SAĞLIK - 17 Kasım 2024 Pazar 09:33

Kışa, hastalıklarından korunmak için doğru beslenme ile bağışıklık sistemimizi güçlendirin

A
A
A
Kışa, hastalıklarından korunmak için doğru beslenme ile bağışıklık sistemimizi güçlendirin

Beslenme ve Diyetetik Bölümü Uzmanı Uzm. Dyt. Ecem Fidan, kışa sağlıklı bir başlangıç yapmak için; doğru beslenme ve bağışıklık güçlendirme yöntemlerini anlattı.


Kış aylarının gelmesiyle havalar soğumaya başlıyor. Bu dönemde hastalıklardan korunmanın yolu ise beslenme alışkanlığından geçiyor. Vücudumuzu soğuk havalara ve mevsimsel hastalıklara karşı en iyi şekilde korumanın yolu sağlıklı beslenme ile bağışıklık sistemimizi güçlendirmekten geçiyor.


Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Yeniboğaziçi Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Dyt. Ecem Fidan, kış aylarını sağlıklı bir şekilde geçirmek için yapılması gerekenlerle ilgili önemli bilgiler verdi. “Kış ayları yaklaşırken, soğuk havaların ve mevsimsel hastalıkların etkisini en aza indirmek için vücudumuzu en iyi şekilde hazırlamak büyük önem taşıyor” diyen Uzm. Dyt. Fidan; sağlıklı beslenme, bağışıklık sistemini güçlendiren besinler, soğuk algınlığına karşı korunma, mevsim sebze ve meyvelerini tüketmenin önemi, konserve hazırlıkları ve yaz meyvelerini dondurma konularında önerilerde bulundu. Uzm. Dyt. Fidan ayrıca, kış aylarında beslenmeye katkı sağlayacak iki sağlıklı tarif de paylaştı.



Yeterli miktarda vitamin ve mineral almak önemli


C vitamini, D vitamini, çinko, selenyum gibi vitamin ve minerallerin yanı sıra, antioksidan açısından zengin meyve ve sebzeler de vücudu hastalıklara karşı koruduğunu belirten Uzm. Dyt. Fidan, bunları içeren düzenli bir beslenmenin özellikle grip ve soğuk algınlığı gibi yaygın hastalıklara karşı koruyucu etkisi olduğunu vurguluyor.


“C vitamini, bağışıklık sistemini güçlendirmekle kalmaz, aynı zamanda hücrelerin yenilenmesine ve cilt sağlığına da katkıda bulunur” ifadelerini kullanan Uzm. Dyt. Fidan, turunçgillerin bu açıdan zengin olduğunu belirterek; portakal, mandalina, limon, kivi, kuşburnu ve kırmızı biberin yeteri kadar tüketilmesi gerektiğini belirtti. D vitamini eksikliğinin, özellikle güneş ışığının azalmasıyla hissedildiğini belirten Uzm. Dyt. Fidan, “Bu nedenle yemek listemizde balık bulundurulması son derece önemlidir” dedi. D vitamini açısından zengin olan balık türlerinin; somon, uskumru, sardalya gibi balıklar olduğunu belirten Uzm. Dyt. Fidan, ayrıca yumurta sarısının da faydalı olacağının altını çizdi. Çinko ve selenyum minerallerinin bağışıklık sistemi üzerinde olumlu etkiler sağladığını ve özellikle çinkonun; bağışıklık hücrelerinin gelişimi ve fonksiyonu için kritik bir rol oynadığını belirtti. Uzm. Dyt. Fidan, “Kabuklu deniz ürünleri, kırmızı et, tam tahıllar ve kurubaklagiller, çinko ve selenyum açısından zengin besinlerdir ve günlük beslenme düzenine dahil edilmelidir” dedi.


Tüm bunların yanında “Kırmızı meyveler, nar, ıspanak ve brokoli gibi gıdalar, antioksidan içeriği yüksek olan besinlerdir” ifadelerini kullanan Uzm. Dyt. Fidan, “Bu besinlerin düzenli tüketimi, kış aylarında hastalıklara karşı dirençli olmanıza yardımcı olur” dedi.



