SAĞLIK - 29 Ağustos 2024 Perşembe 09:14

Sıcak havalar sadece bunaltmıyor kalp sağlığını da etkiliyor

A
A
A
Sıcak havalar sadece bunaltmıyor kalp sağlığını da etkiliyor

Aşırı sıcaklık artışı, yaz aylarında kalp damar hastalarını etkileyen en önemli problem olarak ortaya çıkıyor. Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Kurtuluş Özdemir, kalp damar hastaları ve herkes için sıcaktan korunmanın önemli olduğunu belirterek, "Güneşin dik geldiği vakitlerde dışarı çıkılmaması, açık renkli elbiseler giyerek vücudun soğuracağı sıcaklığı engellemesi, bunun yanında bol su tüketilmesi ve hafif gıdalar tavsiyelerimizdir" dedi.


Özellikle hava sıcaklıklarının yüksek olduğu günlerde vücutta terlemenin artmasıyla çok fazla sıvı kaybı meydana geliyor. Vücudun aldığından daha fazla su kaybetmesiyle kan daha fazla yoğunlaşırken, kalbin yükü artıyor. Aşırı sıcaklık artışının kalp damar hastalarını etkileyen en önemli problem olduğunu belirten Medicana Konya Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Kurtuluş Özdemir, "Yaz aylarında kalp damar hastalarını etkileyen en önemli problemin aşırı sıcaklık artışı olduğunu biliyoruz. Kalp, normal görevleri dışında aynı zamanda vücut için önemli bir regülasyon aracıdır. Bu sıcaklık artışlarına karşı vücudun normal fonksiyonlarını devam ettirmek için ciddi bir regülasyon mekanizması olarak devreye girer. Sıcaklık artışını iki şekilde değerlendirmek lazım. Bir, normal ısı artışı ki Orta Anadolu’da karşılaştığımız durum, bir de aşırı nemle birlikte ısı artışı. Bu ikisi birbirinden farklı tezahür edebilir. Isı artışını telafi etmek için vücudun en önemli regülasyon mekanizması terlemek ve vücutta oluşan aşırı ısıyı bu şekilde dışarıya atmak şeklinde tezahür eder" dedi.



"Vücut sıvı kaybedince özellikle kan konsantrasyonu artar"


Vücut sıvı kaybedince özellikle kanda pıhtılaşma eğiliminin de arttığını söyleyen Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Kurtuluş Özdemir, "Vücut terleyerek bu ısıyı atmaya çalışırken tabii bu arada ciddi bir sıvı kaybı, artı tuz kaybı meydana gelir. Bunun da vücut için olumsuz etkileri söz konusu olur. Vücut sıvı kaybedince özellikle ne olur dersek, kan konsantrasyonu artar. Kan konsantrasyonunun artması kanda pıhtılaşma eğilimini arttırır ve bu da hem normal insanlarda ki özellikle de kalp damar hastalarında kalple ilgili oluşabilecek olumsuz olaylar riskini artırır. Birçok hastalık için ayrı ayrı zikretmek belki zaman alır ama genel olarak konuşmak gerekirse bu regülasyonu sağlamak, vücuttan sıvı atılımını sağlamak için, sıvı atılımının ortaya çıkardığı vücut su eksikliğini telafi etmek için böbrekler de devreye girer. Böbrekler vücutta damarlara vazokonstrüksiyon yani damarları daraltıcı etki oluşturan hormonlar salgılar, bu da aynı zamanda kalbin yükünü artırır. Çok karmaşık olaylar silsilesi dolayısıyla ve neticede kalp bir strese maruz kalır. Yapılması gereken şey, en önemli husus; vücudun terlemeyle attığı ısı ve tuz kaybını engellemesi için yapılması gereken bol su tüketilmesi. Kişinin vücut yapısına, kilosuna, sıvı kaybına göre değişmekle birlikte günde en az 2 buçuk, 3 litre su alınması en önemli kompanzasyon aracı olarak devreye girer. Tabii bunun yanında özellikle herkese önerdiğimiz gibi kalp hastalarına, sıcaktan korunmak, güneşin dik geldiği vakitlerde dışarı çıkılmaması, açık renkli elbiseler giyerek vücudun soğuracağı sıcaklığı engellemesi, bunun yanında bol su tüketilmesi ve hafif gıdalar. Çok fazla olmadan daha hafif gıdalarla beslenmenin ayarlanması genel tavsiyelerimiz" ifadelerini kullandı.



