EKONOMİ - 19 Eylül 2024 Perşembe 10:05

Ticaret Bakanlığının denetimlerinde 8 ayda 815 milyon liradan fazla ceza kesildi

A
A
A
Ticaret Bakanlığının denetimlerinde 8 ayda 815 milyon liradan fazla ceza kesildi

Ticaret Bakanlığı, tüketicilerin taraf olduğu sözleşmeler, reklam ve haksız ticari uygulama denetimi, ürün güvenliği kapsamında piyasa gözetimi ve denetimi ile taşra teşkilatınca fiyat etiketi başta olmak üzere yürütülen denetimlerde ilk 8 ayda 815 milyon liradan fazla idari para cezası uyguladı.


Ticaret Bakanlığı Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü, tüketicilerin günlük hayatta taraf oldukları sözleşmelere ilişkin olarak sağlık ve güvenlikleri ile ekonomik çıkarlarının korunması, bunun yanında tüketicileri mağdur edebilecek faaliyetlerin tespiti ve önlenmesi amacıyla çalışmalarına devam ediyor. Bakanlık tarafından yapılan yazılı açıklamada, tüketicilerin taraf olduğu sözleşmeler, reklam ve haksız ticari uygulama denetimi, ürün güvenliği kapsamında yapılan piyasa gözetimi ve denetimi, taşra teşkilatınca fiyat etiketi başta olmak üzere yürütülen denetim faaliyetleri kapsamında bu yılın ilk 8 ayında 815 milyar liradan fazla idari para cezası uygulandığı belirtildi. Açıklamada, sadece ağustos ayında yapılan denetimlerde 79 milyon liradan fazla idari para cezası uygulandığı kaydedildi.



Tüketicilerin taraf olduğu sözleşmelerden doğan aykırı fiillere 432 milyon liradan fazla ceza


Açıklamada, tüketicilerin hayatın her anında karşılaşabilecekleri başta mesafeli sözleşmeler olmak üzere abonelik sözleşmeleri, iş yeri dışında kurulan sözleşmeler, ön ödemeli (maket üzerinden) konut satışları, devre tatil, paket tur, bankacılık hizmetleri, haksız şartlar ile satış sonrası hizmetler gibi konuları kapsayan tüketicilerin taraf olduğu sözleşmelerden doğan aykırı fiillere yılın ilk 8 ayında 432 milyon liradan fazla idari para cezası uygulandığı kaydedildi. Ayrıca tekstil, ayakkabı, oyuncak, kırtasiye, çocuk bakım ve kullanım ürünleri ile deterjan gibi tüketici ürünlerinin güvenli şekilde piyasaya arz edilmesi amacıyla ürün güvenliği kapsamında gerçekleştirilen piyasa gözetimi ve denetimi faaliyetleri kapsamında 16 milyondan fazla yaptırım uygulandığı belirtilen açıklamada, reklam ve haksız ticari uygulama denetimleri kapsamında aykırı fiillere de 165 milyon liradan fazla para cezası uygulandığı bildirildi.


