EĞİTİM - 25 Eylül 2024 Çarşamba 14:13

Karabük Teknokent’in başarı grafiği tırmanış gösteriyor

A
A
A
Karabük Teknokent’in başarı grafiği tırmanış gösteriyor

Karabük Teknokent bünyesinde faaliyet gösteren InnoVentures Yazılım ve Danışmanlık Hizmetleri Ltd. Şti., geliştirdiği "Drone Tabanlı Lojistik Platformu" projesiyle KOSGEB’in 2024 yılı Girişimci Destek Programı kapsamında İş Geliştirme Desteği almaya hak kazandı. Proje desteği ile özellikle zorlu arazilere kargo ve nakliyeler dron ile gerçekleştirilmesi için çalışmalar sürüyor.


Karabük Teknokent bünyesinde faaliyet gösteren InnoVentures Yazılım ve Danışmanlık Hizmetleri Ltd. Şti. tarafından 2024-01 çağrı döneminde sunulan proje, ileri teknoloji çözümleri ve lojistik alanındaki yenilikçi yaklaşımlarıyla dikkat çekiyor.


Mitsubishi Electric US’in yürüttüğü, InnoVentures’in ise AR-GE faaliyetlerini yürüttüğü “AnyMile” adlı drone tabanlı lojistik ve operasyon yönetimi platformu; şirketlerin, operatörlerin ve hizmet sağlayıcıların karbon ayak izlerini azaltırken operasyonlarını kârlı bir şekilde hızlandırmalarını amaçlıyor.


Nakliye, sevkiyat, filo ve hizmet yönetimi, UTM’leri, üreticileri ve dronları sorunsuz bir şekilde birbirine bağlayan ilk uçtan uca drone tabanlı lojistik platformu hedefiyle planlanan proje, özellikle zorlu coğrafi koşullarda ve acil teslimat gerektiren durumlarda önemli avantajlar sunacak.


InnoVentures ekibi, aldıkları bu destekle projeyi bir üst seviyeye taşımayı, ürünün diğer alt uygulamalarına odaklanmayı ve uluslararası alanda rekabet edebilir bir drone platformu sunmayı hedefliyor.


InnoVentures Yazılım ve Danışmanlık Hizmetleri Ltd. Şti. kurucusu Cahit Berkay Kazangirler, Karabük Teknokent’te iki buçuk yıldır faaliyet gösterdiklerini belirtti. Üç ofisleri bulunduğunu söyleyen Kazangirler, Karabük’ü tercih etmelerinin en büyük sebeplerinden birinin Teknokent’in sunduğu avantajlar ve üniversitede eğitim gören yetenekli gençlerle çalışma fırsatı olduğunu ifade etti. Şu anda 14 resmi personelleri olduğunu, outsource ve freelance çalışanlarla birlikte ekiplerinin 20 kişiye yaklaştığını belirtti. Ayrıca, Teknokent bünyesinde aktif olarak devam eden iki AR-GE projeleri olduğunu, yazmayı planladıkları dört yeni proje için de 1501 ve 1507 TÜBİTAK projelerine başvuruda bulunduklarını açıkladı. Kazangirler, "Teknokent’te yeni projelerle gelişmeye devam edeceğiz" dedi.


Drone tabanlı lojistik platformu projeleriyle KOSGEB’den iş geliştirme desteği aldıklarını belirten Kazangirler, bu destekle işlerini büyütmeyi ve personel sayılarını artırmayı planladıklarını söyledi. Üniversite bünyesinde bulunmanın kendilerine büyük avantaj sağladığını vurgulayan Kazangirler, “Üniversitede çok yetenekli arkadaşlarımız var. Yüksek lisans ve doktoraya devam eden arkadaşlarımızda var” dedi. Kazangirler, üniversite hocalarının yetenekli öğrencileri kendilerine yönlendirdiğini, staj ve iş yeri eğitimi konusunda üniversiteden büyük destek gördüklerini belirtti.