"Nemli bölgelerdeki insanların daha fazla dikkat etmesi gerekir"


Özellikle nemli bölgelerde yaşayan insanların daha fazla dikkat etmesi gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Özdemir, "Özellikle deniz bölgelerinde, Ekvator’a yakın bölgelerde olan şekilde nemin artmasıyla birlikte ısı artışı daha tehlikeli bir olaydır. Çünkü nemli bölgelerde vücut terleme yapamaz. Terleme olmayınca ısıyı atamaz ve sıcak çarpmasına ve sıcağın oluşturacağı kardiyovasküler sistem üzerindeki etkilerin daha fazla belirgin olmasına yol açar. O nedenle nemli bölgelerde yaşayan insanların daha fazla dikkat etmesi gerekir. Vücut terleme yapamadığı için vücut ısısı artar. Bu sefer ısının artmasının etkisiyle vücutta damarlar tam tersine dilate olur, tansiyon düşmesi, kalbin farklı bir şekilde strese girmesi ve bunun sonucu özellikle damar hastalarında ciddi iskemik olaylara zemin hazırlanması gibi bir sonuçla karşı karşıya kalırız" diye konuştu.



Sıcak havalar sadece bunaltmıyor kalp sağlığını da etkiliyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Türkiye 8 ayda 40 milyon 295 bin 979 turisti ağırladı Kültür ve Turizm Bakanlığı 2024 yılının Ağustos ayına ve ilk 8 aylık döneme ilişkin ziyaretçi verilerini açıkladı. Buna göre Ağustos ayında Türkiye’yi ziyaret eden yabancı sayısında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2,47, Ocak-Ağustos döneminde ise yüzde 7,11 artış yaşandı. Türkiye’ye bu yılın ilk 8 ayında gelen yabancı ve yerli turist sayısı toplamı ise 40 milyon 295 bin 979 kişi oldu. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından açıklanan verilere göre; 2024 yılı Ağustos ayında Türkiye’yi ziyaret eden yabancı sayısı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2,47 oranında artış göstererek 6 milyon 825 bin 403 oldu. Ağustos ayında Türkiye’ye gelen yabancı ziyaretçilerin en çok giriş yaptıkları sınır kapılarının bağlı olduğu ilk beş il ise sırasıyla, 2 milyon 549 bin 59 kişiyle Antalya, 1 milyon 802 bin 290 kişiyle İstanbul, 679 bin 19 kişiyle Muğla, 507 bin 105 kişiyle Edirne ve 264 bin 542 kişiyle İzmir oldu. İlk geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7,11’lik artış gerçekleşti Verilere göre, bu yılın Ocak-Ağustos döneminde Türkiye’yi ziyaret eden yabancı sayısı ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7,11 artış göstererek 35 milyon 803 bin 874 oldu. Türkiye’ye gelen 35 milyon 803 bin 874 yabancı ziyaretçinin 1 milyon 64 bin 986’sının günübirlikçi olduğu belirtildi. Verilerde yabancı ziyaretçilerin en çok giriş yaptıkları sınır kapılarının bağlı olduğu iller ise sırasıyla, 12 milyon 269 bin 603 kişi ile İstanbul, 11 milyon 39 bin 331 kişi ile Antalya, 3 milyon 360 bin 250 kişi ile Edirne, 2 milyon 610 bin 83 kişiyle Muğla ve 1 milyon 176 bin 774 kişiyle İzmir oldu. En çok ziyaretçi Rusya’dan Verilerde bu yılın Ağustos ayında Türkiye’yi en çok ziyaretçi gönderen ülkeler sıralamasında ise Rusya Federasyonu 939 bin 370 ziyaretçi ile birinci, Almanya 882 bin 703 ziyaretçi ile ikinci, İngiltere (Birleşik Krallık) 668 bin 79) ziyaretçi ile üçüncü sırada yer aldı. 2024 yılı Ocak - Ağustos döneminde Türkiye’ye en çok ziyaretçi gönderen ülke sıralamasında Rusya Fed 4 milyon 550 bin 588 kişi ile birinci, Almanya 4 milyon 385 bin 331 kişi ile ikinci, İngiltere (Birleşik Krallık) 3 milyon 102 bin 412 kişi ile üçüncü sırada yer aldı. Yerli turist sayısı Geçici verilere göre, 2024 yılı Ağustos ayında Türkiye’ye giriş yapan vatandaş ziyaretçi sayısında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2 milyon 47 bin 294 kişi ile artış kaydedildi. Çıkış yapan vatandaş ziyaretçi sayısında ise 2 milyon 247 bin 379 değerinde bir artış oldu. 8 ayda gelen toplam turist sayısı Türkiye’nin 2024 yılı turist sayısı beklentisi 60 milyon kişi. 2024 Ocak-Ağustos döneminde Türkiye’yi ziyaret eden toplam ziyaretçi sayısı ise bu hedefe yaklaşarak, 40 milyon 295 bin 979 kişi olarak kayıtlara geçti.
