KÜLTÜR SANAT - 05 Kasım 2024 Salı 09:18

Vali Tavlı: “2 bin 300 yıllık Asarkale, insanlık tarihine ışık tutuyor”

A
A
A
Vali Tavlı: “2 bin 300 yıllık Asarkale, insanlık tarihine ışık tutuyor”

Asarkale’de yapılan kazı çalışmalarını inceleyen Samsun Valisi Orhan Tavlı, yaklaşık 2 bin 300 yıllık bir yapı olan Asarkale ve 6 bin yıllık Nerik Antik Kenti’nin, tıpkı Türkiye’nin en büyük hazinelerinden biri olan Göbeklitepe başta olmak üzere diğer tüm antik kentler gibi taşıdığı izlerle sadece coğrafyanın geçmişine değil, insanlık tarihine de ışık tuttuğunu söyledi.


Hititlerin kutsal şehri Nerik’in kenarındaki Kızılırmak ve Şahinkaya Kanyonu’nu kontrol eden Asarkale’de kazı çalışmaları devam ediyor. Samsun Valisi Orhan Tavlı, Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan ile birlikte; Bafra ilçesinde Kızılırmak Vadisi içerisinde bulunan Asarkale ve Kaya Mezarları’nı ziyaret ederek, kazı çalışmaları hakkında Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kasım Oyarçin ve Samsun Müzesi temsilcisi Uzman Hasan Dikmen’den bilgi aldı.


Vali Tavlı yaptığı paylaşımda, “Sahil bandından iç bölgelere doğru uzanan ticaret yolu güzergahlarının güvenliğini sağlamak amacıyla kurulmuş bir kale olan bu kültür mirasımızda, ana kayaya oyulmuş şekilde üç adet kaya mezarlığı bulunmaktadır. Yaklaşık 2 bin 300 yıllık bir yapı olan Asarkale ve 6 bin yıllık Nerik Antik Kenti, tıpkı ülkemizin en büyük hazinelerinden biri olan Göbeklitepe başta olmak üzere diğer tüm antik kentlerimiz gibi taşıdığı izlerle sadece coğrafyamızın geçmişine değil, insanlık tarihine de ışık tutmaktadır” ifadelerini kullandı.



Samsun İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından, Bafra ilçesinin 24 kilometre güneyinde, Asar Mahallesi’nin 3 km batısında Helenistik döneme ait önemli bir yerleşim merkezi olan Asarkale’de geçen aylarda kazı çalışmaları başlatıldı. Kazının ilk günden itibaren buranın çok önemli bir medeniyet merkezi olduğu anlaşıldı.



Vali Tavlı: “2 bin 300 yıllık Asarkale, insanlık tarihine ışık tutuyor”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muğla Menteşe Belediyesi’nden çimento fabrikası için şeffaflık ve ortak akıl toplantısı Menteşe Belediyesi tarafından Bayır Deştin’de kurulması planlanan çimento fabrikası süreci ile ilgili geniş katılımlı teknik bir toplantı düzenlendi. Menteşe Belediye Başkanı Gonca Köksal’ın başkanlık ettiği, İskender Alper Kültür Merkezindeki toplantıya, il genelindeki çevre grupları ve çevre platformlarının sözcüleri, TMMOB bileşeni meslek odalarının temsilcileri, Muğla Barosu Çevre Komisyonu üyeleri, Muğla Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı ile Çevre Yönetim ve İklim Değişikliği Şube Müdürlüğü yetkilileri, Belediye Meclis Üyeleri ve Kent Konseyi yönetimi katıldı. Toplantının açılışında konuşan Başkan Gonca Köksal, çimento fabrikası ile ilgili hukuki süreç ve yürütülen mücadelenin geldiği noktaya ilişkin bilgilendirmede bulundu. Köksal, kenti ortak akılla yönetme ilkelerine bağlı olduklarını vurgulayarak sürecin şeffaf bir şekilde ilerletileceğinin altını çizdi. 50 kişinin katıldığı toplantıda konuşan Başkan Köksal, “Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın 28 Kasım’da yapılacak ÇED toplantısına yönelik bizden ve ilgili kurumlardan istediği kurum görüşümüzü ortak akılla şeffaf bir şekilde oluşturacağız. Ayrıca bu toplantıyı hukuksal ve bilimsel olarak yürütülecek sürecin yol haritasını oluşturmak için düzenledik. Katılımlarınızdan dolayı hepinize teşekkür ediyorum” dedi. Başkan Köksal’ın konuşmasının ardından katılımcılar süreç ile ilgili fikir ve görüşlerini dile getirdi. Toplantı sonunda toplantıya katılan ilgili kişi ve kurumlardan yazılı olarak görüş bildirmesi istendi.