ÇEVRE - 22 Eylül 2024 Pazar 08:07

Konya, Türkiye’nin en büyük “Yeşil Sanayi” zirvesine ev sahipliği yapacak

A
A
A
Konya, Türkiye’nin en büyük “Yeşil Sanayi” zirvesine ev sahipliği yapacak

Konya, yeşil dönüşüm ve sürdürülebilir sanayi konusunda Türkiye’nin en büyük zirvesine ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Konya Sanayi Odası tarafından Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı himayelerinde Ekonomi Gazetesi iş birliğinde gerçekleştirilecek 3. Sanayide Yeşil Dönüşüm ve Sürdürülebilirlik Zirvesi, 25 Eylül Çarşamba günü Selçuklu Kongre Merkezi’nde yapılacak.


3. Sanayide Yeşil Dönüşüm ve Sürdürülebilirlik Zirvesi ile ilgili bilgi veren Konya Sanayi Odası Başkanı Mustafa Büyükeğen, zirvede yeşil dönüşümün sanayiye etkisinden, finansmanına kadar tüm süreçlerin konuşulacağını söyleyerek, sanayiciler başta olmak üzere ilgi duyan herkesi davet etti.



İhracatın yüzde 30’u AB pazarına


Zirvenin Konya sanayisi için son derece önemli olduğunu ifade eden Büyükeğen, Konya’nın en önemli ihracat pazarlarının başında Avrupa Birliği (AB) ülkeleri geldiğinin altını çizdi. Büyükeğen, “İhracatımızın yüzde 30’unu AB ülkelerine gerçekleştiriyoruz. AB ülkeleri ise, 2030 yılına kadar karbon salınımını yüzde 55 azaltmayı, 2050 yılına kadar ise karbon sıfır olmayı hedefliyor. Dolayısıyla Yeşil Mutabakat ve Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması, sanayicilerimizi yakından ilgilendiriyor. Konya Sanayi Odası olarak biz de, sanayicilerimizin yeşil dönüşüm sürecine daha hızlı intibak edebilmeleri, Avrupa Birliği başta olmak üzere ihracat pazarlarımızdaki hakimiyetlerini kaybetmemeleri için yoğun bir çalışma programı yürütüyoruz. Bu yıl 3.’sünü gerçekleştireceğimiz Sanayide Yeşil Dönüşüm ve Sürdürülebilirlik Zirvemiz, bu çalışmalarımızın başında geliyor” dedi.



Sanayicilere katılım çağrısı


Üç farklı oturumda gerçekleştirilecek zirvede yeşil dönüşüm süreçlerinin tüm yönleri ile ele alınacağını aktaran Başkan Büyükeğen, sanayicileri ve ilgi duyan herkesi zirveye davet ederek, şöyle devam etti: “Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’mızın himayelerinde, Ekonomi Gazetesi iş birliğinde gerçekleştireceğimiz zirvemizde, alanında uzman konuklarımızın yer aldığı 3 farklı oturum düzenleyeceğiz. Panelistlerimiz Türk sanayisinin yeşil dönüşümünden, sınırda karbon düzenlemesine, yeşil finansmandan, yatırım ve sürdürülebilirliğe kadar çok önemli bilgileri Konyalı sanayicilerimiz ve katılımcılarımızla paylaşacaklar. Konyalı sanayicilerimiz başta olmak üzere konuya ilgi duyan herkesi zirvemize davet ediyorum.”


