EĞİTİM - 19 Kasım 2024 Salı 09:50

"Edebiyat ve Modernleşme" SUBÜ’de konuşuldu

A
A
A
"Edebiyat ve Modernleşme" SUBÜ’de konuşuldu

"Edebiyat ve Modernleşme" konulu söyleşiyle SUBÜ Konuşmaları’nın 82’inci konuşmacısı olan Prof. Dr. Yılmaz Daşcıoğlu, "Toplumla kaynaşmamış bir edebiyatın çok yapay, çok sentetik olacağını öngörebiliriz" dedi.


Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (SUBÜ) tarafından düzenlenen SUBÜ Konuşmaları’nın 82’inci konuşmacısı, Edebiyat ve Modernleşme konulu söyleşiyle Akademisyen Prof. Dr. Yılmaz Daşcıoğlu oldu. Moderatörlüğünü Sakarya Sosyal ve Kültürel Çalışmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi (SAKUM) Müdürü Öğretim Üyesi Dr. Mehmet Alper Cantimer’in üstlendiği söyleşide; modernleşme ve Batılılaşma kavramları etrafında Türk edebiyatında modernleşme ve değişim konuşuldu.



"Batı dışı toplumlardan biri olarak bizim toplumumuz da buna maruz kalıyor


Modernleşme kavramının eski bir kavram olmadığını belirten Şair-Akademisyen Prof. Dr. Yılmaz Daşcıoğlu, "Modernleşme yeni bir kavram olmasına rağmen tarihini çok net bir biçimde vurgulayan, demokrasiyi, teknolojiyi içinden çıkarttığını söyleyen ve eski dünya düzeninin bütünüyle yenilendiği varsayılan bir düzen kuruyor. Aslında Batı dışı toplumlardan biri olarak bizim toplumumuz da buna maruz kalıyor. Bunun sonrasında ise günümüze doğru geldiğimizde edebiyatçılarımızın önemli bir kanaat önderi olarak toplumun içine çıktığını, muhtemeldir ki toplumla beraber aynı sancıları yaşadıklarını ifade edebiliriz" dedi.



“Toplumla kaynaşmamış bir edebiyatın çok yapay, çok sentetik olacağını öngörebiliriz”


Türk edebi hayatının son iki asrının Batı’ya karşı ne yapabiliriz sorusuna cevap aramakla geçtiğini vurgulayan Daşçıoğlu "İki nokta önümüze çıkıyor. İlki geleneksel edebiyatla bir ilişki kuracak mıyız? ‘Geçmiş kötüdür. Şimdi ondan iyidir. Gelecek şimdiden iyidir.’ anlayışı 19. Yüzyıl modernleşmesinin temel mantıklarından birisi. Bunun doğal bir sonucu olarak, geçmişin kötü olması, değersiz olması gibi bir durum ortaya çıktı. Bu görüşlerin antitezi diyeceğimiz bir zıt ise geçmişi abartılı bir şekilde yüceltti. Böylece iki aşırı uç arasında gelenek ile moderni nasıl kaynaştıracağımız sorusu bir temel sorun olarak bugünde gündemimizi meşgul ediyor. Edebiyatçılar bunun çarelerini aramışlar. Modern edebiyatın artık bugünün, bugünün bireyinin ve toplumunun edebiyatı olduğunu söyleyebiliriz. Edebiyat zaten toplumun anası gibidir ve onu yansıtır. Biraz değiştirerek, mecazlaştırarak veya dönüştürerek yansıtır. Zaten toplumla kaynaşmamış bir edebiyatın çok yapay, çok sentetik olacağını öngörebiliriz” diye konuştu.



