ÇEVRE - 24 Eylül 2024 Salı 16:06

Başkan Aras İklim Zirvesi için Fransa’ya gidiyor

A
A
A
Başkan Aras İklim Zirvesi için Fransa’ya gidiyor

Fransa’nın Nice şehrinde 26-27 Eylül’de gerçekleştirilecek olan küresel iklim krizine yönelik kapsamlı bir zirve olan İklim Zirvesi’nde özellikle deniz ekosistemleri ve Akdeniz bölgesindeki etkileri üzerine odaklanarak uzmanları, bilim insanlarını, siyasi liderleri ve iş dünyası temsilcilerini bir araya getirecek. Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras’ında konuşmacı olarak katılacağı İklim Zirvesi’nde iklim değişikliğinin okyanuslar ve denizler üzerindeki olumsuz etkilerini azaltmak amacıyla stratejiler geliştirilmesi planlanıyor.


Haziran 2025’te Nice’te düzenlenecek Birleşmiş Milletler Okyanus Konferansı’na temel oluşturması planlanan Nice İklim Zirvesi’nde denizlerin korunması ve koruma politikalarının teşvik edilmesiyle ilgili konuları ele alınacak. Kıyı Ege Belediyeler Birliği ve Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras da İklim Zirvesinde yerel yönetimlerin yükselen deniz seviyeleri ve iklim değişikliği karşısında karşılaştıkları zorluklar ve bunların üstesinden gelmek için yapılması gerekenler üzerine bir konuşma yapacak.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muğla Haşlanmış ve közlenmiş mısırın ‘Mutluluk hormonu’ salgıladığı belirtildi Merkezi Aydın’da bulunan ve Ege Bölgesi’ndeki endemik bitkilerin yanı sıra çeşitli sebze ve meyveler üzerinde bilimsel çalışmalar yürüten Karya Farma HBX Ar-Ge, genellikle haşlama ve közleme şeklinde tüketilen süt mısırın besin değerlerinin yanında mutluluk hormonu olarak bilinen dopamin ve serotonin salgıladığını açıkladı. Çalışmaların sonuçları hakkında açıklama yapan Karya Farma HBX Ar-Ge Bilim Kurulu Üyesi Kimyager Aslı Aktaş, “Mısırı sadece beslenmek ve damak tadı için değil mutluluğunuz için de tüketebilirsiniz” dedi. Aydın Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Teknokent’te spesifik ve stratejik faaliyetlerini sürdüren ve yaklaşık 20 yıldır devam eden çalışmalarında 17 ayrı patente sahip olan Karya Farma HBX Ar-Ge ekibi, bu haftaki çalışmalarında başta Ege ve Karadeniz olmak üzere ülkenin dört bir yanında tüketilen süt mısırı laboratuvara aldı. Közlenmiş ve haşlanmış mısırın lezzetli bir atıştırmalık olmanın ötesinde, vücudun mutluluk hormonlarını artırabilen bir besin kaynağı olduğunu belirten Kimyager Aslı Aktaş, özellikle közlenmiş ve haşlanmış mısır, serotonin ve dopamin gibi nörotransmitterlerin seviyelerini artırarak insanların daha mutlu, motive ve zinde hissetmelerine katkı sağlayan özelliğe sahip” diyerek insanların hiç değilse ara sıra böyle bir gıdayı tüketmesini önerdi. Serotonin, mutluluğun yanı sıra ruh hali dengesi için önemli bir hormon olduğunu kaydeden Aktaş, “ Mısır, triptofan adlı bir amino asit içerir ve bu amino asit, serotonin üretimini destekler. Közlenmiş ve haşlanmış mısırdaki karbonhidratlar, triptofanın beyne ulaşmasına yardımcı olarak serotonin üretimini hızlandırır. Dengeli bir serotonin seviyesi zihinsel ve duygusal dengeyi sağlar. Mısır, bu özellikleri ile kişilerin kendilerini daha iyi hissetmelerine katkıda bulunabilir” dedi.