EKONOMİ - 07 Nisan 2025 Pazartesi 13:56

Gayrimenkul satışlarında tüm zamanların ilk çeyrek rekoru kırıldı

A
A
A
Gayrimenkul satışlarında tüm zamanların ilk çeyrek rekoru kırıldı

2025 yılında konut satışlarında tüm zamanların ilk çeyrek rekoru kırıldı. Yılın ilk çeyreğinde 694 bin 628 adet gayrimenkul satışı gerçekleşti.



Türkiye genelinde 2025’in ilk 3 ayında tüm zamanların en yüksek gayrimenkul satışı gerçekleşti. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliğine Bakanlığı’na bağlı Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü istatistik verilerinden elde edilen bilgilere göre yılın ilk çeyreğinde 694 bin 628 gayrimenkul satışı gerçekleşti. Aynı dönemde konut kredi hacmi de 545 milyar TL seviyesine ulaştı.



’’Konut fiyatları reel olarak artmadı, yatırımcı konuta yöneldi’’


Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan emlak uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, mevduat faizlerinin kademeli olarak düşmesinin ardından yatırım amaçlı gayrimenkul satışlarının arttığını belirtti. Amortisman sürelerinin son dönemde kısalmasının gayrimenkul satışlarının artmasında bir etken olduğunu ifade eden Özelmacıklı, ‘‘Gayrimenkul fiyatları 2 yıla yakın süredir reel olarak artmadı. Yatırımcılar konuta yöneldi. Konut kredisi faiz oranlarında da düşüş görülüyor. Önümüzdeki dönemde konut kredisi faizlerinin daha da düşmesi bekleniyor. Konut kredilerindeki hacim de arttı. Bu nedenle gayrimenkul satışlarında rekor kırıldı’’ dedi.



Konut arzını artırmaya yönelik çalışmaların olduğunu da ifade eden Özelmacıklı, ‘‘Özellikle deprem bölgesinde yoğun olarak çalışmalar yapılıyor. Yıl sonuna kadar 450 bin seviyesinde teslim edilecek bağımsız bölüm var. Bununla birlikte projelendirmeler de arttı. Konut üretimin yavaş yavaş arttığı bir dönemdeyiz’’ şeklinde konuştu.



Kiralık konut ilanlarında artış: Kiralık konut stoku 150 binin üzerinde


Kiralık konut ilanlarının arttığını söyleyen Özelmacıklı, ’’Ülkemizde aylık olarak 1 milyonun üzerinde gayrimenkul piyasaya kiralık ve satılık olarak arz ediliyor. Bunların beşte birinin işlem gördüğünü söyleyebiliriz. Şu an kiralık konut ilan sayılarında önemli bir artış oldu. 150 bin kiralık konut stokunun üstüne çıktık’’ ifadelerini kullandı.



’’Konut satışlarında EİDS zorunlu hale geliyor, sahte ilanların ve fiyat manipülasyonlarının önüne geçilecek’’


