Son Dakika
|
Sarıyer’de inşaatı 34 yıldır bitmeyen rezidansta yangın
Jake Paul, Mike Tyson’ı mağlup etti
Fenerbahçe, hazırlık maçında Zenit’i 2-1 mağlup etti
Tekirdağ’da korkunç olay
Bozcaada ve Gökçeada’ya yarınki tüm feribot seferleri iptal edildi
Mahra’nın ölümüyle ilgili ihmal davasında ’beraat’ kararı
Annesi tarafından yatağında ölü bulundu
Deniz bisikletinden göle düşen lise öğrencisi kız kayboldu
ABD medyası: “Elon Musk, İran’ın BM Daimi Temsilcisi ile görüştü”
Malatya 4.9 ile sallandı, sarsıntı çevre illerde de hissedildi
Abone
Gündem
Politika
Ekonomi
Dünya
Asayiş
Spor
Video
Yerel
Belgesel
Daha
Fotogaleri
Aktüel
Sağlık
Çevre
Magazin
Kültür Sanat
Eğitim
Teknoloji
Hava Durumu
Tüm Haberler
Tüm Manşetler
RSS
Abone
Gündem
Politika
Ekonomi
Dünya
Asayiş
Spor
Video
Yerel
Belgesel
Daha
Fotogaleri
Aktüel
Sağlık
Çevre
Magazin
Kültür Sanat
Eğitim
Teknoloji
Hava Durumu
Tüm Haberler
Tüm Manşetler
RSS
Whatsapp
İHA Kurumsal
EN
Hand-Made Shawl Industry of Islampur, Pakistan
Sosyal medya fenomenleri arasında silahlı kavga: 1 yaralı
Almanya'da terör örgütü PKK yandaşları yürüyüş düzenledi
Kars’ta trafik polislerinden yürek ısıtan hareket
AB büyükelçileri, Çavdarhisar Aizanoi Antik Kenti’ni gezdi
Fransa’da sarı yeleklilerden 6. yıl yürüyüşü: "Macron istifa" sloganları atıldı
Milli Eğitim Bakanı Tekin: "Kendi icat ettiğin bir laikliği bana dayatıyorsun"
Beşiktaş’tan Tayfur Havutçu açıklaması
Gazze'de can kaybı 43 bin 799’a yükseldi
Gürcistan'da muhalefet temsilcisi, Merkez Seçim Komisyonu Başkanı'na siyah boya fırlattı
KÜLTÜR SANAT
AB büyükelçileri, Çavdarhisar Aizanoi Antik Kenti’ni gezdi
16 Kasım 2024 Cumartesi - 20:28:55
Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Thomas Hans Ossowski ve Avrupa Birliği (AB) Büyükelçileri, Kütahya’nın Çavdarhisar ilçesindeki tarihi Aizanoi Antik Kenti’ni ziyaret etti.
16 Kasım 2024 Cumartesi - 19:36
Kütahya’da çini sanatçısı Sıtkı Olçar vefatının 14. yılında anıldı
Kütahya Belediyesi, UNESCO tarafından "Yaşayan İnsan Hazinesi" unvanına layık görülen ünlü çini sanatçısı Sıtkı Olçar’ın vefatının 14. yıl dönümünde anma programı düzenledi. Program, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Belediye Başkanı Eyüp Kahveci’nin açılış konuşmasıyla başladı. Başkan Kahveci, Sıtkı Olçar’ın Türk çini sanatının en parlak temsilcilerinden biri olduğunu vurgulayarak, “Sıtkı Usta’nın çinileri, sadece birer sanat eseri değil; Kütahya’nın ve Türk kültürünün evrensel bir dille anlatımıdır. Onun eserleri, geleneksel çini sanatımızın dünyaya açılan kapısı oldu” ifadelerini kullandı. “Eserleri, kültürel mirasımızın temsilcisi” Başkan Kahveci, Sıtkı Olçar Çini Müzesi’nde sergilenen eserlerin, sanatçının mirasını yaşattığını ve çini sanatına olan ilgiyi artırdığını belirterek, "Bu etkinlik, yalnızca Sıtkı Olçar’ı anmak değil, aynı zamanda çini sanatının değerini hatırlatmak için de büyük bir anlam taşımaktadır" dedi. Anma etkinliğinde, Kur’an-ı Kerim tilaveti ve dua okunmasının ardından konuşmacılar, Sıtkı Olçar’ın sanat yolculuğu ve Kütahya’ya kazandırdığı değerlerden bahsetti. Ayrıca, sanatçının ailesi ve dostları, onunla ilgili hatıraları paylaşarak duygusal anlar yaşattı. Kütahya Belediyesi Kültür Sanat Akademisi’nden Furkan Akyel ve Bilal Can Beydüz, Sıtkı Olçar’ın sevdiği türküleri seslendirerek programa sanatsal bir dokunuş kattı. Program, vatandaşların usta sanatçı hakkındaki hatıralarını paylaşmasıyla sona erdi. Sıktı Olçar’ın kızı çini sanatçısı Nida Olçar, program sebebiyle Belediye Başkanı Eyüp Kahveci’ye ve katılımcılara teşekkür etti. Anma programına CHP Eskişehir Milletvekili Jale Nur Süllü, Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, Kültür ve Turizm Bakanlığı Yaşayan Miras ve Kültürel Etkinlikler Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Deniz Dağıstan, Çiniciler Odası Başkanı Sadık Erilbaylı, Sıtkı Olçar’ın kızı Nida Olçar, sivil toplum kuruluşları temsilcileri, sanatçılar ve çok sayıda vatandaş katıldı.
