DÜNYA - 25 Eylül 2024 Çarşamba 21:00 | Son Güncelleme : 25 Eylül 2024 Çarşamba 21:40

Dışişleri Bakanı Fidan, G20 Dışişleri Bakanları Toplantısı’na katıldı

A
A
A

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Birleşmiş Milletler (BM) 79. Genel Kurulu çerçevesinde düzenlenen G20 Dışişleri Bakanları Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, "Barışı sürdürmek için aynı eski yöntemleri denemeye devam edemeyiz ve farklı bir sonuç bekleyemeyiz” ifadelerini kullanarak, “Tam teşekküllü, işlevsel bir Filistin devleti, Orta Doğu'da barışı sağlamanın tek yoludur” dedi.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, ABD’nin New York kentinden temaslarına devam ediyor. Bakan Fidan, Birleşmiş Milletler (BM) 79. Genel Kurulu çerçevesinde düzenlenen G20 Dışişleri Bakanları Toplantısı'na katıldı.

Bakan Fidan, BM'nin mevcut yapısının küresel sorunları çözmede yetersiz kaldığını belirterek, kapsamlı bir reform çağrısında bulundu. Fidan, küresel düzenin sürdürülemez olduğu ve BM'nin bu zorluklarla başa çıkmak için köklü değişiklikler yapması gerektiğini ifade etti.

"Barışı sürdürmek için eski yöntemleri denemeye devam edemeyiz”

Bakan Fidan, içinde bulunduğumuz dönemi "sürekli dönüşüm, belirsizlikler ve derinleşen bölünmeler çağı" olarak nitelendirerek, bu dönemde eski yöntemlerle barışı sağlama çabasının sonuç vermeyeceğini vurguladı. BM'nin Ukrayna'da süren savaş, Gazze'de Filistinlilere karşı işlenen suçlar ve dünya genelinde artan insani krizlere müdahalede yetersiz kaldığını belirten Bakan Fidan, bu durumun BM'nin güvenilirliğini ve etkinliğini ciddi şekilde zedelediğini ifade etti.
Bakan Fidan, BM'nin ancak üye ülkeler tarafından yeterli yetki, bağlılık ve kaynak sağlandığında etkin bir rol oynayabileceğini belirtti. "Barışı sürdürmek için aynı eski yöntemleri denemeye devam edemeyiz ve farklı bir sonuç bekleyemeyiz" diyen Fidan, karşılıklı güven ve işbirliğine dayalı yeni yöntemler geliştirilmesi gerektiğini söyledi.

"Veto yetkisi kaldırılmalı”

Bakan Fidan, BM Güvenlik Konseyi'nin mevcut yapısının dünyadaki sorunlara çözüm getirmekte yetersiz kaldığını belirtti. Konseyin daha demokratik, temsili, şeffaf, etkili ve hesap verebilir bir organ haline getirilmesi gerektiğini savunan Fidan, "Veto yetkisi kaldırılmalı ya da sınırlandırılmalıdır. Daimi üye sayısının ya da veto yetkisine sahip ülke sayısının arttırılması, mevcut sorunları daha da kötüleştirecektir" dedi.
Bakan Fidan, Güvenlik Konseyi'nin sadece birkaç ülkenin vetosu ile karar alamaz hale gelmesinin, BM'nin işlevselliğini ortadan kaldırdığını ve uluslararası barış ve güvenliğin sağlanmasını engellediğini belirtti.

Diplomasi ve arabuluculuk vurgusu

Bakan Fidan, BM'nin çatışma ve krizleri önlemek için daha etkili yöntemler geliştirmesi gerektiğini belirterek, bu çerçevede, Genel Sekreter'in iyi niyet misyonunun yeniden canlandırılması ve arabuluculuk yöntemlerinin güçlendirilmesi gerektiğini vurguladı. Karadeniz Tahıl Girişimi’ni diplomasiye dayalı çözümler konusunda başarılı bir örnek olarak gösteren Bakan Fidan, benzer yaklaşımların diğer çatışmalarda da uygulanabileceğini belirtti.