25 Eylül 2024 tarihinde Selçuklu Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilecek 3. Sanayide Yeşil Dönüşüm ve Sürdürülebilirlik Zirvesi’ne kso.org.tr adresinden kayıt yaptırılabiliyor.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kars Susuz şelalesi, tam anlamıyla turizme kazandırılmayı bekliyor Son yıllarda doğal güzellikleriyle ön plana çıkan Türkiye’nin saklı cennetlerinden biri olan Susuz Şelalesi, turizm potansiyeliyle dikkat çekiyor. Doğaseverlerin ilgisini çeken bu eşsiz mekan, etkileyici manzarasıyla ziyaretçilerini kendine hayran bırakıyor. Kars’ın Susuz ilçesindeki şelale, bölgedeki doğal yaşamın önemli bir parçasını oluşturuyor. Yaklaşık 75 metre yükseklikten dökülen şelale her mevsim bir başka güzelliğe bürünüyor. Kars-Ardahan karayolu güzergahın da bulunan şelale, bölgenin turizme ise yeterince katkı sağlayamıyor. Susuz Şelalesi’nin Kars turizmine aktif bir şekilde kazandırılması gerektiğine dikkat çeken Kültür, Turizm Bilim Uzmanı Mehmet Duman, “Doğa turizmi açısından Kars geniş bir yelpazeye sahip, doğa turizmi güzelliklerinden biri de Susuz Şelalesi oluyor. Susuz Şelalesi gerçekten bulunduğu konum itibariyle ve doğal çağlayan su güzelliğiyle adeta göz kamaştırıyor. Özellikle yöre halkı tarafından hem mesire alanları, hem de konum itibariyle çok tercih edilmektedir. Bizim Susuz Şelalesi’ni hem doğa turizmi açısından, hem de kültürel turizm açısından gezi rotalarına bırakabilmemiz amacıyla etrafındaki çalışmaların hızlandırılması ve şelalenin bulunduğu noktada yürüyüş rotalarının oluşturulması, yürüyüş yolarının oluşması ve çevre düzenlemesi yapılması Susuz Şelalesi’nin bulunduğu konumdan daha iyi bir noktaya getirecektir. Özellikle Trekking yürüyüşleri için Kars’ı tercih eden ziyaretçiler, bu bölgeyi de rahatlıkla gezip dolaşıp ve aynı zamanda doğal güzellikleriyle karşılaşacaklardır” dedi. Öte yandan, Susuz Şelalesi’nin turizme tam anlamıyla kazandırılması, yalnızca doğal güzelliklerin korunmasına değil, aynı zamanda yerel ekonominin canlanmasına da katkı sağlayacak. Susuz Şelalesi, doğal güzellikleriyle göz kamaştırıyor. 75 metre yükseklikten su düşüşüne sahip şelale havadan görüntülendi.
Amasya Çaldıkları paralar pamuk dolu yastıktan çıkan pişkin hırsız gazeteciye böyle cevap verdi: ‘Belki seni de soyarız’ Amasya’da bir evden 36 bin TL’den fazla para çalıp kayıplara karışan hırsızlık çetesinin peşine düşen polis çalıntı paraları Samsun’da durdukları aracın içindeki pamuk dolu yastığın içinde buldu. Aynı aileden 4 hırsızlık şüphelisi kıskıvrak yakalandı. İçlerinden biri gazetecinin “Neden hırsızlık yaptınız?” sorusuna “Belki seni de soyarız” şeklinde pişkince cevap verdi. Eve geldiğinde şok yaşadı, polise başvurdu Edinilen bilgiye göre, kent merkezinde bulunan Mehmet Paşa Mahallesinde yaşayan S.G’ye ait eve önceki gün hırsız girdi. Hırsızlar evde buldukları bir miktar parayı alarak kaçtı. Eve geldiğinde şok yaşayan ev sahibinin ihbarı üzerine Amasya Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü Hırsızlık Büro Amirliği ekipleri hırsızların yakalanması için çalışma başlattı. Yakalanmamak için kıyafet değiştiriyorlar Fiziki ve teknik takipte il dışından gelerek birbirleriyle koordineli hareket eden 2’si kadın 4 şahsı tespit etti. Aynı kişilerin farklı ticari taksilerle yolculuk yaparak birçok ilde hırsızlık