16 Kasım 2024 Cumartesi - 19:21
Kars mutfağına kadın eli değdi
Kars mutfağı, köklü geçmişi ve eşsiz lezzetleriyle Anadolu’nun en zengin gastronomik miraslarından birine ev sahipliği yapıyor. Ancak son yıllarda bu mutfağın geleneksel tatları, kadınların yenilikçi dokunuşlarıyla yeni bir soluk kazanıyor. Kars’ta kadın girişimci Neşe Özkıran’ın işletmeciliğini yaptığı Neşeli Yemekler ve Patisserie’nin açılışını Belediye Başkanı Prof. Dr. Ötüken Senger yaptı. Senger, yeni işletmenin Kars’a hayırlı olması dileklerinde bulundu. Kars’ın meşhur kaz eti, evelik aşı ve kete gibi ikonik yemekleri, kadınların ellerinde adeta yeniden doğuyor. Kadın girişimci Neşe Özkıran, yaptığı bir birinden güzel yemekleri hem yerel halkla hem de bölgeye gelen turistlerle buluşturarak ekonomik kalkınmaya da katkı sağlıyor. Kars mutfağının tanıtımında kadın girişimciler önemli bir rol üstleniyor. Kars merkezinde açılan yeni restoranlar kadınların ellerinden çıkan özgün menülerle dolup taşıyor. Bu mekanlarda, geleneksel yemeklere modern dokunuşlar ekleniyor ve unutulmaya yüz tutmuş tarifler yeniden hayat buluyor.
16 Kasım 2024 Cumartesi - 18:23
Kapadokya’da atlar podyuma çıktı
Nevşehir’in Ürgüp ilçesinde bu yıl ilki düzenlenen "At Festivali" renkli görüntülere sahne oldu. Pers dilinde "Güzel Atlar Diyarı" olarak bilinen Kapadokya bölgesinde bu yıl ilki düzenlenen At Festivali’nde güzel atlar görücüye çıktı. Ürgüp Belediyesi tarafından bu yıl birincisi düzenlenen ‘At Festivali’ renkli görüntülere sahne oldu. Festival alanına akın eden vatandaşlar birbirinden güzel atları hem yakından gördü, hem de binme fırsatı yakaladı. Festivale atıyla İngiltere’den gelen Katı Hurri, "Kapadokya gerçekten çok güzel bir yer. İlk defa geliyorum. Burada birbirinden güzel atlar var. Bu gün atım ile Kapadokya bölgesinde safari yaptım. Gerçekten çok eğlenceliydi. Gelecek yıl tekrar gelmek istiyorum” ifadelerini kullandı. At güzellik yarışmasına 12 yaşındaki Hollanda ırkı Frezen cinsi Zaus isimli atıyla katılan Asiye Karaca, “Bu yıl ilk defa düzenlenen bir yarışma. Atçılık için çok güzel bir aktivite. Umarım her yıl düzenlenir. Biz de güzel atlarımız ile yarışmaya katıldık. Zaus ile derece bekliyorum” dedi. Kayseri’den Hektor isimli atı ile festivale katılan 9 yaşındaki Bahar Bayır da, yaklaşık 1 buçuk yıldır ata bindiğini söyledi. Bayır, “Ata binmeyi öğrenmem için abim ve ablalarımın çok etkisi oldu. Ata binmek hem neşenizi artırır, hem de spor yapmış olursunuz. Atların da duyguları var. Üzerine binince, üstündekini bilir, bazen sinirlenir, kızar, üzülür, mutlu olur. Yanlış yaptığında hatasını anlar" dedi. Yarışma koordinatörü Özgür Peştanyalı da yaptığı açıklamada, "Bugün yapılacak at güzellik yarışmasında kategorileri belirledik. 4 kategoride sporcular ile birlikte bir puanlama usulü yapacağız. Yarışmaya toplam 33 at katılacak" dedi. Özenle hazırlanan atlar daha sonra belirlenen jüri karşısına çıktı. Yapılan yarışmada Frizyan kategorisinde Zeus, Arap at kategorisinde Köroğlu, Pintoda ise Hidalgo isimli atlar birinci oldu.
Çok Okunan Kategori Haberleri
1
14 Kasım 2024 Perşembe- 18:51
Sanat ve antika tutkunları Lütfi Kırdar’daki fuarda buluştu
2
09 Mart 2018 Cuma- 02:09
Dünyanın En Zor Sorusu ?
3
16 Eylül 2021 Perşembe- 12:57
Kanuni Sultan Süleyman’ın 16. yüzyıla ait tören kaftanı restore ediliyor
4
16 Kasım 2024 Cumartesi- 20:28
AB büyükelçileri, Çavdarhisar Aizanoi Antik Kenti’ni gezdi
5
14 Kasım 2024 Perşembe- 19:31
Kütahya’da ’Türkiye-Macaristan Kültür Yılı’ kapsamında sergi ve sempozyum düzenlendi
02 Kasım 2024 Cumartesi - 14:08
Yenipazar’da pidesiz pide festivali
Aydın’ın Yenipazar ilçesinde 3 gün sürecek olan Pide ve Gençlik Festivali kortej yürüyüşüyle başladı. İlçenin en önemli kültürlerinden biri olan pideyi tanıtmak amacıyla gerçekleştirildiği ileri sürülen festivalde ne pidenin adından söz edildi ne pide tanıtımı yapıldı. Festival Yenipazar Belediyesi önünden Beleiye Başkanı Malik Ercan’ın öncülüğünde bando eşliğinde başlayan kortej yürüyüşü ile başladı. Pek çok kişinin pidenin tanıtımının yapılacağını düşündüğü festival kapsamında tanıtımdan ziyade sadece eğlence yapıldı. Her daim ekonomik kriz ve kaynak kısıtlılığından dert yanan Yenipazar Belediye Başkanı Malik Ercan’ın pide tanıtımı adı altında düzenlediği festivalin gider bütcesi ile ilgili herhangi bir açıklama yapılmadı. Festivalin sunuculuğunu Sevtuğ’un yaptığı gecede ilk olarak zeybek ekibi gösteri yaptı. Daha sonra sanatçı Asrın sahne aldı. Yenipazar Belediye Başkanı Malik Ercan sahneye çıkarak Sunucu Sevtuğ ve Sanatçı Asrın’a çiçek ve ilçenin ürünlerinden oluşan sepet hediye etti. Adına festival düzenlenen pidenin tamamen unutulduğu festivalde konuşan Yenipazar Belediye Başkanı Malik Ercan, gecikmeli olarak halkın Cumhuriyet Bayramınu kutladı.
