EĞİTİM - 24 Eylül 2024 Salı 15:38

KBÜ’de "Rubrik Oluşturma ve Geliştirme Eğitimi" gerçekleştirildi

A
A
A
KBÜ’de "Rubrik Oluşturma ve Geliştirme Eğitimi" gerçekleştirildi

Karabük Üniversitesi (KBÜ) Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından Türkçe’yi yabancı dil olarak öğrenen öğrencilerin dinleme, okuma, konuşma ve yazma becerilerinin daha geçerli ve güvenilir bir şekilde ölçülmesi amacıyla rubriklerin kullanılabilirliğini artırmaya yönelik eğiticilere eğitim programı düzenlendi.


KBÜ Edebiyat Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fatma Betül Kurnaz tarafından verilen "Rubrik Oluşturma ve Geliştirme Eğitimi"nde, öğrenci yeterliklerinin hem bütüncül hem de analitik olarak nasıl değerlendirilebileceği, nesnel ve standart bir ölçme ve değerlendirme yapılabilmesi için hangi adımların takip edilmesi gerektiği ayrıntılı olarak ele alındı. Doç. Dr. Kurnaz, özellikle dereceli puanlama anahtarlarının oluşturulma süreçlerine ve bu anahtarların hazırlanırken dikkat edilmesi gereken hususlara dair önemli bilgiler sundu.


KBÜ Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık, Türkçe öğretimine çok büyük önem verdiklerini belirtti. Uluslararası öğrencilerin Türkçe’yi ve Türk kültürünü en iyi şekilde öğrenmeleri için çalıştıklarını ifade eden Kırışık, "Bu sayede bütün dünyada Türkçe konuşan, Türkiye’yi seven, Türkiye ile ilişkilerini geliştiren bir gençlik oluşmasını istiyoruz. Türkçe öğretimi ve üniversite eğitimi süresince uluslararası öğrencilerden çok iyi geri dönüşler alıyoruz. Ülkesine geri dönen uluslararası öğrencilerimiz Türkiye ile ülkelerinin ilişkilerini geliştiriyor. Bunun sonucunda Türkiye’nin dünyadaki etkisi ve gücü her alanda artıyor. Batılı ülkelerde bu durumun farkında oldukları için ülkelerine uluslararası öğrenci çekebilmek maksadıyla çok büyük gayret sarf ediyorlar, reklam ve tanıtım faaliyetlerine büyük önem veriyorlar, burslar vererek, en iyi barınma ve yaşama imkanları hazırlayarak uluslararası öğrenciler için ülkelerini cazip hale getirmeye çalışıyorlar. Hiçbir ülke ve millete ayrımcılık yapmadan bütün dünyadan bütün ülkelerden uluslararası öğrencilerin ülkelerine gelmesi için olağanüstü bir gayret sarf ediyorlar. Bizde ülkemizin gelişmesi, güçlenmesi, dünyada çok daha etkili olması için uluslararası öğrenci konusunu ülke olarak önemsiyor ve başarılı çalışmalar yapıyoruz. Karabük Üniversitesi de bu çalışmalarda en başarılı üniversitelerden biridir. Başarımızı çok daha yükseğe taşımak için en iyi Türkçe eğitimini vermek istiyoruz. Bu amaçla eğiticilerimizin sürekli gelişmesi için eğiticilerin eğitimi programları düzenliyoruz. Böylelikle hem bilimsel alanda hem de eğitim alanında Karabük Üniversitemizi sürekli geliştiriyor güçlendiriyoruz" diye konuştu.



