DÜNYA - 26 Temmuz 2024 Cuma 13:53 | Son Güncelleme : 26 Temmuz 2024 Cuma 13:56

Fransa'da yüksek hızlı tren ağına sabotaj saldırıları

A
A
A

Fransa'da Olimpiyat Oyunları'nın açılışına saatler kala Yüksek Hızlı Tren (TGV) ağının hedef alındığı sabotaj saldırıları sonucu Atlantik, Kuzey ve Doğu hızlı tren ağında ciddi aksamalar meydana geldi.

Fransız Devlet Demiryolları Kurumu (SNCF) gece saatlerinde Yüksek Hızlı Tren (TGV) ağına yönelik büyük bir sabotaj eylemleri gerçekleştirildiğini ve Olimpiyat Oyunları'nın açılış törenine saatler kala gerçekleştirilen bu eylemlerin ulaşımı felç etmeye yönelik koordineli bir saldırı olduğunu duyurdu. SNCF, Eure-et-Loir bölgesindeki Courtalain yakınlarında kundaklama eylemlerinin de olduğu sabotaj saldırıları sonucu çıkan yangınların demiryolu hattında ciddi aksamalara neden olduğunu ifade etti.

Aksamalardan 800 bin yolcu etkilenebilir

SNCF, bu aksamaların 800 bin yolcuyu etkileyeceğini ve trafiğin önümüzdeki pazartesiye kadar aksayabileceğini bildirdi. SNCF, tren seferlerinin en kısa sürede eski haline getirilmesi için çalıştıklarını ve sorumluların bulunması için yetkililerle işbirliği içinde olduklarını duyurdu.

Başbakan Attal'dan yolculara teşekkür

Başbakan Gabriel Attal, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Bu sabah erken saatlerde, SNCF tesislerinde hazırlıklı ve koordineli sabotaj eylemleri gerçekleştirildi” dedi. Olayın demiryolu ağı üzerindeki etkilerinin büyük ve ciddi olduğunu belirten Attal, itfaiyecilere ve SNCF personeline teşekkür ederek, tatil için yola çıkan yolcuların sabrını, anlayışını takdir ettiğini ifade etti.

Gabriel Attal, güvenlik güçlerinin bu suç eylemlerini gerçekleştirenleri bulup cezalandırmak için çalıştığını belirtti.

“Bu saldırılar birçok Fransız'ın tatil planlarını tehlikeye atacak”

Eski Ulaştırma Bakanı Patrice Vergriete, koordineli olarak gerçekleştirilen bu sabotaj eylemlerinin birçok TGV hattını hedef aldığını ve hafta sonuna kadar trafiği ciddi şekilde aksatacağını belirtti. Vergriete ayrıca, "Bu suç teşkil eden eylemleri şiddetle kınıyorum. Bu saldırılar birçok Fransız'ın tatil planlarını tehlikeye atacak" dedi. Eski Bakan, yoğun çaba gösteren SNCF ekiplerine de teşekkürlerini iletti.

