GÜNDEM - 29 Mart 2025 Cumartesi 09:19

Şefinden bayram sofrasına özel ‘Cennet Çamuru’ tarifi

A
A
A
00:00
00:00
HD

Ramazan Bayramı’nda misafirlerine hafif ev tatlısı ikram etmek isteyenler için tarifler öneren Şef Ahmet Özbek, ‘Cennet Çamuru’ tatlısının yapılışını anlattı. Bu tatlının Osmanlı mutfağının en nadide tariflerinden biri olduğunu belirten Şef Özbek, "Misafirlerinize ister soğuk, ister sıcak olmak üzere iki farklı şekilde servis edebilirsiniz" dedi.

Ramazan Bayramı geldi. Dışarıdan satın alınan tatlılara nazaran, misafirlerine daha sağlıklı ve pratik yapılan tatlı ikram etmek isteyenlere özel İstanbul Beykent Üniversitesi Aşçılık Programı’ndan Öğr. Gör. Ahmet Özbek, Cennet Çamuru tatlısının yapılışını anlattı. Öğr. Gör. Özbek, "30 gün boyunca oruç tuttuk. Midelerimiz de küçüldü. Bu yüzden böyle hafif bir tatlı tüketmek tercih edilebilir. Cennet Çamuru, kadayıf ve fıstığın harmanlandığı tarif. Hem de lezzetli" şeklinde konuşarak tatlının yapılışı ile ilgili tüm püf noktaları verdi.

"Şerbet kaynarken tencere kapağı mutlaka kapanmalı"

Öğr. Gör. Özbek, "Öncelikle şerbetimizi ocağa koyacağız. 500 gram su ve 500 gram şekeri tenceremize koyuyoruz. Şerbet kaynamaya başladıktan sonra ocakta sadece 5 dakika kaynaması yeterli. Kaynamaya başlayınca altını kısıp içine 1-2 damla limon sıkacağız. Ardından 5 dakika kaynamaya bırakacağız. Şerbette en önemli noktalardan biri de kaynamaya başlayınca mutlaka tencere kapağını kapatmaktır. Bu sayede terleme yapar ve kendi buharı içine döküldüğünde şeker kesilmez, şerbetimiz şekerlenme yapmaz. Bu çok önemli" açıklaması yaptı.

"Kadayıfları eze eze kavurun"

"Şerbet kaynarken bir taraftan da kadayıflarımızı kavurmaya başlayacağız" diyen Öğr. Gör. Özbek, "Taze kadayıflarımızı küçük küçük elimizde kıyacağız. Öncelikle tereyağını tencereye ekleyip eritiyoruz. Kadayıfları yakmadan, yavaş yavaş, her tarafı homojen olacak şekilde tencereye koyup kavuruyoruz. Ben 300 gram kadayıf kullandım. Bunun için 100-120 gram tereyağı kullandım. Eze eze kavuruyoruz ki kadayıflarımız tane tane olsun, birbirine yapışmasın, bir tarafı çiğ bir tarafı pişmiş kalmasın. Kadayıflar çıtırdadığında hazır olacak" dedi.

Şefinden bayram sofrasına özel ‘Cennet Çamuru’ tarifi

"Streç ile suşi gibi sarılarak soğutulabilir"

Kadayıflar hazır olduğunda toz fıstıkların eklendiğini belirten Öğr. Gör. Özbek anlatımını şöyle sürdürdü:

"Ben 300 gram ekledim. Siz kendinize göre ayarlayabilirsiniz. Fıstık eklendikten sonra biraz daha kavurmaya devam ediyoruz. Şerbet olduktan sonra kadayıfımızın üstüne yavaşça döküyoruz. Karıştırarak kadayıfa yediriyoruz, çamur kıvamına getiriyoruz. Adı da zaten buradan geliyor. Sıcak servis etmek isteyenler için üzerine kaymak koyacağız. Kaymak erimeden, hızlıca servis edeceğiz. Soğuk servis etmek isteyenler ise öncelikle çamurun soğumasını beklemeli. Ardından streç film üstüne çamuru yayıp arasına kaymak koymalı. Çamur, kaymak arasındayken streç ile suşi gibi sarılarak buzluğa ya da buzdolabına atılmalıdır. Bekletildikten sonra lokum gibi kesilerek misafirlere ikram edilebilir.

