EKONOMİ - 20 Kasım 2024 Çarşamba 09:28

İş makinası operatörleri ne kadar maaş alıyor?

A
A
A

Hatay’da depremin izlerinin silinmesi için yoğun mesai yapan iş makinesi operatörleri, herkeste merak uyandıran maaşlarının en fazla aylık 60 bin TL olduklarını dile getirdiler.

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası 11 ilde başlayan enkaz kaldırma çalışmaları ve yeniden inşa süreciyle birlikte kalifiyeli iş makinası operatörüne olan ihtiyaçta artmıştı. Depremin yaralarının sarıldığı Hatay’da iş makinesi operatörleri yoğun bir şekilde mesailerini sürdürüyorlar. Kazandığı para ülke standartları üzerinde olan kepçe operatörlerinin aldıkları maaş, birçok kişide merak uyandırmıştı. Deneyim sürelerine göre maaşları değişen operatörlerin maaşları bölgede en yüksek seviyede 60 Bin TL’yi bulmuş durumda. Çocukluğundan beri iş makinesi sektöründe olduğunu ifade eden operatör Mehmet Yüceli, 80 – 100 bin TL bandındaki rakamların gerçeği yansıtmadığını belirterek 60 Bin TL maaş aldıklarını dile getirdi.

İş makinası operatörleri ne kadar maaş alıyor?

“Operatörlerin 80 - 100 bin TL arasında maaş aldığını ben daha görmedim”

İş makinesi operatörlerinin bilinenin aksine çok yüksek meblağlarda maaş almadıklarını dile getiren operatör Mehmet Yüceli, “Çocukluğumdan beri bu işi yapıyorum. Bu işi her kişi yapamaz. İş makinesinin bakımından sorumlu yağcı yetişmiyor. Eleman yetişmiyor. Bazı insanlar yanlış biliyorlar. Operatörlerin 80 - 100 bin TL arasında maaş aldığını ben daha görmedim. Benim şuanda aldığım maaş 60 bin TL civarındadır. Bu iş ağır olduğu için herkes yapamıyor. Bu yüzden eleman da yetişmiyor. Ben 12 yaşından beri bu işi yapıyorum. Yağcı elemanı olacak ki makinenin bakımıyla uğraşırken işi öğrenmiş olacak. Bazıları 1 ay eğitim alıp iş makinesini kullanıyorlar sonra binanın altında kalıp ölüyorlar. Bir aylık operatör olursan sonra ölürsün. En az 2 yıl yetiştikten sonra kullanmalılar” dedi.

İş makinası operatörleri ne kadar maaş alıyor?

“Sektörde tecrübesiz ve kalitesiz operatörlerle iş götürmeye çalıştığı için kazalar oluyor”

Kalitesiz ve tecrübesiz operatörler daha çok iş kazalarına sebep verdiğini ifade eden Operatör Hakan Uzun, tecrübeli bir operatörün aylık maaşının 60 bin TL civarında olduğunu belirterek “Ben 15 yıldır bu işi yapıyorum. Kentsel dönüşümün artmasıyla bu sektörde bu mesleğin açık olduğunu gördüm ve işe başladım. Yetişmiş ve kaliteli bir operatörlerin bugün aylık kazancı 60 bin TL civarında alıyorlar. Acemi operatörler ilk başlarda asgari ücretle başlar. Kendini geliştirdikçe maaş seviyesi artar. Diğer tüm sektörlerde olduğu gibi tecrübe ile endeksli bir durum. Tecrübeli bir operatör olmak için en az 5 yıl zaman ihtiyacı var. 5 yıllık süreçte de kendini yetiştirecek kabiliyeti olması gerekiyor. Bu işte geriden gelen eleman sayısı yeterli değil. Eskiden makinelerin yağcıları çalışırdı ve o şekilde yetişirlerdi. Bugünkü ekonomik şartlarda operatör ve yağcı elemana maaş verebilmek mümkün olmadığı için sektörde yeni operatörler yetişmiyor. Bunun neticesinde de kalitesiz operatörler, iş kazalarına sebep veriyorlar. Sektörde tecrübesiz ve kalitesiz operatörlerle iş götürmeye çalıştığı için bu kazalar oluyor” ifadelerini kullandı.

