POLİTİKA - 24 Eylül 2024 Salı 12:28

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: “Yatırımsızlığın getirdiği bir krizle karşı karşıyayız”

A
A
A
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: “Yatırımsızlığın getirdiği bir krizle karşı karşıyayız”

AK Parti İzmir İl Başkanlığı ziyareti sonrası basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, “Yatırımsızlığın getirdiği bir krizle karşı karşıyayız. Yatırım yapmadan birkaç yıl idare edebilirsiniz; ama bunu uzun zamana yaydığınızda kendi sermaye tabanınızı eritmiş olursunuz. Merkezi idare olarak biz görevimizi yapmaya hazırız. Biz, hükümet olarak bu sorunu asla göz ardı etmiyoruz" dedi.


Bir dizi program için İzmir’e gelen Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın ilk durağı AK Parti İzmir İl Başkanlığı oldu. Burada "Türkiye Buluşmaları" kapsamında partisinin il teşkilatıyla bir araya gelen Yılmaz, daha sonra basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.


Cevdet Yılmaz, “1 ay önce İzmir fuarı vesilesiyle İzmir’deydik ve o gün İzmir’in daima yanında olacağımızın sözünü vermiştim. Bugün, sözümüzün arkasında durarak tekrar İzmir’deyiz; bu şehirle olan güçlü bağımızı ve İzmir’e verdiğimiz önemi bir kez daha gösteriyoruz. Ege’nin incisi İzmir, Türkiye’nin ekonomik kalkınmasının ve bağımsızlık yolunda attığı adımların sembol şehirlerindendir. Kurtuluş Savaşının zaferle taçlandığı, hem milli mücadele sürecinde hem de zaferin ardından Türkiye’nin geleceğinin yazıldığı topraklar burasıdır. İzmir, bugün; ticaret ve lojistik ağı, enerji üretimi, otomotiv, petrokimya ve demir-çelik başta olmak üzere sanayi üretimi ve turizmi ile Türkiye ekonomisine önemli katkılar sağlamaktadır” diye konuştu.


Siyasi anlayışlarının seçimden seçime değil, her zaman vatandaşlar ile buluşmayı öngördüğünü ifade eden Yılmaz, yerelde ve genelde oluşturdukları politikalarda esas aldıkları durumun halkın talep ve beklentileri olduğuna işaret etti.



“Yatırımsızlığın getirdiği bir krizle karşı karşıyayız”


İzmir’in modern, sürdürülebilir ve halkın yaşam kalitesini artıracak nitelikli hizmetleri hak ettiğini belirten Yılmaz, şunları kaydetti:


“Temiz enerji kaynaklarının yaygınlaştırıldığı, yeşil alanların korunduğu ve artırıldığı, sürdürülebilir kentleşme anlayışıyla hareket edilen bir İzmir arzu ediyoruz. İzmir’in mavisine de yeşiline de haksızlık edilmemeli. Yıllardır İzmir Körfezindeki kirlilik sorununa yerelde bir çözüm üretilememiş durumda. Son yıllarda özellikle metropol illerde yatırımlara ayrılan payın düştüğünü görüyoruz. Bu sağlıklı bir yaklaşım değil. Sermayeden tüketiyorlar anlamına geliyor. İçinde yaşadığınız şehri büyük sorunlarla karşı karşıya getirirsiniz. Yatırım yapmadan birkaç yıl idare edebilirsiniz; ama bunu uzun zamana yaydığınızda kendi sermaye tabanınızı eritmiş olursunuz. Yatırımsızlığın getirdiği bir krizle karşı karşıyayız. Merkezi idare olarak biz görevimizi yapmaya hazırız. Biz, hükümet olarak bu sorunu asla göz ardı etmiyoruz. İzmir Körfezinin kirliliğini mercek altına almak amacıyla, alanında uzman isimlerden oluşan bir bilim kurulu oluşturduk. Sorunun çeşitli boyutlarını ele alarak kısa, orta ve uzun vadeli bir planlama yapmak üzere çalışma grupları oluşturuyoruz. Özellikle, denizdeki oksijen seviyesinin çok düşük olması ve amonyak miktarının tehlikeli boyutlarda artması nedeniyle toplu balık ölümlerinin yaşandığını biliyoruz. Körfeze dökülen atık suların arıtılmadan bırakılması, kirliliği tetikleyen temel sorunlardan biri olarak gösteriliyor. Bu nedenle, atık suların arıtılması ve körfezdeki oksijen seviyesinin artırılması için harekete geçtik, bilimsel veriler ışığında kalıcı çözümler geliştirilecektir.”