02 Kasım 2024 Cumartesi - 12:32
Mersin Kenti Edebiyat Ödülü, Murathan Mungan’ın
Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) öncülüğünde bu yıl 17’ncisi düzenlenen, Türkiye’de kent adına verilen tek ödül olma özelliği taşıyan Mersin Kenti Edebiyat Ödülü’ne çağdaş edebiyatın usta ismi yazar ve şair Murathan Mungan değer görüldü. MTSO’nun Türkiye ve Mersin’de edebiyat ilgisini geliştirmek, ulusal ölçekte bir verime dönüştürüp edebiyat okurlarının dikkatini nitelikli örneklere çekmek üzere düzenlediği ‘Mersin Kenti Edebiyat Ödülü’nün 17’ncisinin sahibi çağdaş edebiyatın usta ismi yazar ve şair Murathan Mungan oldu. 2024 yılı için önerilen adaylar arasından Mungan, başta şiir olmak üzere öykü, roman, oyun ve deneme gibi edebiyat türlerinde verdiği eserlerde kendine özgü lirizmiyle bir kültür figürü olarak öne çıkması nedeniyle seçici kurul tarafından ödüle layık görüldü. Yaşadığı coğrafyanın efsanelerini oyunlaştırırken yereli evrensel bir dille aktarması bu seçimde etkili oldu. Mungan’a ödülünü MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır ve Meclis Başkanı Hamit İzol birlikte takdim etti. "Sahip olduklarımı cepte bilip ona yaslanmadım" Ödül takdimi sonrası söz alan Murathan Mungan, konukseverlik ve edebiyata, kültüre verdiği değer için Mersin’e teşekkür etti. Çocukluğunu ve sanata nasıl adım attığını, bu yoldaki azmini aktaran Mungan, "Gerektiği zaman gülünç olmayı gerektiği zaman dışlanmayı, ötekileştirilmeyi göze almadan başarı olmuyor" dedi. Oyun yazmayı ilk olarak 8 yaşında denediğini ancak bir nesneyi tanımlaması sonrası vazgeçtiğini anlatan Mungan, "Ardından eşyaları, mekanları tanımlayabilme üzerine çok çabaladım. Yazar olarak da insan olarak da sahip olduklarımı cepte bilip onlara yaslanmadım. Her zaman eksik olduğum, öğrenmem gerekenlere yöneldim" diye konuştu. Yaşam boyu kimseyi rakip görmediğini vurgulayan Mungan, "Sanatın rekabet olmadığını öğrendim. Kendimle yarıştım. Kendimi geliştirmeye çalıştım. Mesele başkası değil kendiniz olduğu zaman çok geliştirici bir şey" diye konuştu. "Edebiyat, insanlığın ortak etik değerlerini yüceltir" MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır da Mersin iş dünyası olarak seçkin edebiyat eserlerine ve saygın yazarlara dikkat çekmek, kentin sanatla daha çok buluşmasını sağlayıp sanat değerini yükseltmek hedefiyle yola çıktıklarını söyledi. Çakır, "Daha da önemlisi varlık nedenimiz Türkçemizi yüceltenlere teşekkürlerimizi sunmak için bu ödülün bir parçasıyız" dedi. Okumanın önemine değinen Çakır, şöyle devam etti: "Okumak ama kabullenmek için değil. Önemli olan anlayarak, sorgulayarak, düşünerek okumak. Bu anlamda Edebiyat, ‘insan olma’ eğitimidir. Bizim yargılamaya değil; düşünmeye ve anlamaya, empati kurmaya ihtiyacımız var. Değer yargılarının mutlak doğrular olarak görüldüğü dünyada huzur, sevgi, adalet ve hoşgörünün olamaz. Dürüstlük, doğruluk, adalet, güven gibi etik değerler bilgisi topluma değer katar. İşte edebiyat, insanlığın bu ortak etik değerlerini yüceltir. Edebiyat veya sanatın herhangi bir türüyle, belki dünyayı cennete çeviremeyeceğiz ama etik değer bilgisiyle dolu olan bu eserlerle, daha yaşanır bir dünya oluşturulmasına yardımcı olacağımız kesindir. Edebiyata sahip çıkma çabamızın nedeni budur." Edebiyatçıların toplumun duymak istediğini söylemenin aksine toplumu rahatsız edip uyandıracak gerçeklerin peşinde koştuğuna işaret eden Çakır, "Sanat, ‘kral çıplak’ demektir. Bizim de Kral Çıplak diyerek bizi yalan dünyadan kurtaracak cesur kişilere ihtiyacımız var. Ve Murathan Mungan’ın dediği gibi; cesaret bulaşıcıdır" diye konuştu. "Kent Edebiyat Ödülü’nün önemli misyonu unutulmamalı" Seçici Kurul Üyesi Celal Soycan ise 17 yıldır düzenlenen Mersin Kenti Edebiyat Ödülü’nün modern bir kent olan Mersin’in ülkede taşıdığı misyonuna çok yakıştığını söyledi. Türkiye’de bir kent adına verilen tek edebiyat ödülü olması dolayısıyla taşıdığı kıymeti de hatırlatan Soycan, "MTSO öncülüğünde verilen bu ödül, artık ödülü alan edebiyatçılarımızın biyografisinde yer alarak hayatlarına karıştı. Yurtiçi ve yurtdışında basılan tüm eserlerinde artık kayıtlı kalacaktır. Gelip geçici sayısız etkinlik yanında Kent Edebiyat Ödülü’nün önemli misyonu unutulmamalı" diye konuştu.