KBÜ’de "Rubrik Oluşturma ve Geliştirme Eğitimi" gerçekleştirildi

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Konya Konya’da 37. Ahilik Haftası büyük coşkuyla kutlandı Konya’da 37. Ahilik Haftası ve Esnaf Bayramı büyük coşkuyla kutlandı. Protokol üyelerinin katılımıyla ahilik yürüyüşü ve şed kuşanma töreninin yapıldığı programda Konya’da yılın ahisi, yılın Türkiye kalfası ve yılın çırağı seçilen isimlere ödülleri verildi. Konya Valiliği, Konya Büyükşehir Belediyesi ile Konya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’nin (KONESOB) düzenlediği Ahilik Haftası ve Esnaf Bayramı etkinlikleri çerçevesinde KONESOB’a bağlı oda başkanları ve yönetim kurulu üyeleri ile vatandaşlar, Mevlana Caddesinde bir araya geldi. Büyükşehir Belediyesi mehteran takımı eşliğinde Kapı Camii’ne kadar "Ahi Esnafı Yürüyüşü" gerçekleştirdi. "Ahi kültürünü yaşatmaya yaşatmaya devam edeceğiz" Ahiliğin önemine vurgu yaparak programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Konya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Muharrem Karabacak, “Ahilik, bir taraftan ekonomik hayatımızı şekillendirirken, diğer taraftan da insan ilişkilerimizi güçlendirmiştir. Esnaf ve sanatkarlar arasında kurulan dostluklar ve kardeşlik bağları, toplumumuzun sosyal dokusunu sağlamlaştırmıştır. Birlikte çalışma, dayanışma ve karşılıklı destek, ahiliğin temel taşlarını oluşturur. Ahilik kültürü, geçmişten gelen bir miras olmanın ötesinde, geleceğe taşımamız gereken bir sorumluluktur. Bugün karşılaştığımız zorluklar, ahiliğin dayanışma ve yardımlaşma ruhuyla aşılabilir. Kıymetli esnaf ve sanatkar arkadaşlarım, sizlerin özverisi, alın teri ve emeği, toplumumuzun kalkınmasında en önemli unsurlardan biridir. Hep birlikte, ahilik kültürünü yaşatmaya, geliştirmeye ve yaymaya devam edeceğiz. Unutmadan bir müjdeyi buradan vermek istiyorum. Konya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği olarak, 2018 yılında, Yılın Türkiye Ahisi’ni, 2019 yılında Yılın Türkiye Ahi Çırağını ve 2020 yılında da 81 il arasında yine Yılın Türkiye Ahi Çırağı’nı Konya’dan çıkararak büyük bir başarıya imza atmıştık. Bu yıl başarımızı taçlandırarak Yılın Türkiye Ahi Kalfasını çıkarttık. Yaklaşık 2 milyon 200 bin esnaf ve sanatkarın arasında 2024 Yılının Türkiye Kalfası seçilen Seyit Çopur kardeşimiz tebrik ediyor, bu önemli başarıda emeği geçenlere sizlerin huzurunda teşekkür ediyorum” dedi. Konya Vali Yardımcısı Mustafa Gündoğan, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ercan Uslu ve Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş’un da konuşmalarının ardından, Şed Kuşanma töreni gerçekleştirildi. Konya Vali Yardımcısı Mustafa Gündoğan, KONESOB Başkanı Muharrem Karabacak ve protokol üyeleri, yılın ahilerine ödüllerini verdi. Başkan Karabacak ve beraberindekiler, programın ardından esnaf ziyaretinde bulundu.
Ankara Dışişleri Bakanlığı İsrail Başbakanlık Ofisinin sosyal medya platformunda yaptığı paylaşım hakkında açıklamada bulundu Dışişleri Bakanlığı, İsrail Başbakanlık Ofisinin sosyal medya platformunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın BM Genel Kurulu marjında Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) Başsavcısını kabulüne ilişkin yapılan paylaşım hakkında açıklamada bulundu. Açıklamada, “İsrail Başbakanlığı tarafından yapılan açıklamayı, İsrail’in işlemekte olduğu soykırım suçunu örtbas etme çabası olarak görüyoruz” denildi. Dışişleri Bakanlığı, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, BM Genel Kurulu marjında UCM Başsavcısını kabulüne ilişkin olarak İsrail Başbakanlığı tarafından yapılan paylaşım hakkında yazılı açıklamada bulundu. Bakanlıktan yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “İsrail’in işlemekte olduğu soykırım suçunu örtbas etme çabası olarak görüyoruz. İsrail’in Cumhurbaşkanımıza yönelik ithamları, esasen suçluluk psikolojisinin tezahüründen başka bir şey değildir. İsrail ve destekçilerinin uluslararası mahkemeleri itibarsızlaştırma gayretlerini de ibretle izliyoruz. Soykırım ve tüm bölgeyi ateşe atma çabalarını sürdüren Netanyahu ve hükümeti, işledikleri suçların hesabını uluslararası mahkemelerde mutlaka vereceklerdir. Türkiye bu süreçte masum Filistin halkının ve bölgedeki tüm dost ve kardeşlerinin yanında durmaya devam edecektir.”