yaptıktan sonra yakalanmamak için kıyafet değiştiren firari şüphelileri oldukları da belirlendi. Paralar pamuk dolu yastıkta bulundu Emine Yılmaz (24), Ceren Çelik (21), Tecir Yılmaz (26) ve Yalçın Çelik (33), komşu il Samsun’un Çarşamba ilçesinde durdurulan otomobilin içinde yakalanıp gözaltına aldı. Araçta yapılan aramada pamuk dolu yastığın içine gizlenmiş çaldıkları 36 bin 250 TL ele geçirildi. Gözaltına alınan hırsızlık çetesi daha sonra Amasya Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şubesine getirilerek sorgularının ardından çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. Pişkin hırsızdan gazeteciye: ‘Belki seni de soyarız’ Hırsızlardan biri çıkışta kendilerini görüntüleyen gazetecilerden birinin “Neden hırsızlık yaptınız?” sorusuna “Sana ne? Sana mı soracağız. Belki seni de soyarız” cevabını verdi.
Gaziantep Gaziantep’te havaların serinlemesiyle balık satışları arttı Gastronomi şehri Gaziantep’te son yıllarda artan balık tüketimi esnafı memnun ederken özellikle son zamanlarda artan tavuk ve et fiyatları vatandaşların balığa yönelmesine neden oldu. Denizlerde 20 gün önce başlayan balık avı sezonunda Karadeniz’de ve Ege’de balıkçıların ağlarına takılan çeşit çeşit balıklar Gaziantep’te balıkçı esnafının tezgahlarını süsledi. Balık avı sezonunun 1 Eylül’de başlamasının ardından Karadeniz’den ve Ege’den getirilen çeşit çeşit balıklar tezgahlardaki yerini alıyor. Son günlerde bol miktarda palamutun yanı sıra az da olsa ağlara takılan hamsileri tezgaha koyan esnafın, sezon yeni başlamasına rağmen satışlardan memnun kaldığı görüldü. Hamsi, palamut, istavrit ve lüfer başta olmak üzere balıkçı esnafının tezgahını dolduran balık çeşitleri hem balıkçı esnafının hem de vatandaşların yüzünü güldürdü. Tezgahlardaki balık çeşitlerinin fiyatları 150 liradan başlarken çeşidine ve kalitesine göre fiyatlar daha da yükseliyor. Sezonun açılmasıyla birlikte Gaziantep’teki Balık Hali’nde tezgahları süsleyen balıkta bu yıl fiyatların geçen yıla göre daha düşük olması bekleniyor. Hayvansal protein kaynağı olarak önemli bir yere sahip olan balık, içerdiği Omega 3 gibi çoklu doymamış yağ asitleri bakımından da oldukça zengin bir gıda olarak biliniyor. Özellikle sağlıklı beslenmek için balığı tercih eden vatandaşlar, havalar sıcak olmasına rağmen balık alabilmek için halin yolunu tutuyor. Satışlardan memnun olduklarını söyleyen esnaf, havaların soğuması ve yağmurun yağmasıyla birlikte bu yıl daha da verimli bir sezon olacağını düşünüyor. Esnafa göre sezon şimdilik büyük umut verse de ilerleyen günlerde daha net bir tablo ortaya çıkacak. Türkiye’nin balık üretimi ve tüketiminde ön sıralarda yer alan Gaziantep’te balık fiyatları da geçtiğimiz aya göre yarı yarıya düştü. Pazarlardaki tezgâhlarda balıkların fiyatları düşünce vatandaşlar kırmızı ve beyaz et yerine balığı tercih etmeye başladı. Tezgahlarını taze ve bol çeşit balıklarla şenlendiren balıkçı esnafı, yaklaşık 20 çeşit balıkla açtıkları sezon sonrası balık çeşitlerinin yağışların başlamasıyla daha çok arttığını ve fiyatının da düştüğüne dikkat çekti. Havaların serinlemesiyle balığa olan talebin artmaya başladığına dikkat çeken esnaf, sofralarda kırmızı et ile yapılan yemeklerin yerini mevsim balıkları olan sardalye, palamut, istavrit ve hamsinin aldığını belirtiyor. Havaların soğumasıyla birlikte