ÇEVRE - 23 Eylül 2024 Pazartesi 10:19

Konya’da 8.3 milyon dekar mera alanında hayvancılığa büyük destek

A
A
A
Konya’da 8.3 milyon dekar mera alanında hayvancılığa büyük destek

Türkiye’nin tahıl ambarı olarak bilinen Konya’da yaklaşık 8.3 milyon dekar alan mera alanı olarak kullanılıyor. Kullanılan bu alanlarda mera ıslah çalışmalarını anlatan Konya İl Tarım ve Orman Müdürü Duran Seçen, mera alanlarındaki ıslah çalışmaları ile kaba yem bitkisinin tohumunun üretildiğini söyledi.


Konya’da yaklaşık 8.3 milyon dekar alan mera alanı olarak kullanılıyor. Kullanılan mera alanları ise hayvan yetiştiriciliğine büyük destek sağlıyor. Konya genelinde 8 farklı mahallede mera ıslah projesi yaptıklarını anlatan Konya İl Tarım ve Orman Müdürü Duran Seçen, “Konya genelinde 8.3 milyon dekarlık bir mera alanımız var. Tabii meralar küçükbaş hayvancılığımızın olmazsa olmazları. İlimiz genelinde 3 milyon 50 bin civarında küçükbaş hayvan varlığımız var. Bizim hem il olarak coğrafyamız, toprak yapımız, yetiştirilen bitki çeşitliliği, mera alanlarımız, yağış kuşağı derken bunlar küçükbaş hayvancılığa oldukça uygun. Konya ilimiz bakanlığımızca küçükbaş hayvancılık yapılabilecek iller arasında değerlendirildiği için biz de bu alanlarda hem mera alanlarımızın otlatma kapasitesini artırabilmek hem de kaba yem ihtiyacını karşılayabilmek amacıyla meralarımızda ıslah çalışmalarımızı yürütüyoruz. Bu ıslah çalışmalarındaki amacımız, küçükbaş hayvancılığın ihtiyaç duyduğu kaliteli kaba yemin karşılanması, meralarımızın ot veriminin arttırılması, aynı zamanda merada ıslah çalışmalarıyla birlikte bu çalışmaların yürütüldüğü dönemlerde insanlara yem bitkisi tohumu dağıtmak suretiyle de kaliteli kaba yem ihtiyacını karşılamaya çalışıyoruz. Şu an Konya genelinde 8 farklı mahallede mera ıslah projesi yapıyoruz. Buradaki ıslah projelerindeki amacımız, vejetasyonu zarar görmüş meralarımızda uygun bitkilerle alanları doldurmak. Yine çiftçilerimize tohum desteği sağlayarak kaliteli kaba yem ihtiyacını karşılamaya çalışıyoruz. 8 farklı mahallemizde mera ıslah projemizi uygulamış oluyoruz. Hayvancılığın, küçükbaş hayvancılığın olmazsa olmazı meralarımız, dolayısıyla ilimizde de çok büyük mera alanlarımız var 8.3 milyon dekar civarında, bu alanlarda da ıslah çalışmalarımızı hızla yürütüyoruz" dedi.



"Meralarımız bizim için çok kıymetli"


Meraların herkes için çok önemli olduğunu belirten İl Müdürü Seçen, "Meralarımız bizim için çok kıymetli. Bu hepimiz için önemli. Tüm çalışma yapılan mahallelerde ve o mahallelerde yaşayan insanların hayvanlarını otlatması açısından, işletmelerin karlarını arttırmak açısından, işletmelerin kaliteli kaba yem ihtiyacını karşılaması açısından meralarımız çok önemli. Dolayısıyla bu alanlarda münavebeye uygun olarak üreticilerimizin, çiftçilerimizin hayvanlarını otlatmalarını istiyoruz. Bir taraftan da bu alanları kullanan vatandaşlarımızın vejetasyona zarar vermemelerini istiyoruz. Biz de bu noktada mera ıslah projeleriyle hem sıvat (hayvan su içme oluğu) yapımı hem bitkilendirme çalışmaları hem de tohum dağıtımı suretiyle meralarımızdaki otlatma baskısını engellemeye çalışıyoruz. Tabii bu konuda da çiftçilerimizin dikkatli olmalarını isteriz, çünkü onlar hepimizin kamu ortak malı. Dolayısıyla meralar hepimizin ortak değeri. Hayvancılığımız için çok önemli bir nokta meralarımız. Dolayısıyla hep birlikte korumalıyız meralarımızı” diye konuştu.



