DÜNYA - 28 Haziran 2024 Cuma 21:25 | Son Güncelleme : 28 Haziran 2024 Cuma 21:27

BM: “(Gazze'de) Bugün, şimdiye kadarki en kötü gün"

A
A
A

Birleşmiş Milletler Sözcüsü Louise Wateridge, Gazze Şeridi'nden yaptığı video bağlantısında bölgedeki durumun önemli ölçüde kötüleştiğini belirerek, “Bugün, şimdiye kadarki en kötü gün olmalı. Yarının da hiç olmadığı kadar kötü olacağından şüphem yok” dedi.

İsrail'in yoğun saldırılar düzenlediği Gazze Şeridi'nde insanlık dramı yaşanıyor. Sivil yerleşim yerlerini vurarak Filistinlileri göçe zorlayan İsrail ordusu, bölgede taş taş üstünde bırakmıyor. Birleşmiş Milletler Sözcüsü Louise Wateridge Gazze Şeridi'nden yaptığı video bağlantısında Filistinlilerin bombalanmış binalarda yaşamaya ve çöp yığınlarının yanında kamp kurmaya zorlandığını söyledi. Kuşatma altında olan bölgedeki şartları “dayanılmaz” olarak ifade eden Wateridge, İsrail'i kınadı. Bölge dışında geçirdiği 4 haftanın ardından Gazze Şeridi'ne döndüğünü belirten Wateridge, bu süre içinde bile durumun “önemli ölçüde kötüleştiğini” belirtti. Wateridge, “Bugün, şimdiye kadarki en kötü gün olmalı. Yarının da hiç olmadığı kadar kötü olacağından şüphem yok” ifadelerini kullandı.

"Her şey moloz yığını"

İsrail saldırılarının başladığı 7 Ekim tarihinden bu yana Gazze Şeridi'nin yerle bir olduğunu vurgulayan Wateridge, Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus kentine döndüğünde şoke olduğunu söyleyerek, “Binalar iskeletten ibaret. Her şey moloz yığını. Ama yine de insanlar orada yaşamaya devam ediyor. Orada su yok, temizlik yok, yiyecek yok. İnsanlar, patlayan duvarların bıraktığı boşlukları örten çarşaflarla bu binalarda yaşıyorlar. Tuvalet olmadığı için insanlar bulabildikleri her yerde tuvalet ihtiyacını gideriyor” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Samsun Spor polisinden Samsunspor- Göztepe maçı öncesi uyarı Göztepe maçı öncesinde taraftarlara yoğunluk uyarısında bulundu. Samsunspor ile Göztepe ligin 7. haftasında 19 Mayıs Stadyumu’nda karşı karşıya gelecek. Yarın saat 16.00’da oynanacak müsabaka öncesi spor polisinden taraftarın mağduriyet yaşamaması için bir dizi uyarı paylaşımı yapıldı. Stattaki tüm kapılarının maç başlangıç saatinden 2 saat önce açılacağını duyuran spor polisi, giriş kapılarının yer aldığı krokiyi de taraftarlar ile paylaştı. "Seyirciler, müsabaka başlangıç saatinden en az 2 saat önce tribünlere alınmaya başlanacak" Taraftarlara maç başlangıç saatinden makul bir süre önce statta hazır bulunmalarını uyarısında bulunan spor polisi, Samsun Spor Güvenliği Şube Müdürlüğü sosyal medya hesabından yaptığı bilgilendirmede, “Yarın saat 16.00’da 19 Mayıs Stadyumu’nda oynanacak Samsunspor-Göztepe Süper Lig futbol müsabakası ile ilgili olarak; seyirciler müsabaka başlangıç saatinden en az 2 saat önce tribünlere alınmaya başlanacaktır. Araç alımları müsabaka başlangıç saatinden 2 saat önce yapılacaktır. Girişlerde sıkıntı yaşanılmaması için passolig kartı eski olan taraftarların kartlarını yenilemeleri, cep telefonlarına uygulamayı yüklemeleri, tribünlere girişlerde yoğunluk oluşma ihtimali göz önünde bulundurularak taraftarların müsabaka saatinden makul bir süre önce stadyuma gelmeleri önem arz etmektedir” ifadelerini kullandı. Stattaki tüm kapılar açık olacak Spor polisi ayrıca, Cumartesi günü oynanacak Göztepe müsabakasında stadyumda bulunan tüm kapı ve turnikelerin açılacağını, yoğunluk oluşmaması için taraftarların aynı tribüne çıkan diğer kapıları da kullanabileceğini belirterek, stadın giriş kapılarının krokisini paylaştı. 