Mehmet Gündüz

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Mardin Mardinli esnaf ‘Narin Güran’ portresi çizdi Mardin’in Nusaybin ilçesinde yaşayan esnaf Yakup Suci ile hobi olarak resim yapan Sadiye Kaplan, Diyarbakır’ın Bağlar ilçesinde kaybolduktan 19 gün sonra cansız bedeni bulunan 8 yaşındaki Narin Güran’ın portresini çizdi. Narin’in anısını yaşatmak için bir adımda Mardinli esnaftan geldi. Nusaybin ilçesi Selahattin Eyyubi Mahallesinde bir duvarda Narin Güran’ı duvara resmetti. Esnaf Yakup Suci, "Başka Narinler ölmesin istiyoruz, ölümü hepimizi yıktı. Bu resmi yapma amacımız tamamen içimizden gelmesiydi. Arkadaşımla birlikte bu resmi yapmak istedik ve burada yaptık. Bu resmi yaparak Nusaybin‘e hediye etmek istedik. Böyle güzel bir portre ortaya çıktı. Arkadaşıma ve bize yardım eden Ahmet hocamıza teşekkür ediyorum. Bu resmi burada yapmak bizim için çok büyük bir gurur oldu. Narin’in ölümü bizi çok üzdü. İçimizde çok büyük bir yara bıraktı. Başka Narinlere zarar gelmesin istiyoruz” şeklinde konuştu. Portreyi yapmalarında destek olan herkese teşekkür eden ve Narin’in acısının yüreklerini yaktığını söyleyen Sadiye Kaplan ise “Biz bu resmi içimizden geldiği için yaptık. Narin’in ölümü hepimizi çok etkiledi. Bize yardımda bulunan Ahmet hocamıza ve bize yardımcı olan birçok kişi vardı onlara da teşekkür ediyorum. Daha önce birkaç yerde yapmaya çalıştık fakat yapamadık. Burada bu resmi yapmamıza izin verenlere de teşekkür ediyoruz” dedi. (SA-AKK-Y)
Kayseri KAYBİS, Avrupalı aktivistlerden tam not aldı Kasım ayında Bakü’de yapılacak Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı’na (COP29) Paris’ten iklim koruma için bisiklet kullanımını artıracak ön öneri götüren çevre aktivistleri, güzergâh üzeri ziyaret ettiği Kayseri’de Büyükşehir Belediyesi paylaşımlı bisiklet sistemi KAYBİS hakkında bilgiler edindi. Paris’ten pedal çevirmeye başlayan bisikletli çevre aktivistleri, COP29’un ev sahibi şehri olan Azerbaycan’ın başkenti Bakü şehrine ulaşmadan önce Fransa, Almanya, Avusturya, Slovenya, Hırvatistan, Sırbistan, Romanya, Bulgaristan, Türkiye ve Gürcistan’ı geçerek 6 bin 500 kilometre kat etmeyi planlıyor. Küresel karbon emisyonlarını azaltmanın bir yolu olarak bisiklete binmeyi değerlendirmek için 10 somut öneri iletmek isteyen çevre aktivistleri, güzergâh üzerindeki şehirleri ziyaret ederek bisiklet kültürünü gözlemleyip bu bilgileri Bakü’de gerçekleşecek COP29 İklim Konferansı’na aktarmayı hedefliyor. Kayseri Büyükşehir Belediyesi Ulaşım A.Ş. tarafından işletilen KAYBİS sistemi, bu kapsamda aktivistler tarafından detaylı bir şekilde incelendi. Kayseri Ulaşım A.Ş. Akıllı Ulaşım Sistemleri ve İş Geliştirme Müdürü Muhammed Biçimveren, KAYBİS hakkında aktivistlere kapsamlı bilgiler aktardı. Biçimveren, KAYBİS’in 2010 yılında Türkiye’nin ilk bisiklet paylaşım sistemi olarak kurulduğunu belirtti ve şu bilgileri paylaştı; "Kayseri Ulaşım A.