POLİTİKA - 15 Kasım 2024 Cuma 20:29

Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı Kilis’te zeytin hasadına katıldı

A
A
A
Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı Kilis’te zeytin hasadına katıldı

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Kilis’te katıldığı Zeytin Festivali’nin ardından zeytin hasadına katıldı. Bakan Yumaklı, Kilis’e son 22 yılda 10.2 milyar TL yapıldığını belirtti.


Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Kilis Organik Zeytin Üreticileri Birliği’nde düzenlenen zeytin hasadı etkinliğine katılarak önemli açıklamalarda bulundu. Yumaklı, Kilis’e son 22 yılda 10.2 milyar TL yatırım yapıldığını ve bölgenin tarım potansiyelinin daha da arttırılacağını ifade ederek, "Bu tesis şu anda örneklerinin en iyilerinden bir tanesidir. Üretmiş olduğu ürünün kaliteli olmasının yanı sıra, ürettiği ürüne saygıyı ve emeği bir değere dönüştürmenin en önemli alanı ve göstergesi. Bugün zeytin festivali için Kilis‘e geldik ancak Kilis‘in insanlık tarihi kadar neredeyse kadim yiyeceklerinden bir tanesi. Zeytin, kalitesi ve aromasıyla oluşturduğu ekonomisini de yerinde görmek ve buradaki bu paylaşımı yürekten hissetmek oldu. Sadece zeytini üretmek değil elbette Türkiye’nin her bölgesinde ülkeleri ve kendileri için üreten bir katkı sağlamaya çalışan üreticilerimiz var. Ben sizlerin nezdinde hepsinden Allah razı olsun diliyorum. Bir toplantıda bir genç kardeşim üretmek özgürlüktür demişti ve gerçekten de öyle. Üretebiliyorsanız özgürsünüz, ülke olarak özgürsünüz ve kişi olarak da özgürsünüz" dedi.



"Kilis’te son 22 yılda 10.2 milyar TL yatırım yapıldı"


Son 22 yılda 10.2 milyar TL yatırım yapıldığını vurgulayan Bakan Yumaklı, "Kilis’e yapılan yatırımlar 10.2 milyar TL oldu yine de yetmiyor. Bu muazzam potansiyeli harekete geçirecek özellikle sulama projeleri konusunda bugün çok daha yakından konuştuk. Sulama projesi çok kısa bir sürede planlamasını ve projelendirmesini yaparak Kilis‘in yüzde 14 olan sulama kapasitesini çok daha ileriye taşıyacağız" ifadelerini kullandı.



"Kilis’e bal ormanı ve orman parkı için çalışmalara başladık"


Kilis’e bal ormanı tesis edileceğini söyleyen Yumaklı, "Kilis’te bal ormanı ve orman parkımız olacak. Bununla ilgili de arkadaşlarımız çalışmaya devam ediyorlar. 2025 yılında su ve sulama alanında Musabeyli Barajı 1 milyar TL, Yukarı Afrin Barajı’na ise 731 milyon TL harcayarak 2025 yılı sonuna kadar tamamlanmış olacağız. Yine 373 milyon TL maliyetli Narlıca Göleti ve sulamasını da 2025 yılı sonuna kadar tamamlamış olacağız. 85 milyon TL maliyetli Narlıca Deresi ve Gazze Parkı Kurudereli işlerini de 2025 yılının ilk çeyreğinde ihale edeceğiz ve en kısa sürede bunları da tamamlayacağız" diye konuştu.



Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı Kilis’te zeytin hasadına katıldı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İzmir İzmir’de bir bebeğin öldüğü zehirlenme olayında 2 tutuklama İzmir’in Konak ilçesinde bir bebeğin hayatını kaybettiği zehirlenme olayı ile ilgili gözaltına alınan adliyeye sevk edilen ilaçlama firması çalışanı 3 kişiden 2’si tutuklandı. Konak ilçesi Kahramanlar Mahallesi’nde, 12 Kasım 2024 Salı günü bir binanın 3. katında tahta kuruları nedeniyle ilaçlama yapılmış, 1 yaşındaki Altay Toprak Kınalı isimli bebek hayatını kaybetmiş, anne ve baba ile bazı vatandaşlar ise hastanelik olmuştu. Minik Altay Toprak bebek, Kahramanlar Camii’nde gerçekleşen cenaze töreni sonrası gözyaşlarıyla toprağa verildi. İlaçlama yapılan binanın üst katında bulunan dairede yaşayan bir üniversite öğrencisi de zehirlenmiş, hastanede yapılan tedavisinin ardından taburcu edildi. Asayiş Şube Müdürlüğü Cinayet Büro Amirliği, Suç Analiz Büro Amirliği ve Konak İlçe Emniyet Müdürlüğü görevlilerince yapılan çalışmalarda, ikamette ilaçlamada bulunan Ziraat Mühendisi B.Ö (47)’nün insan sağlığına zararlı ilaç kullandığı, konunun bu sebep ile gerçekleştiği anlaşıldı. İlaçlamayı yapan mühendis B.Ö (47), yardımcı olan E.G (44) ve aracılık eden E.G (46) gözaltına alındı. Bugün Cinayet Büro Amirliğindeki işlemlerin ardından adli makamlara sevk edilen şüpheli E.G (46) adli kontrol şartıyla serbest bırakılırken, B.Ö (47) ve E.G (44) tutuklanarak cezaevine teslim edildi.
Samsun Kış lastiği takmayanlara 4 bin TL idari para cezası Samsun Valiliği, kış lastiği denetimlerinde ihlali tespit edilen araçlara 4 bin 69 Türk Lirası idari para cezası uygulanacağını belirtti. 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun 65/A maddesi uyarınca Türkiye’de tescil edilmiş olsun veya olmasın, şehirlerarası karayollarında yolcu ve eşya taşımalarında kullanılan taşıtlarda her yılın 1 Aralık ile takip eden yılın 1 Nisan tarihleri arasında kalan dört aylık dönemde kış lastiği kullanması zorunlu. İl sınırları içerisinde ise kış lastiği uygulaması yapılıp yapılmayacağı ortalama yerel sıcaklıklar dikkate alınarak ilgili valiliklerce belirleniyor. Bu çerçevede Samsun Valiliği, il sınırları içerisinde ticari amaçlı yolcu ve eşya taşımalarında kullanılan taşıtlar için her yılın “1 Aralık tarihi ile takip eden yılın 1 Nisan” tarihleri arasında kış lastiği kullanma zorunluluğu getirdi. Konu hakkında Valilikten yapılan yazılı açıklamada, "Kış lastiği 7 derecenin altındaki sıcaklıklarda yol tutuşunu artırmak amacıyla bileşimi özel olarak belirlenmiş ve sırt yüzeyinde özel olarak tasarlanmış desenleri bulunan lastik şeklinde tanımlanmaktadır. Kamyon, çekici, tanker ve otobüs türü araçların tahrikli dingilleri üzerindeki tüm lastiklerinin; kamyonet, minibüs ve otomobillerin ise tüm lastiklerinin kış lastiği olması zorunludur. Sadece buzlu zeminlerde kullanılabilen çivili lastikler de kış lastiği yerine geçer. Araçta patinaj zinciri bulunması veya kullanılması kış lastiği zorunluluğunu ortadan kaldırmaz. Seyir esnasında herhangi bir sebeple değiştirilmek zorunda kalınan lastiklerin yerine takılacak lastikler de kış lastiği olmak zorundadır. Kış lastiklerinin yanaklarında (M+S) işareti veya (M+S) işareti ile birlikte kar tanesi (snowflake) işareti veya sadece kar tanesi (snowflake) işareti bulunması gereklidir. Lastiklerin kaplama yapılarak kullanılması halinde lastik omuzlarında (M+S) işareti olsa dahi, lastik diş derinliğinin ve sırt deseninin kış lastiğine uygun olması zorunludur. Kamyon, çekici, tanker ve otobüslerde kış lastiği diş derinliği 4 mm’den; kamyonet, minibüs ve otomobil türü araçlarda ise kış lastiği diş derinliği 1,6 mm’den az olamaz. 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun 65/A maddesi gereğince kış lastiği denetimlerinde ihlali tespit edilen araçlara 4 bin 69 Türk Lirası İdari Para Cezası uygulanmaktadır. Yük ve yolcu taşımacılığı yapan araçların dışında kalan hususi araçlar için kış lastiği zorunluluğu olmamakla birlikte, can ve mal güvenliği için kış şartlarında tüm araçlarda kış lastiği kullanılmasını tavsiye ediyoruz" ifadelerine yer verildi.