ASAYİŞ - 11 Eylül 2024 Çarşamba 18:53

Bahar ve Nihal Candan’ın da aralarında bulunduğu 21 sanıklı dolandırıcılık davasında ara karar açıklandı

A
A
A

Dolandırıcılık ve suç örgütüne üye olmak suçlarından Alisya Bahar Candan’ın 44 yıla kadar, Nihal Candan adıyla bilinen Gülnihal Çiçek’in ise 24 yıla kadar hapsi talep edilen 21 sanıklı davada ara karar açıklandı. Mahkeme ara kararında sanıkların tutukluluk hallerinin devamına hükmetti. Ara kararı duyan Bahar Candan babasına dönerek, “Ben burada mı kalacağım? Asayım mı ben kendimi ne yapayım?” dedi.

Dolandırıcılık ve suç örgütüne üye olmak suçlarından Alisya Bahar Candan’ın 14 yıldan 44 yıla kadar, Nihal Candan adıyla bilinen Gülnihal Çiçek’in ise 8 yıldan 24 yıla kadar hapsi talep edilen davanın görülmesine devam edildi. Küçükçekmece 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada verilen aranın ardından sanık Hacı İsrafil Sağlam savunma yaptı. Sağlam, “Telefonumda olan tüm dosyalar için yedekleme yaptım. Ancak bu iddianamede soruşturmanın gizliliğini ihlal eden delil olarak değerlendirilmiş. Bana TMSF’den alınmış araçlar olduğu ve satıldığı söylendi. Ben hiçbir zaman ben alıyorum, satıyorum demedim. Ben Nihal ve Bahar Candan’ın hesaplarına para gönderilme konusunu duydum. Onur Apaydın bir keresinde Bahar Candan’a ‘Hesaba para gönderilecek’ demişti. Ancak ne için gönderileceğini bilmiyorum. Ben direkt örgüt kasaları Bahar ve Nihal Candan’dır demiyorum. Sadece duyduklarımı söylüyorum. Onur Apaydın’dan sadece bir defa 15 bin TL nakit aldım. Onun haricinde hiçbir şekilde para almadım” dedi.

Sanık savunmasının ardından ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, sanıkların tutukluluk halinin devamına karar verdi. Duruşma, sanık savunmalarının alınmasına devam edilmek üzere 13 Eylül Cuma gününe ertelendi.

Öte yandan tutukluluk halinin devam ettiğini duyan Bahar Candan babasına dönerek, “Ben burada mı kalacağım? Asayım mı ben kendimi ne yapayım?” dedi.

İddianameden

Küçükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede 38 müşteki, 1 müşteki şüpheli ve Nihal ile Bahar Candan’ın aralarında bulunduğu 21 sanık yer almıştı. İddianamede tutuklu Gülnihal Çiçek’in tutuklulukta geçirdiği süre dikkate alınarak adli kontrol şartıyla tahliye edildiği de aktarılmıştı. İddianamede Onur Apaydın ve İlker Oflu liderliğindeki şebekenin ucuza araç sattıklarını söyleyerek vatandaşları "sazan sarmalı" yöntemiyle dolandırdığı belirtilmişti. İddianamede Bahar ve Nihal Candan’ın suç örgütünün hiyerarşik ve organik yapısı içerisinde yer aldığı kaydedilmişti. İddianamenin devamında, “Şüphelilerin önceki tarihlerde çeşitli televizyon programlarına uzun süre katıldığı, ünlü olduktan sonra magazin programlarında da yer aldığı, sosyal medya platformunda çok sayıda takipçiye ulaşması sebebiyle günümüzde sosyal medya fenomeni ve ekran yüzü olarak tabir edilen bir sıfatının bulunduğu, dolayısıyla toplumun geniş kesimleri tarafından tanınan bir sima olduğu, bu özelliği sebebiyle de suç örgütü tarafından dolandırıcılık eylemlerine yönelik düzenlenen özel toplantılarda mağdurların kandırılmasında etkin rol oynadığı” ifade edilmişti. İddianamede örgüt lideri Onur Apaydın’ın örgüt içerisinde ‘gizli muhasebeci ve kasa’ konumunda olan Alisya Bahar Candan üzerinden bankacılık faaliyetlerini gerçekleştirdiği ve elde edilen suç gelirinin aklandığı belirtilmişti. Öte yandan mağdur temin etme görevlisi olan şüpheli Hacı İsrafil Sağlam, iddianamede yer verilen ifadesinde örgüt toplantılarına katıldığını söyleyerek, “Toplantılara üst kademeden herkes katılıyordu. Saha elemanları ve alt kademe asla katılamazdı. Örgütün üst yönetimindeki herkes iştirak ediyordu. Toplantıların ikisinde Nihal Candan’ı gördüm. Nihal Candan örgüt lideri Onur Apaydın’ın sevgilisiydi. Diğer şahıslar Nihal Candan’a saygı gösteriyor ve mesafeli davranıyordu. Nihal Candan’ın yanında örgütün iç işleyişine ilişkin konular araba alım satım işler konuşuldu” şeklinde beyanda bulunduğu da iddianamede ifade edilmişti.