15 binden fazla bilet satıldı Maçın başlamasına 1 gün kala satışa sunulan toplam 32 bin 156 adet biletten 15 binden fazlası satıldı. Ev sahibi Samsunspor’a 30 bin 548 adet bilet ayrılırken, deplasman ekibi Göztepe’ye ise 1608 adet bilet tahsis edildi. Samsunspor taraftarları şu ana kadar 15 bine yakın bilet satın alırken, Göztepe taraftarları da bine yakın bilet satın aldı. Öte yandan Samsunspor biletlerinin öğrencilere ücretsiz, kadın ve engellilere ise indirimli olması nedeniyle maç saatine kadar tüm biletlerin satılacağı öngörülüyor. 19 Mayıs Stadyumu’nda saat 16.00’da başlayacak karşılaşmada Hakem Mehmet Türkmen düdük çalacak. Türkmen’in yardımcılıklarını İbrahim Çağlar Uyarcan ve Deniz Caner Özaral yapacak. Karşılaşmanın 4. hakemi görevini ise Feridun Daldaş üstlenecek.
Antalya Alanya Uluslararası Caz Festivali başladı Alanya Belediyesi’nin bu yıl 19.’sunu düzenlediği Alanya Uluslararası Caz Festivali, ünlü sanatçılar Hayati Kafe ve Judith Nijland konserleriyle başladı. Türkiye ve dünyada sayılı organizasyonlar arasına giren Alanya Uluslararası Caz Festivali, tarihi Kızılkule Meydanı’nda muhteşem konserlerle başladı. Yerli ve yabancı turistlerin de yoğun ilgi gösterdiği etkinliğe, Alanya Belediye Başkanı Osman Tarık Özçelik, CHP İlçe Başkanı Bülent Kandemir, Başkan Danışmanları Abdurrahman Açıkalın ve Nazmi Zavlak, Belediye Meclis Üyeleri ile çok sayıda vatandaş katıldı. Fotoğraf Sanatçısı Ali Aral tarafından çekimleri yapılan, geçmişten günümüze festivalde yer alan caz sanatçı ve grupların siyah-beyaz fotoğraf nostaljisi dev ekrana yansıtıldı. Başkan Özçelik: “Çok özel bir etkinliğe ev sahipliği yapıyoruz” Festivalin açılışında konuşan Belediye Başkanı Osman Tarık Özçelik, kentin kültürel dokusunu zenginleştirmek ve sanatseverleri, sanatının ehli sanatçılarla buluşturmak amacıyla düzenlenen Alanya Uluslararası Caz Festivali’nin önemine değindi. Başkan Özçelik, "Belediye olarak alt ve üstyapı çalışmalarımızın yanı sıra vatandaşlarımızın sanatsal ihtiyaçlarını karşılamak, bununla birlikte kentimizin sosyal hayatını zenginleştirmek adına çeşitli etkinlikler düzenlemeye devam edeceğiz. Bu akşam da yine çok özel bir etkinliğe ev sahipliği yapıyoruz. Yıllardır süre gelen bu festival ile kültürel ve sanatsal faaliyetleri halkımızla buluşturmayı sürdüreceğiz. Bu festival kapsamında, birbirinden değerli sanatçıları ve gruplarını ağırlayıp, unutulmaz anlar yaşatmayı hedefledik. Müziğin evrensel dilini konuşarak, farklı kültürleri bir araya getiren bu etkinlikte, cazın mest eden atmosferini hissedeceğimiz müzik dolu dört gün geçireceğiz. Canlı performanslarla, Alanya’mızın sokaklarına yayılacak cazın coşkusunu yaşayıp, hep birlikte bu güzel deneyimi paylaşacağız" dedi. Hayati Kafe’den Alanya’ya övgü Alkışlar eşliğinde sahneye çıkan Hayati Kafe, performansıyla dinleyicileri hayran bıraktı. Vokalini Kafe’nin yaptığı The Viking Of Jazz’da piyanoda Carl Orrje, kontrabasta Patrick