Doğal antibiyotikler; zencefil, zerdeçal ve sarımsak


Zencefil, zerdeçal ve sarımsak gibi doğal antibiyotik özelliklere sahip gıdaların, bağışıklık sistemini desteklediğini ve enfeksiyonlara karşı koruma sağladığını belirten Uzm. Dyt. Fidan, bu besinlerin çay, çorba ve yemeklerde mümkün olduğunca kullanılması gerektiğini vurguladı. “Propolis ve bal gibi doğal ürünler ise boğaz enfeksiyonlarına karşı koruyucu etkiler gösterir” ifadelerini kullanan Uzm. Dyt. Fidan, “Özellikle kış aylarında, her sabah bir kaşık bal tüketmek soğuk algınlığına karşı koruma sağlayabilir” dedi.


Kış sebzeleri, vitamin ve mineral açısından zengin


Mevsiminde sebze ve meyve tüketiminin önemine de değinen Uzm. Dyt. Fidan, “Kış sebzeleri, vitamin ve mineral açısından zengindir ve düşük kalorili olduklarından dengeli beslenmeye katkı sağlar. Kabak, pırasa, havuç, ıspanak, karnabahar ve lahana gibi sebzeleri günlük öğünlerinizde bulundurun” dedi. Meyvelerden ise elma, armut, ayva, nar ve kivinin tatlı ihtiyacınızı sağlıklı bir şekilde karşılayarak, antioksidan özellikleri sayesinde vücudu zararlı etkenlerden koruyacağının altını çizdi.


Yaz mevsiminin tatlarını, “doğru yöntemlerle” kış mevsimine taşıyın


“Yaz mevsiminin, taze sebzelerini kışa saklamanın en ideal yollarından biri konserve ya da ürün dondurmadır” ifadelerini kullanan Uzm. Dyt. Fidan; domates, biber ve patlıcan gibi yaz sebzelerinin uygun yöntemlerle konserve edilerek kış boyunca kullanılabileceğinin altını çizdi.


Konserve yapımında kullanılan tuz ve asit miktarının dengeli olmasının son derece önemli olduğunu söyleyen Uzm. Dyt. Fidan, bu durumun besin değerlerinin korunmasına yardımcı olduğunu vurguladı. Uzm. Dyt. Fidan, “Özellikle yazın bolca bulunan çilek, şeftali ve kayısı gibi meyveler, kışın tatlı ihtiyacınızı sağlıklı bir şekilde karşılamak için mükemmel bir seçenektir” dedi. Dondurularak bekletilen ürünlerin; dondurma işlemi sırasında önceden yıkanması ve kurutulmasının, besin değerinin korunması açısından önemli olduğunu belirten Uzm. Dyt. Fidan, “Dondurulmuş meyveler, kış aylarında smoothieler, tatlılar veya yoğurtla birlikte sağlıklı atıştırmalıklar olarak tüketilebilir” ifadelerini kullandı.


Kış İçin İki Sağlıklı Tarif


Zencefilli Balkabağı Çorbası


Malzemeler:


500 g balkabağı


1 adet havuç


1 adet patates


1 adet soğan


2 diş sarımsak


1 yemek kaşığı zeytinyağı


1 yemek kaşığı rendelenmiş taze zencefil


1 tatlı kaşığı zerdeçal


4 su bardağı su


Tuz ve karabiber


Hazırlanışı:


1. Balkabağı, havuç ve patatesi soyup doğrayın.


2. Zeytinyağını bir tencerede ısıtın, doğranmış soğan ve sarımsakları ekleyip kavurun.


3. Ardından doğranmış sebzeleri, zencefili ve zerdeçalı ekleyin, birkaç dakika kavurun.


4. Suyu ekleyip sebzeler yumuşayana kadar pişirin.


5. Çorbayı blenderdan geçirerek pürüzsüz hale getirin.