çeşitliliğin artacağını ve fiyatların daha da düşeceğini ifade eden esnaf, kasım ayının sonlarına doğru balık bolluğunun artacağını da vurguluyor. Esnaf Hasan Durmaz, bu yıl balığın bol olduğunu belirterek, balık bolluğundan dolayı fiyatların uygun olduğunu ifade etti. Gastronomi şehri Gaziantep’te et ve tavuğun yanı sıra balık tüketiminin de artmaya başladığını ifade eden Durmaz, balık satışlardan memnun olduklarını ve havaların soğumasıyla birlikte bu sene daha da verimli bir sezon olacağını söyledi. “Balıkta olan vitamin tavuk ve ette yoktur” Gaziantep esnafı olarak sezona iyi başladıklarını belirten Durmaz, “Esnaf olarak satışlardan memnunuz. Balıklarımız günlük taze olarak geliyor. Karadeniz başta olmak üzere deniz olan bölgelerden balıklarımız taze olarak geliyor. Hamdolsun müşterimiz de var. Balığa talep çok. Çünkü balık daha fazla omega 3 taşıyor. Balıkta olan vitamin tavuk ve ette yoktur” dedi. “Havaların soğuması ve yağışların başlamasıyla balık satışları da artacak” Sezon yeni olmasına rağmen her çeşit balığın geldiğini belirten Ali Tekin, “Satışlardan memnunuz. Halkımızın balığa rağbeti çoğaldı. Herkes balığa alıştı. Bu sene hamsi, istavrit, lüfer ve diğer çeşit balıklarımız bol olacak. Fiyatlarımız da geçen seneye göre bu sene balık bol olduğu için daha uygun gidiyor. Bundan dolayı halkımızda balığa rağbet gösteriyor. İlerleyen günlerde fiyatlar daha da düşecek. Çünkü balık çoğalacak. Havaların soğuması ve yağışların başlamasıyla balık satışları da artacak” şeklinde konuştu. “Havalar biraz daha serinlerse fiyatlar düşer” Gaziantep halkının son zamanlarda balığa yönelmeye başladığını belirten Ufuk Yıldırım, “Balık sezonu 1 Eylül itibariyle açıldı. Havalar biraz sıcak gidiyor ama satışlarımızda biraz hareketlilik var. Hareketlilik balık çeşitlerine de yansıdı. Şu an fiyatlar biraz yüksek ama ilerleyen aylarda düşecektir. Vatandaşlar balık alıp pişirtiyor. Tava ve ızgara yapıyoruz. Havalar biraz daha serinlerse fiyatlar düşer, hareketlilik daha da artacak. Şu anda satışlardan memnunuz ve işlerimizde iyi gidiyor” diye konuştu.
Gaziantep Gaziantep’te havaların serinlemesiyle balık satışları arttı Gastronomi şehri Gaziantep’te son yıllarda artan balık tüketimi esnafı memnun ederken özellikle son zamanlarda artan tavuk ve et fiyatları vatandaşların balığa yönelmesine neden oldu. Denizlerde 20 gün önce başlayan balık avı sezonunda Karadeniz’de ve Ege’de balıkçıların ağlarına takılan çeşit çeşit balıklar Gaziantep’te balıkçı esnafının tezgahlarını süsledi. Balık avı sezonunun 1 Eylül’de başlamasının ardından Karadeniz’den ve Ege’den getirilen çeşit çeşit balıklar tezgahlardaki yerini alıyor. Son günlerde bol miktarda palamutun yanı sıra az da olsa ağlara takılan hamsileri tezgaha koyan esnafın, sezon yeni başlamasına rağmen satışlardan memnun kaldığı görüldü. Hamsi, palamut, istavrit ve lüfer başta olmak üzere balıkçı esnafının tezgahını dolduran balık çeşitleri hem balıkçı esnafının hem de vatandaşların yüzünü güldürdü. Tezgahlardaki balık çeşitlerinin fiyatları 150 liradan başlarken çeşidine ve kalitesine göre fiyatlar daha da yükseliyor. Sezonun açılmasıyla birlikte Gaziantep’teki Balık Hali’nde tezgahları süsleyen balıkta bu yıl fiyatların geçen yıla göre daha düşük olması bekleniyor. Hayvansal protein kaynağı olarak önemli bir yere sahip