02 Kasım 2024 Cumartesi - 12:27
Muratpaşa Belediyesi Halk Dansları Topluluğu yeni yeteneklerini arıyor
Muratpaşa Belediyesi Halk Dansları Topluluğu, yeni dansçılarını arıyor. Seçmeler 4-5-6 Kasım’da yapılacak. Muratpaşa Belediyesi’nin yaşları 9 ile 55 arasında değişen ilçe sakinlerinden oluşan Halk Dansları Topluluğu, 2021 yılında kuruldu. Kurulmasının ardından ilk yılında ‘Öz’ isimli gösterileriyle seyirciyle buluşan topluluk ikinci yılında ise 148 dansçıyla Cumhuriyet’in 100’üncü yılına özel hazırladıkları ‘Yüz’ isimli geleneksel halk dansları gösterisiyle seyircilerin takdirini kazandı. Türkan Şoray Kültür Merkezi’nde iki gün dolu salona oynayan gösteride Çanakkale Savaşı’ndan Kurtuluş Savaşı’na uzanan dönemde Anadolu’nun dört yanında yaşanan hüzünler, sevinçler ve fedakarlıklar halk danslarıyla anlatıldı. ‘Diriliş, Direniş ve Kutlama’ ismiyle üç bölüm ve 2 perde oluşan gösteride halaylar, horonlar ve zeybekler hikayelerle birleştirildi. Seyircilerden yoğun beğeni alan ‘Yüz’ isimli gösteri Muratpaşa Halk Dansları Topluluğu tarafından iki sene üst üste kent sakinleriyle buluşturuldu. İlgiyle takip edilen gösterinin ardından topluluk, bu yıl ise bu grubun içinden doğan çocuklardan oluşturulan ‘Çocuk Halk Dansları Topluluğu’ ile ‘Öz Çocuk’ projesiyle sahnede yer aldı. Belediyenin yıl sonu gösterileri, festivalleri ve diğer etkinliklerinde sahne alan topluluk, bu yıl davet üzerine Kıbrıs Zeytin Festivali’ne katılarak ilk yurt dışı seyahatini de gerçekleştirdi. Geleneksel halk danslarını profesyonel bir prodüksiyon ile buluşturmayı ve birinci sınıf sahne sanatlarının içine taşımayı hedefleyen Muratpaşa Halk Dansları Topluluğu yeni yeteneklerini arıyor. Şu an 160 kişiden oluşan topluluk, 4-5-6 Kasım tarihlerinde saat 20.00’de Değirmenönü Kültür Merkezi’nde seçmelerini gerçekleştirecek. Yapılacak seçmelerde kategoriler ise 9-12 yaş minik, 13-17 yaş yıldız, 18-45 yaş yetişkin ve 45-55 yaş master olarak ayrılıyor. Minik ve yıldız grupların hareket algılama becerisi henüz gelişime açık olduğundan seçmelere tabi tutulmamakla birlikte verilecek bir buçuk aylık eğitimin ardından gözlenen gelişime göre toplulukla devam edip etmeyeceklerine karar verilecek. Seçmeleri kazanan yetişkin ve master grup ise yaklaşık 7-8 aylık süren bir eğitimden geçecekler. Katılmak isteyen 9 ve 55 yaş arası ilçe sakinleri başvurularını Turunç Masa’nın 444 80 07 numaralı çağrı merkezi üzerinden yapabilecek.
02 Kasım 2024 Cumartesi - 12:25
Tarsus Gastronomi Merkezi kapılarını açtı
Tarsus Belediyesi tarafından hayata geçirilen ’Tarsus Gastronomi Merkezi’ kapılarını açtı. Merkez sayesinde geçmişten gelen yerel lezzetler, modern dokunuşlarla geleceğe taşınıyor. Tarihi Siptilli Çarşısı’nda bulunan Tarsus Gastronomi Merkezi trafiğe kapalı alanda faaliyete geçti. 3. Uluslararası Tarsus Festivali’nin ilk gününde açılan merkez, misafirlerini ağırlamaya başladı. Gastronomi Merkezi, Tarsus’un zengin yerel mutfağını, orijinal tarifler ve ’anne eliyle’ hazırlanmış yemeklerle sunuyor. Ayrıca, merkezde atölyelerin ve yöresel mutfak eğitimlerinin yer aldığı donanımlı bir eğitim mutfağı da bulunuyor. Merkez sayesinde Tarsus’un ekonomisine katkı sağlanması, iç ve dış turizmin canlandırılması hedefleniyor. "Tarsus’un gastronomi mirasını yeni nesillere aktarıyorıyoruz" Tarsus’un cazibe merkezi olacağını belirten Başkan Ali Boltaç, "Gastronomi merkezimiz, Tarsus’un tarihinden ve kültüründen ilham alıyor. Geleneksel lezzetlerimizden modern yorumlarla hazırlanan geniş bir yelpazede yemekler sunarak, Tarsus’un gastronomi mirasını hem yeni nesillere aktarıyoruz, hem de ziyaretçilerimizle buluşturuyoruz. Tarsus’un zengin mirasını koruyarak geleceğe taşımak, şehrimizin gastronomi potansiyelini ön plana çıkarmak için çalışıyoruz" dedi.
