DÜNYA - 26 Haziran 2024 Çarşamba 19:44 | Son Güncelleme : 26 Haziran 2024 Çarşamba 20:15

Bakan Fidan: "Gazze'deki katliam her an bölgesel bir savaşı tetikleme potansiyeline sahiptir"

A
A
A

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Türkiye-Polonya-Romanya Üçlü İşbirliği Süreci Dışişleri Bakanları Toplantısı sonrası düzenlenen ortak basın toplantısında, “Gazze'deki katliam her an bölgesel bir savaşı tetikleme potansiyeline sahiptir” ifadelerini kullanarak, “İsrail'e kayıtsız şartsız destek veren tüm ülkeler vakit çok geç olmadan bu tutumlarını gözden geçirmelidirler” dedi.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Polonya’nın başkenti Varşova’da Türkiye-Polonya-Romanya Üçlü İşbirliği Süreci Dışişleri Bakanları Toplantısı’nın ardından Polonyalı mevkidaşı Radoslaw Sikorski ve Romanyalı mevkidaşı Luminita Odobescu ile birlikte ortak basın toplantısı düzenledi. Bakan Fidan, söz konusu toplantının 4’üncü kez yapıldığını belirterek, “Gerçekten iyi bir formatta, verimli bir görüşme trafiği gerçekleştirmiş olduk. Bugünkü toplantılarımızda önümüzdeki ay Washington'da yapılacak olan NATO Zirvesi ile ilgili hazırlıklarımızı ele aldık. NATO'ya mücavir bölgedeki güvenlik sınamaları karşısında ülkelerimiz arasındaki ilişkileri geliştirmemiz gerektiği aşikardır. Bu hususta neler yapabileceğimizi görüştük” dedi.

“Müttefikler arasında özellikle savunma sanayi alanında yaptırım, kısıtlama ve engellemelerin tamamıyla kalkması gerekmekte”

NATO Zirvesi’ne ilişkin Türkiye’nin önceliklerinin ve beklentilerinin neler olduğunu Polonya Dışişleri Bakanı Sikorski ile Romanya Dışişleri Bakanı Odobescu’ya anlattığını aktaran Bakan Fidan, "Değerli mevkidaşlarıma, Vilnius Zirvesi’nde alınan kararlarını uygulanmasının ve takip edilmesinin önemini vurguladım. Bildiğiniz gibi müttefikler arasında özellikle savunma sanayi alanında yaptırım, kısıtlama ve engellemelerin tamamıyla kalkması gerekmekte. İttifak üyesi ülkelerin birbirine yaptırım uygulaması müttefiklik ruhuyla bağdaşmıyor. Bunu da zaten her vesileyle vurguluyoruz. Bu çerçevede Vilnius'ta verilen taahhütlerin yerine getirilmesini de bekliyoruz. Yaptırımlar ve kısıtlamalar sadece buna maruz kalan müttefik ülkeyi etkilemiyor. Bu anomali, NATO'nun caydırıcılığını ve savunma kapasitesini de azaltıyor” dedi.

“Türkiye terörle mücadelede yıllardır çok ağır bedeller ödemektedir”

Toplantıda terörle mücadele konusunu da ele aldıklarını ifade eden Bakan Fidan, “Bu hususta da NATO'nun somut adımlar atmasını bekliyoruz. Türkiye terörle mücadelede yıllardır çok ağır bedeller ödemektedir. Bu mücadelede müttefiklerimizin kayıtsız şartsız yanımızda olmalarını beklemek en doğal hakkımızdır. Zira, müttefiklik terörle mücadele gibi son derece hassas bir konuda tüm üyelerin birbiriyle azami dayanışma içinde olmasını gerekli kılmaktadır. Terörle mücadele konusunda verilmiş olan sözlerin Washington'daki zirveye kadar yerine getirilmesi gerektiğini bir kez daha vurguladık” dedi.