olan balık, içerdiği Omega 3 gibi çoklu doymamış yağ asitleri bakımından da oldukça zengin bir gıda olarak biliniyor. Özellikle sağlıklı beslenmek için balığı tercih eden vatandaşlar, havalar sıcak olmasına rağmen balık alabilmek için halin yolunu tutuyor. Satışlardan memnun olduklarını söyleyen esnaf, havaların soğuması ve yağmurun yağmasıyla birlikte bu yıl daha da verimli bir sezon olacağını düşünüyor. Esnafa göre sezon şimdilik büyük umut verse de ilerleyen günlerde daha net bir tablo ortaya çıkacak. Türkiye’nin balık üretimi ve tüketiminde ön sıralarda yer alan Gaziantep’te balık fiyatları da geçtiğimiz aya göre yarı yarıya düştü. Pazarlardaki tezgâhlarda balıkların fiyatları düşünce vatandaşlar kırmızı ve beyaz et yerine balığı tercih etmeye başladı. Tezgahlarını taze ve bol çeşit balıklarla şenlendiren balıkçı esnafı, yaklaşık 20 çeşit balıkla açtıkları sezon sonrası balık çeşitlerinin yağışların başlamasıyla daha çok arttığını ve fiyatının da düştüğüne dikkat çekti. Havaların serinlemesiyle balığa olan talebin artmaya başladığına dikkat çeken esnaf, sofralarda kırmızı et ile yapılan yemeklerin yerini mevsim balıkları olan sardalye, palamut, istavrit ve hamsinin aldığını belirtiyor. Havaların soğumasıyla birlikte çeşitliliğin artacağını ve fiyatların daha da düşeceğini ifade eden esnaf, kasım ayının sonlarına doğru balık bolluğunun artacağını da vurguluyor. Esnaf Hasan Durmaz, bu yıl balığın bol olduğunu belirterek, balık bolluğundan dolayı fiyatların uygun olduğunu ifade etti. Gastronomi şehri Gaziantep’te et ve tavuğun yanı sıra balık tüketiminin de artmaya başladığını ifade eden Durmaz, balık satışlardan memnun olduklarını ve havaların soğumasıyla birlikte bu sene daha da verimli bir sezon olacağını söyledi. “Balıkta olan vitamin tavuk ve ette yoktur” Gaziantep esnafı olarak sezona iyi başladıklarını belirten Durmaz, “Esnaf olarak satışlardan memnunuz. Balıklarımız günlük taze olarak geliyor. Karadeniz başta olmak üzere deniz olan bölgelerden balıklarımız taze olarak geliyor. Hamdolsun müşterimiz de var. Balığa talep çok. Çünkü balık daha fazla omega 3 taşıyor. Balıkta olan vitamin tavuk ve ette yoktur” dedi. “Havaların soğuması ve yağışların başlamasıyla balık satışları da artacak” Sezon yeni olmasına rağmen her çeşit balığın geldiğini belirten Ali Tekin, “Satışlardan memnunuz. Halkımızın balığa rağbeti çoğaldı. Herkes balığa alıştı. Bu sene hamsi, istavrit, lüfer ve diğer çeşit balıklarımız bol olacak. Fiyatlarımız da geçen seneye göre bu sene balık bol olduğu için daha uygun gidiyor. Bundan dolayı halkımızda balığa rağbet gösteriyor. İlerleyen günlerde fiyatlar daha da düşecek. Çünkü balık çoğalacak. Havaların soğuması ve yağışların başlamasıyla balık satışları da artacak” şeklinde konuştu. “Havalar biraz daha serinlerse fiyatlar düşer” Gaziantep halkının son zamanlarda balığa yönelmeye başladığını belirten Ufuk Yıldırım, “Balık sezonu 1 Eylül itibariyle açıldı. Havalar biraz sıcak gidiyor ama satışlarımızda biraz hareketlilik var. Hareketlilik balık çeşitlerine de yansıdı. Şu an fiyatlar biraz yüksek ama ilerleyen aylarda düşecektir. Vatandaşlar balık alıp pişirtiyor. Tava ve ızgara yapıyoruz. Havalar biraz daha serinlerse fiyatlar düşer, hareketlilik daha da artacak. Şu anda satışlardan memnunuz ve işlerimizde iyi gidiyor” diye konuştu.