İddianamede Bahar Candan’ın ’suç örgütüne üye olmak’ suçundan 2 yıldan 4 yıla kadar, ’kişinin kendisini kamu görevlisi veya banka, sigorta ya da kredi kurumlarının çalışanı olarak tanıtması veya bu kurum ve kuruluşlarla ilişkili olduğunu söylemesi suretiyle dolandırıcılık’ suçundan ise 2 kez 12 yıldan 40 yıla kadar olmak üzere toplamda 14 yıldan 44 yıla kadar hapisle, Nihal Candan’ın ise aynı suçlardan 8 yıldan 24 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edilmişti. Diğer 20 şüpheli hakkında ise değişen oranlarda hapis cezası talep edilmişti.

Melike İnal

 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Düzce Vali Aslan’dan 19 Eylül Gaziler Günü mesajı DÜZCE(İHA) – Düzce Valisi Selçuk Aslan, 19 Eylül Gaziler Günü nedeniyle bir mesaj yayınladı. Vali Aslan mesajında şunları söyledi; ”19 Eylül Gaziler Günü vesilesiyle, vatanımızın bağımsızlığı, birliği ve bütünlüğü uğruna canlarını ortaya koyan kahraman gazilerimizi saygı ve minnetle anıyoruz. Şehitlerimiz ve gazilerimiz, milletimizin onurunu ve özgürlüğünü korumak için en değerli varlıklarını feda eden, bizler için daima gurur kaynağı olan kahramanlardır. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e ‘Gazilik’ unvanı ve ‘Mareşal’ rütbesinin verildiği bu anlamlı günde gazilerimizin cesareti, fedakarlığı ve vatan sevgisi, milletimizin her daim hatırlayacağı ve gelecek nesillere aktaracağı birer destandır. Gazilerimiz, bağımsızlığımızın ve huzurumuzun teminatıdır. Onların fedakarlıkları sayesinde milletimiz, bugün özgürce yaşamaktadır. Milletin birliği ve vatanın bütünlüğü için büyük bir özveriyle görev yaparak gazilik mertebesine ulaşan kahramanlarımız, milletimizin en değerli emanetleridir. Sultan Alparslan’dan, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e; Varna’dan, Plevne’ye; Çanakkale’den, Sakarya’ya; Kore’den, Kıbrıs’a; Terörle Mücadele’den, 15 Temmuz’a; tüm kahramanlarımız, vatan size minnettardır. Devletimiz, gazilerimize ve şehit ailelerine daima sahip çıkmayı, onlara en iyi şekilde hizmet etmeyi kendine görev bilmiştir. Bugün olduğu gibi her zaman gazilerimizin yanında olacak, onların onurlu mücadelesini gelecek nesillere aktarmak için var gücümüzle çalışacağız. Bu vesileyle, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, tüm gazilerimize minnet ve şükranlarımı sunuyor; ebediyete irtihal eden gazilerimize Allah’tan rahmet, hayatta olan gazilerimize sağlık, mutluluk ve huzur diliyorum.”
İzmir Olcay Şahan’ın takımına güveni tam Altınordu Teknik Direktörü Olcay Şahan, takımına güvendiğini ve sezon sonunda ligi hedefledikleri konumda bitireceklerini dile getirdi. TFF 2. Lig Beyaz Grup’ta yeni sezona iddialı bir giriş yaparak 2 galibiyet, 1 beraberlik elde eden Altınordu, topladığı 7 puanla ligde ikinci sırada yer alıyor. İzmir ekibinde teknik direktör Olcay Şahan da kulübün resmi sitesine değerlendirmelerde bulundu. Isparta 32 Spor önünde haklı bir galibiyet aldıklarını ifade eden Şahan, "Rakibi de tebrik ediyorum, gayet güzel bir maç oldu. Bizim adımıza ise her geçen gün daha da uyum sağlıyoruz. İstediğimiz oyun felsefesi doğrultusuna oynadık ve sahadan hak ettiğimiz bir galibiyet aldığımızı düşünüyorum. Artık bu maçı unutup önümüzdeki maça konsantre olacağız. Pazar günü de deplasmandan galibiyetle ayrılmak istiyoruz" dedi. "Takımdaki rekabet güzel" Futbolcularının çalışmasından ve sahada ortaya koyduğu performanstan oldukça memnun olduğunun altını çizen Olay Şahan, sözlerini şöyle tamamladı: "Futbolcularımın antrenmanlar ve maçlarda ortaya koyduğu futbol beni çok mutlu ediyor. Tüm oyuncularım kendini geliştiriyor, bu durum teknik heyet olarak bizi mutlu ediyor. Maçlarda sonradan oyuna giren futbolcularımız çıkanları aratmıyor. Takım içindeki rekabetin artmasından dolayı çok mutuyum. Çok çalışarak sezon sonunda istediğimiz hedefe ulaşacağız."