Drone tabanlı lojistik platformu projelerini Mitsubishi Electric US (MEUS) ile birlikte geliştirdiklerini ifade eden Kazangirler, “İnovasyon merkezi kapsamında AR-GE projelerinin başlangıçı, bu projelerin yapılabilirliğinin kanıtlanması gibi tüm süreçleri Türkiye’de bulunan inovasyon şirketimizle beraber yürütüyoruz. Bu projelerin yapılabilirliği kanıtlandıktan sonra Japonya ve Amerika’nın onayıyla birlikte artık MVP ve POC süreçlerine geçiyoruz. Kuzey Amerika’da drone ile kargo taşımacılığı biraz daha oturdu. Pilot bölgeler bulunuyor. Örnek verecek olursak, Amerika haricinde Singapur’da şu anda gemilerin artık limana yanaşmasına gerek kalmadan, seyahat halindeyken de drone ile kıyıdan yemek tedariki veya belge tedarikinde bulunabiliyorlar. Şirketlerinde bu konuda daha çok drone ile taşımacılığa önem verdiğini söyleyebilirim. Bu pazarın ise her 5 yılda bir yaklaşık olarak yüzde 20 büyüyeceği tahmin ediliyor. Biz de bu pazarda, henüz büyümekte olan bu pazarda bir yer almak istiyoruz. Tamamıyla Amerika ve Japonya ile çalışıyoruz. Olabildiğince daha çok proje almak istiyoruz. Projelerle birlikte bilgi birikimimiz artıyor” diye konuştu.



Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık, “Karabük Teknokent’in başarı grafiği giderek yükselmektedir. Bu başarı ve kabul edilen çok önemli projeler Karabük şehri adına gurur verici bir tablodur. Karabük Üniversitesi Karabük Teknokent’e her alanda büyük destek vermektedir. Karabük Üniversitesi akademik personeli ve öğrencileri projelerini ve buluşlarını Karabük Teknokent’te hayata geçirmektedir. Ayrıca akademisyenlerimiz Teknokent’teki şirketlere danışmanlık yaparak teknoloji ihtiyaçlarını yenilikçi buluşlarla karşılamaktadır. Yapmış olduğumuz iş birliği protokolleri ile kurduğumuz çalışma takımları ile Teknokent’e yeni ufuklar açarak yolumuza devam ediyoruz” şeklinde konuştu.



