SAĞLIK - 09 Eylül 2024 Pazartesi 08:52

3 yıldır yürüyemeyen Afrikalı Djibi, Türkiye’de adım atmaya başladı

A
A
A

İngilizce öğretmeni Afrikalı Djibi Sare, 3 yıl önce beyin kanaması geçirince, sol tarafında güçsüzlük oldu ve yürüyememeye başladı. Sare, Amerika’ya gidip profesör olma hayali kurarken, tekerlekli sandalyeye bağlı kaldı. Hareketsizlikten dolayı sol kalçasında ek kemik de oluşan hasta, Türkiye’de gördüğü tedavi ile adım atmaya başladı.

Beyin kanaması geçirdiğinden sol tarafı felç olan ve zamanla tamamen yürüyememeye başlayan 55 yaşındaki Djibi Sare, ülkesi Guinea’de tedavi olamadığı için Türkiye’ye geldi. Daha önce profesyonel olarak rehabilitasyon almamış olan hastada, sol kalçasında hareketsizliğe bağlı yeni kemik oluşumu geliştiği fark edildi. Medicana Ataköy Hastanesi’nde kemik kitlesi için opere olan hasta ardından yoğun nörorehabilitasyon programına alındı. Robotik yürüme tedavisi ve fizyoterapi programı verilen Sare, verilen ortezler sonrasında 10 günde ayağa kaldırılıp kişi desteği ile yürümeye başladı.

“Acılarımın tamamen geçmesini ve Amerika’ya gidebilmeyi hayal ediyorum”

Bu süreçte en zorlandığı şeyin çektiği ağrılar, acılar olduğunu belirten Djibi Sare, “Ayağa kalkmaya, tuvalete gitmeye bile çok zorlandım. Bu süreçte sürekli birilerine ihtiyacım oldu. Beyin kanaması geçirmeden önceki amacım, profesör olmak için Amerika’ya gitmekti. Bunu hala çok istiyorum. Acılarımın tamamen geçmesini ve Amerika’ya gidebilmeyi hayal ediyorum” dedi.

3 yıldır yürüyemeyen Afrikalı Djibi, Türkiye’de adım atmaya başladı

“Türkiye’ye gelmeden önce hareket bile edemiyordum”

Türkiye’ye geldiğinde kendini çok iyi hissettiğini söyleyen Djibi Sare, “Sağ olsunlar benim için ellerinden geleni yaptılar. Buraya gelmeden önce hareket bile edemiyordum. Şimdi ise edebiliyorum. İnşallah her şey yavaş yavaş düzelecek” şeklinde konuştu.

“Yürüme robotuyla her gün 2 saat egzersiz yaptırıldı”

Medicana Ataköy Hastanesi’nde Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç. Dr. Mustafa Aziz Yıldırım, “Hasta ilk kalçada kitle nedeniyle bize başvurdu. Hastanemizin ortopedistleri tarafından opere edildi. Geçen operasyon sonrasında, fizik tedaviye alındı. Fizik tedavide yaklaşık 20 günlük bir tedavi programı ayarlandı. Hastamız aslında 3 yıl sonra bir tedavi planına alındı. Aslında böyle durumlarda zaman geçmeden hemen tedavi etmek gerekir. 3 yıl sonra da olsa yoğun nörorehabilitasyon programına aldıktan sonra hastamızda belirgin iyileşmeler gözlendi. Bize ilk geldiğinde oturma dengesi destekliydi, hiç yürüyemiyordu. Ayağa kalkamayan bir pozisyondaydı. Hastamıza burada her gün yürüme robotuyla 2 saatlik egzersizler yaptırıldı. Fizik tedavi ile de devam edildi. Hastamız yaklaşık 10’uncu günde ayağa kaldırılmaya, destekle adım attırılmaya da başlandı.