BM'nin toplumlar arasında diyalog ve karşılıklı anlayışı teşvik edecek araçlar geliştirmesi gerektiğini belirten Bakan Fidan, bu sayede kutuplaşma, yabancı düşmanlığı ve aşırıcılıkla mücadelede daha etkili olunabileceğini ifade ederek, bu tür sorunlarla başa çıkmanın ancak uluslararası işbirliği ve karşılıklı güven ile mümkün olabileceğini vurguladı.
Türkiye'nin BM'nin kurucu üyesi olarak, örgütün reformu ve güçlendirilmesi yönündeki tüm çabalara tam destek vermeye hazır olduğunu belirten Bakan Fidan, "BM'nin bu hedefleri gerçekleştirmemize yardımcı olacak şekilde güçlendirilmesi cesur eylem ve kararlılık gerektirecektir" dedi.
Bakan Fidan, Türkiye'nin BM'nin kurucu üyesi ve düzenli bütçesine en fazla katkıda bulunan ilk 20 ülke arasında yer aldığını belirterek, BM'ye öncülük edecek ve ilham verecek tüm çabalara tam destek verdiklerini yineledi.

“Filistinli kardeşlerimizi açlığa ve katliama mahkum etmeyeceğiz ve sessiz kalmayacağız"

Bakan Fidan, özellikle Gazze'de yaşanan insani kriz ve İsrail'in Filistinlilere yönelik politikaları konusunda sert eleştirilerde bulundu. "Gazze'deki kabul edilemez durum, uluslararası toplum için bir uyanış çağrısı teşkil etmelidir. Filistinli kardeşlerimizi açlığa ve katliama mahkum etmeyeceğiz ve sessiz kalmayacağız. Şu anda çatışmanın Lübnan'a sıçramasıyla karşı karşıyayız ve bunun daha da yayılıp yayılmayacağını bilmiyoruz. Bu nedenle, daha geniş bir çatışma riskiyle karşı karşıyayız" diyen Fidan, İsrail'in Filistin topraklarındaki eylemlerinin sadece bölgesel değil, uluslararası düzende de ciddi sonuçları olacağını vurguladı.
Bakan Fidan, "Tam teşekküllü, işlevsel bir Filistin devleti, Orta Doğu'da barışı sağlamanın tek yoludur. İki devletli çözüm için çabalarımızı güçlendirmeliyiz" ifadelerini kullanarak, uluslararası toplumu bu konuda daha aktif bir rol almaya çağırdı.

Uluslararası finansal mimari ve ticaret sisteminde reform çağrısı

Bakan Fidan, BM'nin yanı sıra uluslararası finansal mimari ve çok taraflı ticaret sisteminin de reforma tabi tutulması gerektiğini belirtti. Bu reformların sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşmayı hızlandıracağını ifade eden Fidan, küresel sınamalarla başa çıkmak için daha iyi kaynaklara sahip ve daha etkili uluslararası kalkınma bankalarına ihtiyaç duyulduğunu söyledi.
Fidan, Geleceğin Zirvesi'nin ve G20 Dışişleri Bakanları Toplantısı’nın, bu yapıcı reformlara giden yolu açmasını umut ettiklerini belirtti ve Türkiye'nin bu doğrultudaki katkılarını sürdüreceğini vurguladı.