İstanbul Ünlü makyaj sanatçısı Alp Kavasoğlu son yolculuğuna uğurlandı Türkiye’de makyaj sanatçılığı alanında tanınmış isimlerden Alp Kavasoğlu, 43 yaşında hayatını kaybetti. Dünyaca ünlü makyaj sanatçısı için bugün Karacaahmet Şakirin Camii’nde cenaze töreni düzenlendi. Türk makyaj dünyasının başarılı isimlerinden Alp Kavasoğlu, 43 yaşında hayatını kaybetti. Ünlü sanatçının vefat haberini, yakın arkadaşı Fezi Altun sosyal medya hesabından duyurdu. "Sevgili dostumuzu kaybetmenin üzüntüsünü yaşıyoruz" diyen Altun, Kavasoğlu’nun ölümünün makyaj camiasında büyük bir kayıp olduğunu belirtti. Kariyerinde birçok ünlü isimle çalışarak adını duyuran dünyaca ünlü makyaj sanatçısı Alp Kavasoğlu için Karacaahmet Mezarlığı’nda ikindi namazını müteakip cenaze töreni düzenlendi. Cenaze törenine Alp Kavasoğlunun ailesi, akrabaları, arkadaşları ve sevenleri katıldı. Kılınan cenaze namazının ardından Kavasoğlu’nun naaşı Karacaahmet Mezarlığı’na defnedildi. Cenaze törenine katılan sunucu yazar Faik Çetiner, "Elimizde büyümüş bir çocuk. Babası benim arkadaşım. Çok başarılı bir çocuktu. Hastalandı ve hastalıktan sonra toparlanamadı. Babası çok uğraştı. Ama bu illet hastalığın önüne geçmek takdiri ilahi. Hastalık her tarafını sarmıştı. Doktorlarla bayağı ilgilendik ama sonuç alamadık. En son bir tedaviye daha cevap vermedi. Kendi de artık bırakmıştı. Kaderine razı bir görüntüsü vardı. Kimseyle görüşmüyordu. Nur içinde yatsın, mekanı cennet olsun" dedi.
Düzce Düzce’de Hasan Şengüloğlu devam AK Parti Genel Merkezi Düzce’de Hasan Şengüloğlu ile yola devam kararı aldı. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Teşkilat Başkanı Erkan Kandemir Düzce’de 8. olağan kongreye Hasan Şengüloğlu ile hazırlanacaklarını bildirdi. AK Parti Düzce Milletvekili Ercan Öztürk ve AK Parti Düzce İl Başkanı Hasan Şengüloğlu, AK Parti Genel Merkezi’nde Genel Başkan Yardımcısı Erkan Kandemir ile bir araya geldi. Yapılan görüşmede kongre süreci değerlendirildi. Erkan Kandemir, Hasan Şengüloğlu ile yola devam edeceklerini açıklayarak kararın hayırlı olmasını diledi. AK Parti Düzce İl Başkanı Hasan Şengüloğlu Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde ilk günkü aşkla çalışmaya devam edeceklerini vurguladı. Şengüloğlu ziyarette kongre sürecinin değerlendirildiğine dikkat çekerek “Millete hizmet yolunda kutlu yürüyüşe devam. Milletvekilimiz Ercan Öztürk ile birlikte AK Parti Genel Başkan Yardımcımız, Teşkilat Başkanımız Erkan Kandemir’i ziyaret ettik. İl ve ilçelerimizin 8. Olağan Kongre Sürecini değerlendirdik. Gerçekleştireceğimiz kongrelerimizin tarihlerini görüştük. Kongrelerimiz; enerjimizi ve heyecanımızı tazelemenin, değişimin ve yenilenmenin adıdır. Umudun, icraatın ve geleceğin adresi AK Parti’mizin yeni dönemi hepimiz için hayırlı olsun. Genel Başkanımız ve Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde ilk günkü aşkla çalışmaya devam edeceğiz” dedi.
Ankara Başkent Millet Bahçesi’nde kadın ve çocukların el emeği ürünleri sergileniyor Ankara Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğünün destekleriyle çocuk, engelli, kadın ve yaşlıların el emeği olan ürünleri Başkent Millet Bahçesi’nde kurulan stantlarda sergileniyor. Ankara Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’ne bağlı bakımevlerinde yaşayan engelli ve yaşlıların el emeği ürünleri Başkent Millet Bahçesi’nde kurulan stantlarda sergileniyor. İl Müdürlüğü’nün desteklediği kadın kooperatiflerinde yapılan ürünlerinde yer aldığı stantlarda; İsrail’in Gazze’ye saldırıları sonucu Türkiye’ye