ÇEVRE - 19 Kasım 2024 Salı 10:15

Ordu’da baraj ve gölet sayıları artıyor

A
A
A
Ordu’da baraj ve gölet sayıları artıyor

Ordu’da Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler’in su kaynaklarının arttırılması ve kırsal kesimin içme suyu ihtiyacının uzun yıllar karşılanması amacıyla 5 yıl önce başlattığı çalışmalar sonuç veriyor. Halen 62 göletin inşa edildiği Ordu’da Kumru Barajı’nın tamamlanmasının ardından Korgan ilçesinde baraj inşaatı devam ediyor.


Ordu’nun su geleceğini güvence altına almak, her bir vatandaşın temiz ve güvenli içme suyuna erişimini sağlamak adına çalışmalar yapan Ordu Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (OSKİ), Korgan ilçesinde başlattığı Baraj yapımında yüzde 98’lik bölümü geride bıraktı. Devlet Su İşleri (DSİ) ile ortaklaşa inşa edilen barajın yılda 1,8 milyon metreküp su tutması planlanırken, Barajdan ilçe merkezi dâhil 6 mahallenin içme suyu ihtiyacının karşılanması planlanıyor.



41 metre yüksekliğe sahip


Korgan ilçe merkezi ile çevresindeki mahallelerin 2070 yılına kadar içme-kullanma suyu ihtiyacını karşılayacak Korgan Barajı, temelden yüksekliği 41 metre olarak inşa edildi. Barajın ön yüzü beton kaplı kaya dolgusu ile yapıldı. Yılda 1,8 milyon metreküp içme suyu sağlayacak olan barajda 2024 yılı sonuna kadar su tutulması planlanıyor.



Sular boşa akıp gitmiyor


Başkan Dr. Mehmet Hilmi Güler’in göreve başlamasından sonra Ordu’da toplam ’da 62 gölet tamamlanarak hizmete sunuldu. Bu göletlerin haricinde DSİ ile işbirliği ile yapılan İlküvez Barajı ve Kumru Barajı’nda su tutulmaya başlandı. Yapımına devam edilen, Korgan Barajında çalışmalarda yüzde 98’lik bölüm sona erdi. Bunun haricinde, Gölköy ve Gürgentepe ilçelerinin içme-kullanma suyu ihtiyacını karşılayacak Kırtaş Barajı İnşaat’ında çalışmalar hızla devam ediyor. Ünye Çağlayan Barajı’nın ihalesi yılsonuna kadar yapılacak. Bunlar haricinde diğer ilçelerimize içme-kullanma suyu sağlayacak 7 adet Barajın planlama, projelendirme ve yatırım programına alınma çalışmalarına devam ediliyor. Yapılacak bu Barajlarla birlikte Ordu’nun gelecekte yaşanacak olan Kuraklık tehlikesini en hafif şekilde geçirmesi planlanıyor.