"Edebiyat ve Modernleşme" SUBÜ’de konuşuldu

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Isparta Isparta’da kış mevsimi trafik tedbirleri koordinasyon toplantısı yapıldı Kış aylarının yaklaşmasıyla birlikte, Isparta’da trafikte alınacak tedbirler ve karla mücadele hazırlıkları, Vali Abdullah Erin başkanlığında düzenlenen Kış Mevsimi Trafik Tedbirleri Koordinasyon Toplantısı’nda masaya yatırıldı. Valilik binasında gerçekleştirilen toplantıda konuşan Vali Erin, vatandaşların kış aylarında oluşabilecek olumsuz hava şartlarından etkilenmemesi için tüm kurumlara gerekli tedbirlerin eksiksiz alınması talimatını verdi. Enerji kesintilerine karşı elektrik dağıtım firmasına uyarılarda bulunan Erin, olumsuzluklara karşı hazırlıklı olunmasının önemine dikkat çekti. "Can ve mal güvenliği önceliğimizdir" Vali Erin, konuşmasında yoğun kar yağışı, buzlanma, çığ ve heyelan gibi durumlarda vatandaşların güvenliğini sağlamanın en önemli görev olduğunu belirterek, şunları söyledi: “İlgili tüm kurumlarımızın yolların ulaşıma kapanması durumunda araçların güvenle bekletileceği alanları belirlediği ve gerekli düzenlemeleri yaptığı bilgisi bizlerle paylaşıldı. Alternatif güzergâhlar tespit edildi, ihtiyaç anında misafirhane ve sosyal tesisler vatandaşlarımızın hizmetine sunulacak şekilde planlandı. Kamu kurum ve kuruluşlarımız koordineli bir şekilde çalışarak can ve mal güvenliği için tüm gayreti gösterecek.” Kış lastiği kullanımı hatırlatıldı Toplantıda, şehirlerarası kara yollarında yolcu ve yük taşımacılığında kullanılan araçlar için 1 Aralık 2024 - 1 Nisan 2025 tarihleri arasında kış lastiği takma zorunluluğu bir kez daha vurgulandı. Ticari olmayan araç sürücülerine de kış lastiği kullanmaları tavsiye edilerek, bu önlemin güvenlik açısından hayati önem taşıdığı ifade edildi. Sunumlar ve hazırlıklar değerlendirildi Toplantıda, Karayolları Bölge Müdürlüğü, İl Emniyet Müdürlüğü ve İl Jandarma Komutanlığı tarafından hazırlıklarla ilgili sunumlar yapılırken, diğer kurumlar da kış aylarında alınacak tedbirleri detaylarıyla katılımcılarla paylaştı. Toplantıya, vali yardımcıları, kaymakamlar, kolluk amirleri, bölge müdürleri, belediye temsilcileri, il müdürleri ve ilgili meslek odası temsilcileri katıldı. Alınan kararların Isparta genelinde kış aylarında yaşanabilecek olumsuzlukları en aza indirmesi hedeflendi.
Kocaeli 100 bin dekar tarım arazisi desteklendi Kocaeli’de yüzde 75 hibeli yem bitkisi tohumlarını teslim alan çiftçiler, tarlalarının yolunu tutarak, tohumları toprakla buluşturuyor. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin tarım ve hayvancılığı geliştirmek amacıyla geçtiğimiz yıllarda hayata geçirdiği "Yem Bitkisi Tohumu Destekleme Projesi" yüzleri güldürüyor. Bu yıl sonbahar döneminde çiftçilere yüzde 75 hibeli tohum desteği sunan projede ürünlerini teslim alan çiftiler, tarlalarının yolunu tutarak, tohumları toprakla buluşturuyor. Kocaeli’nin verimli topraklarında çiftçinin yanında olan Büyükşehir, son 5 yılda yaklaşık 1 milyar TL değerinde 80 destekleme projesini hayata geçirdi. Muhtarlık İşleri Dairesi Başkanlığı Tarımsal Hizmetler Şube Müdürlüğünce il genelinde yürütülen proje kapsamında, talep eden 3 bin 323 çiftçiye yüzde 75 hibeli arpa, süt otu ve yem bezelyesinden oluşan bin 450 ton tohum desteği sağladı. Ürünlerini teslim alan çiftçiler, traktörleriyle tarlalarının yolunu tutarak, tohumları toprakla buluşturdu. Yapılan bu destekleme ile Kocaeli’de 100 bin dekar tarım arazisi desteklenmiş oldu. Uzun yıllar çiftçilik yapan Hikmet Öztürk, Büyükşehir’in arpa ve mısır tohumu desteğinden yararlandığını belirterek, "Daha önce de mazot, gübre, buğday ve mısır tohumu almıştım. Büyükşehir Belediyemizin verdiği tohumlar çok değerli ve yüksek verim alıyoruz. Başkanımızdan Allah razı olsun. Bu sayede çiftçilik yapmaya ve üretmeye devam ediyoruz" dedi. Kartepe ilçesinden Alibey Koyun ise "Arpa ekimi yapıyoruz. Tahir Büyükakın Başkanımız zaten her zaman çiftçinin yanında. Bu desteklerin devamını diliyoruz. Ben 100 dönüm tarla ekiyorum. Gübreler ve tohumlar kaliteli. Yüzde 30 daha yüksek verim alıyoruz. Başkanımıza teşekkür ediyoruz" diye konuştu.
Samsun Samsun’da kasaplara denetim Samsun’un İlkadım Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ekipleri, ilçedeki kasapları denetledi. İlkadım Belediye Başkanı İhsan Kurnaz, “İlçe halkımızın sağlıklı gıdaya ulaşabilmesi için denetimlerimizi sıklaştırdık” dedi. İlkadım halkının güvenli ve sağlıklı gıdaya ulaşması amacıyla İlkadım Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ekipleri, ilçe genelinde denetimlerini arttırdı. Ekipler, gıda üretimi yapan işletmelerin denetimini titizlikle yaparken, bir yandan da kasaplarda hijyen, tazelik ve etiket-fiyat denetimi gerçekleştirdi. İlkadım Belediye Başkanı İhsan Kurnaz, denetimlerin kapsamlı bir şekilde devam edeceğini söyledi. Halk sağlığının her zaman öncelik olduğunu vurgulayan İlkadım Belediye Başkanı İhsan Kurnaz, “Samsun’un ticari ve ekonomik potansiyeli en yüksek ilçesi İlkadım’da, işletmelerimizin denetimlerini sürdürüyoruz. Vatandaşlarımızın temiz ve sağlıklı gıdaya ulaşabilmesi için denetimleri titizlikle sürdürmek, belediyemizin asli görevlerindendir. İlkadım Belediyesi olarak, ilçe halkının sağlıklı gıdaya ulaşabilmesi için denetimlerimizi sıklaştırdık. Bu kapsamda, zabıta ekiplerimiz ilçemizde bulunan kasaplarda; ürünlerin tazeliği ve saklama koşulları, hijyen kurallarına uygunluk ve yasal etiket ve fiyat bilgileri denetimi gerçekleştirdi. Amacımız, gıda güvenliği ve hijyen standartlarına uygunluğu sağlamaktır. Vatandaşlarımızın sağlığı ve güvenliği için bilimsel temellere dayalı kapsamlı denetimlerimize aralıksız devam edeceğiz” diye konuştu.