“Körfez’in eski doğal güzelliğine kavuşması için çalışmaya devam edeceğiz”


“Yıllardır yetersiz yatırım ile sorunları derinleştiren yerel yönetimi sorumluluk almaya ve istişareye davet ediyoruz” diyen Yılmaz, sözlerine şöyle devam etti:


“Ne yazık ki, yerelde bu konuda sorumluluk almaktan kaçınanlar var; ancak biz, hükümet olarak, vatandaşlarımızın sağlığını ve çevreyi koruma konusunda asla geri adım atmıyoruz. İzmir Körfezinin temizlenmesi, işbirliği gerektiren bir süreçtir; biz, üzerimize düşeni yapmaya hazırız ve herkesi bu sorumluluğa ortak olmaya davet ediyoruz. İzmir Körfezi’ni yeniden eski doğal güzelliğine kavuşturmak için kararlılıkla çalışmaya devam edeceğiz.”



“Halkımız kısır çekişme değil hizmet bekliyor”


Karşıyaka’dan Konak’a, Bornova’dan Buca’ya, Çiğli’den Gaziemir’e, Foça’dan Seferihisar’a kadar, her bölgenin ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak kapsayıcı projeleri hayata geçirdiklerini anlatan Yılmaz, “İlçe belediyelerimizden muhtarlıklarımıza, yerel yönetim organlarından sivil toplum kuruluşlarına kadar tüm paydaşları, İzmir’in kalkınması için ortak bir hedef doğrultusunda çalışmaya davet ediyoruz. Biz, merkezi yönetim olarak üzerimize düşeni yaparken, yereldeki makamların da bu sürece katkı sunarak vatandaşlarımızın beklentilerini birlikte karşılayabileceğimize inanıyoruz. Halkımız kısır çekişme ve polemik değil, hizmet bekliyor. İzmir’in geleceğini inşa etme yolunda, tüm yerel yönetim birimlerinin çözüm odaklı bir yaklaşımla destek vermesini bekliyoruz” açıklamalarında bulundu.



“Dertleri raporlayacağız”


AK Parti İzmir İl Başkanı Bilal Saygılı ise “Bu sene 81 vilayetimizde 900 küsur ilçemizde Bakanlarımız ve Cumhurbaşkanı yardımcımızın teşrifleriyle esnafı, işçi köylüyle ve toplumun her kesimiyle görüşüp, dertlerini raporlayacağız. Her il kendi teşkilatlarıyla zaten bunu yapmaktaydı ancak karınca modeli kapsamında bunun yapılması uygun görüldü” dedi.


Buradaki programını tamamlayan Yılmaz, daha sonra İzmir Ticaret Odasında İzmir İş Dünyası Buluşmasına katılacak. Programda ayrıca; MKYK Üyeleri, ilçe başkanları, AK Partili meclis üyeleri de yer aldı.



Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: “Yatırımsızlığın getirdiği bir krizle karşı karşıyayız”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İzmir İnciraltı’nda kaçak iskele ve ahşap yapılar yıkıldı İzmir Büyükşehir Belediyesi zabıta ekipleri, Balçova İnciraltı sahilinde, deniz içinde ve kenarında izinsiz oluşturulan iskeleler, baraka ve kulübelerin yıkımına başladı. Ticari amaçla kullanılan ve çevre kirliliğinin yanı sıra gıda güvenliği konusunda da şikayetlere neden olan 15 kaçak yapı, ekiplerin müdahalesiyle sökülüyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi Zabıta Dairesi Başkanlığı, Balçova İnciraltı sahilinde uyarı ve ihtarlara rağmen kaldırılmayan, deniz içinde izinsiz oluşturulan iskele, ticari amaçlı baraka, kulübe ve benzeri yapılar için harekete geçti. 3621 Sayılı Kıyı Kanunu ile 775 Sayılı Gecekondu Kanunu’na muhalefetten işlem yapan İzmir Büyükşehir Belediyesi, yıkım kararı aldı. Bazıları deniz içine, bazıları ise yüzer vasfını yitiren tekneler üzerine konulan yapıların, Büyükşehir ekipleri tarafından kaldırılmasına yönelik çalışmalar başladı. Sahilde görüntü kirliliğine geçit yok İzmir Büyükşehir Belediyesi Zabıta Dairesi Başkanlığı Çevre ve İmar Zabıtası Şube Müdürü Fuat Dönmez, çevre ve görüntü kirliliği oluşturan, aynı zamanda gıda satışı yapıldığı için hijyen sorununa da sebep olan ahşap baraka, iskele, kulübe gibi izinsiz yapıları kaldırma konusunda kararlı olduklarını dile getirdi. Dönmez; “Hemşehri İletişim Merkezi (HİM) ile CİMER’e de halkımızdan bu yönde şikayetler geliyordu. Gerekli incelemeleri yaptıktan sonra bu izinsiz yapıların kaldırılması için duyuruları yaptık. Kaldırılması için belirli bir süre verdik. Bu sürenin sonunda da kaldırılmayan izinsiz yapıları kaldırıyoruz. Yarın çalışmalarımız tamamlanacak ve alanı temizleyeceğiz” dedi. İzmir Emniyet Müdürlüğü ekiplerinin de destek verdiği çalışmada, kepçeler yapıları yıkarak denizden çıkardı. Toplanan atıklar belediye tarafından imha edilecek.
Samsun Başkan Kurnaz: "Gücümüzü hemşehrilerimizden alıyoruz” Esnaflarla ve vatandaşlarla buluşan İlkadım Belediye Başkanı İhsan Kurnaz, "Gücümüzü, çok değer verdiğimiz İlkadım’dan, değerli hemşehrilerimizden alıyoruz” diye konuştu. İlkadım Belediye Başkanı İhsan Kurnaz, kentin ticari potansiyeli yüksek, insan yoğunluğunun fazla olduğu önemli noktalarından olan Kale Mahallesi’ndeki Necipbey Caddesi’nde esnaf ziyareti yaptı, vatandaşlarla buluştu. Esnaflarla ve vatandaşlarla sohbet eden İlkadım Belediye Başkanı İhsan Kurnaz, talep, öneri ve temennileri dikkatle dinledi. İlkadım Belediye Başkanı İhsan Kurnaz, “Kentin röntgenini çekmeye, yapılacakları, ihtiyaçları, planlamaları hemşehrilerimizle birlikte yapmaya devam ediyoruz” diye konuştu. "İnsan odaklı hizmet anlayışı" İlkadım’da ayak basmadık mahalle bırakmayacaklarını, vatandaşlarla ve esnaflarla sık sık buluşmalar gerçekleştireceklerini belirten Kurnaz, “Türkiye’nin 25 ilinden fazla nüfusa sahip olan İlkadım’ın marka şehir olması için, esnaflarımızla, vatandaşlarımızla buluşmaya devam ediyoruz. Hedefleri olan, birlik ve beraberliğinin gücüyle kendinden söz ettirecek ve insan odaklı İlkadım için tüm gücümüzle sahadayız. Gücümüzü de çok değer verdiğimiz hemşehrilerimizden alıyoruz. Necipbey Caddesi’nde vatandaşlarımızla ve esnaflarımızla istişarelerde bulunduk. Hemşehrilerimizi can kulağıyla dinledik. İlkadım’da yapacak çok işimiz var. Yaşanabilir, güvenilir ve konforlu bir İlkadım için, her zaman sahada, hemşehrilerimizle bir ve beraberiz. İlkadım Belediyesi, Samsun Büyükşehir Belediyesi ve merkezi hükümet yatırımlarıyla birlikte kentimizi Türkiye’nin gözde ilçelerinden birisi haline getireceğiz" şeklinde konuştu. Ziyaret programında İlkadım Belediye Başkanı İhsan Kurnaz’a, İlkadım Belediyesi Meclis Üyesi Murat Gürbüz eşlik etti.