6. Tuz ve karabiber ile tatlandırıp sıcak servis yapın.


Nar ve Cevizli Kış Salatası


Malzemeler:


1 adet nar


100 g ceviz içi


1 adet roka demeti


1 adet kırmızı soğan


100 g beyaz peynir


1 yemek kaşığı nar ekşisi


3 yemek kaşığı zeytinyağı


Tuz ve karabiber


Hazırlanışı:


1. Roka yapraklarını yıkayıp kurulayın, servis tabağına yerleştirin.


2. Narı ayıklayıp tanelerini rokaların üzerine serpin.


3. Ceviz içini iri parçalara ayırarak salataya ekleyin.


4. Kırmızı soğanı ince halkalar şeklinde doğrayıp üzerine ekleyin.


5. Beyaz peyniri küçük küpler halinde doğrayıp salatanın üzerine serpiştirin.


6. Zeytinyağı, nar ekşisi, tuz ve karabiberi karıştırarak sos hazırlayın ve salatanın üzerine gezdirin.


7. Salatayı servis yapmadan önce iyice karıştırın.



Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Eskişehir Özel Ümit Hastanesi’nden Prematüre Günü’ne özel anlamlı etkinlik Eskişehir Özel Ümit Hastanesi’nde 17 Kasım Dünya Prematüre Günü nedeniyle özel köşe yapılırken, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzman Doktor Alper Akay Prematüre Günü’yle alakalı bilgi verdi. Eskişehir Özel Ümit Hastanesi’nde 17 Kasım Dünya Prematüre Günü nedeniyle Yeni Doğan Yoğun Bakımı önünü balonlarla süslenip, üzerinde günün önemini anlatan sözlerin yazılı olduğu kartlarla süslendi. Yaklaşık 1 hafta önce 34 haftalık hamile iken doğum yapan prematüre Çınar bebeğin annesi 33 yaşındaki Hülya Çınar yaşadıklarını anlattı. Hastanedeki yaklaşım, ilgi ve tedaviden oldukça memnun olduğunu belirten Çınar, bebeğini istediklerinde gördüklerini dile getirdi. “Doktorum da çok iyiydi, çok anlayışlı ve destek oldu” Öte yandan günün anlam ve önemi hakkında konuşan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzman Doktor Alper Akay, prematüre bebeklerin hassasiyetinden ve bakımı konusunda bilgi verdi. 34 haftalık hamile iken doğum yapan 33 yaşındaki Hülya Çınar yaşadıkları hakkında, “34 haftalık doğum yaptım. Bebeğim bin 700 gram ve 43 santimetre doğdu. Korkularım çok vardı, bebeğimin sağlık durumundan dolayı nasıl bir süreçle karşılaşacağımı bilmiyordum. Ama beklediğim gibi olmadı, her şey çok güzel bir süreçle gidiyoruz. Doktorum da çok iyiydi, çok anlayışlı ve destek olan bir doktordu. Yoğun bakımdan da çok ilgi alaka gördük. O yönden her şey çok güzel gidiyor. Bebeğimizi gelip bir rahatlıkla görebiliyoruz” dedi. “Prematüre bebekler bizim en kıymetlilerimiz” Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzman Doktoru Alper Akay ise Dünya Prematüre Günü’yle alakalı şöyle konuştu; “Dünya Prematüre Günü kutlu olsun. Prematüre bebekler bizim en kıymetlilerimiz. Erken doğan, hayata erken başlayan minik bebeklerimiz. Daha doğum süreci gerçekleştiği ilk andan itibaren çok yoğun bir bakım ve takip süreci gerektiren bir durum prematürelik. Burada ekibimizle, hekim arkadaşlarımızla birlikte prematüre bebekler için elimizden gelen her