02 Kasım 2024 Cumartesi - 12:04
Büyükşehir’den Türkiye’de bir ilk: ‘Sürdürülebilir Turizm Koordinasyon Merkezi’
Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek ‘Sürdürülebilir Turizm Koordinasyon Merkezi’ni hayata geçiren Bursa Büyükşehir Belediyesi, dünya turizm haritasında Bursa’yı ayrıcalıklı bir konuma getirmek için kolları sıvadı. Bütçesi, uzman kadrosu ve uluslararası ağlarla kuracağı ilişkilerle bir destinasyon yönetim merkezi mantığında çalışan merkez, kentin turizm değer zincirini de haritalandırıyor. Bursa’nın turizm kenti kimliğini ön plana çıkarmayı ve turizmden hak ettiği payı alabilmesini amaçlayan Büyükşehir Belediyesi, zengin bir tarihe ve kültürel mirasa sahip olan kentin ulusal ve uluslararası alanda tanınırlığını artırmaya yönelik çalışmalarını sürdürüyor. 8500 yıllık geçmişe sahip olan Bursa’nın dünya turizm haritasında ayrıcalıklı bir konuma gelmesini hedefleyen Büyükşehir Belediyesi, Küresel Sürdürülebilir Turizm Konseyi’nin ilkelerini odak noktasına alarak turizm yönetiminde bu ilkeleri kendisine rehber alacağını kurumsal olarak taahhüt eden ilk belediye oldu. Türkiye’de bir ilke imza atan Büyükşehir Belediyesi, bütçesi, uzman kadrosu ve uluslararası ağlarla kuracağı ilişkilerle bir destinasyon yönetim merkezi mantığında çalışan ‘Sürdürülebilir Turizm Koordinasyon Merkezi’ni hayata geçirdi. Anket çalışmaları ve dijital veri toplama yöntemleriyle Bursa turizminin nabzını tutan merkezde, üniversite ve sivil toplum örgütleriyle birlikte bilimsel yöntemler kullanılarak hedef pazar araştırmaları ve sektör trendi raporları belirleniyor. Sektörün tüm aktörleriyle birlikte karar alarak çalışmalarını sürdüren merkez, eğitim, kapasite artırma ve sürdürülebilir uygulamaların özendirilerek ödüllendirilmesi gibi faaliyetler yürütüyor. Merkez, güncel ve geleceğe dönük stratejik projeksiyonlarla Bursa’nın turizm sektöründe rakiplerinin önüne geçmesi için gerekli teknik desteği de verecek. Ülkenin içinde bulunduğu ekonomik darboğazda, turizmin uzun vadeli ekonomik operasyonları sağlamada ve yoksulluğun azaltılmasında önemli katkılarda bulunabileceğini söyleyen Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, “Bursa’nın elini taşın altına koymaktan geri durmayan dinamik bir turizm sektörü var. Bu güçlü yapıyı sürdürülebilirlik pusulası ile Bursa için en doğru olan turizm yolculuğuna çıkartmayı hedefliyoruz. Bursa’da yerele faydalı, çevreye saygılı, Bursa’yı ve Bursalıyı önceleyen sürdürülebilir bir turizm anlayışı ile sektörün ana aktör olduğu alanlarda kolaylaştırıcı; sektörün üstlenmekte kârlılık kaygısıyla geri durduğu alanlarda öncü; şehrin sosyal, kültürel ve ekonomik gelişimini, yerel halkın menfaatini ve şehrin imajını ilgilendiren konularda ise ana aktör olarak hareket edeceğiz” dedi.
02 Kasım 2024 Cumartesi - 11:59
Rus Sanatçı, gezdiği Anadolu’da gözleme yapan kadınları resmetti
Cumhuriyetin 101. yıl etkinlikleri çerçevesinde ’Hitit’ temalı sanat sergisi açılışında Rus Sanatçı Tatiana Kirillova tarafından yapılan ve Anadolu’nun bolluk ve doğurganlık sembollerini işlediği tablosu ilgi gördü. Kırşehir’de Neşet Ertaş Kültür Sanat Merkezi’nde Kırşehir ve Çorum’da yaşamış Hitit Medeniyeti’ne ait sembolleri içeren eserler sergisi düzenlendi. 56 sanatçının katıldığı etkinliğin en önemli eseri ve ilgi odağı Rus Sanatçı Tatiana Kirillova’ya ait eser oldu. Anadolu’yu gezen Kirillova, gezilerinde insanları anladığını ve hayranı olduğunu söyledi. Kirillova eser hakkındaki açıklamasında; "Bu toprakların insanların neden böyle sorusunu kendime sordum. Bu coğrafyada çok kadim kültürler var. Bu değerler yaşamaya devam ediyor" dedi. "Tarihi Anadolu’da yaşıyor gibiyim" Kırşehir’de, katıldığı sergi açılışında konuşan Kirillova, Anadolu’yu gezerken tarihi yaşadığını söyledi. Kirillova; "Dijital çağda topraktan ve doğadan çok uzaklaştık. Çok düşünmeden doğayla daha rahat ve konforlu bir hayat yaşayabiliriz. Dijital çağ insanları hasta yapıyor. Topraktan uzaklaştıkça biz, kaybolduk. İnsan toprakla bağlıydı hep. Topraktan uzaklaştıkça gücümüz kalıyor mu? Hayatta kalan eser ve kültürleri yaşayıp görmek istiyorum. Gözleme yapan kişiler, hayatta kalan kültürler ve bereketi hatırlatıyor bu değerler" diye konuştu.
02 Kasım 2024 Cumartesi - 11:34
ANTİAD Başkanı Köleoğlu Antalya’nın Yörük İl Beyi oldu
Yörükler Kültür Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği tarafından düzenlenen Zeki Oğuz Fotoğraf Yarışması Ödül Töreni ve 30. Yıl Kültür Sanat Etkinlikleri kapsamında düzenlenen törende Antalya İş İnsanları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Bilal Köleoğlu, Yörük İl Beyi ünvanına layık görüldü. Antalya Yörükler Kültür Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği tarafından “Antalya Yörük İl Beyliği Töreni” düzenlendi. Düzenlenen törene Vali Hulusi Şahin’in yanı sıra Muratpaşa Kaymakamı İhsan Kara, Antalya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Durmuş Ali Arslan, Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, Konyaaltı Belediye Başkanı Cem Kotan, Döşemealtı Belediye Başkanı Menderes Dal ve Yörükler katıldı. Yeni Yörük İl Beyi Bilal Köleoğlu’na kuşağını ise Antalya Valisi Hulusi Şahin bağladı. Bu anlamlı günde kendisini yalnız bırakmayan herkese teşekkür eden Köleoğlu, "Yörük Beyliği kuşağı bağlanması törenine katılarak beni yalnız bırakmayan; Antalya Valimiz Hulusi Şahin’e, kaymakamlarımıza, belediye başkanlarımıza, il başkanlarımıza, oda ve sivil toplum kuruluşlarımızın başkanlarına, üyelerine, bütün dostlarıma, aileme, Yörük ve Türkmen camiamıza sonsuz şükranlarımı sunuyorum" dedi. Antalya Yörükler Kültür Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Abdullah Duman ve yönetim kuruluna da teşekkür eden Bilal Köleoğlu, "Bu anlamlı törende yaşadığım tarifsiz duygu için kendileri teşekkür ediyor, Yörükler Kültür Dayanışma ve Yardımlaşma Derneğimizin 30. kuruluş yıl dönümünü kutluyorum" diyerek sözlerini tamamladı.