Konya’da 8.3 milyon dekar mera alanında hayvancılığa büyük destek

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kahramanmaraş Bu köyün cevizi Amerika ve Avrupa’ya gönderiliyor Türkiye’de ceviz üretiminde önemli konumda yer alan Kahramanmaraş’ta, verim ve kaliteden memnun olan çiftçiler hasat sevinci yaşıyor. Kentin coğrafi işaretli ürünlerinden ceviz Amerika ve Avrupa’ya ihraç ediliyor. Ceviz üretiminin merkez üssü sayılan Çağlayancerit ve Bertiz bölgesinin yanı sıra Ilıca ve Avcılar bölgesinde de üretim potansiyeli arttı. Hasat dönemine girilen üründe köylüler yardımlaşma usulü ağaçlardaki cevizi çırpıyor. ’Maraş-18’ marka tescili ile coğrafi ürünler listesinde yer alan cevizde bu yıl yaklaşık 19 bin ton rekolte bekleniyor. Onikişubat ilçesi Avcılar Mahallesi Gürleğen Yaylası’ndaki ceviz bahçelerinde düzenlenen şenlikte renkli görüntüler de oluştu. Üretici Oğuzhan Özkayım, “Rakım yüksekliğinden hasadımızı geç yapıyoruz ancak kalitenin de yüksek olmasına neden oluyor. Hasat çok güzel bölgemizde ağaç sayımız da gün geçtikçe artıyor. Yurt içinde her yere ve yurt dışında Almanya, Amerika ve Arap yarımadasına kadar ürünümüzü gönderiyoruz” dedi. Avcılar Mahalle Muhtarı Abdurrahman Kayaalp ise, “100 dönümlük bir alanda hasadımızı yaptık. Cevizin cinsi tüm dünyanın kabul ettiği Maraş-18’dir. Bölgemizin yüksek rakımından dolayı bu cinsin en iyi yetiştirilen yerlerdir. Bölgemizde yaklaşık 10 bin ağaç var ve buranın da ceviz diyarı olarak anılmasını istiyoruz” diye konuştu.
Bilecik Bilecik’te çocuklar sanal gerçeklik gözlüğü ile Güneş sistemini gezdi Bilecik’te gerçekleştirilen ’Türkiye Yüzyılı Işığında Bilecik Bilim Şenliği’nde çocuklar sanal gerçeklik gözlüğü ile Güneş sistemini gezdi. İl Milli Eğitim Müdürlüğünce düzenlenen Türkiye Yüzyılı Işığında Bilecik Bilim Şenliği’nde 50 proje sergilendi. Bilecik Öğretmenevinin bahçesindeki organizasyonun 24 atölye, 30 etkinlik, 4 seminer yapıldı. Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu 4007 Bilim Şenlikleri Destekleme Programı ile Bilecik Eğitimde Nitelik ve Vizyon (BİL-EN) Programı kapsamında gerçekleştirilen etkinliğin, 700 başvurudan kabul edilen 50 proje arasına girerek en iyi 3’üncü proje seçildi. 3 gün boyunca devam eden şenliği binlerce çocuk ziyaret ederken, en çok sanal gerçeklik gözlüğü ilgi odağı oldu. Çocuklar gözlüğü takarak, 2 dakika boyunca Güneş sistemini gezdi. Proje hakkında bilgi veren, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Yönetim ve Bilişim Sistemleri öğrencisi Çağla Yurtseven, "Burada çocuklara sanal dünyanın gerçekliğini hayal dünyalarının gelişmesine bir imkan sağlamak sanal gözlük ile buluşturuyoruz. Bizim bugün işlediğimiz aslında 3 gün içerisinde işleyeceğimiz bu Güneş sistemi çocukları aslında bir nevi bir uzay mekiği olmadan uzaya çıkarmak ve onlarında hayal gücünü geliştirerek yarım etmeyi amaçlıyoruz. Onun dışında sanal dünyanın nasıl bir yer olduğunu görerek belki ilerleyen hayatlarında ne olmak isteyip isteyeceklerini görebiliyoruz. Bunun dışında sanal gerçekliği, hem gerçekleştirebilecek hem de gerçekleştiremeyecek birlikte birleştirdiği bir dünya söyleyebiliriz. Bunun dışında öğrencileri ikişer dakika alıp çok fazla sıra olduğundan bu deneyimi sağlayarak onları aslında Güneş’in içinden geçip yıldızları, Samanyolu’nu göstererek yardım ediyoruz" dedi. Şenliğin, Cumhurbaşkanlığınca belirlenen "Türkiye Yüzyılı" vizyonuyla kurgulandığı belirtildi.