Boman, davulda Jesper Kviberg yer aldı. Sahnede doğum günü kutlanan Hayati Kafe, üzerinde nota ve enstrümanların bulunduğu pastayı keserek, Belediye Başkanı Özçelik’e teşekkür etti. Duyduğu memnuniyeti dile getiren ve Alanya’ya övgüler yağdıran Kafe, "Hiç bu kadar güzel bir yerde şarkı söylememiştim" diye konuştu. Judith Nijland hayran bıraktı Gecenin ikinci konserinde sahneye ünlü caz sanatçısı Judith Nijland çıktı. Jazz Tribüne To Abba’da piyonada Tico Pierhagen, kontrabasta Pieter Althuis, davulda Peter Weissink yer aldı. Nijland, muhteşem performansıyla dinleyicileri adeta mest etti. Festivalin ikinci gününde Selen Beytekin ile popüler dizi La Casa De Papel’de seslendirdiği jenerik şarkısıyla dünyada bir milyarın üzerinde dinlenen Cecilia Krull sahneye çıkacak.
Yozgat Bakan Memişoğlu, üst solunum yolu enfeksiyonlarına karşı uyardı Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, ekim ve kasım aylarında üst solunum yolu enfeksiyonlarının arttığını hatırlatarak vatandaşları hijyen kurallarına uymaya davet etti. Çeşitli programlara katılmak üzere Yozgat’a gelen Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, ilk olarak Yozgat Valiliğini ziyaret ederek şeref defterini imzaladı. Ziyarette Vali Mehmet Ali Özkan’dan bilgi alan Bakan Memişoğlu, ziyaret sonrası basın mensuplarında açıklamalarda bulundu. Yozgat’a sağlık hizmetlerini değerlendirme ve daha iyi hizmet sunmak için geldiklerini belirten Bakan Memişoğlu, “Cumhurbaşkanımızın hayalim dediği şehir hastanelerimizin ilkini Yozgat’ta hizmete açmıştık. Sağlık hizmetleri anlamında Yozgat iyi yerlerde ve daha da iyi olması için çabalıyoruz. Özellikle üniversite hastanemiz ve sağlık hizmetleri sunan Şehir Hastanemiz ile beraber burada sağlığı değerlendiriyoruz. Türkiye sağlıkla ilgili biliyorsunuz her zaman ifade ediyorum dünyanın sayılı hizmeti iyi sunan ülkelerinden bir tanesi. Bunun yanında üretimini, teknolojisini ve bilgisini de üretmek için çaba harcıyoruz. Özellikle toplumumuza sağlığının kıymetini bilmesini hastalanmadan sağlığını ve bedenini korumasını öneriyoruz. Özellikle bağımlılıklardan, kilodan, yanlış beslenmeden ve hareketsizlikten uzak durmalarını tavsiye ediyoruz. Özellikle ekim ve kasım ayları üst solunum yolları enfeksiyonunun arttığı dönemler. Onun için hijyen kurallarına, kapalı alanlarda eğer hastalıklar varsa oradan uzak durmalarını veya hastalanmışlarsa kendilerini izole etmelerini öneriyoruz. Bunun yanında Türkiye sağlıkla ilgili özellikle şehir hastanelerini ve yapısının yeniden yapılanmasıyla iyi yerlere gidiyor. Bizler de bu konuda çaba harcıyoruz. Ben özellikle Yozgat’ın altyapısıyla, hizmetleriyle çok iyi yere geldiğini gördüm, bundan da memnuniyet duydum. Özellikle son 15-20 senedir Yozgat’ın gerçekten devlet yatırımı anlamında çok iyi işlere imza attığını ve bu konuda büyük bir gelişim içinde olduğunu görmekten de memnuniyet duydum. Emeği geçenlere çok teşekkür ediyorum. İnşallah bu birliktelikle Türkiye çok daha iyi yerlere gelecektir. Yozgat bunun bir örneği. Bu konuda bu başarıyı gösteren herkese de teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu. Bakan Memişoğlu, valilik ziyareti sonrası Yozgat Şehir Hastanesi’ne, oradan da İl Sağlık Yöneticileri Toplantısına katıldı.
