SAĞLIK - 23 Ağustos 2024 Cuma 14:27

Diş eti hastalıkları, erken doğum ve düşüğe neden olabiliyor

A
A
A
Diş eti hastalıkları, erken doğum ve düşüğe neden olabiliyor

Diş eti hastalıklarına erken müdahalenin diş kaybını önlediğine dikkat çeken Dr. Anıl Alnıak, diş eti hastalığının en erken aşaması olan diş eti iltihabının ihmal edilmemesi uyarısında bulundu. Alnıak, diş eti hastalıklarının kalp hastalıklarından, erken doğuma birçok ciddi sağlık sorununa da neden olabileceğini ifade etti.

Diş etinin sağlıklı olup olmadığını belirlemede en önemli iki faktör olduğunu belirten İstanbul Atlas Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Periodontoloji Anabilim Dalı’ndan Dr. Öğretim Üyesi Anıl Alnıak, “Bu faktörler diş eti rengi ve diş etlerinde kanama olup olmamasıdır. Diş eti için sağlıklı olarak kabul edilen renk gül kurusu, soluk pembe renktir. Kırmızı, mor, siyah, mavi ve beyaz renkte olan diş etleri ise sağlıksız olarak kabul edilir” dedi.

Diş eti hastalıklarının diğer bir belirtisinin fırçalarken ya da kendiliğinden ortaya çıkan diş eti kanamaları olduğunu kaydeden Anıl Alnıak, “Sağlıklı diş eti fırçalarken, diş ipi kullanırken, yemek yerken ve dokununca kanamaz. Diş etleri kanıyorsa, kanamanın bulunduğu bölgede iltihap var demektir” diye konuştu.

Diş etlerinde kırmızı ve şiş görünüme dikkat

Diş etlerinde sıra dışı durumların iyi gözlemlenmesi gerektiğini ifade eden Dr. Öğretim Üyesi Anıl Alnıak, “Sağlıklı diş eti, şiş olmayan sıkı bir görünüme sahip olup, dişin yüzeyinde bıçak sırtı gibi sonlanır. Diş etlerinde kanama, kırmızı ve şiş görünüm, dişler ve diş eti arasında iltihabi akıntı, diş eti çekilmesi, sallanan ve giderek birbirinden uzaklaşan dişler ve bunlara eşlik eden kötü ağız kokusu var ise mutlaka diş hekimine muayene olunmalıdır” tavsiyesinde bulundu.

Plak birikmesi, diş eti iltihabına neden oluyor

Diş eti hastalıkları içerisinde en sık diş eti iltihabını görüldüğünü, bunun temel sebebinin düzenli fırçalama yapmama olduğunu kaydeden Dr. Öğretim Üyesi Anıl Alnıak, “Diş eti hastalıkları arasında diş eti iltihabı (gingivitis), periodontitis, diş eti apsesi, diş eti büyümesi ve diş eti çekilmesi görülebilmektedir. Diş eti hastalıkları arasında en sık görülen diş eti iltihabıdır. Diş eti iltihabı, diş eti hastalığının en erken aşaması olup dişler üzerinde bakteriyel plak birikmesi sonucunda oluşur. Plak birikmesinin sebebi, dişlerin düzenli olarak fırçalanmaması ve dişlerin ara yüzlerinin tam olarak temizlenmemesidir” dedi.

Diş fırçalarken kanama dikkate alınmalı

Bu evrede fırçalama yaparken veya diş ipi kullanırken diş etlerinde kanama görüldüğünü ifade eden Alnıak, “Dişi tutan kemik ve destek dokular henüz etkilenmemiş olduğu için tedavi edildiğinde tam olarak iyileştirilebilir. Gingivitis yani diş eti iltihabı tedavi edilmediğinde, diş eti iltihabı ilerler ve periodontitis ortaya çıkabilir” uyarısında bulundu.

Periodontitisin dişleri tutan destek kemik ve liflerin geri döndürülemez şekilde hasar görmüş olduğu aşama olduğunu belirten Dr. Öğretim Üyesi Anıl Alnıak, “Diş eti hizasının altında; gıda artıklarını tutan bir cep oluşmaya başlar. Uygulanacak tedavi sonrasında, doğru ağız ve diş bakımı ile hasarın ilerlemesi önlenebilir. Periodontitis tedavi edilmezse, dişi tutan kemikte yıkım devam edeceğinden, dişlerde sallanma meydana gelip diş kayıpları yaşanabilir” dedi.

