygulandı

A
A
A
Bölgesel deprem tatbikatında 743 senaryo uygulandı

Tokat merkezli 7.0 büyüklüğündeki deprem senaryosuyla düzenlenen tatbikatta, 5 ilde 3 bin 636 personel ve 417 araçla, 743 olay sürümü üzerinden afet müdahale kapasitesi başarıyla test edildi.


Tokat ili Niksar ilçesi Çiçekli köyü merkezli 7.0 büyüklüğündeki deprem senaryosu üzerinden “Bölge Düzeyi Deprem Tatbikatı” yapıldı. Karadeniz Bölgesi’nde meydana gelebilecek muhtemel bir depreme hazırlık amacıyla Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) kapsamında düzenlenen tatbikatta, il ve ilçe afet yönetim merkezleri, sıfırıncı dakikadan itibaren koordinasyon içinde çalıştı. 5 ilin etkilendiği senaryoda, Tokat başta olmak üzere çevre illerden Amasya, Ordu, Samsun ve Sivas da tatbikata dahil edildi. Tatbikat kapsamında 3 bin 636 personel, 417 araç ve 743 olay sürümü üzerinden çalışmalar yürütüldü. Deprem sonrası ilk bilgilendirme SMS’leri gönderilirken, İl Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezi’nde Tokat Valisi Abdullah Köklü başkanlığında koordinasyon toplantıları yapıldı. Sahada gerçekleştirilen incelemelerde, yıkım alanları ve yardım çadırları ziyaret edildi.


Vali Köklü yaptığı açıklamada, “Tatbikat sırasında acil müdahale ekiplerinin koordinasyonu, iletişim sistemleri ve tahliye süreçleri başarıyla test edilmiştir. Bu tür tatbikatlar, toplumun afetlere hazırlık seviyesini artırmak ve kurumlar arası iş birliği kültürünü geliştirmek açısından büyük önem taşımaktadır” dedi.


Afetlere dirençli bir toplum oluşturma hedefiyle gerçekleştirilen tatbikat, hazırlanan tüm senaryoların başarıyla uygulanmasıyla tamamlandı.



Bölgesel deprem tatbikatında 743 senaryo uygulandı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Nijer’de tarımsal üretim ve suya erişim, TİKA’nın hayata geçirdiği proje ile kolaylaşıyor Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), küresel ısınma ve kuraklık nedeniyle zor günler geçiren Nijer’in Agadez bölgesi ve çevresindeki Eladep köyü için kalkınma projesini hayata geçirdi. TİKA, küresel ısınma ve kuraklık nedeniyle zor günler geçiren Nijer’in Agadez bölgesi ve çevresindeki Eladep köyü için kalkınma projesini hayata geçirdi. Büyük Sahra Çölü’nün güney kıyısında yer alan ve tarihi öneme sahip Agadez şehri hem kuraklık ve küresel ısınmadan hem de düzensiz göç hareketlerinden büyük ölçüde etkileniyor. Libya ve Cezayir sınırında bulunması nedeniyle Avrupa’ya yönelen göç yollarının kesişim noktasında yer alan bölge, insan ve uyuşturucu kaçakçılığı gibi sorunlarla mücadele ediyor. Bu kapsamda, Nijer Hükümeti tarafından gençlerin kötü alışkanlıklardan uzaklaştırılması ve faydalı alanlara yönlendirilmesi amacıyla kurulan Agadez Gençlik Konseyi, gençlere destek olmaya devam ediyor. Eladep köyüne modern tarım merkezi TİKA, Agadez’in 7 kilometre uzağında bulunan Eladep köyünde, 2 hektarlık bir alan üzerine tarımsal üretim ve deneme merkezi kurdu. Çiftçilerin sadece yağmur sezonuna bağlı kalmadan, yılın 12 ayında üretim yapmalarını sağlayacak olan merkezin altyapısı bahçe, su kuyusu, su deposu, güneş enerji sistemleri, malzeme deposu, Kaliforniya tipi sulama sistemleri, tohum, gübre, ilaç, sulama kapları, kürek, tırmık ve tamamlayıcı diğer tarım ekipmanlarıyla donatıldı. Agadez Belediyesi ve Agadez Sultanlığının destekleriyle hayata geçirilen projenin açılış ve teslim töreni, Agadez Sultanı Temsilcisi Albakari Illa Garo, Agadez Gençlik Konseyi Başkanı Ibrahim Idrassi, Eladep Köy Şefi Ghali Elingui, TİKA yetkilileri ve bölge çiftçilerinin katılımıyla gerçekleştirildi. Tarımsal üretim ve deneme merkezi kurulumu ile bölgedeki tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin çeşitlendirilmesi, gençlerin üretime yönlendirilmesi ve suya erişim sorunlarının çözülmesi hedefleniyor.