Bursa Ebeveyn-uzman buluşması Bursa’da gerçekleşecek Türkiye’nin ilk ve en kapsamlı ebeveyn-uzman buluşma platformu olan Momtalks ilk kez Bursa’ya geliyor. Sağlıklı, başarılı ve mutlu çocuklar yetiştirmenin ebeveyn eğitiminden geçtiğine inanan ve ’Gelecek Aileden Başlar’ diyen Türkiye’nin ilk ve en kapsamlı ebeveyn-uzman buluşma platformu Momtalks’un 11.si bu yıl özel Bursa Kültür Okulları’nın ev sahipliğinde 5 Ekim’de Bursa’da düzenlenecek. Özel Bursa Kültür Okulları tarafından organize edilen ’Gelecek Aileden Başlar’ ana temalı ’MomTalks’ etkinliği ile ikinci kez yapılacak ’Kültürlü Çocuk Festivali’ hakkında bilgilendirme toplantısı yoğun katılımıyla gerçekleşti. Özel Bursa Kültür Okulları Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Bulut, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yıldırım Bey Sırakaya ve MomTalks proje ortağı, aile çocuk yazarı Zeynep İşman yapılacak programlar hakkında basın mensuplarının sorularını cevapladı. "Türkiye’de ilkleri gerçekleştiriyoruz" Akademik yönden öğrencilerin genel ortalamasıyla Türkiye’nin en iyilerinden birisi olduklarını ifade eden Özel Bursa Kültür Okulları Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Bulut, "Akademik çalışmaların yanı sıra, eğitimdeki gelişmeleri ve organizasyonları da çok yakından takip ederken, ulusal organizasyonlar düzenliyoruz. Yurt içinde ve yurtdışında yüzlerce bilimsel kongre, çalıştay, konferans ve eğitim fuarına katılarak alanında, eğitim teknolojilerini geliştirme yolunda da öncülük yapıyor, çıtayı daima yukarı taşıyoruz” dedi. Dünyanın birçok ülkesinde, eğitimin çeşitli boyutlarında en iyi örnekleri bulma faaliyetlerine aralıksız devam ettiklerini vurgulayan Zafer Bulut, “Kıta Avrupası’nda, Amerika’da, Avustralya’da, okul öncesi, ilköğretim ve orta öğretim düzeyinde yaptığımız gezi ve incelemelerle birlikte dünyanın saygın üniversiteleri Harvard, Oxford, Cambridge, MIT, Paris Sorbonne, California ve Standford üniversitelerini inceleyip, tüm kazanımları somutlaştırarak kendi kültürümüzle harmanlayıp öğrencilerimizin ve ülkemizin hizmetine sunuyoruz” diye konuştu. "Ulusal çapta organizasyonların adresiyiz" Özel Bursa Kültür Okulları olarak ulusal ölçekte organizasyonlarla alanında uzman onlarca ismi Bursa’da binlerce kişiyle buluşturduklarını aktaran Zafer Bulut, “2018, 2019 ve 2024 yıllarında üç kez düzenlediğimiz Robolution Robot yarışmalarıyla ülke genelinden yüzlerce robot projesini Bursa’da buluşturduk. Eğitimin Geleceği Üzerine Tartışmalar başlığı altında 2009- 2010 yıllarında ‘2023’ün Lisesine Üç Boyutlu Bakış’ başlığı altında ulusal katılımlı organizasyonlar düzenledik” şeklinde konuştu. Eğitimde Değişim Konferansları’nın 10.’sunu 16 Aralık 2023’de Özel Bursa Kültür Okulları’nın ev sahipliğinde ’Değişim İçin: Yeniden Okul’ temasıyla gerçekleştirdiklerini