SAĞLIK - 09 Eylül 2024 Pazartesi 11:25

Beslenme çantasında neler olmamalı? Uzmanı açıkladı

A
A
A
Beslenme çantasında neler olmamalı? Uzmanı açıkladı

Diyetisyen Cansu Arslan beslenme çantaları hazırlanırken dikkat edilmesi gereken noktaları vurguladı.


Sivas Medicana Hastanesi’nde görevli Diyetisyen Cansu Arslan, yeni başlayan eğitim - öğretim hayatında öğrencilerin beslenme çantasında neler olup olmaması gerektiğine dair açıklamalarda bulundu. Gün boyunca aktif olan, ders dinleyen, koşan, yorulan çocuklar için beslenme saatinin ve su içmenin önemini vurgulayan Arslan, “Çocukların evde kahvaltı alışkanlığının olması son derece önemlidir. Kahvaltının okul başarısındaki yeri çalışmalarla desteklenmiştir. Ara öğün olarak değerlendirdiğimiz beslenme saatinde ev yapımı kek, süt, elma ya da simit, beyaz peynir, domates-salatalık dilimleri iyi birer beslenme tercihi olarak örnek verilebilir. Hazırladığınız besinlerin miktarını iyi ayarlanmalı, artmayacak şekilde olmasına özen gösterilmelidir” dedi.



“Çocukluk çağı obezitesiyle okulda da mücadele edelim”


Beslenme listesinde yer alan yiyecekler dışında çantada; sucuk, salam, sosis, döner, kızartma gibi kokulu besinler ile cips, gofret gibi paketli ürünler olmaması gerektiğini belirten Arslan, “Mevsim meyvelerini soyulmuş ve kesilmiş olarak beslenmeye koyalım. Herkesin evinde olabilecek meyveler olması konusunda hassas davranalım. Hazır meyve suyu almayalım. Onun yerine evde sıkıp koyalım ya da süt, ayran tercih edelim. Hiçbir şey olmazsa meyvenin kendisini ekleyelim. İsteğe bağlı az miktarda kabuksuz kuruyemiş de ilave edebiliriz. Çağımızın sorunu çocukluk çağı obezitesiyle okulda da mücadele etmeye devam edelim. Obeziteye neden olabilecek yüksek şekerli, tuzlu paketli ürünlere, asitli içeceklere çocukların mesafeli kalması gerektiğini bu yaşlarda aktarabilmeliyiz. Tüm bu ilkelere bağlı kalarak sağlıklı, okul başarısı yüksek, yeterli ve dengeli beslenen bir nesil yetiştirmeyi hedeflemeliyiz” diye konuştu.



“Su, büyüme-gelişme aktiviteleri için gerekli”


