SAĞLIK - 13 Kasım 2024 Çarşamba 13:34

Akıllı Ses Ötesi tedavisiyle hareket bozukluğuna ameliyatsız çözüm

A
A
A

NeuroLab İstanbul 2024, Medipol Acıbadem Bölge Hastanesi’nde başladı. Parkinson başta olmak üzere çeşitli hastalıkların tedavisinde öne çıkan Beyin Pili (DBS) ve Akıllı Ses Ötesi (MRgFUS) gibi teknolojilerin mercek altına alındığı programa; Toronto Üniversitesi Nöroloji Bölümü’nden Prof. Dr. Alfonso Fasano ve Toronto Üniversitesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Anabilim Dalı eski başkanı Prof. Dr. Andres Lozano da katıldı.

Dünyaca ünlü nörologlar ve beyin cerrahlarının hareket bozuklukları ve yeni nesil beyin tedavi yöntemlerini masaya yatırdığı NeuroLab İstanbul 2024, Medipol Acıbadem Bölge Hastanesi’nde 13-14 Kasım’da gerçekleşecek. Programın açılışında konuşan Prof. Dr. Alfonso Fasano, “Parkinson tedavisi ile ilgili teknoloji son derece ilerliyor. Medipol ekibiyle de gurur duyuyorum” derken Prof. Dr. Andres Lozano ise “İstanbul’da olduğum için çok mutluyum. Parkinson hastalarımıza ses ötesi yöntemle ameliyatsız tedavi gerçekleştirebiliyoruz. Buraya eğitim için sadece Türkiye’den değil, dünyadan geldiler” şeklinde konuştu.

“İstanbul’un bu alanda tanınmasını ve buluşma noktası olmasını istiyoruz”

Gerçekleştirilen program hakkında bilgi veren Medipol Ünivesitesi Parkinson Hastalığı ve Hareket Bozuklukları Merkezi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Ali Zırh, “Hedefimiz civar ülkelerden gelen hareket bozukluğunu öğrenmek, ona gönül veren ve bu hastalara daha fazla yararlı olmaya çaba gösteren doktorların, bu işlemlere meraklı olan beyin cerrahlarının buluşma noktası olmaktır. İstanbul’un bu alanda tanınmasını ve bir çeşit buluşma noktası olmasını istiyoruz” dedi.

Akıllı Ses Ötesi tedavisiyle hareket bozukluğuna ameliyatsız çözüm

"Akıllı Ses Ötesi (MRGFUS) ile hastanın yatmasına gerek yok"

“Tıbbi tedavinin yeterli olmadığı ya da ilacın yan etkileri nedeniyle günlük yaşantılarını sağlıklı yaşayamayan hastalar başka tedavi yöntemlerine ihtiyaç duyuyorlar” diyen Doç. Dr. Ali Zırh, “ Bunların içinde en önde gelen tedavi; beyin pili tedavisidir. Beynin içerisine yerleştirdiğimiz iki elektrot, birer uzatma kablosu ve bir cihazla beynin içine elektrik akımı verip oradaki hücrelerin elektriksel aktivitesini değiştirebiliyoruz. Bu da bize hastalık bulgusunu düzeltmemizi, hastalığın saatini geri almamızı sağlıyor. Bu uzun yıllardır gelişen teknolojiyle de giderek daha gelişen kalitede hastalarımıza iyilik sağlama fırsatını veriyor” açıklaması yaptı.

Akıllı Ses Ötesi teknolojisi hakkında bilgilendiren Doç. Dr. Ali Zırh, “Ameliyatsız MR yardımıyla ses dalgalarının belirli noktalara ulaşmasıyla titremelerin önüne geçiyoruz. Parkinson hastalığı kronik ve ilerleyici bir hastalık. Biz hastalara müdahale ettiğimizde titremesini engelliyor, ya da hareket etme kabiliyetini güçlendiriyoruz. Yeniden sağlıklı günlerine gelmesini mümkün kılıyoruz. Hastamızın yatmasına gerek yok. Birkaç saatlik bir işlem sayesinde hastamız evine gidebilmektedir. Bu süreç için başvuran hastalarımız var operasyon için bekleyen hastalarımız var. Dün 18’inci hastamıza bu yöntemi uyguladık” dedi.

Bin 400’den fazla beyin pili ameliyatına imza attı

Medipol Üniversitesi’nde 2018 yılında kurulan ve 2019’da “Mükemmeliyet ve Eğitim Merkezi” unvanını alan Parkinson Hastalığı ve Hareket Bozuklukları Merkezi (PARMER), Türkiye’nin hareket bozuklukları tedavisine odaklanan ilk bağımsız kurumu olarak dikkat çekiyor. Parkinson ve benzeri hastalıklarda ileri düzey tedavi seçenekleri sunan merkez, bölgenin deneyimli kurumu olarak bin 400’den fazla beyin pili ameliyatına imza atmış durumda. Beyin pili tedavisinin yanı sıra, akıllı Ses Ötesi (MRgFUS) gibi en güncel yöntemlerle hastalarına umut olmaya devam ediyor.