de hatırlatan Bulut, "MomTalks, bu anlayışla düzenlediğimiz organizasyonların yeni bir halkası olacak. Bu tarz ulusal organizasyonları düzenlemekten ve katılmaktan mutluluk duyuyoruz. Çünkü gelişime, yenilenmeye önem veriyoruz. MomTalks hazırlık sürecinde çok verimli bir işbirliği yaptığımız Dr. Bahar Eriş ve Sayın Zeynep İşman’a ve ekibimize teşekkür ediyorum” diyerek sözlerini tamamladı. "MomTalks yeni ufuklar açacak" Özel Bursa Kültür Okulları Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yıldırım Bey Sırakaya ise, ulusal çapta yeni bir organizasyona daha ev sahipliği yapmanın mutluluğunu duyduklarını söyledi. Türkiye’nin ilk ve en kapsamlı ebeveyn-uzman buluşma platformu MomTalks programının dopdolu bir içerikle Bursa’da yapılacağının altını çizen Yıldırım Bey Sırakaya, “MomTalks, 5 Ekim 2024 Cumartesi günü Bademli Kampüsümüzde gerçekleştirilecek. MomTalks’ın bu yıl Bursa’da yapılmasından dolayı fikir annesi eğitimci Dr. Bahar Eriş ve MomTalks proje ortağı, aile çocuk yazarı Zeynep İşman’a teşekkür ediyoruz” dedi. “Çocuklar eğlenerek öğrenecek” Ekim ayında gerçekleştirilecek diğer bir önemli etkinlik olan “Kültürlü Çocuk Festivali” hakkında da bilgiler veren Yıldırım Bey Sırakaya, “İlkini 25 Mayıs 2024’te yaptığımız ‘Kültürlü Çocuk Festivali’nin 2.’sini 19 Ekim 2024 Cumartesi günü gerçekleştireceğiz. Yine, çocukların aileleriyle birlikte katılabilecekleri, unutulmayacak hatıralara ev sahipliği yapacak bir festival günü olacak. Sanat, bilim ve oyun atölyeleriyle çocuklar hem öğrenecek, hem de çok eğlenecek. Gelişime ve yenilenmeye önem vererek ulusal ölçekte organizasyonları düzenlemekten ve katılmaktan mutluluk duyuyoruz” diyerek konuşmasını bitirdi. “MomTalks çocuk gelişiminde önemli bir rehber” MomTalks proje ortağı, aile çocuk yazarı Zeynep İşman da Özel Bursa Kültür Okulları’nın organizasyona ev sahipliği yaptığı için memnuniyet duyduklarını söyledi. MomTalks’un 2017’den bu yana Türkiye’nin ilk ve en kapsamlı uzman ve ebeveyn buluşma platformu olduğunu söyleyen Zeynep İşman, MomTalks’un amacının, ebeveynlerin geleceği şekillendirmedeki rolü ve eğitimdeki kritik önemi konusunda farkındalığı artırmak olduğunu ifade etti. Zeynep İşman, MomTalks olarak bugüne kadar Doğan Cüceloğlu, Yankı Yazgan, Şermin Yaşar, Özgür Bolat, Nil Karaibrahimgil, Azra Kohen, Doğa Rutkay Kamal, Judith Malika Liberman, Sinan Canan, Nihan Kaya, Mümin Sekman, Esra Akkaya, Deniz Bayramoğlu, Ümmiye Koçak ve başka pek çok değerli ismin konuşmacının katıldığı programlar düzenlediklerini hatırlattı. Pandemi döneminde 2020’den bu yana online ortamda da varlıklarını sürdürdüklerini belirten Zeynep İşman, online olduğu için etkinliğin kapsamının genişleyerek fark oluşturan yabancı uzmanları da Türkiye’den ebeveynler ve eğitimcilerle buluşturduklarını söyleyerek sözlerini tamamladı.