Suyun yeri dolmaz hayati bir sıvı olduğunu vurgulayan Arslan, “Dolaşım ve sindirim sistemlerinin çalışmasında etkin olduğu gibi vücudumuzdan atıkların uzaklaştırılmasını da sağlar. Derslerde odaklanmayı artırır. Büyüme-gelişme aktiviteleri için gereklidir. Bu bakış açısıyla ’Su hayattır’ kavramı doğrudur. Bununla birlikte temizlik de okul hayatında son derece önemlidir. Beslenme çantasının temizliği günlük yapılmalıdır. Beslenme çantasında mutlaka örtü ve ıslak mendil bulunmalıdır. Gerektiğinde çatal eklenebilir ancak bıçak gibi kesici malzemeler kesinlikle bulundurulmamalıdır” dedi.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara 12-19 Eylül tarihleri arasında 2 milyon 645 bin 136 araç denetlendi, 466 bin 170 araca-sürücüye işlem yapıldı İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 12-19 Eylül tarihleri arasında 2 milyon 645 bin 136 aracın denetlendiğini ve 466 bin 140 araca-sürücüye işlem yapıldığını açıkladı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın paylaştığı bilgilere göre, emniyet ve jandarma trafik ekipleri tarafından 12-19 Eylül tarihleri arasında 2 milyon 645 bin 136 araç denetlendi. Işıklı ya da sesli uyarı işareti bulunan cihazları (çakar) mevzuatta izin verilmeyen araçlara takarak kullanan 273 sürücüye işlem yapıldı. Ayrıca hız ihlalinde bulunan 126 bin 597, periyodik muayenesi yaptırılmamış 27 bin 925, emniyet kemeri kullanmayan 20 bin 376, sürücü belgesiz araç kullanan 18 bin 421 ve zorunlu mali sorumluluk sigortası bulunmayan 10 bin 788 olmak üzere diğer işlemlerle birlikte toplam 466 bin 170 araca/sürücüye işlem yapıldı. Motosikletlerin karıştığı kazaların önlenmesi için denetimlerin devam edeceğini belirten Bakan Yerlikaya, "Ülkemizde motosiklet ve motorlu bisikletler, toplam motorlu araçların yüzde 19,3’ünü oluşturmasına rağmen, 2024 yılının ilk sekiz aylık döneminde toplam kazaların yüzde 45,2’sine motosiklet ve motorlu bisikletler karıştı. Bu çok yüksek bir oran. Motosikletlerin karıştığı trafik kazalarının önlenmesi ve trafik güvenliğinin sağlanması için denetimlerimiz etkin ve yoğun bir şekilde devam edecek” ifadelerine yer verdi.
Konya Konya, Türkiye’nin en büyük “Yeşil Sanayi” zirvesine ev sahipliği yapacak Konya, yeşil dönüşüm ve sürdürülebilir sanayi konusunda Türkiye’nin en büyük zirvesine ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Konya Sanayi Odası tarafından Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı himayelerinde Ekonomi Gazetesi iş birliğinde gerçekleştirilecek 3. Sanayide Yeşil Dönüşüm ve Sürdürülebilirlik Zirvesi, 25 Eylül Çarşamba günü Selçuklu Kongre Merkezi’nde yapılacak. 3. Sanayide Yeşil Dönüşüm ve Sürdürülebilirlik Zirvesi ile ilgili bilgi veren Konya Sanayi Odası Başkanı Mustafa Büyükeğen, zirvede yeşil dönüşümün sanayiye etkisinden, finansmanına kadar tüm süreçlerin konuşulacağını söyleyerek, sanayiciler başta olmak üzere ilgi duyan herkesi davet etti. İhracatın yüzde 30’u AB pazarına Zirvenin Konya sanayisi için son derece önemli olduğunu ifade eden Büyükeğen, Konya’nın en önemli ihracat pazarlarının başında Avrupa Birliği (AB) ülkeleri geldiğinin altını çizdi. Büyükeğen, “İhracatımızın yüzde 30’unu AB ülkelerine gerçekleştiriyoruz. AB ülkeleri ise, 2030 yılına kadar karbon salınımını yüzde 55 azaltmayı, 2050 yılına kadar ise karbon sıfır olmayı hedefliyor. Dolayısıyla Yeşil Mutabakat ve Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması, sanayicilerimizi yakından ilgilendiriyor. Konya Sanayi Odası olarak biz de, sanayicilerimizin yeşil dönüşüm sürecine daha hızlı intibak edebilmeleri, Avrupa Birliği başta olmak üzere ihracat pazarlarımızdaki hakimiyetlerini kaybetmemeleri için yoğun bir çalışma programı yürütüyoruz. Bu yıl 3.’sünü gerçekleştireceğimiz Sanayide Yeşil Dönüşüm ve Sürdürülebilirlik Zirvemiz, bu çalışmalarımızın başında geliyor” dedi. Sanayicilere katılım çağrısı Üç farklı oturumda gerçekleştirilecek zirvede yeşil dönüşüm süreçlerinin tüm yönleri ile ele alınacağını aktaran Başkan Büyükeğen, sanayicileri ve ilgi duyan herkesi zirveye davet ederek, şöyle devam etti: “Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’mızın himayelerinde, Ekonomi Gazetesi iş birliğinde gerçekleştireceğimiz zirvemizde, alanında uzman konuklarımızın yer aldığı 3 farklı oturum düzenleyeceğiz. Panelistlerimiz Türk sanayisinin yeşil dönüşümünden, sınırda karbon düzenlemesine, yeşil finansmandan, yatırım ve sürdürülebilirliğe kadar çok önemli bilgileri Konyalı sanayicilerimiz ve katılımcılarımızla paylaşacaklar. Konyalı sanayicilerimiz başta olmak üzere konuya ilgi duyan herkesi zirvemize davet ediyorum.” 25 Eylül 2024 tarihinde Selçuklu Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilecek 3. Sanayide Yeşil Dönüşüm ve Sürdürülebilirlik Zirvesi’ne kso.org.tr adresinden kayıt yaptırılabiliyor.
Konya Konya’da tarım işçilerini taşıyan minibüs devrildi: 12 yaralı Konya’nın Beyşehir ilçesinde, tarım işçilerini taşıyan minibüsün devrilmesi sonucu 12 kişi yaralandı. Kaza yapan minibüs içerisinden çok sayıda kümes hayvanı ile koyunlar da çıktı. Kaza, Beyşehir’in Yenidoğan Mahallesi yakınlarında meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, H.T. yönetimindeki Şanlıurfalı tarım işçilerinin içerisinde olduğu 63 NN 953 plakalı minibüs, Konya-Hüyük Karayolu’nun 60. kilometresinde yağış nedeniyle kayganlaşan zeminde virajı alamayarak kontrolden çıkıp devrildi. Yol kenarına yan yatan minibüsteki aynı aileden aralarında çocukların da bulunduğu 12 kişi yaralandı. Kaza ihbarı üzerine adrese çok sayıda sağlık ve jandarma ekibi nakledildi. Yaralılar, ambulanslarla kaldırıldıkları Beyşehir Devlet Hastanesi’nde tedavi altına alındı. Ekipler, kaza yapan tarım işçileriyle beraber minibüsün arka koltuk altları ve koltukların kaldırılmasıyla oluşturulan bölümde aynı araç içerisinde çok sayıda canlı kümes hayvanı ile koyunların yanı sıra bir araç dolusu eşya ile karşılaştı. Kazada, devrilen minibüsün üst bagajındaki eşyalar da yol kenarında toplandı. Tarım işçilerinin Samsun’dan Isparta’ya gittiği öğrenildi. Devrilen minibüs düzeltilerek içerisindeki koyun, kümes hayvanları ve eşyalarla birlikte yediemine teslim edilmek üzere çekici tarafından yoldan kaldırıldı. Kaza ile ilgili soruşturma sürüyor.