Trabzon Deprem sonrası hasar tespitini robotik köpek ve yapay zekâ kullanarak yapacaklar Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Deprem ve Yapı Sağlığı Uygulama ve Araştırma Merkezi (DE-YAS), deprem sonrası geleneksel hasar tespit yöntemlerinin yerine geçecek, robotik köpekler ve yapay zekâ ile hızlı, güvenli ve otomatik bir sistem geliştiriyor. Proje yapılardaki hasarların hızlı ve otomatik olarak tespit edilmesini sağlayarak Türkiye ve dünya çapında öncü bir yöntem sunuyor. Bu proje ile robotik köpekler ve yapay zekâ kullanılarak, depremde hasar gören binalarda geleneksel gözlemsel hasar tespit yöntemlerine daha güvenli, hızlı ve otomatik bir alternatif sunuluyor. Afet sonrası bu süreç, binalara müdahale ve onarımların hızlandırılmasını hedefliyor. KTÜ Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi ve Araştırma Üniversiteleri Destek Programı (BAP13) tarafından desteklenen proje, Türkiye’de ve dünyada bir ilki gerçekleştirmeyi hedefliyor. Projeyle ilgili açıklamalarda bulunan KTÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı, “Ülkemiz, önemli bir deprem kuşağı üzerinde yer almakta. Bu nedenle ülkemizin her bölgesinde can ve mal kayıplarına yol açabilecek depremlere hazırlıklı olmalıyız. Üniversitemizin İnşaat Mühendisliği Bölümü öğretim üyeleri, özellikle 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş depremlerinde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdürlüğü’ne uzun süre destek verdi. Bu süreçte karşılaşılan aksaklıklara çözüm üretmek ve yapı sağlığını doğru belirleyerek bakanlığımıza destek olmak amacıyla bu projeyi hayata geçiriyoruz” dedi. “Hasar tespit süreçlerindeki riskler azalacak” KTÜ Deprem ve Yapı Sağlığı Uygulama ve Araştırma Merkezi (DE-YAS) Müdürü Prof. Dr. Ahmet Can Altunışık ise projenin amacını deprem sonrası hasar gören binalarda yapılan gözlemsel hasar tespiti çalışmalarına alternatif olarak hızlı, güvenilir ve otomatik bir karar destek sistemi oluşturmak olarak açıkladı. Prof. Dr. Altunışık, projenin hedefini şu şekilde özetledi: “Projede kullanılacak robotik köpekler yardımıyla, hasarlı binaların etrafında ve iç mekanlarında yüksek çözünürlüklü görüntüler toplanacak, insan müdahalesi azaltılacak ve bu görüntüler yapay zekâ algoritmalarıyla analiz edilerek hasar tespit çalışmalarına katkı sağlanacak. Özellikle 6 Şubat 2023 depremlerinin ardından yaklaşık 2,6 milyon binada hasar tespit çalışmaları yapılmış, bu süreçte 10 bin teknik personel görev almış ve binaların yüzde 5-10’u yeniden incelenmiştir. Bu bağlamda, proje kapsamında geliştirilen karar destek sisteminin önemi daha da artmaktadır. Ayrıca, robotik köpek sayesinde artçı depremler sırasında bina içerisine girip risk altında çalışmanın önüne geçilebilecektir.” "Ülkemizde ve dünya genelinde bir ilk” Proje Yürütücüsü Prof. Dr. Kemal Hacıefendioğlu, projenin hem kullanılan yöntemler hem de sunduğu çözümler açısından dünya çapında bir