“Hiçbir tedavi olmazsa ek kemik oluşma oranı yüzde 20-30”

Hastada güçsüzlük fazla olduğundan bazı cihazlarla desteklendiğini de belirten Doç. Dr. Mustafa Aziz Yıldırım, Bu cihazlarla hastada kas gücünün artırıldığını söyledi. Doç. Dr. Aziz sözlerini şöyle sürdürdü:

“İnmeye bağlı oluşan hareketsizlik sonrası hastalarımızda bazen; kalça, diz, ya da dirsekte bazı kemik kitleleri oluşabiliyor. Hastalar erken tedaviye alınmadığında bu tür komplikasyonlar oluşabiliyor. Bu kitlelerin oluşumunun ardından hastalarımız eklem hareketi açıklığını kaybedip şiddetli ağrı çekebiliyor. Bu kitle geliştikten sonra ise hastanın mutlaka ameliyata alınması gerekir. Hastalar hiçbir tedavi almazsa bu komplikasyonun gelişme oranı ise yüzde 20-30’dur.

“Evde egzersizlere devam edilmeli”

Hastanın 20’nci gününde ise cihazlarla yürümeye başladığını ifade eden Doç. Dr. Mustafa Aziz Yıldırım son olarak “Djibi Sare’yi, 2-3 aylık yoğun rehabilitasyonla daha iyi aşamaya getirebiliriz. Ayrıca bunun dışında yapılması gereken egzersizler de var. Hastalarımız evde yardımcılarıyla beraber de bunları en az bir saat yapmalıdır” şeklinde konuştu.

