GÜNDEM - 06 Nisan 2025 Pazar 10:24

Talas’tan çölyak hastalarına gıda paketi

A
A
A
Talas’tan çölyak hastalarına gıda paketi

Talas Belediyesi, ilçede yaşayan çölyak hastalarına glutensiz gıda desteği sağlıyor. Düzenli aralıklarla devam eden destek kapsamında 80 aileye gıda paketlerinin teslimatı yapıldı.


Talas Belediye Başkanı Mustafa Yalçın’ın özel hassasiyet gösterdiği çölyak hastalarına temel gıda maddelerinden oluşan gıda kolisinin içinde gluten içermeyen un, makarna, irmik, bulgur, bisküvi, çikolata, kek ve çeşitli hamur işi gibi ürünler yer alıyor. Başkan Yalçın’ın göreve geldiği 6 yıl öncesinden bu yana devam eden uygulamayla çölyak hastalarına sağlanan gıda kolisi desteği ailelere her ay gerçekleştiriliyor.


Konuyla ilgili kısa bir değerlendirmede bulunan Başkan Yalçın, çölyağın hayatın bir gerçeği olduğunu belirterek, Talas Belediyesi olarak çölyak hastalarının hayatlarını kolaylaştırmayı kendilerine görev edindiklerini söyledi.



