GÜNDEM
ETÜ’de kişiye özel diz implantı üzerine geliştirilen çalışma patent aldı 19 Eylül 2024 Perşembe - 11:47:42 ETÜ’de kişiye özel diz implantı üzerine geliştirilen çalışma patent aldı. Erzurum Teknik Üniversitesi (ETÜ) Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü öğretim üyelerinden Doç. Dr. İsmail Hakkı Korkmaz’ın, Prof. Dr. İrfan Kaymaz danışmanlığında tamamlanan doktora tezi kapsamında, Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü öğretim üyelerinden Prof. Dr. Ömer Selim Yıldırım’ın ve Atatürk Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü öğretim üyelerinden Doç. Dr. Halim Kovacı’nın hak sahipliği bulunan "Anatomik Femur Kemiği Kesme Aparatı ve Kesme Yöntemi" isimli çalışma Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından onaylanarak patent almaya hak kazandı. Konuyla İlgili değerlendirme de bulunan Doç. Dr. İsmail Hakkı Korkmaz ve Prof. Dr. İrfan Kaymaz şu şekilde konuştular: "Geleneksel total diz protezi tedavilerinin hasar mekanizmalarının başında gelen protezlerin aseptik gevşeme hasarı, implant-kemik uyumu ile ilişkilidir ve anatomik kemik modellerinin dikkate alındığı kişiye özel implantlar bu uyumu artırmaktadır. Kemik morfolojisine göre üretilen bir implantın yerleştirilmesi için ise kişiye özel kesi kılavuzunun oluşturulması gerekir. Doktora çalışmasında, kişiye özel olarak modellenen diz protezinin montajı için ürettiğimiz ’Anatomik Femur Kemiği Kesme Aparatı ve Kesme Yöntemi’ bu kapsamda Türk Patent ve Marka Kurumu"na yapılan başvuru neticesinde patent almıştır. Patentlenen kılavuz ile femural diz protezi uygulanan hastaların protez ömürleri geleneksel protezlere göre daha uzun olması beklenmektedir."
19 Eylül 2024 Perşembe - 11:45 Aydın’da Gaziler Günü törenle kutlandı Aydın’da gerçekleştirilen Gaziler Günü töreninde konuşan Aydın Şehit Aileleri ve Gaziler Dayanışma Derneği Başkanı İsmail Ece; “Gazilik, ömür boyu taşınacak bir şereftir. Gazilik, Türk vatanseverliğinin, Türk kahramanlığının, Türk fedakarlığının yaşayan destanıdır” dedi. Ülke genelinde olduğu gibi Aydın’da da 19 Eylül Gaziler Günü dolayısıyla bir kutlama töreni düzenlendi. Valilik önündeki Atatürk abidesine Aydın Valiliği, Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Garnizon Komutanlığı, Aydın Şehit Aileleri ve Gaziler Dayanışma Derneği Başkanlığı, Aydın Şehit Aileleri ve Malul Gaziler Yardımlaşma Derneği Başkanlığı tarafından çelenk sunumu ile başlayan törende saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile birlikte bayraklar göndere çekildi. Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı yapan Aydın Şehit Aileleri ve Gaziler Dayanışma Derneği Başkanı İsmail Ece; “Bugün burada, vatanımızın bölünmez bütünlüğünü korumak, milletimizin bağımsızlığı ve huzurunu sağlamak için canlarını ortaya koymuş kahraman gazilerimizi onurlandırmak için toplandık. Bundan tam 103 yıl önce, Sakarya Meydan Savaşı’nın ardından 19 Eylül 1921’de Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından Mustafa Kemal Atatürk’e mareşal rütbesi ve gazilik ünvanı verilmesi, Türk ulusunun kendisine özgürlük yolunu açan büyük öndere şükran ve minnet duygularının bir ifadesi olmuştur. Gaziler savaş meydanlarında, terörle mücadelede veya başka görevlere katılmış ya muharip gazi ya da yaralanıp malul gazi olmuşlardır. Bilinmelidir ki, gazilik, ömür boyu taşınacak bir şereftir. Gazilik, Türk vatanseverliğinin, Türk kahramanlığının, Türk fedakarlığının yaşayan destanıdır. Gazi ise bu destanı yazan kahramanın adıdır. Uğruna ölmeyeceğimiz vatan, bizim vatanımız değildir. Bugün 19 Eylül Gaziler Günü vesilesiyle, tüm gazilerimize şükranlarımı sunar, onları saygıyla selamlar ve milletimizin birlik ve beraberlik içerisinde daha güçlü yarınlara ulaşmasını temenni ederim. Gaziler Günü’müz kutlu olsun” dedi. Törene Aydın Valisi Yakup Canbolat ve gazilerin yanı sıra Aydın Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Polat Bora Mersin, kurum müdürleri, STK ve siyasi parti temsilcileri katıldı.