şeyi büyük bir özveriyle yapıyoruz. Onların hayata sağlıklı bir şekilde tutunmaları için her türlü hizmeti ve bakımı yapıyoruz. Prematüre bebeklerin taburculuğu için bazı kriterler var bizim dikkate aldığımız. Birincisi bebeğin yeterli beslenebilir hale geldiğini tamamen görmek, evde bakımına engel bir durum kalmadığından emin olmak. Diğeri bebeğin kilosunun ev şartlarına uyum sağlayabilecek hale geldiğini görmek. Bir diğer kriterimiz ise anneyle bebeğin birbirine yeterli uyumlu sağlayıp, bebeğin evde rahatlıkla yine annesi tarafından her türlü bakımının verilebileceğini görmek. Bu kriterleri sağlamadığı sürece bebeklerimizi biz burada yoğun bakım ünitemizde takip ediyoruz. Sonrasında ise evdeki takiplerinde de yine düzenli kontrolleri hiçbir zaman ihmal etmiyoruz”
Şanlıurfa Şanlıurfa’da doğal renkli pamuğun hasadı başladı Şanlıurfa’nın Ceylanpınar ilçesinde, üniversite ve özel sektör arasında imzalanan protokol sonrası deneme amaçlı ekilen doğal renkli pamuk olumlu sonuçlar verdi. Türkiye’nin önemli tarım merkezleri arasında yer alan Şanlıurfa’nın Ceylanpınar ilçesinde özel sektör ve üniversite işbirliğinde doğal renkli pamuk AR-GE çalışmaları yapıldı. Yaklaşık 1 yıl süren çalışma neticesinde 15 bin dönüm alana ekilen pamuğun iklim şartlarına uyum sağladığı belirlendi. Proje çerçevesinde tohum geliştirme çalışmasının da yürütüldüğü belirtildi. Hasadına başlanan pamuğun yaygınlaştırılarak tekstil sanayisinde kullanılacağı ifade edildi. Üniversite ile bir proje başlattıklarını söyleyen Ziraat Mühendisi Kübra Yılmaz, “Üniversite ve sanayi işbirliğinin popüler olması, aynı zamanda iklime de ciddi katkıları olması sebebiyle üniversite ile bir proje başlattık. Bu proje üniversite hocalarımızın geliştirdiği renkli pamuklarla alakalı. Küresel iklimin gideceği yeri düşünerek bu tarz projelerin daha çok sektörde sanayi işbirliğine yaranmasını hedefliyoruz. Çok da faydalı olacağını düşünüyoruz. Burada ciddi bir emek verildi. Sezon sonu, pamukların hasadını yapıyoruz. Çok da güzel sonuçlar aldık. Bunların testlerini yapıp değerlerini de göreceğiz çünkü renkli pamuk daha önce çalışılmamış bir alan, heyecanlıyız” dedi. Farklı denemeler yaptıklarını söyleyen Ziraat Mühendisi Engin Gündüz, “Şanlıurfa Ceylanpınar TİGEM bölgesinde başlattığımız Türkiye’nin en büyük projesi olan sürdürebilir pamuk üretim projesinin sonuna geldik. Bu sahada başarılı bir proje gerçekleştirdik. Yaklaşık 15 bin dönüm alanın yanında 80 dekarlık sahalar kurduk. Burada farklı denemeler yaptık” diye konuştu.