“Türkiye olarak biz tüm savaşlarda, tüm çatışmalarda diplomasi ve müzakere seçeneğine de öncelik verilmesinden yanayız”

Toplantıda Rusya-Ukrayna Savaşı’nı ele aldıklarını belirten Bakan Fidan, “Bildiğiniz gibi Türkiye olarak biz tüm savaşlarda, tüm çatışmalarda diplomasi ve müzakere seçeneğine de öncelik verilmesinden yanayız. Bu yaklaşımımız Ukrayna konusunda da sürdürmekteyiz. Diplomasi seçeneği Ukrayna'da devam eden savaşta bir kenara itilmemelidir. Ayrıca, Montrö Boğazlar Sözleşmesi bölgedeki gerilimin artmasını engellemekte önemli bir rol oynamaktadır. İstikrarı koruyan bu sözleşmeyi, lafsı ve ruhuyla tarafsız bir biçimde titizlikle uygulamayı sürdürüyoruz ve sürdüreceğiz” dedi.

“Avrupa'daki diğer uluslararası örgütlerin çatısı altında vücut bulabilecek girişimlerin transatlantik güvenliğine zarar verebileceğine dikkat çektim”

Avrupa'nın savunma ve güvenliğinin etkin şekilde sağlanması konusunda NATO’nun en önemli aktör olduğunu ifade eden Bakan Fidan, “NATO'nun bu öncü ve asli rolünü zayıflatabilecek girişimlerden uzak durulması gerekiyor. Bu yöndeki bazı teşebbüslerin bizi rahatsız ettiğini bugün değerli meslektaşlarımla paylaştım. Avrupa'daki diğer uluslararası örgütlerin çatısı altında vücut bulabilecek girişimlerin transatlantik güvenliğine zarar verebileceğine dikkat çektim” dedi.

“Gazze'deki katliam her an bölgesel bir savaşı tetikleme potansiyeline sahiptir”

Mevkidaşları ile İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik devam eden saldırılarını da ele aldıklarını belirten Bakan Fidan, "Gazze'de halen devam eden insani felaket de görüştüğümüz konular arasındaydı. Aylardır süren katliam, küresel güvenlik açısından da artık ciddi bir tehdittir ve bu tehdidin varlığı bütün ilgili aktörler tarafından da paylaşılmaktadır. Gazze'deki katliam her an bölgesel bir savaşı tetikleme potansiyeline sahiptir. İsrail'e kayıtsız şartsız destek veren tüm ülkeler vakit çok geç olmadan bu tutumlarını gözden geçirmelidirler. İsrail kendi güvenliğini sağlamak adı altında tüm dünyanın gözü önünde Gazzelileri katlediyor, milyonlarca insanı yerinden ediyor. Bu vahşete seyirci kalan bir anlayışla Filistinlilerin güvenliğini zerre kadar umursamayan bir anlayışla ilerleme kaydetmek imkansızdır. Gazze'deki bu insanlık dramının son bulması için bir an önce kalıcı ateşkesin sağlanması tarafların masaya oturmaları gerekiyor. İsrailli esirlerin ve Filistinli tutukluların serbest bırakılması gerekiyor. Yerlerinden edilmiş Filistinlilerin evlerine dönebilmelerinin sağlanması gerekiyor. İsrailli işgal ettiği topraklardan geri çekilmesi ayrıca Gazze'nin yeniden imarı için kolların sıvanması gerekiyor. Gazze'deki krizin kalıcı barış için bir fırsata çevrilmesinin mümkün olabileceğine inanıyoruz. İsrailli uluslararası kamuoyunun çağrılarına kulak vererek sürece olumlu yaklaşmaya davet ediyoruz” dedi.

“Polonya'nın dönem başkanlığında, ülkemizin Avrupa Birliği sürecinin canlanmasında ve ilerletilmesinde önemli adımlar atılmasını ümit ediyoruz”

Toplantıda ikili ilişkilerinde ele alındığını belirten Bakan Fidan, “Üçlü buluşma vesilesiyle mevkidaşlarımla ikili ilişkilerimizi ele alma imkanımız oldu. Sayın Sikorski ile yaptığım görüşmede ilişkilerimizi daha da güçlendirmek için atabileceğimiz müşterek adımları konuştuk. İkili ticaret hacmimiz geçen yıl belirlediğimiz hedefinde önüne ötesine geçerek 13 milyar dolara ulaşmış durumda. NATO müttefikleri olarak savunma sanayi alanındaki işbirliğimizi somut projelerle daha da güçlendirme konusunda kararlıyız. Polonya, 2025 yılının ilk yarısında Avrupa Birliği dönem başkanlığını üstlenecek. Polonya'nın dönem başkanlığında, ülkemizin Avrupa Birliği sürecinin canlanmasında ve ilerletilmesinde önemli adımlar atılmasını ümit ediyoruz” dedi.