ilk olduğunu belirtti. Hacıefendioğlu, proje ile ilgili “Geleneksel hasar tespit yöntemleri, genellikle insan gücüne dayandığı için zaman alıcı ve riskli olabilir. Ancak bu proje kapsamında, robotik köpekler yardımıyla yapıların dış ve iç mekânlarının hızlı ve güvenli bir şekilde incelenmesi amaçlanmaktadır. Yapay zekâ algoritmalarıyla görüntüler analiz edilerek, yapısal hasarların türü ve şiddeti insan müdahalesine gerek kalmadan otomatik olarak belirlenecektir. Böylece insan hatası en aza indirilecek, hasar tespit süreci hızlanacak ve bakanlığımız için daha doğru sonuçlar elde edilmesi sağlanacaktır.” Proje kapsamında geliştirilecek yazılım, hasar tespit raporlarının tamamen otomatik hale getirilmesini sağlayarak önemli bir yenilik sunacak. Robotik köpekler, zorlu arazilerde ve tehlikeli yapılar içinde veri toplayabildikleri için, bu teknoloji hasarın derinlemesine analiz edilmesine olanak tanıyacak ve hasar değerlendirme süreçlerini çok daha etkin ve güvenli hale getirecektir” açıklamalarında bulundu. Deprem sonrasında ilk aşamada robotlar, hasarlı yapıların etrafında gezerek dış görüntüler toplayacak. Dış veriler yetersiz kalırsa, robotik köpekler binanın iç mekânlarına girerek ek görüntüler alacak. Bu görüntüler, yapay zekâ algoritmalarıyla analiz edilerek hasarın türü ve şiddeti belirlenecek. Proje kapsamında kullanılacak derin öğrenme algoritmaları, büyük veri kümeleri üzerinde eğitilecek ve hasarın boyutları son derece hassas bir şekilde tespit edilecek. İkinci aşamada, proje kapsamında geliştirilecek yazılımın Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın mevcut hasar tespit sistemine entegre edilmesi planlanıyor. Bu sayede afet sonrası yapılarda gerçekleştirilen çalışmalar hızlanacak ve yapıların onarım süreçleri daha hızlı tamamlanacak.
Samsun Asarkale’de bir medeniyet doğuyor Samsun’un Bafra ilçesinde bulunan Asarkale’de kazı çalışmaları başladı. Samsun İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından, Bafra ilçesinin 24 kilometre güneyinde, Asar Mahallesi’nin 3 km batısında Helenistik döneme ait önemli bir yerleşim merkezi olan Asarkale’de kazı çalışmaları başlatıldı. İlk günden itibaren buranın çok önemli bir medeniyet merkezi olduğu anlaşıldı. “Anadolu’nun çok önemli medeniyet merkezlerinden biri” Kazı çalışması hakkında bir açıklama yapan Samsun İl Kültür ve Turizm Müdürü Cemal Almaz, “Kültür seferberliğimiz müzelerin inşası, kütüphanelerin inşa ve ihyası tanıtım faaliyetlerinin tüm mecralarda yoğun bir şekilde sürdürülmesi ile devam ediyor. Şimdi arkeolojik kazılarımıza bir yenisini daha ekledik. Asarkale bilindiği üzere bölgenin en eski medeniyet merkezlerinden biridir. Bu bölgede 1971’den beri çalışmalar yapılmaktadır. Ancak ilk defa Bakanlığımız, Samsun Valiliğimiz ve Bafra Belediyemiz iş birliği ile müze müdürlüğümüz koordinesinde kazı çalışmalarını başlattık. Burada Helenistik dönem, Roma dönemi, Selçuklu ve Osmanlı dönemi izlerini görüyoruz. Müstahkem bir kale, yerleşim alanları, surlar, sarnıçlar, yer altı geçitleri, basamaklı tüneller gibi mimari harikası bir yapı ile karşılaştık. Çevre temizliği yapıldı. Surlar genel anlamda ortaya çıkarıldı. Koruma ve kazı çalışmaları devam etmektedir. Burası Anadolu’nun çok önemli medeniyet merkezlerinden biri olması hasebiyle çok kısa zamanda turizme açılacak kaya mezarlarıyla birlikte bir gezi rotası oluşturulacak. Samsun ve bölge turizmine katkı sağlayacaktır” dedi.