KÜLTÜR SANAT - 24 Mart 2025 Pazartesi 23:36

Hayati İnanç’tan mutluluğun tarifi: "Mutluluk ancak ibadette var"

A
A
A
Hayati İnanç’tan mutluluğun tarifi: "Mutluluk ancak ibadette var"

Edebiyatçı-yazar Hayati İnanç, "İftara yarım saat kala herhangi bir Müslüman’ın beklerken yaşadığı saadeti, huzuru, mutluluğu teraziye koymak mümkün olsa; öbür kefesine bazı insanların ömrünü koysan yetmez. 80 yılda o kadar mutluluk tanımayan insanlar biliyorum. Çünkü bu mutluluk ancak ibadette var" dedi.


Divan Edebiyatı’ndan okuduğu beyitler ve keyifli sohbetleriyle tanınan avukat-yazar Hayati İnanç, Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin Ramazan Sokağı etkinliklerinde söyleşi gerçekleştirdi. Ramazan Sokağı’nda teravih namazı sonrası düzenlenen söyleşiye vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi. Hayati İnanç, Ramazan ayının insana zamanın kıymetini bilmesi için en büyük hatırlatıcılardan biri olduğunu dile getirdi. Dünyada insana en çok mutluluğu veren şeyin ibadet etmek olduğunu söyleyen İnanç, "Zamanın kıymetini bilmeyen hiçbir şeyin kıymetini bilmez. Cenab-ı Hakk bize bu idraki nasip etsin. Ramazan bu konuda bizi terbiye ediyor. Her dakikasını daha bir derin yaşıyoruz. Oruç insanı adama benzetiyor. Emin olun yakın gelecekte birçok doktor, bugün çaresiz zannettikleri birçok hastalık için şöyle reçeteler yazacaklar. Reçetede şu yazıyor: ‘15 gün oruç tutsun, 1 hafta oruç tutsun, 3 ay oruç tutsun.’ Henüz anlamadık. Cenab-ı Hakk bize öyle bir ders veriyor, öyle bir nimet bahşetmiş ki. Burada hepiniz benden iyi bilirsiniz iftara yarım saat kala herhangi bir Müslüman’ın beklerken yaşadığı saadeti, huzuru, mutluluğu teraziye koymak mümkün olsa; öbür kefesine bazı insanların ömrünü koysan yetmez. 80 yılda o kadar mutluluk tanımayan insanlar biliyorum. Çünkü bu mutluluk ancak ibadette var, başka yerde yok. 64 yaşına geldim, ben ibadetten başka tatlı bir şey görmedim. Gören varsa söylesin" diye konuştu.


Dünyayı sevmemeyi, dünyada ahirete hazırlayacak şeyleri sevmeyi öğütleyen Hayati İnanç, "Safhaları kederli, nimetleri hüzünlü bu dünya. Tadı yok bunun ya, burada vazifeni yapıp çekip gideceksin. ‘Hadi bana eyvallah, işim var gücüm var benim seninle uğraşamam’. Gönül bağlama. Neyi seviyorsan değerin o kadardır. Dünyayı seviyorsan al sana kara haber, beş para etmiyor dünya haberin olsun. Beş para etmiyor. Namert olduğu için onu sevenler de namert oluyor. Sevmeyeceksin. İhtiyacını göreceksin o kadar. Dünya kötü ahlaklı birine benzer. Yüzünü ahirete çevirdiğin zaman sana yalvarır yaltaklanır. Yüzünü dünyaya çevirirsen başlanır nazlanmaya, ömür boyunca naz eder. Kavuştum zannettiğinde kendini kabirde bulursun. Hiç yüz verme kardeşim. Merak eden varsa lügat karıştırsın. Ben çok lügat okurum, sözlük okumayı severim. Dünya ne demek diye baksınlar. Arapça bir kelimedir. Anlamı şu: ‘Şerefsiz, alçak, namert’. Dünyanın adında bile meymenet yok. Övülecek yeri yoktur. Dünyada kıymetli olan ahirete yarayan şeylerdir. O yüzden çalışılır. O yüzden gayret edilir" şeklinde konuştu.


Program, Samsun Büyükşehir Belediyesi Kültür Sosyal İşler Daire Başkanı Cihan Güller’in İnanç’a hediye takdimi ile son buldu.