Ş. olarak, çevre dostu ve sürdürülebilir ulaşım çözümlerini teşvik etmeyi amaçlıyoruz. KAYBİS, bu çerçevede hem şehir sakinlerine hem de ziyaretçilere alternatif bir ulaşım imkânı sunuyor. Şu anda 85 istasyonda 1000 adet bisikletle şehrimizde hizmet veriyoruz." Aktivistler, KAYBİS’in sistem altyapısının ve operasyonel başarısının diğer şehirler için de örnek teşkil ettiğini dile getirdi. Aktivistler ayrıca, sistemin çevre bilincini artırmada önemli bir rol oynadığı vurgulayarak bisiklet paylaşım sisteminin kullanıcı dostu yapısı ve teknolojik altyapısı hakkında da olumlu geri bildirimlerde bulundular. Yaptıkları incelemeler sonucunda, Kayseri’nin bisiklet altyapısının ve sistemin işleyişinin bölgedeki diğer şehirler için örnek teşkil edebileceğini belirten aktivistler, KAYBİS sisteminin sürdürülebilir şehir ulaşımına yaptığı katkılardan övgüyle bahsetti. Aktivistler, KAYBİS bisikletleri ile meydan bisiklet turu yaparak, bisikletleri çok beğendiklerini ve bu kültürün diğer illere de örnek olması gerektiğini dile getirdiler. COP29 Bike Ride aktivistlerinin yolculuğu, şehirlerdeki bisiklet paylaşım sistemleri ve bisiklet kültürünü gözlemleyerek devam edecek. Toplanan veriler, iklim değişikliği ile mücadelede şehirlerin bisiklet kullanımını artırmak adına Bakü’deki COP29 İklim Konferansı’nda paylaşılacak.
Isparta Türkiye’nin elma bahçesi Isparta’da hasat başladı Türkiye’de toplam elma üretiminin dört birine sahip ve tadı ve aroması ile coğrafi işaret alan Isparta elmasının hasat mevsimi başladı. Hasat döneminde 1 milyon ton rekolte bekleniyor. Gül, domates, karanfil ve lavanta sezonlarının sona ermesinin ardından Isparta’da üreticiler bu kez elma hasadına başladı. Türkiye’de her 4 elmadan birinin sahibi olan Isparta’da hasat süresince yaklaşık 1 milyon ton ürün elde edilmesi bekleniyor. Sabahın ilk ışıklarında işçilerin bahçelere giderek toplamaya başladığı elmalar, kasalarda bir araya getirildikten sonra traktörler yardımıyla bahçelere en yakın alanda yer alanda bulunan soğuk hava depolarına sevk edilerek muhafaza altına alınıyor. "Yaklaşık 1 milyon ton rekolte bekleniyor" Türkiye’nin meyve bahçesi Isparta’da elma hasadının başladığını söyleyen Isparta Ziraat Odası Başkanı Mustahattin Can Selçuk, “Elma hasadında geçen yıl 1 milyon 250 bin ton civarında bir hasadımız olmuştu. Bu yıl tahmini rekolte beklentimiz 1 milyon ton civarında. Isparta’da elma hasadı Eylül ayının ortalarında başlar, hava şartlarına bağlı hasadımız biter. Elma bahçelerinde Starking, Golden, Granny Smith, Fuji cinsi gibi elmalar başta olmak üzere yirmi, otuz farklı cinslerimiz şu anda hasat oluyor. Atabey, Gönen, Eğirdir, Gelendost ve Yalvaç ilçelerimizde yoğun olarak üretilen elmalar Eğirdir Gölümüzün, Allah’ın verdiği hava ve su bereketi ile işleniyor. Hasat edilen elmalar Türkiye pazarlarında ve Avrupa pazarlarında alıcı buluyor. Üreten, ülke ekonomisine katkı sağlayan her bireye çok teşekkür ediyorum” dedi. Konya’dan Isparta’ya mevsimlik tarım işçisi olarak çalışmak için geldiğini söyleyen Ali Arlı ise, “17 yıldır bu işi yapıyorum. Burada çalışan işçiler elma toplamak için sabah saat 08.00’de Isparta’dan geliyorlar. Akşamüzeri işleri bitince gidiyorlar. Burada elma bahçelerinde yaklaşık 300 kişi çalışıyor. Kazasız belasız bereketli bir sezon diliyorum” şeklinde konuştu. Elma bahçelerinde tarım işçisi olarak çalışan 18 yaşındaki Gül Altınok ise kendisine maddi gelir sağladığını belirterek, “Ben 3 yıldır çalışıyorum. Burada günlerim güzel geçiyor. Elma toplamayı seviyorum. Sabah 05.00’te uyanıyorum, 08.00‘de elma toplamaya başlıyoruz. Akşam 5 buçukta ise işimiz bitiyor. Herkesin yapabileceği güzel bir iş. Ben buradan bütün kadınlara öneriyorum. Kendim de bir öğrenci olarak maddi gelir sağlıyorum” dedi