“Karadeniz'e sürüklenen mayınlar ülkelerimiz için büyük bir tehdit oluşturuyor”

Romanya ile Türkiye’nin ilişkilerinin de tıpkı Polonya gibi stratejik ortaklık seviyesinde olduğunu ifade eden Bakan Fidan, “Geçen ay Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi Toplantısı’nda, ilişkileri daha da güçlendirme kararlılığımızı teyit ettik. Son iki yılda üst üste 10 milyar doları aşan ticaret hacmimizi, Önümüzdeki yıl 15 milyar dolara yükseltmeyi hedefliyoruz. Savunma ve askeri işbirliğimiz Romanya ile ilişkilerimizin önemli bir boyutunu teşkil ediyor. Karadeniz'e sürüklenen mayınlar ülkelerimiz için büyük bir tehdit oluşturuyor. Bu tehdide karşı, NATO Vilnius Zirvesi’ndeki taahhütlerimiz doğrultusunda ülkemizin öncülüğünde Romanya ve Bulgaristan'ın katılımıyla Karadeniz'de mayın karşıtı tedbirleri görev grubu oluşturulmuş durumda” dedi.
Bakan Fidan, Türkiye ve Polonya ve Romanya’nın bugün olduğu gibi gelecekte de bölgenin istikrarına ve barışına katkı sağlamaya devam edeceğini vurguladı.