Diş eti hastalıklarının ağız ve diş sağlığını koruyabilmek adına mutlaka tedavi edilmesi gereken rahatsızlıklar olduğunu vurgulayan Dr. Öğretim Üyesi Anıl Alnıak, “Her yaşta görülebilen diş eti hastalığı tedavi edilmediğinde; diş etlerinde kanama ve renk değişikliği, diş eti çekilmesi, dişlerde sallanma ve ilerleyen dönemde diş kaybı ile sonuçlanabilir” diye konuştu.

Diş eti sağlığı ve genel sağlık birbirini etkiliyor

Diş eti hastalıklarının önlenmesi ve tedavisinin birçok sistemik hastalığın önlenmesinde ve mevcut sistemik hastalıkların kontrolünün sağlanmasında da önem taşıdığının altını çizen Dr. Öğretim Üyesi Anıl Alnıak, sözlerini şöyle tamamladı:

“Tedavi edilmeyen diş eti hastalıkları ile kalp hastalıkları, diyabet, romatizmal hastalıklar, erken doğum ve düşük doğum ağırlığı arasında ilişki olduğu bilinmektedir. Diş eti sağlığı ve genel sağlık birbirini etkilemektedir ve her ikisinde de iyileşme olması kişinin hayat kalitesini yükseltmiş olacaktır.”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Uşak Filistinli öğrenciler Uşak Üniversitesinde staj yapıyor Uşak Üniversitesi, Filistin Polytechnic Üniversitesi ile yapılan ikili işbirliği ve Erasmus+ ICM KA171 Projesi anlaşmaları kapsamında hastane stajlarını yapmak üzere gelen Filistin Polytechnic Üniversitesi Tıp Fakültesi 5. sınıf öğrencilerini ağırladı. Uşak Üniversitesi, Filistin Polytechnic Üniversitesi ile yapılan ikili işbirliği ve Erasmus+ ICM KA171 Projesi anlaşmaları kapsamında hastane stajlarını yapmak üzerine Uşak Üniversitesi’ne gelerek Rektör Savaş ile bir araya geldi. Rektör Savaş, yaptığı konuşmada Filistin’in Türkiye için kardeş bir ülke olduğunu ve Filistinli öğrencileri ağırlamaktan mutluluk duyduklarını belirtti. Ayrıca, Uşak Üniversitesi’nin Filistin halkına her zaman destek vermeye devam edeceğini ifade etti. Uşak Üniversitesi’nin uluslararası ikili işbirliklerine çok önem verdiğini söyleyen Rektör Prof. Dr. Ekrem Savaş, “Tıp eğitimi alan bu pırıl pırıl öğrencilerimiz yaptığımız anlaşmalar sayesinde 3 yıldır üniversitemizde staj yapmaya geliyorlar. Öğrencilerimiz, hastanemizin farklı bölümlerinde staj yapıyorlar. İlk yıl 9 öğrencimiz geldi ve Acil Tıp Anabilim Dalı, Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı ile Üroloji Anabilim Dalında staj yaptı. Geçtiğimiz yıl öğrenci sayısı 10’a çıktı ve Genel Cerrahi Anabilim Dalı, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı, Acil Tıp Anabilim Dalı ve İç Hastalıkları Anabilim Dalında staj yaptılar. Bu yıl Eylül ayında 16 öğrencimiz geldi. Şu an gelen öğrencilerimiz Nöroloji ve Acil Tıp Anabilim Dalında staj yapıyorlar. Ekim ayında ise 13 öğrenci daha gelecek’’ bilgisini verdi. Uşak Üniversitesi olarak öğrencilerin barınmalarından diğer ihtiyaçlarına her konuda yanlarında olduklarının altını çizen Prof. Dr. Ekrem Savaş ‘‘Bu işbirlikleri, Uşak Üniversitesi’nin uluslararası alandaki akademik ilişkilerini güçlendirmeye ve Filistinli öğrencilere önemli eğitim fırsatları sunmaya devam ediyor.’’ şeklinde konuştu. Filistinli öğrenciler, Uşak Üniversitesi’nde ve Türkiye’de bulunmaktan duydukları memnuniyeti dile getirerek, kendilerine sunulan imkânlar için başta Rektör Prof. Dr. Ekrem Savaş olmak üzere Uşak Üniversitesi Tıp Fakültesi ve tüm Uşak Üniversitesi ailesine teşekkür etti. Uşak Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde staj yapmanın kendileri için önemli bir deneyim olduğunu belirten öğrenciler, Türkiye’nin Filistin halkına olan desteğinin kendileri için çok değerli olduğunu ifade ettiler. Etkinliğe, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Kenan Taş, Prof. Dr. Lütfi Özav ile Prof. Dr. Osman Birgin, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hanefi Özbek, Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Mahmut Çay, Uşak Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. İsmail Kaya, Uluslararası İlişkiler Genel Koordinatörü Doç. Dr. Tolga Kargın ve Erasmus+ Değişim Programları Koordinatörü Arş. Gör. Dr. Ercan Bahtiyar da katıldı.
Adana TEKNOFEST’e 1 milyon ziyaretçi bekleniyor Adana’da ‘TEKNOFEST’ için geri sayım başlarken festivalin genel sekreteri Muhammet Saymaz, "1 milyondan fazla ziyaretçi bekliyoruz. Gelen ziyaretçilerimiz internet sitemizden online başvurusu yapması onlar adına kolaylık sağlayacak" dedi. Adanalılar 2-6 Ekim arasında düzenlenecek TEKNOFEST için gün saymaya başladı. T3 Vakfı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ana yürütücülüğünden gerçekleştiren Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali’nde 1 milyona yakın ziyaretçi katılması bekleniyor. Adana Şakirpaşa Havaalanında gerçekleştirilecek olan TEKNOFEST’te basın mensuplarına alan hakkında bilgi verildi. “1 milyon 650 binden fazla yarışmacı başvurdu” TEKNOFEST Genel Sekreteri Muhammet Saymaz, “Bu yıl TEKNOFEST Adana’ya 1 milyon 650 binden fazla yarışmacı başvurdu. Bu yılda kendi rekorumuzu kırmayı başardık. İlk yılımızda 20 bin başvuru olmuştu. Aslında toplumumuzun bilim ve teknolojiye ne kadar ilgili olduğunun en bariz göstergelerinden bir tanesidir. Bu durumdan oldukça mutluyuz” dedi. “Şampiyonlar ligi formatını ilk defa yapıyoruz” Adana’da gerçekleştirilecek olan TEKNOFEST’te bu yıl ilk defa şampiyonlar ligini yapacaklarını dile getiren Saymaz, ”Aslında şampiyonların da şampiyonlarının çıkacağı bir alan oluşturacağız. Farklı görevler olacak be daha büyük ödüller olacak. Burada şampiyonlar ligi en önemli çıkış noktalarımızdan birisi olacak. Çağımıza uygun birçok yeniliği Adana’da hayata geçireceğiz” diye konuştu. “ 1 milyondan fazla ziyaretçi bekliyoruz” Adana’nın festival şehri olduğunu bildiklerini belirten Saymaz, ”Biz 1 milyondan fazla takipçi bekliyoruz. Belki 1 buçuk milyon katılımcı olur ama festivaller şehri olması hasebiyle ve vatandaşlarımızın da ilgisinin çok yüksek olduğunu bildiğimiz için katılımın ciddi anlamda yüksek olacağını düşünüyoruz” şeklinde konuştu. “Misafirler ‘Teknofest.org’ üzerinden akredite yapmaları gerekiyor” Katılımcıları ilgilendiren konular hakkında da bilgilendirmelerde bulunan Saymaz, “Katılım sağlayacak misafirlerin ‘Teknofest.org’ üzerinden başvuru yapmaları gerekiyor. Vatandaşlarımızdan toplu ulaşım araçlarıyla gelmelerini rica ediyoruz. Özellikle erken saatlerde burada olmaları hem vatandaşlar açısından hem de bizlerin operasyon kabiliyeti açısından çok önemli. Online başvuru yapmayan katılımcılar girişte manuel kayıt oluşturacaklar. Ancak, manuel kayıt hem onları hem de bizi ciddi anlamda yoracaktır. O yüzden online başvuru yapılması çok daha kıymetli” dedi.