ÇEVRE - 15 Kasım 2024 Cuma 12:35

Akdeniz Belediyesi, verimli arazileri tarıma kazandırıyor

A
A
A
Akdeniz Belediyesi, verimli arazileri tarıma kazandırıyor

Mersin’in merkez ilçe Akdeniz Belediyesi, Homurlu Anadolu Mahallesi’nde bulunan ve belediyeye ait 10 dönümlük araziye yakamoz türü yerli buğdayın ekimini gerçekleştirdi. Üretimden elde edilecek buğday, un haline getirilip yine ihtiyaç sahibi ailelere ulaştırılacak.


Akdeniz Belediyesi Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü, ilçe sınırlarında bulunan tarıma elverişli arazileri değerlendirmeye devam ediyor. Bu kapsamda müdürlük ekipleri; Anadolu Mahallesi’nde, belediyeye ait 10 dönüm genişliğe sahip araziye, yakamoz türü yerli buğday ekimi gerçekleştirdi. Ekipler, yakın geçmişte Akdam ve Anadolu mahallelerinde yine belediyeye ait 23 dönümlük toprağa aynı buğdayı ekmiş, sonrasında yapılan hasattan elde edilen buğdaylar una dönüştürülüp ihtiyaç sahibi ailelere ulaştırılmıştı.



Kullanılan tohumlar geçen aylarda yapılan üretimden elde edildi


Bölgedeki üretim faaliyeti hakkında açıklama yapan Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü personeli ziraat mühendisi Zeliha Açık, “Akdeniz Belediye Başkanı Hoşyar Sarıyıldız’ın talimatıyla bugün ekime başladık. Buğday, 2014 yılında tescil edilmiş yerli bir buğday çeşidimiz. Bugün burada toprakla buluşturduğumuz tohumlar da bize aittir. Çünkü geçen sene yaptığımız ekimden elde ettiğimiz tohumları kullanıyoruz.


Böylelikle Anadolu Mahallemizde bulunan tarım toprağımızı da değerlendirmiş oluyoruz. İlerleyen süreçte, bu topraklara ekmiş olduğumuz buğdayımızın hasadını yaptığımızda, elde ettiğimiz buğdayları değirmene götürüp un haline getireceğiz. Ardından da Sosyal İşler Müdürlüğümüz aracılığıyla ihtiyaç sahibi ailelerimize bu unların dağıtımını gerçekleştireceğiz” dedi.