Hayati İnanç’tan mutluluğun tarifi: "Mutluluk ancak ibadette var"

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muğla Çamlı Çocuk Köyü Bayram’da misafirlerini bekliyor Marmaris’te Tıbbi Bitkiler Koleksiyon Bahçesi’nin yanında, çam ağaçlarıyla çevrili 20 bin metrekarelik doğal alanda kurulan Çamlı Çocuk Köyü, Muğla’nın çocuklara özel ilk tematik eğitim alanı olma özelliğini taşıyor. Muğla Büyükşehir Belediyesi ile MARTAP Kooperatifi iş birliğiyle hayata geçirilen projede; çocukların hem eğlenip hem öğrenebileceği, doğa bilinci kazanabileceği ve kendilerini geliştirebileceği atölyeler büyük ilgi görüyor. Akademik ve kişisel gelişimi desteklemeyi hedefleyen Çamlı Çocuk Köyü, farklı temalara sahip etkinliklerle çocuklara unutulmaz deneyimler sunuyor. Doğayla iç içe oyun ve oturma alanı Çamlı Çocuk Köyü’nde, her biri özel olarak tasarlanmış atölyeler aracılığıyla çocuklar doğayla iç içe eğitim alma fırsatı yakalıyor. Randevu alarak giden misafirler için çeşitli eğitim atölyelerinin hazırlandığı Çamlı Çocuk Köyü, randevusuz giden misafirlerini de keyifli vakit geçirmeleri için bekliyor. Çocuk oyun alanları, uzman eğitmenler eşliğinde eğitim atölyeleri, yürüyüş parkurları, bitki tünelleri ve tarım laboratuvarının bulunduğu Çamlı Çocuk Köyü’nde ebeveynlerin vakit geçirmeleri için oturma alanları bulunuyor. Başkan Aras, "Çocuklarımız doğada hem eğleniyor hem öğreniyor" Kıyı Ege Belediyeler Birliği ve Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, Çamlı Çocuk Köyü’nün çocukların gelişimi açısından taşıdığı öneme dikkat çekerek, "Günümüzde çocuklarımız ne yazık ki sokakta oyun oynama kültüründen, doğayla temas kurma alışkanlıklarından uzaklaşıyor. Bizim sorumluluğumuz, onları yeniden doğayla buluşturacak güvenli ve öğretici ortamlar oluşturmak. Çamlı Çocuk Köyü de tam bu anlayışla kuruldu. Burada çocuklarımız eğlenirken öğreniyor, doğayı tanıyor ve onun bir parçası olmayı deneyimliyor. Bu da bizleri son derece mutlu ediyor" dedi Başkan Aras, ayrıca yaklaşan bayram tatilinde ailelere de çağrıda bulunarak, "Bayramda çocuklarımızla birlikte kaliteli ve öğretici zaman geçirmek isteyen tüm ailelerimizi Çamlı Çocuk Köyü’ne bekliyoruz. Doğayla buluşmak, öğrenmek ve birlikte güzel hatıralar biriktirmek için burası harika bir fırsat" dedi.
Antalya Bayramda beslenme düzeni tavsiyesi: "Az ve sık beslenilmeli" Ramazan ayının sonuna gelinmesiyle birlikte, değişen beslenme düzeni tekrardan eskiye dönecek. Antalya Büyükşehir Belediyesi’nde diyetisyen olarak görev yapan Kübra Gözde Demirkaplan Arslan, bu geçiş sürecinin kolay bir şekilde nasıl atlatılabileceği yönünde tavsiyelerde bulundu. Ramazan ayının ardından, normal beslenme düzenine sağlıklı bir geçiş yapmak, vücut dengesini korumak açısından büyük önem taşıyor. Uzman Kübra Gözde Demirkaplan Arslan, bir ay boyunca değişen beslenme alışkanlıklarının aniden eskiye dönmesinin sindirim sistemi üzerinde olumsuz etkiler oluşturabileceğini belirtti. Arslan, bu konuya dikkatli ve özenli yaklaşmak gerektiğini söyledi. "Az ve sık beslenilmeli" Antalya Büyükşehir Belediyesi’nde diyetisyen olarak görev yapan Kübra Gözde Demirkaplan Arslan, beslenme alışkanlıklarının değiştiği bir ramazan sürecinden çıkıldığını, bundan dolayı da vatandaşların, Ramazan Bayramı ve sonrasındaki geçiş süreci için dikkat etmesi gereken bazı konular olduğunu söyledi. Arslan, "Öncelikle, azalan metabolizma hızımızı eski hızına getirmek için fiziksel aktiviteleri arttırmalı, az az ve sık sık beslenmeliyiz. Ayrıca bağırsak düzenimizi eskiye döndürmek için; meyve, sebze ve tahıllardan günlük olarak yeterli tüketim seviyesine ulaşmamız lazım. Bağırsak sağlığı için önemli olan bir diğer konu da su tüketimi. Su tüketimini yeterli miktarda yaparak, geçiş sürecini kolaylaştırabiliriz. Bu süreçte; hamur işi, kızartma ve yağlı besinlerden uzak durmamız gerekiyor. Ramazan Bayramı’nda özellikle tatlı tüketimine çok dikkat etmeliyiz. Eğer tatlıya hayır diyemiyorsak, her gittiğimiz misafirlikte ya da bize gelen misafirde tatlı tüketmek yerine, bu tüketimi günde 1 defayla sınırlandırmalıyız. Eğer mümkünse tatlı tercihimizi şerbetli tatlılar yerine, sütlü ve az şekerli tatlılardan yana kullanmalıyız" diye konuştu.