"Fındık, ceviz, badem ile de yapabilirsiniz"

Bu tariften 10-12-20 kişilik porsiyonlar çıkabileceğini belirten Öğr. Gör. Özbek, fıstık kullanmak istemeyenlerin ceviz, fındık ya da badem ile de yapılabileceğini söyledi.

Şefinden bayram sofrasına özel ‘Cennet Çamuru’ tarifi

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kayseri "Altın embriyo" ile anne oldu Kayseri’de annelik özlemi çeken ve ameliyatlar geçiren kadın, Kayseri Şehir Hastanesi’nde gördüğü 1 yıllık tedavinin ardından ilk denemede yapılan ’altın embriyo’ denilen tek yumurta transferi anne olmanın heyecanını yaşadı. Kayseri’de rahminde bulunan irili ufaklı miyomlar (kansersiz iyi huylu tümörler), yumurtalık yetmezliği ve erken menopoz teşhisi konulan ve daha önce anne olmak için 2 ameliyat geçiren kadın Kayseri Şehir Hastanesi’ne başvurdu. Burada Tüm Bebek Ünitesi’nde tedavi altına alınan kadından, 1 yıllık tedavi sürecinin ardından 1 tane embriyo elde edildi. ’Altın yumurta’ adı verilen yumurta transferi ile ilk denemede hamile kalan kadın, hayatının mutluluğunu yaşadı. Gebelik sürecini de takip eden doktorlar, 37’inci haftada sağlıklı bir şekilde doğan erkek çocuğunu annenin kucağına verdi. Süreç hakkında bilgiler veren Kayseri Şehir Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği Tüp Bebek Ünite Sorumlusu Doç. Dr. İlknur Çöl Madendağ, "Hastamız 30 yaşında ve yaklaşık 5-6 yıllık çocuk özlemi ile bize başvurmuştu. Daha önce gittiği farklı merkezlerde rahminde irili ufaklı çok sayıda miyomlar ve rahime baskı yapan miyomlar nedeniyle 2 kez ameliyat geçirmişti. Bütün bu faktörler bizim için negatif faktörlerdir. Hastamız bize başvurduğunda erken menopoz denilen yumurtalık yetmezliği, aşırı derecede zayıflığını tespit ettik. Aynı zamanda tiroid fonksiyon bozukluğu ve hiper tiroidi nedeniyle yaklaşık 40 kiloydu. Öncelikle bütüncül yaklaştık ve hiper tiroid bozukluğunu düzelttik. Arkasından yumurtalığı ile ilgili destek tedavilerini verdik. Rahmindeki irili ufaklı miyomların rahim iç duvarına baskı yapıp yapmadığını tespit edip gerekli rahim duvarını hazırlığını yaptık. Yaklaşık 1 yıl içerisinde tedavilerini düzenleyip gebelik sonucuna ulaştık. Hastamızın verdiğimiz ciddi tedaviler sonrasında sadece 1 tane embriyosunu elde edebildik ve altın yumurta denilen tek yumurta transferi ile ilk denemede gebelik haberini müjdelik. Tüm gebeliğini ünitemizde takip ettik. Bu arada rahim ağzı boyunun kısalması, bebeğin kilo alımında beklenenden az faktörler gibi ciddi sorunlarla da karşılaştık. Sıkı takip ve ardından 37’inci haftada sağlıklı bir şekilde 2 bin 350 gram erkek bebeğini kucağına verebildik" ifadelerini kullandı.