19 Eylül 2024 Perşembe - 11:43 Marmaris’te 19 Eylül Gaziler Günü anma töreni ile başladı 19 Eylül 1921 tarihinde Mustafa Kemal Atatürk’e TBMM tarafından Gazilik unvanının verilişinin 102. yıl dönümünde ‘Gaziler Günü’ Muğla’nın Marmaris ilçesinde Atatürk Anıtına çelenk sunulmasıyla başladı. Marmaris Atatürk Meydanı’nda düzenlenen programda, Kaymakam Nurullah Kaya, Aksaz Garnizon Komutanı Tuğamiral Neslim Eski, Belediye Başkanı Acar Ünlü ve Muharip Gaziler ilçe Temsilcisi Azmi Özkan Atatürk anıtına çelenk sunumu gerçekleştirdi. Çelenk sunumunun ardından Aksaz Bandosu eşliğinde 1 dakikalık saygı duruşu ve İstiklal marşı okundu. Akabinde günün anlam ve önemini anlatan konuşma, şiir okuması ve Aksaz Deniz Üs Komutanlığı bandosu konseri ile tören tamamlandı. 19 Eylül Gaziler günü vesilesi ile Atatürk Meydanı’nda gerçekleşen programa Marmaris Kaymakamı Nurullah Kaya, Aksaz Deniz Üs Komutanı Tuğamiral Neslim Eski, Cumhuriyet Başsavcısı vekili Büşra Demirer İnanç, Jandarma Komutanı Binbaşı Berker Dongul, Emniyet, Belediye Başkanı Acar Ünlü, Marmaris Merkez Komutanı Deniz Piyade Albay Mustafa Karahasanoğlu, Gaziler dernekleri, Kurum müdür ve amirleri, Okullar, siyasi parti temsilcileri ve STK’ lar katıldı. 19 Eylül Gaziler günü programları devamında, Armutalan Mahallesi Merkez Camiinde öğle namazı öncesi saat 12.30 da Mevlid-i Şerif programı düzenlenecek. Ayrıca saat 08.00 ile 17.00 arasında Türk Kızılay Marmaris Şubesi tarafından 19 Eylül Gaziler günü münasebeti ile “Kan Bağışı Kampanyası” düzenledi.
Devlet korumasındaki çocuklar kore gazisiyle buluştu
19 Eylül 2024 Perşembe - 11:19 Devlet korumasındaki çocuklar kore gazisiyle buluştu 19 Eylül Gaziler Günü vesilesiyle, Erzurum Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen etkinlikler kapsamında, Erzurum’da yaşayan 93 yaşındaki son Kore gazisi Recep Kekeçi, özel gereksinimli bireyler ve çocuklar tarafından ziyaret edildi. Ziyaret sırasında, ortopedik engelli bir çocuk gazi için yazdığı duygusal şiiri okudu. Çocuklar ayrıca vatan sevgisi ve kahramanlık temalı, kendi yaptıkları yağlı boya tablolarını gaziye hediye ettiler. Gazi Recep Kekeçi, Kore’ye gidişinin 1 ay sürdüğünü, orada hiç banyo yapamadığını ve çok az yemek bulabildiğini anlatarak, bu zorlu süreçte yaşadığı sıkıntıları paylaştı. Gazinin bu duygu dolu konuşmalarını çocuklar büyük bir dikkatle dinleyerek, sorular yönelttiler. Gazi Kekeçi, çocuklara teşekkür ederek, ziyaretten duyduğu memnuniyeti ifade etti, Erzurum Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Hasan Aykut, bu özel günün anlam ve önemine dair yaptığı açıklamada, şunları söyledi: "Şanlı tarihimiz boyunca her türlü zorluğa rağmen bağımsızlığını ve istiklalini canı pahasına koruyan milletimiz, sayısız savaşlarda pek çok evladını şehit ve gazi olarak toprağa vermiştir. Gazilik, milletimize tarihin takdim ettiği bir şeref madalyasıdır. Gazilerimiz, milletimizin iftihar kaynağı, kahramanlığın ve vatanseverliğin yaşayan abideleridir." Aykut şöyle devam etti "Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere, tüm şehitlerimizi rahmet, minnet ve saygıyla anıyor; gazilerimizin Gaziler Günü’nü tebrik ediyoruz. Gazilerimize sağlık, huzur ve mutluluk dolu bir ömür diliyoruz. Onların fedakârlıkları, milletimizin gönlünde her daim en yüce yerde kalacaktır” Ziyaret toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi.