Ordu’da baraj ve gölet sayıları artıyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Isparta Isparta’da kış mevsimi trafik tedbirleri koordinasyon toplantısı yapıldı Kış aylarının yaklaşmasıyla birlikte, Isparta’da trafikte alınacak tedbirler ve karla mücadele hazırlıkları, Vali Abdullah Erin başkanlığında düzenlenen Kış Mevsimi Trafik Tedbirleri Koordinasyon Toplantısı’nda masaya yatırıldı. Valilik binasında gerçekleştirilen toplantıda konuşan Vali Erin, vatandaşların kış aylarında oluşabilecek olumsuz hava şartlarından etkilenmemesi için tüm kurumlara gerekli tedbirlerin eksiksiz alınması talimatını verdi. Enerji kesintilerine karşı elektrik dağıtım firmasına uyarılarda bulunan Erin, olumsuzluklara karşı hazırlıklı olunmasının önemine dikkat çekti. "Can ve mal güvenliği önceliğimizdir" Vali Erin, konuşmasında yoğun kar yağışı, buzlanma, çığ ve heyelan gibi durumlarda vatandaşların güvenliğini sağlamanın en önemli görev olduğunu belirterek, şunları söyledi: “İlgili tüm kurumlarımızın yolların ulaşıma kapanması durumunda araçların güvenle bekletileceği alanları belirlediği ve gerekli düzenlemeleri yaptığı bilgisi bizlerle paylaşıldı. Alternatif güzergâhlar tespit edildi, ihtiyaç anında misafirhane ve sosyal tesisler vatandaşlarımızın hizmetine sunulacak şekilde planlandı. Kamu kurum ve kuruluşlarımız koordineli bir şekilde çalışarak can ve mal güvenliği için tüm gayreti gösterecek.” Kış lastiği kullanımı hatırlatıldı Toplantıda, şehirlerarası kara yollarında yolcu ve yük taşımacılığında kullanılan araçlar için 1 Aralık 2024 - 1 Nisan 2025 tarihleri arasında kış lastiği takma zorunluluğu bir kez daha vurgulandı. Ticari olmayan araç sürücülerine de kış lastiği kullanmaları tavsiye edilerek, bu önlemin güvenlik açısından hayati önem taşıdığı ifade edildi. Sunumlar ve hazırlıklar değerlendirildi Toplantıda, Karayolları Bölge Müdürlüğü, İl Emniyet Müdürlüğü ve İl Jandarma Komutanlığı tarafından hazırlıklarla ilgili sunumlar yapılırken, diğer kurumlar da kış aylarında alınacak tedbirleri detaylarıyla katılımcılarla paylaştı. Toplantıya, vali yardımcıları, kaymakamlar, kolluk amirleri, bölge müdürleri, belediye temsilcileri, il müdürleri ve ilgili meslek odası temsilcileri katıldı. Alınan kararların Isparta genelinde kış aylarında yaşanabilecek olumsuzlukları en aza indirmesi hedeflendi.
Kocaeli 100 bin dekar tarım arazisi desteklendi Kocaeli’de yüzde 75 hibeli yem bitkisi tohumlarını teslim alan çiftçiler, tarlalarının yolunu tutarak, tohumları toprakla buluşturuyor. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin tarım ve hayvancılığı geliştirmek amacıyla geçtiğimiz yıllarda hayata geçirdiği "Yem Bitkisi Tohumu Destekleme Projesi" yüzleri güldürüyor. Bu yıl sonbahar döneminde çiftçilere yüzde 75 hibeli tohum desteği sunan projede ürünlerini teslim alan çiftiler, tarlalarının yolunu tutarak, tohumları toprakla buluşturuyor. Kocaeli’nin verimli topraklarında çiftçinin yanında olan Büyükşehir, son 5 yılda yaklaşık 1 milyar TL değerinde 80 destekleme projesini hayata geçirdi. Muhtarlık İşleri Dairesi Başkanlığı Tarımsal Hizmetler Şube Müdürlüğünce il genelinde yürütülen proje kapsamında, talep eden 3 bin 323 çiftçiye yüzde 75 hibeli arpa, süt otu ve yem bezelyesinden oluşan bin 450 ton tohum desteği sağladı. Ürünlerini teslim alan çiftçiler, traktörleriyle tarlalarının yolunu tutarak, tohumları toprakla buluşturdu. Yapılan bu destekleme ile Kocaeli’de 100 bin dekar tarım arazisi desteklenmiş oldu. Uzun yıllar çiftçilik yapan Hikmet Öztürk, Büyükşehir’in arpa ve mısır tohumu desteğinden yararlandığını belirterek, "Daha önce de mazot, gübre, buğday ve mısır tohumu almıştım. Büyükşehir Belediyemizin verdiği tohumlar çok değerli ve yüksek verim alıyoruz. Başkanımızdan Allah razı olsun. Bu sayede çiftçilik yapmaya ve üretmeye devam ediyoruz" dedi. Kartepe ilçesinden Alibey Koyun ise "Arpa ekimi yapıyoruz. Tahir Büyükakın Başkanımız zaten her zaman çiftçinin yanında. Bu desteklerin devamını diliyoruz. Ben 100 dönüm tarla ekiyorum. Gübreler ve tohumlar kaliteli. Yüzde 30 daha yüksek verim alıyoruz. Başkanımıza teşekkür ediyoruz" diye konuştu.
Samsun Samsun’da kasaplara denetim Samsun’un İlkadım Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ekipleri, ilçedeki kasapları denetledi. İlkadım Belediye Başkanı İhsan Kurnaz, “İlçe halkımızın sağlıklı gıdaya ulaşabilmesi için denetimlerimizi sıklaştırdık” dedi. İlkadım halkının güvenli ve sağlıklı gıdaya ulaşması amacıyla İlkadım Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ekipleri, ilçe genelinde denetimlerini arttırdı. Ekipler, gıda üretimi yapan işletmelerin denetimini titizlikle yaparken, bir yandan da kasaplarda hijyen, tazelik ve etiket-fiyat denetimi gerçekleştirdi. İlkadım Belediye Başkanı İhsan Kurnaz, denetimlerin kapsamlı bir şekilde devam edeceğini söyledi. Halk sağlığının her zaman öncelik olduğunu vurgulayan İlkadım Belediye Başkanı İhsan Kurnaz, “Samsun’un ticari ve ekonomik potansiyeli en yüksek ilçesi İlkadım’da, işletmelerimizin denetimlerini sürdürüyoruz. Vatandaşlarımızın temiz ve sağlıklı gıdaya ulaşabilmesi için denetimleri titizlikle sürdürmek, belediyemizin asli görevlerindendir. İlkadım Belediyesi olarak, ilçe halkının sağlıklı gıdaya ulaşabilmesi için denetimlerimizi sıklaştırdık. Bu kapsamda, zabıta ekiplerimiz ilçemizde bulunan kasaplarda; ürünlerin tazeliği ve saklama koşulları, hijyen kurallarına uygunluk ve yasal etiket ve fiyat bilgileri denetimi gerçekleştirdi. Amacımız, gıda güvenliği ve hijyen standartlarına uygunluğu sağlamaktır. Vatandaşlarımızın sağlığı ve güvenliği için bilimsel temellere dayalı kapsamlı denetimlerimize aralıksız devam edeceğiz” diye konuştu.