Karabük Teknokent’in başarı grafiği tırmanış gösteriyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa Arsima Enerji, elektrikli araç şarj istasyonları için bayilik verecek Elektrikli araç şarj istasyonları ve solar car-port (güneş enerjili otopark) sistemleri uygulamaları alanında faaliyet gösteren Arsima Enerji, Türkiye genelinde bayilik verecek. 2023 yılında Dağlıoğlu Grup bünyesinde faaliyete geçen şirket, kısa süre içerisinde altyapısını tamamlayarak Güney Marmara’da 55 istasyon kurdu. Şirket, bu başarının ardından bayilikler vererek ülke genelinde büyümeyi hedefliyor. Dağlıoğlu Grup Yönetim Kurulu Başkanı Erol Dağlıoğlu, enerji sektöründe 59 yıllık deneyime sahip olduklarını belirterek, dünya genelinde yenilenebilir enerjiye yönelimin arttığını, bu doğrultuda Arsima Enerji’yi kurarak sektöre adım attıklarını ifade etti. Dağlıoğlu, “Fosil yakıtların yerini hızla yenilenebilir enerji kaynaklarına bıraktığını görüyoruz. Elektrikli araçların yaygınlaşmasıyla birlikte biz de Arsima Enerji ile bu alanda önemli adımlar attık. Güney Marmara’da 55 istasyon kurduk ve şimdi de vereceğimiz bayiliklerle tüm Türkiye’ye yayılmayı planlıyoruz” dedi. Yenilikçi teknoloji ve yeşil enerji ile donatılmış istasyonlar Erol Dağlıoğlu, Arsima Enerji’nin yüksek teknolojili araç şarj istasyonları ağını büyütmek istediklerini belirtti. Şirketin geliştirdiği yazılım altyapısı sayesinde tüm istasyonların 24 saat online takip edilebildiğini vurgulayan Dağlıoğlu, “İstasyonlarımızda kullandığımız elektriği kendi yenilenebilir enerji santrallerimizden elde ediyoruz. Bu sayede yeni nesil araçlara temiz ve yeşil enerji sağlıyoruz” dedi. Dağlıoğlu, bayilik alarak bu hızla büyüyen sektörde yatırım yapmak isteyenlere fırsat sunduklarını da ekledi. Solar Car-Port sistemleri ile sürdürülebilir enerji Öte yandan Arsima Enerji, sadece şarj istasyonları ile değil, güneş enerjili otopark çözümleri ile de dikkat çekiyor. Solar Car-Port adı verilen sistemlerle temiz ve sonsuz güneş enerjisinin kullanım alanlarını genişlettiklerini belirten Dağlıoğlu, “Bu otopark sistemleri sayesinde elektrikli araçların ve diğer cihazların şarj ihtiyacı sürdürülebilir güneş enerjisinden karşılanıyor. Otoparklara yerleştirilen güneş panelleri ile farklı güç kapasitesine ve kullanım alanına sahip çözümler sunuyoruz” dedi. Yatırım fırsatı Erol Dağlıoğlu, geleceğin enerji altyapısını kurduklarını vurgulayarak, araç şarj istasyonları alanında yatırım yapmak isteyenleri Arsima Enerji ile iletişime geçmeye davet etti. Detaylı bilgi almak isteyenlerin, şirketin internet sitesi olan arsimaenerji.com veya 0850 351 24 87 numaralı telefon üzerinden kendilerine ulaşabileceklerini belirtti.
Diyarbakır DTSO’da ’BAE İş Dünyası Buluşmaları’ gerçekleştirildi Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) ile Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) işbirliğiyle düzenlenen ’BAE İş Dünyası Buluşmaları’ etkinliği, Diyarbakır’da iş dünyasını bir araya getirdi. Etkinlik, DTSO Konferans Salonunda gerçekleştirildi. DTSO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kaya, etkinliğin açılışında yaptığı konuşmada, Diyarbakır’ın ihracat potansiyelinin artırılması için sağlanan desteğe teşekkür etti. Kaya, Türkiye’nin önemli bir ihracat potansiyeline sahip olduğunu ve ihracatın büyük bir kısmının Ortadoğu ülkelerine yapıldığını vurguladı. Kaya, “Kentimizin sulanabilir tarım alanları açısından önemli avantajları var. Üyelerimizin yüzde 40’ı inşaat sektörü için ürün üretiyor ve bu alanda Türkiye’nin büyük projelerine imza atıyor” dedi. Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Politikaları Kurulu Üyesi Hakan Yurdakul ise, BAE’nin dünyada en fazla Reexport yapan ülkelerden biri olduğunu belirtti. Yurdakul, Diyarbakır’ın gıda, tekstil ve inşaat malzemeleri gibi sektörlerde güçlü olduğunu ifade ederek, bu toplantının ihracatı artırmak amacıyla düzenlendiğini söyledi. Yurdakul, “BAE, hem Körfez hem de Uzakdoğu pazarları için önemli fırsatlar sunuyor” diye konuştu. BAE Ankara Büyükelçisi H. E. Saeed Thani Al Dhaheri, Diyarbakır’da olmaktan mutluluk duyduğunu ifade etti. İki ülke arasındaki ticaret hacminin belirgin bir büyüme gösterdiğini vurgulayan Al Dhaheri, yenilenebilir enerji ve turizm gibi yeni alanlarda ortaklığı geliştirmeyi hedeflediklerini belirtti. Dhaheri, ayrıca, Türk yatırımlarını daha fazla çekmeyi amaçladıklarını ve ticari anlaşmaların artmasını beklediklerini söyledi. Etkinlikte, BAE’nin tanıtım videosu katılımcılarla paylaşıldı. BAE Dışişleri Bakanı Özel Temsilcisi H. E. Sultan Al Mansori’nin videolu mesajı da izlenirken, BAE Ankara Büyükelçiliği Ekonomi Müsteşarı Ahmed Salama, BAE ile ticaret ve yatırım imkanları hakkında detaylı bir sunum gerçekleştirdi. Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonunda tercüman eşliğinde düzenlenen etkinliğe DTSO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kaya, Cumhurbaşkanlığı Ekonomi İzleme ve Koordinasyon Üyesi Hakan Yurdakul, BAE Ankara Büyükelçisi H. E Saeed Thani Al Dhaheri, BAE Ankara Büyükelçiliği Ekonomi Müsteşarı Ahmed Salama, DTSO Meclis Üyeleri, Diyarbakır iş dünyası temsilcileri katıldı. Buluşmanın Diyarbakır iş dünyası için yeni ticaret fırsat kapısını aralayarak, iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin güçlenmesine katkı sağlamayı amaçlıyor.