Dilek Kaya

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul UEFA Avrupa Ligi: Galatasaray: 3 - PAOK: 1 (Maç sonucu) UEFA Avrupa Ligi ilk haftasında Galatasaray, konuk ettiği Yunanistan ekibi PAOK’u 3-1 mağlup etti. Maçtan dakikalar (İkinci yarı) 48. dakikada Mertens’in sol taraftan kullandığı kornerde altıpas üzerinde Osimhen’in yaptığı kafa vuruşu sonrası çizgide Abdul Baba, ters dokunuşunda meşin yuvarlağı kendi ağlarına gönderdi. 1-0 63. dakikada sol taraftan Ismail Jakobs’un yerden içeri çevirdiği topa altıpas üzerinde Victor Osimhen’in vuruşunda kaleci Dominik Kotarski meşin yuvarlağı iki hamlede uzaklaştırdı. 67. dakikada Andrija Zivkovic’in pasında ceza sahası içi sağ tarafında Castro Jonny’nin vuruşunda kaleci Günay Güvenç’ten seken topu altıpas üzerinde önünde bulan Giannis Konstantelias’in vuruşunda meşin yuvarlak ağlara gitti. 1-1 76. dakikada sağ taraftan Kaan Ayhan’ın yaptığı ortada arka direkte Dries Mertens’in kafa vuruşu sonrası altıpas çizgisi üzerinde Victor Osimhen kafayla indirdi. Yunus Akgün’ün altıpasın gerisinden yaptığı vuruşta kaleci Dominik Kotarski’nin müdahalesi yeterli olmadı ve meşin yuvarlak ağlarla buluştu. 2-1 90+5. dakikada taç atışından gelen topu sol kanatta önünde bulan Kerem Demiray’ın ceza alanına yerden ortasına penaltı noktasının gerisindeki Icardi’nin gelişine vuruşunda top filelere gitti. 3-1 Hakemler: Alejandro Hernandez, Jose Naranjo, Diego Sanchez Rojo Galatasaray: Günay Güvenç, Kaan Ayhan (Elias Jelert dk. 84), Davidson Sanchez, Abdülkerim Bardakcı, Ismail Jakobs, Lucas Torreira, Gabriel Sara, Yunus Akgün (Berkan Kutlu dk. 88), Dries Mertens (Kerem Demirbay dk. 78), Barış Alper Yılmaz (Michy Batshuayi dk. 87), Victor Osimhen (Maura Icardi dk. 78) Yedekler: Batuhan Şen, Atakan Ordu, Maura Icardi, Victor Nelsson, Yusuf Demir, Berat Luş, Efe Akman, Metehan Baltacı Teknik Direktör: Okan Buruk PAOK: Dominik Kotarski, Jonathan Otto, Tomasz Kedziora, Omar Colley, Abdul Baba, Mohamed Camara (Tiemoue Bakayoko dk. 81), Magomed Ozdoev (Stefan Schwab dk. 77), Andrija Zivkovic, Giannis Konstantelias (Kiril Despodov dk. 77), Taison Freda, Fedor Chalov (Tarik Tissoudali dk. 71) Yedekler: Dimitris Monastirlis, Konstantinos Balomenos, Ioannis Michailidis, Joan Sastre, Konstantinos Thymianis, Shola Shoretire Teknik Direktör: Razvan Lucescu Goller: Abdul Baba (dk. 48 k.k.), Yunus Akgün (dk. 76), Mauro Icardi (dk. 90+5) (Galatasaray), Giannis Konstantelias (dk. 67) (PAOK) Sarı kartlar: Kaan Ayhan (Galatasaray), Razvan Lucescu, Ozdoev (PAOK)
İstanbul Bahçelievler Belediyesi, Sağlıklı Kentler Birliği Eylül ayı toplantısına ev sahipliği yaptı Bahçelievler Belediyesi, Sağlıklı Kentler Birliği’nin Eylül ayı encümen toplantısına ev sahipliği yaptı. Bahçelievler Belediyesi Başkanlık Binası’nda gerçekleştirilen toplantıya ev sahibi Bahçelievler Belediye Başkanı Hakan Bahadır, Sağlıklı Kentler Birliği Başkanı ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı, Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, Beykoz Belediye Başkanı Alaattin Köseler, Sağlıklı Kentler Birliği Genel Sekreteri Murat Ar ve birliğin diğer üyeleri katıldı. Toplantıda konuşan Bahçelievler Belediye Başkanı Hakan Bahadır, iklim değişikliği ve sürdürülebilir çevre politikalarının önemine vurgu yaptı. Başkan Bahadır, "Bugün farklı illerden gelen belediye başkanlarımızla Sağlıklı Kentler Birliği’nin encümen toplantısını gerçekleştirdik. Burada 8 tane belediye başkanı var. Meclise girecek bazı kararlar aldık. Sağlıklı Kentler Birliği’nin asıl hedefi özellikle dün Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın Amerika’da Birleşmiş Milletler’de bahsettiği gibi iklimle alakalı insanları, şehirleri, ülkeleri bilinçlendirmek ve bu sadece bir ülkenin çabasıyla değil tüm insanların çabasıyla oluyor. Türkiye olarak, Sağlıklı Kentler Birliği olarak bunun çabası içindeyiz. Hedefimiz gelecekte plastiklerin, atıkların olmadığı bir dünya miras bırakmak. İklimdeki bozukluğu dengeleyerek kuraklığı önlemek ve suyumuzun devamını sağlamak. Toplantıya katılan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Bey’e diğer belediye başkanlarına teşekkür ediyorum. Çok verimli bir toplantı oldu" dedi. Toplantı sonrası katılımcı belediye başkanları Bahçelievler Belediye Başkanlık Kampüsü’nü ziyaret ederek, yapılan çalışmaları yerinde inceledi. Katılımcılar, kampüs turu sırasında Bahçelievler Belediyesi’nin sıfır atık ve enerji tasarrufu projeleri hakkında bilgi aldılar.