 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Samsun Servis araçlarında ’kapasite artışı’ formülü personel servis ihtiyacı, ’kapasite artırımı’ ile karşılanacak. Böylece trafiğe 20 otobüsün karışmasının önüne geçilerek, 8 bin 668 kişilik kapasite oluşturulacak. Kent genelinde mevcutta 3 bin 441 adet C plakalı servis aracı mevcut. Bu servislerin 2 bin 339 adeti Atakum, Canik, İlkadım ve Tekkeköy haricindeki 13 ilçede hizmet veriyor. Merkez ilçeler hariç tüm ilçelerde faaliyet gösteren öğrenci-personel servislerinde oluşan arz sıkıntısının trafik yoğunluğunu arttırmayacak şekilde mevcutta çalışan C (servis) plakalı minibüslerin (16+1 yolcu kapasiteli) sınıf değişikliği yapılarak (C plakalı) otobüs (19 ya da 20 yolcu kapasiteli) sınıfına geçişi düşünülüyor. Bu kapsamda Samsun Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) toplantısında alınan son kararlar ve Ulaşım Dairesi Başkanlığı Toplu Taşıma Şube Müdürlüğü rapor ve incelemeleri göz önüne alınarak bir çalışma düzenlenerek meclise getirildi. Raporda sonuç olarak nüfus artış oranı, yaşam kalitesinin artışı, kentteki araç sayılarının artışı ve bu durumdan dolayı her geçen gün artan trafik göz önünde bulundurulduğunda trafiğe daha fazla yük bindirmemek adına mevcut servis araçlarının daha yüksek kapasiteli araçlara çevrilerek kullanılmasının uygun olacağı, servis araçları kapasite artırımı kararının kent merkezi dışındaki tüm ilçelerde uygulanarak mevcut minibüs servis araçlarının 19 veya 20 kapasiteli otobüs servis aracına geçebilmesinin uygun olacağı mütalaa edildi. Kapasite artırımı ile 20 otobüsün trafiğe yük bindirmesi engellenecek Kapasite artırımı ile minibüs cinsiyle hizmet veren servis araçlarının kapasitelerini 19’a çıkartarak araç cinsini otobüse geçirmeleri halinde sunulan kapasite ilçelerde 2 bin 197 adet (19 otobüs) kapasitesi kadar artacak, minibüs cinsiyle hizmet veren servis araçlarının kapasitelerini 20 kapasiteli otobüs cinsine geçmesi halinde ise 2 bin 208 adet (20 otobüs) kapasite artırımı yaşanacak. Öğrenci ve yolcu taşıma kapasitesi 8 bin 668 kişi artacak Böylece Alaçam, Asarcık, Ayvacık, Bafra, Çarşamba, Havza, Kavak, Ladik, 19 Mayıs, Salıpazarı, Terme, Vezirköprü ve Yakakent ilçelerinde 33 bin 75 kişilik öğrenci-personel taşıma kapasitesi 19 kapasiteli araca geçilirse 39 bin 546’ya, 20 kapasiteli geçerlerse de mevcut kapasiteden 8 bin 668 kişi artırılarak 41 bin 743 kişiye yükselecek. Öte yandan minibüslerin otobüs sınıfına geçişi için 1 Ocak 2025’e kadar araç başına 15 bin TL alınması ve 1 Ocak’tan sonra otobüs sınıfına geçmek isteyen C plakalı minibüsçülerden ise belirlenen ücretin yeniden değerlendirme oranı ile her yıl düzenli olarak artırılması teklifi, 15 Kasım’da yapılacak karar meclisinden sonra hayata geçirilecek.
İzmir Buca’nın caddeleri çöp ve kokudan geçilmiyor Buca Belediyesi ile sendika arasındaki ücret anlaşmazlığı sonucu iki gün süren grev sebebiyle cadde ve sokaklarda çöp yığınları oluştu; kötü koku ve görüntüler vatandaşı isyan ettirdi Buca Belediyesinde İmar A.Ş. adına görüşmeleri yürüten Sosyal Demokrat Kamu İşverenleri Sendikası (SODEM-SEN) ile DİSK Genel İş İzmir 5 No’lu Şube arasında, Toplu İş Sözleşmesi (TİS) görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine çalışanlar iş bırakmıştu. İşçilerin greve çıkmasıyla kent merkezinde bulunan çöpler de toplanmadı. Cadde ve sokaklarda biriken çöpler kötü koku ve kirliliğe neden olurken, vatandaşlar da duruma tepki gösterdi. “Her yer pislik içerisinde” İnkılap Mahallesi sakinlerinden Senem Işık, “O kadar kötü durumdayız ki. Çok iğrenç bir hal. Her yer pislik içerisinde. Çocuklarımız var. Diğer mahalleler de aynı şekilde. Biz bu durumdan bıktık. Sürekli böyle. Çöpler alınmıyor, yerlere atılıyor. Camları açamıyoruz, evlerimizi havalandıramıyoruz. İzmir gibi bir şehirde bu olmamalı” diye konuştu. “Kötü koku oluyor, rahatsız oluyoruz” Seniha Uysal ise “Hijyen açısından çok kötü. Mikrop dolu. İşçiler grev yapıyorlar, onların da hakları var. Fakat kötü koku oluyor, rahatsız oluyoruz. Sıcak hava olsa daha da kötü olacak. Belediyenin önlem alması gerekiyor” açıklamalarında bulundu. Bir başka mahalle sakini Yahya Recai de “Ben yetişkinim ama küçük çocuklar var. Etraf pislik dolu. Hoş bir görüntü değil. Mahalle komple çöp yığını dolu” dedi. Anlaşma sağlandı, en düşük işçi maaşı 43 bin 600 TL olacak Öte yandan Buca Belediyesi ile DİSK Genel İş Sendikası 5 No’lu Şube arasında temmuz ayından beri devam eden ve bin 607 işçiyi kapsayan toplu iş sözleşme sürecinde uzlaşmanın sağlandığı öğrenildi. Buca Belediyesinin önceki teklifini kabul etmeyerek grev kararı alan sendika yönetimi ise 2 günün ardından grevi sonlandırma kararı aldı. Bugün iş başı yapan belediye işçilerinin, yapılan sözleşmeye göre tüm haklarıyla birlikte en düşük 43 bin 600 TL maaş alacağı belirtildi.