02 Kasım 2024 Cumartesi - 11:23
Öğrenciler Günpınar şelalesini gezdi
İnönü Üniversitesi İklim ve Coğrafya Topluluğu Darende Tohma kamyonu, Günpınar şelalesi ve Günpınar vadisine arazi uygulaması ve teknik bir gezi düzenledi. İnönü Üniversitesi Coğrafya Bölümü Başkanı Prof. Dr. Zeki Boyraz’ın rehberliğinde gerçekleşen programa, Dr. Öğretim Üyesi Selman Er, Dr. Enes Karadeniz, Arş. Gör. Yaren Göktaş , ÇEKÜL Vakfı Malatya Şube Başkanı Bekir Sözen ve Coğrafya bölümü öğrencileri de katıldı. Malatya’nın batısında bulunan kanyonlara dikkat çekerek, akademik çalışmalarla yörede turizm çeşitlenmesine katkı sağlanmasının hedeflendiği programda, öğrenciler bölgeye hayran kaldı.
02 Kasım 2024 Cumartesi - 11:17
“Manavgat Zeytin ve Zeytinyağı Festivali”nin ilk gününden barış mesajı çıktı
Antalya’nın Manavgat İlçesinde, ilk kez düzenlenen “Zeytin ve Zeytinyağı Festivali’nin açılışında konuşan Manavgat Belediye Başkanı Dr. Niyazi Nefi Kara’nın mesajı barış ve sevgi oldu. Manavgat Belediyesi’nin 1-3 Kasım tarihleri arasında; Antalya Büyükşehir Belediyesi, Akdeniz Üniversitesi Manavgat Meslek Yüksekokulu, MATSO ve Manavgat Ziraat Odası’nın katkılarıyla ilk kez düzenlediği “Zeytin ve Zeytinyağı Festivali” dün başladı. Festival, çok sayıda vatandaşın katılımıyla gerçekleşen zeytin temalı kortejle başladı. Açılışa, Manavgat Belediye Başkanı Dr. Niyazi Nefi Kara, CHP Antalya İl Başkanı Nail Kamacı, Gazipaşa Belediye Başkanı Mehmet Ali Yılmaz, CHP Manavgat İlçe Başkanı Oykun Başar, siyasi parti temsilcileri, muhtarlar, STK Temsilcileri, oda başkanları, basın mensupları ve çok sayıda vatandaş katıldı. Festival açılışında konuşan Manavgat Belediye Başkanı Dr. Niyazi Nefi Kara, barış ve sevgi mesajı verdi. Başkan Kara, “‘Zorunlu olmadıkça savaş cinayettir’ diyen Atatürkümüzün memleketindeyiz aslında. O da bizim gibi bu toprakların çocuğudur. Kökleri buraya dayanır. Tıpkı bütün Avrupa’ya birçok yere kökleri Anadolu’dan giden zeytinler gibidir. Zeytin barıştır. Aslında biz Manavgat’ta hoşgörüyü, sevgiyi, barışı başlattık. Bu son altı yedi aydır Manavgat’ta barışın köklerini daha da derinleştirmek için bütün gücümüzle mücadele ediyoruz. Bugün ilçemizde başlattığımız bu barış rüzgarının ülkemize ve bütün dünyaya yayılması en büyük temennimizdir. Çünkü bizim Anadolu kültürümüz sevginin, barışın en öncelikli olarak doğduğu yerdir” dedi. Manavgat’ta zeytin çeşitliliği: Hem sofralık hem yağlık Toplam 11 farklı zeytin türüne ev sahipliği yapan Manavgat; Kalamata, Memecik, Ayvalık, tarı ak, domat, Manzanilla, Arbekün, Girit, Gemlik ve Antalya bölgesine özgü coğrafi işareti alınmış tavşan yüreği zeytinleriyle dikkat çekiyor. Bunların yanı sıra, yalnızca Manavgat’a ait olan beylik zeytini bulunuyor. Beylik zeytini, iri taneli ve dolgun yapısıyla hem sofralık zeytin hem de zeytinyağı üretiminde tercih ediliyor. Bu zeytinlerden elde edilen zeytinyağı, kaliteli ve aromatik özellikleriyle öne çıkıyor. Manavgat Belediye Başkanı Kara ‘beylik zeytini’ için ilgili kurumlarla bir araya gelerek coğrafi işaret alınmasına öncülük edeceğini de ifade etti. İlçede şu an 50 bin dönüm üretim alanında tahmini 2 milyon zeytin ağacından yılda yaklaşık 50 bin ton zeytin elde ediliyor. Ayrıca bölgede faaliyet göstere 11 adet zeytinyağı fabrikasında yılda yaklaşık 9-10 bin ton zeytinyağı üretiliyor. Belediye Başkanı Dr. Niyazi Nefi Kara sözlerine şöyle devam etti: "İlçemizde giderek büyüyen zeytin tarımı ve zeytinyağı üretiminde daha ileri endüstriye geçmemiz gerekiyor. Zeytinyağını bizim çok daha fazlaya satabilir hale gelmemiz gerekiyor. Zeytin üreticisine dönüşümü böyle sağlayabiliriz. Bizim ülkemizde yetişen zeytini ve zeytinyağını tankerlerle alıp götürüp yurt dışına götürüyorlar, ihracat ediyor ve şişeleyip geri satıyorlar. Anadolu’nun zeytinyağları gidiyor onların yağı gibi pazarlanıyor. Oysa bizim kendi markamızı oluşturmamız, kendi markamız üzerinden pazarlamasını yapmamız gerekiyor. Zeytin üreticilerinin sorunları, zeytinin kendi başlı başına dertlerinin tartışılacağı, öne çıkarılacağı ve çözümler üretileceğine katkı sunacağına inandığı festivalimizin ilkini yapıyoruz, önümüzdeki yıllarda devam ettirerek uluslararası düzeye taşıyacağız." Zeytin sağlıktı Doktor Başkan zeytinin sağlığa faydasına dikkat çekerken şunları söyledi: "Zeytinin tarihini incelediğimizde Anadolu tarihiyle eşleştiriliyor. Zeytinin özelliklerini eşleştirdiğimizde de yaşamımızla eşleşiyor. Zeytin saçımızdan tırnağımıza kadar, kalbimizden beynimize kadar her şey için sağlıklı bir üründür. Zeytini ve zeytin yağını tüketmemiz gerekiyor. Ondan kaçınmayalım, çünkü o bizim dostumuz. Vücut için de barıştır. Zeytin, antioksidan özelliğe sahiptir. Yine barışı, vücudun kendisiyle barışık olmasını sağlar. Bunun sağladığı her alanda, her zaman bizim için faydalı olan zeytini ve zeytinyağının tüketilmesi ve onun değerlendirilmesi temel hedefimizdir." Zeytin tadımı ve çalıştayı Festivalin ilk gününde Ezgi Gözeger’in moderatörlüğünde Saraçlı Mahallesi’nde “Zeytin Tadımı” etkinliği düzenlendi. Burada, Manavgat’ın genetiği bozulmamış zeytinlerinden geleneksel taş sıkma yöntemiyle, Antik Çağ’dan kalma taş yataklarda, Saraçlı Mahallesi’nin zeytin üreticisi kadınlar tarafından soğuk sıkım zeytinyağı etkinliği yapıldı. Katılımcılar, Manavgatlı yerel üreticilerin özenle yetiştirdiği zeytinleri tadarken, zeytinyağı üretimi ve sürdürülebilir tarım konularında derinlemesine sohbet etme fırsatı buldu. Eş zamanlı olarak, Manavgat Atatürk Kültür Merkezi’nde tarım yazarı Mine Ataman moderatörlüğünde bir çalıştay gerçekleştirildi. Çalıştayda, konusunda uzman akademisyenler tarafından “Zeytin ve Zeytinyağında Kalite”, “Zeytin ve Zeytinyağında Coğrafi İşaret, Markalaşma ve Pazarlama” ile “Zeytinyağının Gastronomideki Yeri ve Önemi” başlıkları altında üç farklı oturum yapıldı. Festivalin ikinci gününde, ünlü gazeteci Meliha Okur’un moderatörlüğünde bir forum gerçekleştirilecek. Forumun konuğu ise tarım yazarı Ali Ekber Yıldırım olacak. Yıldırım, zeytincilikte üretici, işgücü sorunları ve çözüm önerileri ile zeytincilikte tağşiş, pazar, ihracat sorunları ve çözüm önerileri üzerine değerlendirmelerde bulunacak. Festival boyunca, Manavgat yöresine ait zeytin ve zeytinyağlarının sergileneceği festival çarşısı, 1-3 Kasım tarihleri arasında Manavgat Atatürk Kültür Merkezi önünde ziyaretçilere açık olacak. Burada, yerel üreticilerin sunduğu zeytin çeşitleri ve zeytinyağları ziyaretçiyle buluşacak. Manavgat Belediye Başkanı Dr. Niyazi Nefi Kara’nın vizyonuyla hayata geçirilen ve bölgenin tarihi zeytinlerini tanıtmayı amaçlayan festivalin, zeytin sektörünün katma değerini artırması bekleniyor.
02 Kasım 2024 Cumartesi - 10:22
Manisa’nın turizm potansiyelini artırmak için çalışmalar başladı
Manisa Büyükşehir Belediye Meclisi Turizm Tanıtım ve Sanat Komisyonu, Manisa’nın turizm potansiyelini artırmak amacıyla tüm ilçelerdeki turistik değerleri yerinde inceleme çalışmalarına Akhisar ilçesi ile başladı. Turizm alanında kapsamlı bir yol haritası oluşturmayı hedefleyen Turizm Tanıtım ve Sanat Komisyonu, Akhisar Belediye Başkanı Besim Dutlulu’yu makamında ziyaret ederek ilçenin turizm değerleri hakkında bilgi aldı. Ziyarete CHP Grup Başkanvekili ve komisyon üyesi Erdinç Yavaşlı, Turizm Tanıtım ve Sanat Komisyonu Başkanı Lütfi Akdağ ve komisyon üyeleri Emine Koç, Faruk Östlüer, Gülten Ezgi Tulaz, Mustafa Gül ve Yasin Yalçın katıldı. Ziyarette Akhisar Belediye Başkan Yardımcısı ve Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Ekrem Kayserili, Büyükşehir Belediye Meclis Üyeleri Sema Şenyaşa ile Gülden Erhun da yer aldı. Akhisar Belediyesi ziyaretinin ardından komisyon üyeleri, antik dönemin izlerini taşıyan Thyateira Antik Kenti ve Akhisar Müzesi’ni ziyaret etti. Daha sonra Akhisar Belediyesi Uğur Mumcu Kültür ve Sanat Merkezi’nde yer alan Engelsiz Atölye, Ahşap Tasarım, Çini, Mozaik, Dekoratif Boyama, Teknoloji ve Müzik atölyeleri gezilerek sanat ve eğitim faaliyetleri hakkında bilgi alındı. Akhisar’ın tarihî yapıları olan Paşa Camii, Ulu Camii ve Şeyh İsa Camii ile Zeynelzade Çocuk Kütüphanesi ve kadın emeğiyle üretilen sanat eserlerinin sergilendiği sanat sokağı da ziyaret edilen noktalar arasında yer aldı. Programın sonunda 1500 yıllık zeytin ağaçlarının bulunduğu Anıt Bahçe’ye yapılan ziyaretle Akhisar turu tamamlandı. Turizm Tanıtım ve Sanat Komisyonunun ziyaretlerinin, Manisa’nın tüm turistik değerlerinin yerel yönetimlerle iş birliği içinde değerlendirileceği ve sürdürülebilir bir turizm rotasının oluşturulacağı çalışmalar açısından önemli bir adım olacağı belirtildi.