İstanbul Siemens Türkiye, insana ve organizasyona değer katarak büyüyor Gelecek için bugünü dönüştüren Siemens Türkiye, insana verdiği değeri yenilikçi uygulamalarıyla vurguluyor. Happy Place to Work Ödülleri’nde ‘Teknoloji’ sektöründe 3 kez üst üste ‘En Mutlu İşyeri’ seçilen Siemens Türkiye, yapılan işin anlamı ve mutluluk kavramlarını önceliklendirirken değişen piyasa koşulları ve eğilimleri doğrultusunda sunduğu yan haklar ve ayrıcalıklarla da en kapsamlı toplam fayda paketini sunmayı hedefliyor. Uzun yıllardır ülke ekonomisine katkı sunmayı ve istihdam oluşturmayı sürdüren Siemens Türkiye, çalışanlarına yönelik olarak hayata geçirdiği yan haklar uygulamaları ile de sektöründe öne çıkan şirketler arasında yer alıyor. Şirketin İK alanında hayata geçirdiği uygulamalara yönelik bir açıklama yapan Siemens Türkiye İnsan ve Organizasyon Direktörü Aslı Kunur, “İnovasyon, dijitalleşme ve sürdürülebilirlik alanlarında sektör liderliğimizi devam ettirirken, İnsan ve Organizasyon uygulamalarımızla da sektörde öncü rolümüzü sürdürüyoruz. Siemens Türkiye olarak insanı en kıymetli kaynağımız olarak görüyor, çalışma arkadaşlarımızın sağlığını, mutluluğunu ve iyi deneyimlerini ilk sırada tutuyoruz. Bu bağlamda hayata geçirdiğimiz birçok uygulama mevcut. Şirket olarak ayrımcılık, zorbalık, psikolojik veya fiziksel tacizin olmadığı güvenli ve sağlıklı bir iş ortamı için “İşyerinde Saygı Kültürü” adını verdiğimiz inisiyatifimizi kararlılıkla sürdürüyoruz. Bu kapsamda bir politika ve manifesto hazırladık. Çalışma arkadaşlarımızı ve yöneticilerimizi düzenli olarak eğitime katıyor, farkındalıklarını artırıyoruz. Amacımız kişilerin birbirlerine saygıyla yaklaştığı, profesyonel bir çalışma ortamını sürekli olarak yaşatmak. Yaşam boyu öğrenme, kültürümüzün ayrılmaz bir parçası. Çalışanlarımız hem görev tanımları gereği hem de farklı alanlarda kendilerini geliştirmeleri amacıyla dijital eğitim platformumuz üzerinden Coursera, Linkedin Learning, HBR, Get Abstract gibi platformların içeriklerine erişim imkanına sahipler. Teknik ve mesleki eğitimlerin yanı sıra ruh ve beden sağlığımız için de özel uygulamalarımız bulunuyor. Hem çalışanlarımızın hem de onlarla aynı evde yaşayan aile bireylerinin 7/24 yararlanabildiği danışmanlık hattımız mevcut. Buna ek olarak; yıllık bazda belirlenen bir grup çalışma arkadaşımıza sağlıklı bir hayat tarzını benimsemelerini ve bunu uzun vadede sürdürebilmelerini destekleyen 2 haftalık bir sağlıklı yaşam kampı fırsatı sunuyoruz. Sahiplik kültürümüz en önemli değerlerimizden. Siemens’in tüm çalışanları yıllık olarak belirlenen ‘Teklif Dönemi’ içinde hazırlanmış özel bir platforma giriş yaparak, aylık yatırım tutarını kendileri belirleyerek Siemens hissedarı olabiliyor. 