Açıklamada, taşra teşkilatınca başta fiyat etiketine ve lokanta, restoran, kafe, pastane ve benzeri yiyecek ve içecek hizmeti sunan iş yerlerinin tarife ve fiyat listelerine yönelik olmak üzere yürütülen denetimler neticesinde tespit edilen aykırılıklara istinaden 201 milyondan fazla idari para cezası uygulandığı da aktarıldı.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Trabzon Trendyol Süper Lig: Trabzonspor: 0 Kayserispor: 1 (İlk yarı) Trendyol Süper Lig’in 3. hafta erteleme maçında Trabzonspor, sahasında Kayserispor ile karşılaşıyor. Müsabakanın ilk yarısını Kayserispor 1-0 önde kapattı. Maçtan dakikalar (İlk yarı) 8. dakikada Denswill’in, ceza sahası içinde Cardoso’yu düşürmesi sonucu hakem Mehmet Türkmen VAR’a giderek penaltı noktasını gösterdi. 10. dakikada Attamah’ın kullandığı penaltı atışı kaleci Uğurcan Çakır’dan döndü. Dönen topu tamamlamak isteyen Carole’nin vuruşunda top auta çıktı. 12. dakikada sağ taraftan gelişen Kayserispor atağında arka tarafta topla buluşan Hasan Ali Kaldırım’ın vuruşunda meşin yuvarlak kaleci Uğurcan Çakır’ın solundan ağlarla buluştu. 0-1 34. dakikada Ozan Tufan’ın ceza sahasına ortasında Bardhi’nin kafa vuruşu kaleci Onurcan Piri’de kaldı. 35. dakikada Bardhi’nin ceza sahası dışından sert şutu üst direkten auta çıktı. 37. dakikada Boa Morte’nin yerden pasında Cardoso’nun vuruşunda meşin yuvarlak kaleci Uğurcan Çakır’da kaldı. Hakemler: Mehmet Türkmen, Deniz Caner Özaral, Bersan Duran Trabzonspor: Uğurcan Çakır, Malheiro, Savic (Ozan Tufan dk. 14), Denswill, Eren Elmalı, Mendy, Okay Yokuşlu, Cihan Çanak, Bardhi, Orsiç, Draguş Yedekler: Muhammet Taha Tepe, Barisic, Lundstram, Nwakaeme, Umut Bozok, Serkan Asan, Umut Güneş, Batahov, Poyraz Efe Yıldırım Teknik Direktör: Şenol Güneş Kayserispor: Onurcan Piri, Gökhan Sazdağ, Jeanvier, Attamah, Carole, Bourabia, Kartal Yılmaz, Boa Morte, Cardoso, Hasan Ali Kaldırım, Nazon Yedekler: Mehmet Şamil Öztürk, Kolovetsios, Karimi, Bahoken, Mehmet Eray Özbek, Baran Ali Gezek, Ramazan Civelek, Nurettin Korkmaz, Ackah, Talha Sarıarslan Teknik Direktör: Burak Yılmaz Gol: Hasan Ali Kaldırım (dk. 12) (Kayserispor) Sarı kart: Boa Morte (Kayserispor)
Mersin Peygamber sevgisi anlatıldı, meydanlar doldu Mersin’de Mevlid-i Nebi ile Camiler ve Din Görevlileri Haftası çerçevesinde düzenlenen "Helale Koşalım, Onun Gibi" adlı programa büyük ilgi gösterildi. Mersin Erdemli Belediyesi ve Erdemli Müftülüğü iş birliği ile düzenlenen programda İlahiyatçı Yazar Osman Eğin “Hz. Peygamber” konulu konferans verirken, şair Dursun Ali Erzincanlı da şiir dinletisi gerçekleştirdi. Peygamber sevgisine dikkat çeken Erdemli Belediye Başkanı Mustafa Kara katılımın yoğun olduğuna değinerek, “Erdemli Kaymakamlığımızla, Erdemli Müftülüğümüzle ortaklaşa gerçekleştirdiğimiz Mevlid-i Nebi programındayız. Vatandaşlarımızın yoğun bir katılımı var. Tabi böyle programlara Erdemli halkı her zaman destek vermiştir. Bugün de yine müftülüğümüzün, belediyemizin yanında oldular. Erdemli halkı Peygamber Efendimizin sevgisini Devlet Bahçeli Meydanı’nı doldurarak göstermiştir. Kendilerine teşekkür ediyoruz” dedi. Peygamberin hayatını anlamak ve anlatabilme adına programı düzenlediklerini ifade eden Erdemli Müftüsü İbrahim Yiğit de, "Güzel bir etkinlik olduğuna inanıyorum. Tüm vatandaşlarımız burada. Bizleri mahcup etmediler. Hepsinden Allah razı olsun. Peygamberimizin hayatını anlamak, anlamlandırabilmek için hocalarımızı davet ettik. Kırmadılar bizleri, geldiler. Peygamber sevgisini yeni neslimize toplu olarak gösterebilmek, insanımızı bir araya getirip Peygamberimizi topluca anabilmek, Peygamberimize olan muhabbetimizin bu toplumda yaşadığını kendimize ve bu toluma ispatlayabilmek için böyle bir program düşündük" diye konuştu. İzlemeye gelen vatandaşlardan Esma Çortul’da, "Çocuklarımıza Peygamber Efendimizi anlatıyoruz ama bu tür etkinliklerde çocukların beyninde daha güzel şeyler kalıyor. Çocuklarımızın bazı şeyleri anlaması için bunlar çok önemli" dedi. Ahmet Emin Bilgen ise, "Halk olarak millet olarak bir aradayız. Peygamber Efendimizin dünyaya sunduğu medeniyeti, kişilik, şahsiyet inşasını biz de burada tekrardan anıyoruz" konuştu.