Bursa Food Point Gıda Ürünleri ve Teknolojileri Fuarı kapılarını açtı Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) öncülüğünde, KFA Fuarcılık organizasyonuyla düzenlenen ‘Food Point Gıda Ürünleri ve Teknolojileri Fuarı’ kapılarını açtı. Fuarda 39 ülkeden 250’yi aşkın nitelikli alıcı Bursalı sektör temsilcileriyle işbirliği masasında buluştu. Bursa iş dünyasının çatı kuruluşu BTSO, sektörlerin ihracat odaklı büyümesine yönelik yeni nesil fuar organizasyonlarına devam ediyor. Food Point Gıda Ürünleri ve Teknolojileri Fuarı, BTSO öncülüğünde, KFA Fuarcılık organizasyonuyla Merinos AKKM’de kapılarını açtı. Gıda sektörünün farklı gruplarından firmaların yanı sıra gıda teknolojilerinde üretim yapan markaların da yer aldığı fuar, sektörün yeni pazarlara açılmasını ve firmaların ihracatını güçlendirmeyi hedefliyor. 50’nin üzerinde firmanın stant açtığı fuarın ilk gününde Bursa Vali Yardımcısı Salih Altun, BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, Türkiye Perakendeciler Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Düzgün de fuarda stant açan firmaları ziyaret etti. “Bölgenin en büyük sektörel buluşmaları arasında” BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, gıda sektörüne yönelik geleneksel hale gelen buluşmalardan birisini daha gerçekleştirdiklerini söyledi. Gıda alanında bugüne kadar 6 alım heyeti etkinliği düzenlediklerini, 7. organizasyonun fuar konseptinde hazırlandığını ifade eden Başkan Burkay, “Fuarımızı 39 ülkeden 250’nin üzerinde yabancı alıcı ile birlikte gerçekleştiriyoruz. Bu fuar sadece Bursamızın değil, bulunduğumuz bölgenin de en büyük gıda buluşmaları arasında. Gıda sektörünün stratejik önemi pandemi sürecinde de ortaya çıktı. Gıda alanında Bursa’mız çok önemli merkezler arasında. Bu topraklarda yetişen ürünleri küresel pazarlara da önemli bir değer olarak sunmayı amaçlıyoruz. Bu kapsamda firmalarımızın dünyanın dört bir yanındaki alıcılarla buluştuğu fuarları da en önemli platformlardan biri olarak görüyoruz. Fuarımızın firmalarımız, sektörümüz ve Bursamız adına hayırlı ve bereketli olmasını temenni ediyorum” dedi. “Muhteşem bir organizasyon” Vali Yardımcısı Salih Altun, gıda sektörüne yönelik muhteşem bir organizasyonda olmaktan dolayı büyük memnuniyet duyduğunu söyledi. BTSO başta olmak üzere emeği geçen tüm paydaşlara teşekkür eden Altun, “Üretimden, son kullanıcıya kadar tüm sektörlerde tedarik zincirinin güçlü olması çok önemli. Fuarda 250’nin üzerinde çok önemli yabancı alıcı var. Tüm stantları tek tek gezdim. Hem Bursa’da hem bölgemizde yapılan üretimlerle gurur duyduk. Dünya standardında muhteşem ürünler sergileniyor. Burada tedarik zincirinin hangi ölçüde geliştiğini bizzat gözlemledim. Bu tür fuarlar sektör için oldukça faydalı. Bursa’da bunu çok güzel ve profesyonel bir şekilde yapan başarılı bir şehir. Bölgemizde ve Bursa’da ihracat yaparak gayri safi milli hasılaya katkı sağlayan girişimcilerimizle gurur duyuyoruz. Biz her zaman onların yanındayız” ifadelerini kullandı. “Sektörün Geleceği İçin Önemli Bir Buluşma” Türkiye Perakendeciler Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Düzgün, fuarın sektörün geleceği için önemli bir buluşma olduğunu söyledi. Tüm yerli üreticilerin kendi ürünleriyle fuarda yer aldığını belirten Düzgün, “Yurt dışından nitelikli alıcılar da fuardaki yerlerini aldı. Böylesine nitelikli fuarların Bursa gibi üretimin yüksek düzeyde olduğu diğer şehirlerde de yapılmasını temenni ediyorum. Başarılı fuar organizasyonundan dolayı BTSO Yönetim Kurulu Başkanı Sayın İbrahim Burkay’ı kutluyor, gıda sektör temsilcilerimiz adına kendisine ve ekibine teşekkür ediyorum. Bu fuarın her geçen gün daha da büyümesini diliyorum” dedi. Market ve Restoran Zincirleri De Fuarda Gıda sektörüne yeni ürünlerini tanıtmak ve uluslararası tüketici ve profesyonellere ulaşmak adına önemli fırsatlar sunan fuarda, dünyanın farklı coğrafyalarından alım heyetleri 3 gün boyunca görüşmeler gerçekleştirecek. Sektöre önemli katkı sağlayan fuar, yabancı alıcıların yanı sıra Türkiye’deki güçlü market ve restoran zincirlerinin satın alma ekiplerini de ağırlıyor. Fuar, 26 Eylül Perşembe gününe kadar gıda sektörüne yönelik ziyaretçilerini ağırlamaya devam edecek.