Ramazan İlın

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul THY seyahat seti konsepti yenilendi Dünyanın en büyük havayolu şirketlerinden biri olan Türk Hava Yolları (THY), bussines class yolcuları için geri dönüştürülmüş malzemelerden yeni seyahat seti konsepti tasarladı. THY önemli yenilikleriyle başarılarını artırmaya ve misafirlerine kaliteli bir seyahat deneyimi sunmaya devam ediyor. Küresel marka, business sınıfı yolcularını Lanvin markalı yeni seyahat seti koleksiyonu ile buluşturdu. Lanvin’in en ikonik çantalarından ilham alınarak tasarlanan seyahat kitlerinin yer aldığı çanta, yeniden kullanılabilecek ve farklı amaçlarla değerlendirilebilecek şekilde titizlikle hazırlandı. Setlerde, uçuş sırasında optimal nemlendirme sağlayan Kakao Tohumu Yağı, Shea Yağı, Zeytin Kabuğu Yağı ve Hindistan Cevizi Yağı içeren bir El ve Vücut Losyonu ile Dudak Balmı da bulunuyor. Tüm ürünler geri dörüştürülmüş malzemelerden üretildi Business sınıfı seyahat seti koleksiyonunda erkek yolcular için kahverengi ve siyah renklerde, kadın yolcular için ise taba ve krem renklerde çanta seçeneği sunuluyor. Koleksiyonun bir diğer parçası olan siyah ve kahverengi cüzdan modeli çanta ise 5-8 saat aralığındaki dış hat uçuşlarında (business sınıfında) servis ediliyor. Aynı zamanda setlerin içindeki tüm ürünler, sürdürülebilirlik göz önünde bulundurularak tasarlandı. Göz bandı ve çoraplar, geri dönüştürülmüş malzemelerden üretilmiş olup, doğal kaynak kullanımını azaltıyor ve konfor ile şıklığı muhafaza ediyor. Set içindeki kulak tıkaçları, tek kullanımlık plastikleri azaltmak amacıyla kâğıt ambalajda sunuluyor. Diş fırçası ise bambudan üretildi. Lanvin koleksiyonu, Türk Hava Yolları’nın seyahat konforuna verdiği önemi yansıtırken, sıfır atık ilkesi doğrultusunda da yeniden kullanımı teşvik ediyor.
İzmir Kardeş kent Hamm’dan Seferihisar Belediyesine ziyaret Seferihisar Belediyesi, 2010 yılından beri dostluk bağlarını kuvvetlendirdiği ve Seferihisar ile iş birliği protokolü olan Almanya’nın Hamm kentinden gelen misafirlerini ağırladı. Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin’i ziyaret ile başlayan gün sunum ve saha gezisi ile devam etti. Katılımcıların arasında Hamm Belediye Başkanı Marc Herter, Proje Koordinatörü ve Göç Entegrasyon Daire Personeli Sema Ataklı, Özel Kalem Müdürü ve Başkan Danışmanı Damian Chatna ile Uyum Meclis Başkanı İsmail Erkul yer aldı. Uluslararası projelerin ve dayanışmanın devam etmesini amaç edinen her iki belediyeninde bir araya geldiği ziyarette, ortaklaşa proje önerileri sunuldu. Her iki belediye ve proje ile birlikte sosyal dayanışmayı güçlendirmek, bireylerin yaşam kalitesini artırmak ve topluluk içinde aktif katılımı teşvik etmek hedeflendi. Bu görüşme ile ortak benzerlikler, ortaklaşabilecek yeni konular konuşuldu. “Mahalle Evi’nde hayat var’’ Seferihisar’ın sosyal belediyecilik anlayışıyla hayata geçirilmeye hazırlanan Mahalle Evi projesi, Hamm ziyaretçilerine tanıtıldı. Hamm Belediyesi tarafından yürütülen Family Town Projesi ile ikiz proje olarak yürütülmesi planlanan proje, Seferihisar’ın merkez dışındaki mahalle ve köylerinde yaşayan vatandaşların hayata daha aktif bir şekilde katılmalarını sağlayarak geleceklerini daha verimli hale getirmeyi amaçlıyor. Proje, Seferihisar halkının demografik fark gözetmeksizin sosyal hayata katılımını artırmayı, kültür ve sanat faaliyetlerini köy ve mahallelere yaymayı, gelenek ve görenekleri yaşatmayı ve mahalle kültürünü canlandırarak toplumsal dayanışmayı güçlendirmeyi hedefliyor. Ayrıca, mahalle sakinlerinin becerilerini geliştirmek ve sosyal hizmetlere erişimlerini kolaylaştırmak projenin önemli bir parçası. Mahalle Evleri, ulaşımı zor olan kırsal mahallelerde konumlandırılarak belediye hizmetlerini vatandaşların ayağına getiriyor ve onların toplumsal hayata daha hızlı adapte olmalarını sağlıyor. Bu projeyle birlikte, hem sosyal hem de kültürel anlamda mahalle halkının yaşam kalitesini artırmak amaçlanıyor.