ÇEVRE - 10 Nisan 2025 Perşembe 10:55

Ağlayan gelinlerden görsel şölen

A
A
A
00:00
00:00
HD

Batman’ın Sason ilçesindeki yüksek rakımlı dağlık kesimlerde açan, halk arasında "Ağlayan Gelin", "Kerbela Çiçeği", "Hüzün Çiçeği", "Şah Tuğu" ve "Dağ Lalesi" olarak adlandırılan baharın müjdecisi ters laleler ziyaretçilerine adeta görsel şölen sunuyor.

Sason ilçesindeki 2 bin 820 rakımlı Mereto Dağının eteklerinde bulunan ve Osmanlı sultanlarından Yavuz Sultan Selim’in 1514 yılındaki Çaldıran Seferi sırasında konakladığı Sultan Yaylası başta olmak üzere Helkıs ve Singıtur Dağı zirveleri ile Şilek Yaylası ve Kaşyayla’da açan ters laleler, doğa severlerden yoğun ilgi görüyor. Doğa severler, sabahın ilk ışıklarıyla yaklaşık bir saatlik zorlu parkurun ardından ulaştıkları ters laleleri görünce hayranlıklarını gizleyemedi.

Ağlayan gelinlerden görsel şölen

Doğa fotoğrafçısı Sabahattin Atalay, ters lalelerin fotoğrafını çekmek için zorlu bir yolculuğu göze aldıklarını söyledi. Amatör fotoğrafçılarla birlikte geldikleri Şilek Yaylasında bu yıl da ters lalelerin fotoğrafını çekmenin sevincini yaşadığını belirten Atalay, "1 saatlik araç yolculuğunun ardından 1 saat de gerçekleştirilen zorlu yürüyüşün ardından ulaştık. Şuan ters lalelerin açma zamanıdır, 15 güne kadar tam olarak açmış olacaklar. İlçemizde burası gibi birkaç yer var ama burası Şilek Yaylasının ulaşımı kolay olduğu için buraya geldik. Tüm ziyaretçileri burayı görmeye bekliyoruz. Bu manzara başka yerde yok. Endemik bir bitkidir her yerde yetişmiyor. Bu bitkinin yetiştiği ender yerlerden biri de Sason ilçesidir" dedi.

Ağlayan gelinlerden görsel şölen

Koparmanın cezası 244 bin TL

Bitkiyi koparmanın cezasının da olduğunu belirten Atalay, "Bitki koruma altında olan bir bitkidir. Çiçeği koparmanın cezası 244 bin TL’dir" ifadelerini kullandı.

7 yıldır Sason’da görev yaptığını belirten doğa severlerden öğretmen Cihan Sever, şelaleleriyle, doğasıyla Sason’un coğrafyasına olan hayranlığını dile getirdi. Ters lalelerin büyüleyici olduğunun altını çizen Sever, "Sason Güneydoğu’da, Batman’ın ilçeleri arasında yeşilliği ile dikkat çeken bir ilçemiz. Bugün güne doğa yürüyüşüyle başladık. Sonra da ters laleleri görmek için Şilek Yaylasına geldik. Yılda genellikle 15 gün kadar açık kalıyorlar. Bunların diğer bir ismi de ağlayan gelindir. Nedeni ise içlerindeki çiçeklerin su toplamasıdır. O sular da gözyaşı gibi damlamaktadır. Bu coğrafyada Sason Yücebağ beldesi ve diğer bazı yerlerde de yetişmektedir. Ayrıca bu ilçe sadece ters lalesiyle değil, kar tünelleriyle de farklı özellikleriyle de dikkat çekmektedir. Tüm doğa severleri bekliyoruz" diye konuştu.

Ağlayan gelinlerden görsel şölen

 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kastamonu Kastamonu Üniversitesi’nde 4 lisans programı daha akredite edildi Kastamonu Üniversitesi’nde Öğretmenlik Eğitim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği (EPDAD) tarafından 4 lisans programı daha akredite edildi. Kastamonu Üniversitesi Eğitim Fakültesi bünyesindeki Fen Bilgisi Öğretmenliği, İlköğretim Matematik Öğretmenliği, Sınıf Öğretmenliği ve Sosyal Bilgiler Öğretmenliği lisans programları, Öğretmenlik Eğitim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği (EPDAD) tarafından 3+2 yıl süreyle akredite edildi. Söz konusu akreditasyon, 1 Mayıs 2028 tarihine kadar geçerliliğini koruyacak. EPDAD tarafından verilen akreditasyon ile Eğitim Fakültesi’nin öğretmenlik alanındaki nitelikli ve köklü eğitim anlayışı bir kez daha tescillenmiş oldu. Dört programın aynı anda akreditasyon kazanmasının büyük bir mutluluk ve gurur kaynağı olduğunu ifade eden Kastamonu Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Kaçar, bu başarının güçlü akademik kadro, öğrenci odaklı yaklaşım ve sürekli iyileştirme anlayışının bir sonucu olduğunu vurguladı. Akreditasyon sürecinde katkı sunan öğretim üyeleri, öğretim görevlileri, araştırma görevlileri ile sürece destek veren Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal’a teşekkür eden Prof. Dr. Kaçar, "Bu süreç, yalnızca mevcut durumu değerlendirmekle kalmayıp, programlarımızın ulusal ve uluslararası düzeyde sürdürülebilir kaliteye ulaşmasını da hedeflemektedir. Yapılan çalışmalar, mezunlarımızın mesleki yeterliliklerinin ve istihdam imkanlarının artmasına da önemli katkılar sunacaktır" dedi. Fakültedeki akreditasyon çalışmalarının, 2025 yılı içinde başvuruları kabul edilen Türkçe Öğretmenliği ve Okul Öncesi Öğretmenliği lisans programlarıyla sürdürüleceğini belirten Prof. Dr. Kaçar, bu durumun Kastamonu Üniversitesi’nin ve fakültenin eğitim kalitesine verdiği önemin bir göstergesi olduğunu ifade etti. Prof. Dr. Kaçar, öğretmen yetiştirme alanındaki akademik standartların sürekli olarak iyileştirilmesi için çalışmaların kararlılıkla devam edeceğini de sözlerine ekledi. Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal ise, EPDAD tarafından tescillenen bu başarı nedeniyle tüm akademik ve idari personele teşekkür etti. Bu başarının, özverili çalışmalarla mümkün olduğunu belirten Rektör Topal, sürece katkı sunan öğrenci ve mezunların da desteklerinin son derece değerli olduğuna dikkat çekti. "Akreditasyon yalnızca bir belge değil; aynı zamanda kalite güvencesi, sürekli gelişim ve ulusal/uluslararası düzeyde tanınırlığın bir göstergesidir" diyen Rektör Topal, öğretmen adaylarının daha donanımlı yetişmesine katkı sunan bu sürecin, eğitim dünyasında fark oluşturan bireylerin yetişmesine imkan sağlayacağını belirtti. Akademik standartların sürekli iyileştirilmesi için çalışmaların sürdürüleceğini belirten Rektör Topal, bu süreçte verdikleri desteklerden dolayı herkese teşekkür etti.