sığınan ve hayatını Ankara’da devam ettiren Filistinli kadın ve çocukların el emeği ürünleri de yer alıyor. “El emeği ürünlerin görücüye çıkması kıymetli” Stantlar hakkında İHA muhabirine bilgi veren Ankara Sosyal Hizmetler İl Müdür Yardımcısı Hilal Gürpınar, “Kadın, çocuk, engelli ve yaşlılara hizmet ediyoruz. Sanat atölyelerinde rehabilitasyonlarına katkı sağlamak amacıyla 47 kuruluşumuzda sanat atölyelerimiz var. Hizmet sunduğumuz tüm müracaatçılar da faydalanabiliyor. Bugün onların el emeği ürünlerin görücüye çıkması bizim için çok kıymetli” ifadesini kullandı. “29 Eylül’e kadar stantlarımızı açık bir şekilde sergileyeceğiz” Ankara Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’nün kadınlara yönelik desteklerine de dikkati çeken Gürpınar, “Kadın alanında desteklediğimiz farklı bir hizmet alanı kadın kooperatifleri. İlimizde misafir ettiğimiz Filistinli kardeşlerimizin de el emeği ürünlerinin burada sergileniyor olması ve başkentte görücüye çıkması bizim için çok önemli. 29 Eylül’e kadar stantlarımızı açık bir şekilde sergileyeceğiz” diye konuştu. Filistinli kadın ve çocukların el emeği ürünleri stantlarda yerini aldı Ankara Sosyal Hizmetler İl Müdür Yardımcısı Sefa Gülşen ise İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarının ardından Türkiye’ye sığınan Filistinlerin kendilerinin ve Türk kültürünü yansıtan el emeği ürünleri anlattı. Savaş mağduru ellerden çıkan ürünlerin manevi değerine dikkati çeken Gülşen, şunları kaydetti: “Kendi kültürlerinden ve bizim kültürlerimizden ürünler burada sergilenmekte. Kişilere bu çalışma ortamları barındıkları yerde sağlanmakta. Bu sebeple savaşın getirdiği yıkıcı etkiyi ortadan kaldırmakta hem de kendi kültürü ve bizim kültürümüzden ürünleri sergilemelerine imkan verilmektedir. Çalışmalarımız şu an bu şekilde. Daha farklı içerik ve boyutlarda ürünler üzerine çalışmalar devam etmektedir.” “Ellerine, şiş ve iğne verildiği zaman mutluluklarını yansıttılar” Kızılcahamam Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürlüğü’nde etkinlik öğretmenliği yapan Nurcan Kesekler ise açıklamasında, “Standımızda bütün materyalleri kullanarak yapmış olduğumuz örgülerimiz var. Ahşap tasarımı ev ve arabalarımız var. Değişik modellerde ürünler çıkarttık. 70 ila 80 yaş arası büyüklerimiz ile çalışmaktayız. Ellerine, şiş ve iğne verildiği zaman mutluluklarını yansıttılar. Gördüğünüz üzere el işleri ortaya çıktı. Onların hayır dualarını alabilmek bizi çok mutlu etti” ifadelerini kulandı.
Muğla Valisi Akbıyık’tan ‘Ahilik Haftası’ mesajı Muğla Valisi Dr. İdris Akbıyık her yıl Ekim ayının ikinci Pazartesi günü başlayan Ahilik Haftası etkinlikleri kapsamında mesaj yayımladı. Vali Akbıyık mesajında, “Temelleri 12. yüzyılda Anadolu topraklarında atılan Ahilik kültürü, bireyler arasında sosyal yardımlaşmayı sağlayan, kardeşlik, birlik ve beraberlik gibi değerleri özünde barındıran, ticaret ile ahlakı buluşturan bir hayat felsefesi, bir yaşam tarzıdır. Ahilik kültürünün taşıdığı evrensel değerler, bugün tüm insanlığın ihtiyacı olan ortak değerlerdir. İlmin irfanla, ticaretin ahlakla bütünleştiği ahilik anlayışı milli değerlerimizi yansıtmakla beraber, diğer milletlere de örnek olmuştur. Bugünkü teknolojiye, bilime, ekonomik ve sosyal düzene asırlar öncesinden zemin hazırlayan ahilik müessesini gençlerimize en güzel şekilde anlatmak, gelecek nesillere aktarmak ve bu geleneğin yaşamasını sağlamak hepimizin görevidir. Bu vesileyle Ahilik Teşkilatı’nın kurucusu Pir Ahi Evran-ı Veli’yi ve onun izinde yürüyen gelmiş geçmiş bütün ahileri rahmet ve minnetle yâd ediyorum. Ekonomik ve sosyal hayatımızın temeli olan esnaf ve sanatkârlarımız, tüccarlarımız, sanayicilerimiz başta olmak üzere bütün vatandaşlarımızın Ahilik Haftasını kutluyor, birlik beraberlik, dayanışmanın artarak devam etmesini ve bu hafta vesilesiyle gerçekleştirilecek etkinliklerin hayırlar getirmesini temenni ediyorum” dedi.