EĞİTİM - 04 Kasım 2024 Pazartesi 13:44

SUBÜ’de Geleneksel Okçuluk Kursu başladı

A
A
A
SUBÜ’de Geleneksel Okçuluk Kursu başladı

SUBÜ Egzersiz ve Spor Bilimleri Uygulama ve Araştırma Merkezi organizasyonuyla ‘Geleneksel Okçuluk Kursu’ başlatıldı.


Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (SUBÜ) Egzersiz ve Spor Bilimleri Uygulama ve Araştırma Merkezi (ESBAM) tarafından organize edilen ‘Geleneksel Okçuluk Kursu’, üniversite personeli çocuklarına yönelik olarak başladı. Spor Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zeki Taş’ın antrenörlüğünü yaptığı ve 9-14 yaş aralığındaki çocuk ve gençlerin katıldığı kursta, sporcuların uzun vadeli gelişim ve performans hedefleri doğrultusunda yetiştirilmesi amaçlanıyor. Geleneksel okçuluğun temel tekniklerinin öğretildiği ve sporcuların fiziksel gelişimlerinin desteklendiği kurs boyunca katılımcılara; disiplini, odaklanmayı ve özgüveni artıran etkinlikler sunuluyor. Ayrıca sporcuların, lisanslanarak ilerleyen haftalarda Geleneksel Okçuluk Federasyonu’nun faaliyet programına göre resmi müsabakalarda okçuluk kariyerlerine başlamaları hedefleniyor.


Kursa ilişkin ESBAM’dan yapılan açıklamada, geleneksel okçuluk gibi kültürel değeri yüksek spor dallarında gençlerin bilinçli bir şekilde yetiştirilmelerinin önemini vurgulandı. Bu tür organizasyonların çocukların kişisel ve sportif gelişimlerine katkı sağladığı ifade edildi. Kursun; gelecekte daha geniş bir kitleye hitap edecek şekilde devam edeceği belirtilirken, katılımcıların kurs süresince gösterdikleri ilgiden memnuniyet duyulduğu söylendi.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Adana Uzmanı kolesterol ilacı kullananları uyardı Beyin, Sinir ve Omurilik Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Orhan Şen, kolesterol ilacı kullanan kişilerde yaşanan halsizliğin normal olduğunu belirterek, “Bu ilaçlarda ‘Koenzim Q10’ çıkartıldı. ‘Koenzim Q10’ vücudun enerjisini sağlıyor. Ancak Koenzim Q10’u gıda takviyesi olarak almak istemeyenler dengeli bir şekilde sakatat tüketerek bunu almalı” dedi. Sağlıklı bir yaşam için kolesterol seviyesinin kabul edilebilir sınırlarda tutulması çok önemli. Ancak kolesterol ilacı kullanan kişilerde son dönemlerde halsizlik ve yorgunluk yaşanıyor. Uzmanlar, bunun da en önemli nedeninin ‘Koenzim Q10’un ilaçlarda bulunmaması olarak yorumluyor. “Kolesterol ilaçlarının içeriğinde kaslarda zayıflama ve halsizliğe sebep oluyor” Beyin, Sinir ve Omurilik Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Orhan Şen, konuyla ilgili İhlas Haber Ajansı’na açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Şen, “Kardiyoloji uzmanları veya aile hekimleri tarafından hastalara kolesterol ilacı önerildiği zaman hastalar bunu kullanıyor. Ancak bir süre sonra kaslarımda incelme, zayıflama ve halsizlik şikayetleriyle doktorlarına başvuruyorlar. Bu yakınmalarda hastalar haklılar. Kolesterol ilaçlarının içeriğinde kaslarda zayıflama ve halsizliğe sebep oluyor” ifadelerini kullandı. “Koenzim Q10 vücudun enerjisini sağlıyor” Koenzim Q10’un da doktor tavsiyesiyle kullanılması gerektiğini vurgulayan Şen, “Kolesterol ilaçlarıyla ilgili ilk ruhsat başvurusu yapıldığı zaman ‘Koenzim Q10’ ile birlikte üretilsin denilerek ruhsat alınıyor. Ancak daha sonra Koenzim Q10 çıkartılıyor. Bu Koenzim Q10’un eksikliğine bağlı olarak bu hastaların kaslarında erime ve halsizlik şikayetleri var. Koenzim Q10 vücudun enerjisini sağlıyor. Bu enerjinin açığa çıkması için Koenzim Q10 olmazsa olmaz. Sadece kolesterol hastalarında değil, spordan sonra kendisini yorgun, bitkin hissedenlerde kullanmalı” diye konuştu. Öte yandan, Beyin, Sinir ve Omurilik Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Orhan Şen, Koenzim Q10’u gıda takviyesi olarak almak istemeyenlerin sakatat başta olmak üzere birçok besinle alabileceklerini söyledi.