Talas’tan çölyak hastalarına gıda paketi

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Malatya Akçin: "Bu sadece bir ürün kaybı değil, ekonomik ve sosyal krizdir" MÜSİAD Malatya Şube Başkanı Yunus Akçin, yaşanan kaybın sadece tarımı değil, şehrin tüm ekonomik yapısını tehdit ettiğini belirterek, "Bu sadece bir ürün kaybı değil, ekonomik ve sosyal krizdir" uyarısında bulundu. Malatya’da etkili olan olumsuz hava koşulları, kentin en önemli tarımsal ürünü olan kayısıda büyük kayıplara yol açtı. MÜSİAD Malatya Şube Başkanı Yunus Akçin, yaşanan zararın sadece tarımsal üretimi değil, sanayi, ticaret, istihdam ve ihracat başta olmak üzere tüm ekonomik yapıyı tehdit ettiğini söyledi. Malatya ekonomisinin yaklaşık yüzde 70’inin doğrudan ya da dolaylı olarak kayısı sektörü üzerinden şekillendiğine dikkat çeken Akçın, meydana gelen zararların çok boyutlu bir krizi tetikleyebileceğini ifade etti. Akçin, tarlada yaşanan kaybın zincirleme etkiyle başta mevsimlik işçiler, nakliyeciler, ambalaj sanayi, esnaf ve ihracatçılar olmak üzere birçok kesimi olumsuz etkileyeceğini belirterek, her yıl hasat döneminde on binlerce kişiye geçici istihdam sağlayan sektörün bu yıl büyük bir daralma riskiyle karşı karşıya olduğunu ifade etti. Yaşanan don hadisesinin birçok sektörü etkileyeceğini belirten Akçin, "Yapılan değerlendirmeye göre, üreticiler gelir belirsizliği yaşıyor. Mevsimlik işçiler işsizlik tehdidi altında, şehir içi nakliyeciler gelir kaybıyla karşı karşıya, ambalaj sanayisi sipariş iptalleri nedeniyle üretimi durdurma riskiyle karşı karşıya. Bine yakın esnaf ve tüccar ekonomik kayıplarla karşılaşabilir, 150 dolayında ihracatçı firma yurt dışı bağlantılarını sürdüremeyebilir. Yüzlerce çalışan işsizlik riskiyle karşı karşıya, şehir ekonomisine yıllık ortalama 600 milyon dolarlık katkının kaybı, hizmet ve yan sanayi sektörlerine de olumsuz yansıyacak" ifadelerini kullandı. MÜSİAD Malatya Şube Başkanı Yunus Akçin, "Ortaya çıkan tablo sadece bir tarımsal ürün kaybı değil, şehrin tamamını ilgilendiren bir ekonomik ve sosyal krizdir" ifadesine yer verirken krizin yönetiminde yalnızca üretici değil, sektörün tüm bileşenlerinin korunması gerektiğini vurguladı. Akçin, MÜSİAD olarak sahadaki gelişmeleri yakından takip ettiklerini, üyelerden ve sektör temsilcilerinden alınan bilgileri ilgili kurumlara ilettiklerini kaydetti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı başta olmak üzere tüm yetkili mercilerle temas halinde olunduğu ifade edildi. Geçici çözümlerin yetersiz kalacağını belirten Akçin, "Yapısal, sürdürülebilir ve koruyucu politikaların hayata geçirilmesi zorunlu hale gelmiştir. Bugün alınacak kararlar yalnızca bugünü değil, geleceğimizi de şekillendirecektir" ifadelerine yer verdi.
Kastamonu Kastamonu’da ÜNİDES bilgilendirme toplantısı Kastamonu Üniversitesi’nde düzenlenen bilgilendirme toplantısında, ÜNİDES 4. dönem başvurularıyla ilgili öğrencilere sunulan proje destekleri anlatıldı. Kastamonu Üniversitesi’nde, Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından desteklenen Üniversite Öğrenci Toplulukları ve İş Birliği Destek Programı (ÜNİDES) 4. dönem başvuruları hakkında bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi. Programın tanıtıldığı toplantıya üniversite yönetimi ile öğrenci toplulukları ilgi gösterdi. Ay Yıldız Spor ve Yaşam Merkezi Çok Amaçlı Salonu’nda düzenlenen toplantıya, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ömer Küçük ve Prof. Dr. Mehmet Atalan’ın yanı sıra, akademik danışmanlar ile öğrenci topluluklarının başkanları katıldı. Toplantıda, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü personeli Demet Özbıyık tarafından ÜNİDES 4. dönem başvuru süreci hakkında kapsamlı bir sunum gerçekleştirildi. Özbıyık, yaptığı sunumda başvuru şartları, değerlendirme kriterleri ve desteklenecek proje türleri hakkında bilgiler aktardı. Ayrıca başvuru sürecinde dikkat edilmesi gereken noktalara değinerek, öğrencileri bilinçli başvuru konusunda bilgilendirdi. Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Küçük ise, öğrenci topluluklarının üniversitenin sosyal ve kültürel zenginliğine büyük katkı sunduğunu belirterek, ÜNİDES programının bu katkıları daha da güçlendirdiğini ifade etti. Toplantının soru-cevap bölümünde de proje bütçesi, süreç yönetimi ve destek türleri hakkında bilgiler verildi.
Çorum "Ucuz yemesinler" diyerek domatesleri çöpe dökmüştü: O esnafın tezgahı kapatıldı Çorum’da semt pazarında yapılan denetimlerin ardından, kasalarca domatesi çöpe döküp bu görüntüleri sosyal medyada paylaşan pazarcının satış alanı, Belediye Encümeni kararıyla iptal edildi. Çorum’da yaklaşık iki hafta önce semt pazarında yapılan denetimler sonrası Z.R. isimli pazarcı, domatesleri kasalarla çöpe dökerek bu anları sosyal medya hesaplarından paylaştı. Olayın ardından Çorum Belediyesi de konuya ilişkin inceleme başlattı. Belediye Encümeni tarafından yapılan değerlendirmede, Pazar Yerleri Hakkında Yönetmeliğin 27/D maddesi gerekçe gösterildi. "Piyasada darlık oluşturmak, fiyatların yükselmesine sebebiyet vermek veya fiyatların düşmesine engel olmak için malları belirli ellerde toplayanların, satıştan kaçınanların, stoklayanların, yok edenlerin, bu amaçla propaganda yapanların veya benzeri davranışlarda bulunanların tahsislerinin iptaline belediye encümenince karar verilir" maddesi kapsamında Z.R.’nin semt pazarı içerisindeki satış alanı iptal edildi ve esnafa tebligat yapıldı. "Denetimlerimize ara vermeden devam edeceğiz" Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Zabıta Müdürü İrfan Göyhan, "Geçtiğimiz haftalarda domateslerini çöpe döken ve bu görüntüleri sosyal medyada yayınlayan pazarcı esnaflarının yerleri, Pazar Yerleri Hakkında Yönetmeliğin 27/D hükmüne istinaden Belediye Encümeni kararı ile iptal edildi. Vatandaşlarımızın güvenli gıda tüketmesi için denetimlerimize ara vermeden devam edeceğiz. Semt pazarlarımızda da vatandaşlarımızın kandırılmasına asla müsaade etmeyeceğiz" ifadelerini kullandı. Ticaret Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan da, 1 Nisan günü sosyal medya platformu X hesabında yaptığı açıklamada, Çorum’da domatesleri vatandaşa satmak yerine çöpe döken esnafla ilgili 1,4 milyon TL’den 17,2 milyon TL’ye kadar ceza kesileceğini duyurmuştu.