Akdeniz Belediyesi, verimli arazileri tarıma kazandırıyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa Osmangazi’de Yaşar Kemal’in İnce Memed romanı incelendi Yeni dönemde sosyal ve kültürel belediyecilikte birçok başarılı çalışmaya imza atan Osmangazi Belediyesi, Ekim ayında başlattığı Osmangazi Düşünce Atölyesi projesi kapsamında Editör-Sosyolog Demet Çoraklı ile Türk edebiyatının çınarı Yaşar Kemal’in ‘İnce Memed’ adlı eserini inceledi. Emek Yetenek Evi’nde düzenlenen programa katılımcılar yoğun ilgi gösterirken, etkinliğin ilk bölümünde editör-sosyolog Demet Çoraklı, Türk ve dünya edebiyatına damga vuran Yaşar Kemal’in hayatına değindi. Daha sonra ise Türk Edebiyatı’nın mihenk taşlarından olan İnce Memed’in hikayesini edebiyatseverlere aktaran Çoraklı, “İnce Memed, Çukurova köylülerinin ağalığa karşı mücadelesini anlatan ‘toplumsal gerçekçi’ bir romandır. Romanda Anadolu halkının geri kalmışlığı tüm gerçekliğiyle okuyucuya aktarılır. Köy hayatının yaşadığı sefalet, köy ağalarının hakimiyeti ve köylüler arasında çıkan isyanlar kitabın konusunu oluşturur. İnce Memed, toplam 4 ciltten oluşan bir eserdir. Cumhuriyet Dönemi’nin ilk yıllarında geçen romanda, İnce Memed’in köyün ağasından çektiği zulümler üzerinden köy halkının genel durumu anlatılmıştır. Yazar çakırdikenlerini mevsimler boyunca gelişimini uzun uzun tasvir ederken doğa ile o coğrafyada yaşayan köylülerin hayatını karşılaştırır. İnce Memed, sadece ülkemizde değer görmekle kalmamış, uluslararası bir ün kazanmıştır. Yaşar Kemal’in baş eseri olan İnce Memed serisi, 32 senede yazılan Cumhuriyet tarihinin en uzun soluklu eseridir. Toplamda 40’tan fazla dilde çevirisi bulunan İnce Memed’in acıklı ve dramatik hikayesi, birçok okuyucunun kalbine dokunmayı başarmıştır” dedi. Yaşar Kemal’in kıtası Çukurova’yı bu kadar güzel betimlendiği İnce Memed’in dünya edebiyatında yer edinmesinin önemine dikkat çeken Demet Çoraklı, “Yaşamı boyunca tanık olduğu zulümlere karşı çıkan ve boyun eğmeyen Yaşar Kemal, gerek siyasi yaşamıyla gerekse kalemiyle mazlumun, yoksulun, köylünün yanında olmuştur. Kalemini bu kadar etkili kullanabilen bir yazarın coğrafyamızdan çıkması bizim şansımızdır. Değeri katbekat bilinmelidir” ifadelerine yer verdi. Program sonunda katılımcılar eser hakkında derinlemesine bir bilgiye sahip olurken, ilçede kültür ve sanat faaliyetlerine büyük önem vererek güzel etkinliklerde kendilerini buluşturan Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın’a teşekkür etti.
Mardin DEM’li Ahmet Türk ve Devrim Demir, 7 ayda yandaşlarına 504 ihaleyi ilansız verdi Mahalli İdareler Genel Seçimlerinde DEM Parti adayı olarak Mardin Büyükşehir Belediyesi Başkanı seçilen Ahmet Türk ve Devrim Demir yönetiminin, 7 aylık sürede ihale kanunu ve mevzuatını hiçe sayarak 504 işi ihalesiz verdiği ortaya çıktı. 7 aylık süreçte ihale kanun ve mevzuatını alt üst eden DEM Partili Türk ve Demir’in, 504 alım işini ilansız ve ihalesiz olarak, doğrudan temin yoluyla yandaşlarına verirken, sadece 15 alım-yapım işini açık ihale ile yaptığı belirlendi. Kayyum dönemlerinde ihale süreçlerinde şeffaf davranılmadığını, pazarlık usulüyle mal ve hizmet alımı yaptığını sürekli iddia eden Türk ve Demir,’in kendi görev sürelerinde yapılan alımlarda ihalesiz iş sayısı dudak uçuklattı. Ahmet Türk ve Devrim Demir yönetiminde Mardin Büyükşehir Belediyesi’nin 1 Nisan 2024 ile 4 Kasım 2024 tarihleri arasında 519 alım-yapım işinden 504 tane alım-yapım işinin doğrudan temin usulüyle ve ihalesiz gerçekleştirdiği, yalnızca 15 işin açık ihale yöntemiyle yaptığı belirlendi. Doğrudan temin yoluyla yapılan bu ihalelerin maddi olarak büyük meblağlara ulaştığı kaydedildi. Bu durum, Türk ve Demir’in “topluma yakın” ve “şeffaflık” vaadini çelişkiye düşürürken 504 işin ilansız, ihalesiz ve vatandaşlara duyurulmadan doğrudan alımla temin edildiği ortaya çıktı. Doğrudan temin yoluyla gerçekleştirilen bu işlerin büyük kısmının, Mardin dışındaki firmalardan ve aynı kişilere verilmesi de dikkat çekti.