İstanbul UEFA Uluslar Ligi’nde 5. hafta maçları tamamlandı UEFA Uluslar Ligi’nde 5. hafta maçları dün oynanan 9 maçla tamamlandı. UEFA tarafından iki yılda bir organize edilen Uluslar Ligi’nde heyecan kasım ayında oynanan maçlarla devam ediyor. A Milli Futbol Takımı’nın bu yıl B Ligi’nde mücadele ettiği turnuvada 5. hafta maçları tamamlandı. Ligin 5. haftasında 14 grupta 26 maç oynanırken, toplam 53 gol atıldı. Ay-yıldızlılar, bu haftada Galler ile Kayseri’de 0-0 berabere kaldı. Çeyrek finaller netleşiyor A Ligi’nde çeyrek finale yükselen takımlar netleşiyor. Portekiz, konuk ettiği Polonya’yı 5-1 mağlup ederken, yıldız oyuncu Cristiano Ronaldo iki golle ön plana çıktı. Roberto Martinez’in öğrencileri puanını 13’e yükselterek çeyrek finali garantiledi. Haftanın en önemli karşılaşmalarından olan Belçika - İtalya maçında kazanan İtalyanlar oldu ve adını çeyrek finale yazdırdı. Haftanın en gollü galibiyetine ise Almanya imza attı. Sahasında Bosna Hersek’i 7-0 mağlup eden Almanya, namağlup çeyrek finale yükseldi. İspanya ise Danimarka deplasmanında kazanarak lider olarak tur atladı. Macaristan’ı farklı mağlup eden Hollanda ve İsrail ile berabere kalan Fransa da son 8’e kaldı. A Ligi çeyrek final karşılaşmaları 20-23 Mart 2025 tarihlerinde gerçekleştirilecek. Yarı finaller 4 ve 5 Haziran’da, üçüncülük ve final maçları ise 8 Haziran Pazar günü oynanacak. Tribün olayları damga vurdu C Ligi 2. Grup’ta Romanya ile Kosova arasında oynanan müsabakada ev sahibi taraftarların ’Kosova, Sırbistan’ındır’ tezahüratları nedeniyle Kosovalı oyuncular sahadan çekildi. Kosovalı oyuncular sahadan çekilirken, UEFA mücadeleyi ileri bir tarihe erteledi. Fransa’da oynanan İsrail maçında da tribün olayları yaşandı. Tribünlerde kavga çıkarken, müsabaka da 0-0 sona erdi. Milliler son maça bıraktı Kayseri’de Galler ile karşılaşan A Milli Futbol Takımı, rakibiyle golsüz berabere kaldı. Ay-yıldızlılar puanını 11’e yükseltirken, Galler de 9 puan yaptı. Grubun diğer maçında İzlanda, deplasmanda Karadağ’ı 2-0 yenerek puanını 7’ye çıkardı. Milliler 19 Kasım Salı günü Karadağ ile deplasmanda karşılaşacak. Kırmızı-beyazlılar kazanması halinde veya Galler’in alacağı sonuca göre ilk kez A Ligi’ne yükselmeyi başaracak. Turnuvanın 6. ve son hafta maçları bugün, yarın ve 19 Kasım Salı günü yapılacak. Uluslar Ligi 5. maçlarında oynanan maçlar ve sonuçlar şöyle: A Ligi 1. Grup Polonya - Polonya: 5-1 İskoçya - Hırvatistan: 1-0 A Ligi 2. Grup Fransa - İsrail: 0-0 Belçika - İtalya: 0-1 A Ligi 3. Grup Almanya - Bosna Hersek: 7-0 Hollanda - Macaristan: 4-0 A Ligi 4. Grup Danimarka - İspanya: 1-2 İsviçre - Sırbistan: 1-1 B Ligi 1. Grup Gürcistan - Ukrayna: 1-1 Arnavutluk - Çekya: 0-0 B Ligi 2. Grup İrlanda Cumhuriyeti - Finlandiya: 1-0 Yunanistan - İngiltere: 0-3 B Ligi 3. Grup Kazakistan - Avusturya: 0-2 Slovenya - Norveç: 1-4 B Ligi 4. Grup Türkiye - Galler: 0-0 Karadağ - İzlanda: 0-2 C Ligi 1. Grup Azerbaycan - Estonya: 0-0 İsveç - Slovakya: 2-1 C Ligi 2. Grup Güney Kıbrıs - Litvanya: 2-1 Romanya - Kosova: 0-0 (Yarıda kaldı) C Ligi 3. Grup Kuzey İrlanda - Belarus: 2-0 Lüksemburg - Bulgaristan: 0-1 C Ligi 4. Grup Ermenistan - Faroe Adaları: 0-1 Kuzey Makedonya - Letonya: 1-0 D Ligi 1. Grup San Marino - Cebelitarık: 1-1 D Ligi 2. Grup Andorra - Moldova: 0-1