Mert Ürkmez

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Manisa Doğaçlama tiyatro gösterisi çok beğenildi Kültür sanat alanında yaptığı yatırım ve desteklerle vatandaşların takdirini toplayan Turgutlu Belediyesi, tiyatroseverlere keyifli bir gün yaşattı. Bilge Oyuncular ve Enteresanart, Impromental Doğaçlama Ekibi iş birliğiyle doğaçlama show oyunu izleyiciyle buluştu. Turgutlu Belediyesi yaptığı etkinliklerle hem sanatın gelişimine hem de sosyal hayata katkı sağlamaya devam ediyor. Turgutlu Belediyesi bu kapsamda Bilge Oyuncular ve Enteresanart, Impromental Doğaçlama Ekibi iş birliğiyle Sahneleme ve Yaratıcılık atölyesi ile Doğaçlama Show’a ev sahipliği yaptı. Keyifli görüntülerin ortaya çıktığı etkinlikte doğaçlama tiyatro ile izleyiciler de oyunun bir parçası oldu. Oyuncuların spontane performansları, seyircileri güldürmeyi başararak renkli anlar yaşattı. Tiyatro ekibi sahne performansıyla da izleyenlerden büyük alkış ve beğeni aldı. Doğaçlama Show gösterimine Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Bülent Gökmen ve Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Sorumlusu Emrah Kanık katıldı. Turgutlu Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin Maliz, “Kültür ve sanat faaliyetlerimize devam ediyor, hemşehrilerimize birbirinden özel ve seyir keyfi yüksek oyunları buluşturuyoruz. Bilge Oyuncular ve Enteresanart, Impromental Doğaçlama Ekibine ve katılım gösteren tüm tiyatro severlerimize teşekkür ederiz. Kültür sanata önem vermeye devam edeceğiz” dedi.
Ankara Türk Kızılay ve Türkiye Tenis Federasyonu’ndan ortak proje Türk Kızılay ve Türkiye Tenis Federasyonu tarafından ortak yürütülecek sosyal sorumluluk projesi çerçevesinde iş birliği protokolü imzalandı. Türk Kızılay ve Türkiye Tenis Federasyonu arasında iş birliği protokolü imzalandı. Türkiye Tenis Federasyonu tesislerinde imzalanan protokol ile yürütülecek ortak projede Türkiye Tenis Federasyonu üyelerine yönelik kan ve kök hücre bağışı kampanyaları düzenlenerek, projede sporcu ve antrenörlerin ilk yardım eğitimlerinde de aktif rol alması sağlanacak. İmza töreninin ardından basın mensuplarına açıklama yapan Türk Kızılay Genel Başkanı Prof. Dr. Fatma Meriç Yılmaz, “Türk Kızılay bakış açısından baktığımızda Kızılayımızın aslında stratejik planındaki iki temel noktanın bir tanesi daha güçlü ayaklarının üzerinde duran, dirençli bir toplumun inşası için çalışmaktır. Bu inşanın içinde afetlere dirençlilikte vardır, yoksulluğa dirençlilikte vardır, sağlık açısından güçlü olmakta vardır. Aslında biz sağlığın önemini önümüzdeki dönemde biraz daha fazla vurgulamak istiyoruz. Türk Kızılay’ın tarihine baktığımız zaman Türk Kızılay doktorlar, hekimler tarafından kurulmuş ve sağlık alanıyla varolagelmiş bir kurumdur” dedi. “İlk yardım akreditasyonunu alan dünyadaki 6’ncı ülke olduk” Kan hizmetlerinin sağlık açısından kendilerine verilen çok önemli bir görev olduğunu ifade eden Yılmaz, “Biz bunu toplumumuzla beraber çok kıymetli kan bağışçılarımızdan ihtiyaç sahibi hastalarımıza bu kanı en güvenli şekilde ulaştıran bir köprü görevi görüyoruz. İlk yardım açısından Kızılay’ın yeri elbette ki tartışılmaz. Türk Kızılay geçtiğimiz sene uluslararası alanda Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Dernekleri Federasyonu (IFRC) ilk yardım akreditasyonunu alan dünyadaki 6’ncı ülke oldu. Dolayısıyla biz sadece Türkiye’de ilk yardım alanında değil, dünyada da farklı ülkelerde eğitici eğitimlerini veren bir kurumuz. Amacımız da bu ilk yardım eğitimlerini belli bir kesime vermek değil, topluma yaygınlaştırmak. Geçen sene 700 binin üzerinde ilk yardım eğitimi vermişiz. Bunu da giderek arttıracak şekilde stratejik planımızla kapasitemizi güçlendiriyoruz” şeklinde konuştu. “Tenis Federasyonu ile yaptığımız gibi iş birliklerini yapıyor olmak ana hedeflerimizdendir” Sağlıklı yaşlanılmadığı takdirde yaş almanın insanlar için eziyet haline dönüşebileceğini söyleyen Yılmaz, “Bu nedenle bizim sağlıklı yaşayan ve yaşlanan toplum için çalışmak hedefimiz içinde fiziksel aktiviteyi arttırmak, tüm spor alanlarını desteklemek ve Tenis Federasyonu ile yaptığımız gibi iş birliklerini yapıyor olmak bizim ana hedeflerimiz içinde yer alıyor. Dolayısıyla ben Türkiye Tenis Federasyonuna başkanımız nezdinde tekrar bizimle bu projeyi başlattıkları için teşekkür etmek istiyorum” dedi. Türkiye Tenis Federasyonu Başkanı Cengiz Durmuş ise, “Antrenörlerimiz ve sporcularımız olarak bugün Türk Kızılay ile birlikte antrenörlerimizin özellikle ilk yardım konusunda eğitimli, bilgili ve olağanüstü zamanlarda da anında müdahale edebilecek, Türkiye’nin her ilinde ve ilçesinde, mahallesinde artık birer antrenörümüz, onlarca hakemimiz, yüzlerce sporcumuz olduğu için olağanüstü zamanlarda da birer gönüllü yardım erleri olarak hepimiz hizmet için bu ülkenin her zaman birer askeri olarak ta çalışmamız gerektiğine olan inancımızla burada olacağız” ifadelerini kullandı.