1 Ocak 2025 tarihi itibarıyla kiralık taşınmazlar için uygulamaya başlayan Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS) 7 Nisan itibarı ile satılık iş yeri ilanları için de başladı. Önümüzdeki iki ay içerisinde konut satışlarında da EİDS’in zorunlu hale gelmesi bekleniyor. EİDS ile ilgili de bilgi veren Özelmacıklı, ’’Satılık konut ve arsa ilanlarında ikinci bir talimata kadar EİDS sorgulama sonucu olumsuz olsa bile doğrulama olmaksızın ilan verilebilecek. Satılık konutlarda da bu sürecin 2 ay içinde başlamasını öngörüyoruz. Elektronik doğrulama sistemi ile sahte ilanların, manipülatif fiyat artışlarının ve doğru olmayan ilan içeriklerinin önüne geçilecek’’ diye konuştu.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Malatya MTSO Başkanı Sadıkoğlu: "Malatya afet bölgesi ilan edilmeli" Malatya’da etkili olan kar yağışı sonrası meydana gelen zirai dondan kayısının büyük zarar gördüğünü belirten Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, "Kayısıda meydana gelen zirai don, 6 Şubat sonrası ikinci bir afettir. Malatya’mız Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi ilan edilmeli, zarar tespitleri titiz bir şekilde yapılarak kapsamlı destekler sunulmalıdır" dedi. Geçtiğimiz günlerde yaşanan dolu afetinden sonra Malatya kayısısını şimdi de don afeti vurdu. Cumartesi gecesi kent genelinde etkili kar yağışı ve hava sıcaklığının sıfırın altını düşmesi sonrası yaşanan zirai don kayısıda büyük zarara sebep oldu. Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, meslek komiteleri ve ilçelerdeki üreticilerden aldıkları bilgiye göre, şehrin ana tarım ürünü ve ekonomik girdisi olan kayısının zirai dondan büyük oranda etkilendiğini söyledi. Şehrin tamamındaki kayısı bahçelerinde dün geceki kar yağışı sonrası zarar oluştuğunu ifade eden Sadıkoğlu, "Hasar tespit çalışmaları hızlı bir şekilde yapılmalıdır. 6 Şubat’ta yaşadığımız deprem afetinden donra şehrimiz için ikinci bir afet olmuştur. Şehrimizin ana gelir kaynağı olan, 50 binden fazla ailemizin geçimini doğrudan şehrimizin tamamını da dolaylı yoldan etkilen kayısıda don zararı için ciddi adımlar atılmalıdır. Sayın Cumhurbaşkanımızdan ve bakanlarımızdan şehrimiz adına talep ediyoruz. Malatya ’Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi’ ilan edilmeli ve ivedi olarak destek paketleri açıklanmalıdır. Hala depremde aldığımız yarayı tedavi sürecindeyken, zirai dondan dolay yaşanacak ekonomik kayıpların insanlarımız üzerinde oluşturacağı psikolojik ve sosyolojik baskı bütün şehri olumsuz etkileyecektir. Zirai donun açtığı ekonomik yarayı saracak kalıcı adımlar atılmazsa, üreticimizle birlikte yüzlerce sektör aynı mağduriyeti yaşayacaktır. Üreticimiz başta olmak üzere, esnafımız, tüccarımız, ihracatçımız ile zirai ilaç, gübre, çadır, branda, makine ekipman ve nakliye başta olmak üzere kayısıyla ilgili tüm sektörler desteklenmeli, ilimiz ekonomisinin önü açılmalıdır. Tarım sigortası kapsamındaki hasar tespit süreçleri hızlandırılmalı ve çiftçilerimize ivedilikle destek sağlanmalı. Üreticilerimizin tarımsal kredi borçları faizsiz olarak ertelenmeli. Ayrıca, TARSİM sigortası yaptıramamış üreticilerimizi de kapsayacak destekler sunulmalı" şeklinde konuştu.
Malatya Malatya’da kayısı da don felaketi Malatya Girişimci İş İnsanları Derneği (MAGİNDER) Başkanı Salih Karademir, Malatya’da etkili olan yoğun kar yağışı ve zirai don olayının ardından kayısı bahçelerinde büyük çaplı zarar oluştuğunu belirterek, Malatya’nın acilen afet bölgesi ilan edilmesi çağrısında bulundu. MAGİNDER Başkanı Salih Karademir, Yeşilyurt ilçesine bağlı Topsöğüt Mahallesi’ne giderek zirai dondan etkilenen kayısı bahçelerinde incelemelerde bulundu. Karademir, burada yaptığı açıklamada, "Dün gece itibarıyla Malatya’da ciddi yoğunlukta bir kar yağışı meydana geldi. Bugün sabah saatlerinde bahçeleri gezdik. Gördük ki kayısılarımız tamamen yanmış durumda. Malatya’mız çok büyük bir felaket yaşadı" dedi. Kayısının Malatya ekonomisi için vazgeçilmez bir ürün olduğunu vurgulayan Karademir, "Geçen hafta bazı ilçelerimizde dolu felaketi yaşanmıştı. Bu hafta da kar yağışı ve ardından gelen don olayıyla birlikte kayısı ciddi zarar aldı. Üretici perişan, çiftçi çaresiz durumda" ifadelerini kullandı. Çoğu üreticinin TARSİM sigortasının bulunmadığını belirten Karademir, devletin acilen Malatya’yı afet bölgesi ilan etmesi gerektiğini belirterek, "Yetkililerimizi Malatya’ya davet ediyoruz. Sahada inceleme yapmalarını, üreticinin durumunu yerinde görmelerini istiyoruz" diye konuştu. 6 Şubat’ta kar yağışı sonrası deprem felaketi yaşadıklarını belirten Karademir, "Bu felaketin bir benzerini dün gece yeniden yaşadık. Şu an kayısıların üzeri adeta beyaz bir kefen gibi örtülmüş durumda. Allah herkesin yardımcısı olsun. Tüm çiftçilerimize geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum" şeklinde konuştu.