02 Kasım 2024 Cumartesi - 10:16
Uşak’ta "Türk Düğümlü Halılar Atlası" projesi semineri gerçekleşti
İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü ile ortak yürütülen, Türk Düğümlü Halılar Atlası ve Motiflerinin Hikayeleri projesi semineri Uşak’ta gerçekleştirildi. Kaybolmaya yüz tutmuş geleneksel el dokuma düğümlü halıların kültür içinde korunması, yaşatılması ve bu zengin kültürel birikimin gelecek nesillere aktarılması amaçlandığı, İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü ile birlikte yürütülen ‘Türk Düğümlü Halılar Atlası ve Motiflerin Hikayeleri’ projesi kapsamında Uşak’ta seminer düzenlendi. Uşak Müzesi konferans salonunda gerçekleşen seminere Uşak Vali Yardımcısı Önder Can, Uşak İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Fahri Semiz, Uşak Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Lütfi Özav, Uşak İl Milli Eğitim Müdürü Halil Yücel, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı. Seminer, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Açılış konuşmasını gerçekleştiren Uşak İletişim Derneği Başkanı Utku Demiröz, "Kaybolmaya yüz tutan geleneksel el dokuma el düğümlü halılarımızın kültürümüzün korunarak yaşatılması ve zengin kültürel birikimin gelecek nesillere aktarılmasıdır. Küreselleşen dünyada, yerel kültürlerin korunarak yaşatılması ve evrensel kültürle buluşturulması büyük öneme sahiptir. Tarih boyunca köklü bir mirasa sahip olan Türk El Düğümlü Halı Kültürü, son yıllarda geleneksel değerlerini hızla kaybetmekte ve çeşitli nedenlerle modernize edilerek aslından uzaklaşmaktadır. Proje ile öncelikle tarihte Avrupa saraylarını süsleyen Uşak el dokuma halılarının ve Türklere özgü olan el düğümü tekniklerinin dünyanın birçok bölgesindeki halı kültürümüzün ve desenlere ait öykülerin araştırılarak verilerin tek bir kaynakta toplanmasıdır" dedi. Açılış konuşmasının ardından geçmişten günümüze Türk düğümlü halıların tarihsel önemini Tarih Profesörü Prof. Dr. Muhittin Tuş, çalışmaları hakkında bilgi veren Sanat Tarihçisi Dokuyan Eller Halı Kilim Evi Sorumlusu Mesut Kaya, Halı ve kilim motifleri hakkında bilgileri Osman Ünal, Uşak’ta halı sektörün mevcut durumu ve ulusal, uluslararası satış süreçleri hakkında Sümeyra Günay ve Türk düğümlü halıların koleksiyonerler ve ekspertizler nezdindeki önemini ise Umut İbrahim Demiröz tarafından söyleyişi gerçekleştirildi. Seminer söyleyişlerin ardından serginin gezilmesiyle son buldu.
02 Kasım 2024 Cumartesi - 10:10
Kadim medeniyetlerin mozaiklerinden ilham alan sergi
Düzce Üniversitesi Sanat Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Resim Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Burcu Günay’ın yürütücüsü olduğu, bir Avrupa Birliği Projesi olan ve CultureCIVIC: Sanatsal Üretim Destek Fonu kapsamında destek alan “Taşın Söyledikleri: Kem Gözlere Dikkat Et; Neşeli Yaşa! adlı projesinin devamı niteliğindeki In Situ II başlıklı sergi ve söyleşi, Sanat Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Mihri Müşfik Sanat Galerisi’nde gerçekleştirildi. Hatay, Adıyaman, Şanlıurfa ve Gaziantep’te tarih boyunca varlık göstermiş kadim medeniyetlerden ilham alan projedeki mozaikler, Doç. Dr. Burcu Günay tarafından baskı teknikleri kullanılarak eserlere dönüştürüldü. Proje hakkında bilgiler paylaşan Doç. Dr. Burcu Günay, “In Situ bir şeyin ilk yerinde olma halidir. Kısacası yerinde demektir” diyerek projenin, kendisini yer aramaya ittiğini ve yerinde yapılan kazıların projeye bu ismi vermesine neden olduğunu sözlerine ekledi. Eserlerin depremi ve yaşamın dinamikliğini anlattığını ifade eden Doç. Dr. Günay, mozaiklerin dünya mirası olduğunu ve yaşadığımız toprakların koruyucusu olmamız gerektiğini belirterek sözlerini sonlandırdı. Söyleşi sonrasında In Situ II adlı sergi katılımcılardan tarafından ziyaret edildi. Sergi, 8 Kasım 2024 tarihine kadar ziyaretçilere açık olacak.
Daha Fazla Yükle
GERİ BİLDİRİM
Geliştirme sürecine katkıda bulunmak için lütfen sitede karşılaştığınız hataları bize bildirin.
Gönder