Nisanur Şentürk

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara 12-19 Eylül tarihleri arasında 2 milyon 645 bin 136 araç denetlendi, 466 bin 170 araca-sürücüye işlem yapıldı İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 12-19 Eylül tarihleri arasında 2 milyon 645 bin 136 aracın denetlendiğini ve 466 bin 140 araca-sürücüye işlem yapıldığını açıkladı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın paylaştığı bilgilere göre, emniyet ve jandarma trafik ekipleri tarafından 12-19 Eylül tarihleri arasında 2 milyon 645 bin 136 araç denetlendi. Işıklı ya da sesli uyarı işareti bulunan cihazları (çakar) mevzuatta izin verilmeyen araçlara takarak kullanan 273 sürücüye işlem yapıldı. Ayrıca hız ihlalinde bulunan 126 bin 597, periyodik muayenesi yaptırılmamış 27 bin 925, emniyet kemeri kullanmayan 20 bin 376, sürücü belgesiz araç kullanan 18 bin 421 ve zorunlu mali sorumluluk sigortası bulunmayan 10 bin 788 olmak üzere diğer işlemlerle birlikte toplam 466 bin 170 araca/sürücüye işlem yapıldı. Motosikletlerin karıştığı kazaların önlenmesi için denetimlerin devam edeceğini belirten Bakan Yerlikaya, "Ülkemizde motosiklet ve motorlu bisikletler, toplam motorlu araçların yüzde 19,3’ünü oluşturmasına rağmen, 2024 yılının ilk sekiz aylık döneminde toplam kazaların yüzde 45,2’sine motosiklet ve motorlu bisikletler karıştı. Bu çok yüksek bir oran. Motosikletlerin karıştığı trafik kazalarının önlenmesi ve trafik güvenliğinin sağlanması için denetimlerimiz etkin ve yoğun bir şekilde devam edecek” ifadelerine yer verdi.
Konya Konya, Türkiye’nin en büyük “Yeşil Sanayi” zirvesine ev sahipliği yapacak Konya, yeşil dönüşüm ve sürdürülebilir sanayi konusunda Türkiye’nin en büyük zirvesine ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Konya Sanayi Odası tarafından Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı himayelerinde Ekonomi Gazetesi iş birliğinde gerçekleştirilecek 3. Sanayide Yeşil Dönüşüm ve Sürdürülebilirlik Zirvesi, 25 Eylül Çarşamba günü Selçuklu Kongre Merkezi’nde yapılacak. 3. Sanayide Yeşil Dönüşüm ve Sürdürülebilirlik Zirvesi ile ilgili bilgi veren Konya Sanayi Odası Başkanı Mustafa Büyükeğen, zirvede yeşil dönüşümün sanayiye etkisinden, finansmanına kadar tüm süreçlerin konuşulacağını söyleyerek, sanayiciler başta olmak üzere ilgi duyan herkesi davet etti. İhracatın yüzde 30’u AB pazarına Zirvenin Konya sanayisi için son derece önemli olduğunu ifade eden Büyükeğen, Konya’nın en önemli ihracat pazarlarının başında Avrupa Birliği (AB) ülkeleri geldiğinin altını çizdi. Büyükeğen, “İhracatımızın yüzde 30’unu AB ülkelerine gerçekleştiriyoruz. AB ülkeleri ise, 2030 yılına kadar karbon salınımını yüzde 55 azaltmayı, 2050 yılına kadar ise karbon sıfır olmayı hedefliyor. Dolayısıyla Yeşil Mutabakat ve Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması, sanayicilerimizi yakından ilgilendiriyor. Konya Sanayi Odası olarak biz de, sanayicilerimizin yeşil dönüşüm sürecine daha hızlı intibak edebilmeleri, Avrupa Birliği başta olmak üzere ihracat pazarlarımızdaki hakimiyetlerini kaybetmemeleri için yoğun bir çalışma programı yürütüyoruz. Bu yıl 3.’sünü gerçekleştireceğimiz Sanayide Yeşil Dönüşüm ve Sürdürülebilirlik Zirvemiz, bu çalışmalarımızın başında geliyor” dedi. Sanayicilere katılım çağrısı Üç farklı oturumda gerçekleştirilecek zirvede yeşil dönüşüm süreçlerinin tüm yönleri ile ele alınacağını aktaran Başkan Büyükeğen, sanayicileri ve ilgi duyan herkesi zirveye davet ederek, şöyle devam etti: “Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’mızın himayelerinde, Ekonomi Gazetesi iş birliğinde gerçekleştireceğimiz zirvemizde, alanında uzman konuklarımızın yer aldığı 3 farklı oturum düzenleyeceğiz. Panelistlerimiz Türk sanayisinin yeşil dönüşümünden, sınırda karbon düzenlemesine, yeşil finansmandan, yatırım ve sürdürülebilirliğe kadar çok önemli bilgileri Konyalı sanayicilerimiz ve katılımcılarımızla paylaşacaklar. Konyalı sanayicilerimiz başta olmak üzere konuya ilgi duyan herkesi zirvemize davet ediyorum.” 25 Eylül 2024 tarihinde Selçuklu Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilecek 3. Sanayide Yeşil Dönüşüm ve Sürdürülebilirlik Zirvesi’ne kso.org.tr adresinden kayıt yaptırılabiliyor.
Konya Konya’da tarım işçilerini taşıyan minibüs devrildi: 12 yaralı Konya’nın Beyşehir ilçesinde, tarım işçilerini taşıyan minibüsün devrilmesi sonucu 12 kişi yaralandı. Kaza yapan minibüs içerisinden çok sayıda kümes hayvanı ile koyunlar da çıktı. Kaza, Beyşehir’in Yenidoğan Mahallesi yakınlarında meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, H.T. yönetimindeki Şanlıurfalı tarım işçilerinin içerisinde olduğu 63 NN 953 plakalı minibüs, Konya-Hüyük Karayolu’nun 60. kilometresinde yağış nedeniyle kayganlaşan zeminde virajı alamayarak kontrolden çıkıp devrildi. Yol kenarına yan yatan minibüsteki aynı aileden aralarında çocukların da bulunduğu 12 kişi yaralandı. Kaza ihbarı üzerine adrese çok sayıda sağlık ve jandarma ekibi nakledildi. Yaralılar, ambulanslarla kaldırıldıkları Beyşehir Devlet Hastanesi’nde tedavi altına alındı. Ekipler, kaza yapan tarım işçileriyle beraber minibüsün arka koltuk altları ve koltukların kaldırılmasıyla oluşturulan bölümde aynı araç içerisinde çok sayıda canlı kümes hayvanı ile koyunların yanı sıra bir araç dolusu eşya ile karşılaştı. Kazada, devrilen minibüsün üst bagajındaki eşyalar da yol kenarında toplandı. Tarım işçilerinin Samsun’dan Isparta’ya gittiği öğrenildi. Devrilen minibüs düzeltilerek içerisindeki koyun, kümes hayvanları ve eşyalarla birlikte yediemine teslim edilmek üzere çekici tarafından yoldan kaldırıldı. Kaza ile ilgili soruşturma sürüyor.