1 yıl hisseye yatırım yapan çalışanlar 2 yıllık bekleme süresi sonunda ise elindeki her 3 hisse için 1 bedelsiz hisse hak ediyor. Bunların yanı sıra, Siemens çalışanları, işveren katkılı bireysel emeklilik sisteminden faydalanıyor. Çalışanlar, kendi belirledikleri tutar üzerinden BES sistemine katkı yaparken şirketimiz de belli bir üst sınıra kadar aynı tutarda katkı sağlıyor. Görev tanımları uygun olan çalışanlarımızın sadece yaz aylarında değil yılın tamamında hibrit, esnek veya uzaktan çalışma imkanına sahip olmasını global olarak kalıcı hale getirdik. Bu sayede çalışma arkadaşlarımız yıl boyu farklı ilden çalışma deneyimi yaşayabiliyor. Ayrıca, Cuma günleri mesaimizin 1 saat erken bitmesi ile çalışma arkadaşlarımızın iş-özel yaşam dengesini sağlamalarına destek oluyoruz. Yasal babalık iznine ek olarak verdiğimiz ücretli izinle yeni baba olan çalışanlarımız 15 gün babalık izni kullanıyor. İlk öğretim çağında çocuğu olan Siemensli anne ve babalarımız okulların açıldığı ilk gününde izinli sayılıyor. 0-60 ay arasında çocuğu olan anne çalışanlarımız belli bir tutara kadar aylık kreş desteği alabiliyor. Herhangi bir ayrım yapmaksızın tüm çalışma arkadaşlarımıza özel sağlık sigortası paketi sunuyoruz. Rekabetçi yan hak ve ayrıcalıklarımız ile çalışan bağlılığını, verimlilik ve motivasyonu artırmaya; çeşitliliği, fırsat eşitliğini ve kapsayıcılığı, ayrıca çalışma arkadaşlarımızın sağlık ve refahını desteklemeye devam edeceğiz” diye konuştu.
Ankara Ticaret Bakanlığının denetimlerinde 8 ayda 815 milyon liradan fazla ceza kesildi Ticaret Bakanlığı, tüketicilerin taraf olduğu sözleşmeler, reklam ve haksız ticari uygulama denetimi, ürün güvenliği kapsamında piyasa gözetimi ve denetimi ile taşra teşkilatınca fiyat etiketi başta olmak üzere yürütülen denetimlerde ilk 8 ayda 815 milyon liradan fazla idari para cezası uyguladı. Ticaret Bakanlığı Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü, tüketicilerin günlük hayatta taraf oldukları sözleşmelere ilişkin olarak sağlık ve güvenlikleri ile ekonomik çıkarlarının korunması, bunun yanında tüketicileri mağdur edebilecek faaliyetlerin tespiti ve önlenmesi amacıyla çalışmalarına devam ediyor. Bakanlık tarafından yapılan yazılı açıklamada, tüketicilerin taraf olduğu sözleşmeler, reklam ve haksız ticari uygulama denetimi, ürün güvenliği kapsamında yapılan piyasa gözetimi ve denetimi, taşra teşkilatınca fiyat etiketi başta olmak üzere yürütülen denetim faaliyetleri kapsamında bu yılın ilk 8 ayında 815 milyar liradan fazla idari para cezası uygulandığı belirtildi. Açıklamada, sadece ağustos ayında yapılan denetimlerde 79 milyon liradan fazla idari para cezası uygulandığı kaydedildi. Tüketicilerin taraf olduğu sözleşmelerden doğan aykırı fiillere 432 milyon liradan fazla ceza Açıklamada, tüketicilerin hayatın her anında karşılaşabilecekleri başta mesafeli sözleşmeler olmak üzere abonelik sözleşmeleri, iş yeri dışında kurulan sözleşmeler, ön ödemeli (maket üzerinden) konut satışları, devre tatil, paket tur, bankacılık hizmetleri, haksız şartlar ile satış sonrası hizmetler gibi konuları kapsayan tüketicilerin taraf olduğu sözleşmelerden doğan aykırı fiillere yılın ilk 8 ayında 432 milyon liradan fazla idari para cezası uygulandığı kaydedildi. Ayrıca tekstil, ayakkabı, oyuncak, kırtasiye, çocuk bakım ve kullanım ürünleri ile deterjan gibi tüketici ürünlerinin güvenli şekilde piyasaya arz edilmesi amacıyla ürün güvenliği kapsamında gerçekleştirilen piyasa gözetimi ve denetimi faaliyetleri kapsamında 16 milyondan fazla yaptırım uygulandığı belirtilen açıklamada, reklam ve haksız ticari uygulama denetimleri kapsamında aykırı fiillere de 165 milyon liradan fazla para cezası uygulandığı bildirildi. Açıklamada, taşra teşkilatınca başta fiyat etiketine ve lokanta, restoran, kafe, pastane ve benzeri yiyecek ve içecek hizmeti sunan iş yerlerinin tarife ve fiyat listelerine yönelik olmak üzere yürütülen denetimler neticesinde tespit edilen aykırılıklara istinaden 201 milyondan fazla idari para cezası uygulandığı da aktarıldı.