Sancağı gençlere teslim edecek gaziler: "Gençlerin görevi alacakları günü sabırla beklemelerini istiyoruz"
19 Eylül 2024 Perşembe - 11:13 Sancağı gençlere teslim edecek gaziler: "Gençlerin görevi alacakları günü sabırla beklemelerini istiyoruz" Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Konya Şubesi Başkanı Gazi Süleyman Ege, ileride sancağı teslim edecekleri gençlere, "Bayrağı biz gençlere teslim edeceğiz. Onun için bu sancağı alacakları günü sabırla beklemelerini istiyoruz" dedi. Sakarya Meydan Muharebesi sonrasında, Mustafa Kemal Atatürk’e gazilik unvanı ve mareşallik rütbesi verilmesinin ardından 19 Eylül Gaziler Günü olarak kutlanıyor. 1997 yılında Irak’ın Kuzey’inde terör örgütü ile çıkan çatışmada gazi olan ve gazi olmaktan gurur duyan Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Konya Şubesi Başkanı Gazi Süleyman Ege, vatan için kendilerini feda ettiklerini ifade etti. Gazi Süleyman Ege, gençlerden gazilere karşı daha hassas davranmalarını isteyerek bayrağı ve vatanı onlara teslim edeceklerini belirtti. "Gaziler, şanlı tarihimizin yaşayan kahramanlarıdır" 19 Eylül’ün Gaziler Günü’nün önemini anlatan Gazi Süleyman Ege, "19 Eylül 1921 yılında Sakarya’da Meydan Muharebesinde Yunan ordusunu bozguna uğratılması sonucu Gazi Meclisimiz tarafından Mustafa Kemal Atatürk’e gazilik ve mareşallik unvanın verilmesini ardından Türkiye’de 19 Eylül günü Gaziler ve Kahramanlık günü olarak kutlamaktadır. Gazi kimdir? Gazi, istikbal ve meşruiyetini Türklüğe adayarak canından vazgeçenlerin göğsünde ebediyete kadar taşıyacakları kahramanlık madalyasıdır. Gaziler, şanlı tarihimizin yaşayan kahramanlarıdır. Gazi, şehitlerimizin son şahididir. Şehitlerimizin son nefeslerini bizlerin kollarında verdi. Onların son nefeslerini verirken kelimeyi şehadetlerini biz getirdik. Dolasıyla gazilik bizim için çok kıymetlidir. Şehitlerimizin şahidiyiz" diye konuştu. Vatan için şehit olanlara rahmet dileyen Ege, "Yaşadığımız coğrafyaya baktığımızda ateş çemberinin içinde barış adasında yaşıyorsak bunu başta şehitlerimize, gazilerimize, kahraman Mehmetçiklerimize ve güvenlik güçlerine borçluyuz. Vatanımızın bölünmez bütünlüğü için bugün de hala sınır dışında ve sınırlarımız içinde mücadele sürmektedir. Bu mücadele esnasında şehitliğe ant içmiş, yaralanarak gazilik ile şereflenmesi günü olarak bugün kutlanmaktadır. Bu vesileyle aziz şehitlerimize Allah’tan rahmet, Kore, Kıbrıs, 15 Temmuz ve terörle mücadele görev gazilerimize sağlık, afiyet ve mutluluklar diliyorum" ifadelerini kullandı. "Vatanı ve bayrağı gençlere teslim edeceğiz" Gençlerden gazilere karşı daha duyarlı ve hassas olmalarını isteyen Gazi Süleyman Ege, "Biz gaziler gençlerimizden sadece biraz duyarlılık ve hassasiyet bekliyoruz. Çünkü, gaziler çünkü onların huzuru ve güvenliği için hayatlarından vazgeçip ve feda etmiş insanlardır. Belki takım elbisenin içinde fark etmeyebilirler ama ayakları yoktur protez ayak takıyorlardır. Gençlerimiz bizim gözlerimize tam bakmadığında gözlerimizin protez olduğunu anlayamazlar. Bunun için biraz hassas davranmalarını istiyoruz. Kimseden maddi bir beklentimiz yoktur, tamamen manevi bir hassasiyet ve saygı bekliyoruz. Bu ülke hepimizin ülkesi. Milletimizin huzur ve güvenliği için bu coğrafya da aziz vatanın bekçileriyiz hepimiz. Umudumuz gençliktir. Gençlerimiz bizim geleceğimizdir. Vatanı ve bayrağı biz onlara teslim edeceğiz. Onun için bu sancağı alacakları günü sabırla beklemelerini istiyoruz" dedi.
Ataşehir Belediyesi’nden sokak hayvanları için dikkat çeken mektup
19 Eylül 2024 Perşembe - 11:13 Ataşehir Belediyesi’nden sokak hayvanları için dikkat çeken mektup Ataşehir Belediyesi, ilçedeki sokak hayvanlarının sahiplendirilmesi amacıyla önemli bir çağrıya daha imza atıyor. Ataşehir Belediye Başkanı Onursal Adıgüzel imzasıyla ilçede bulunan kurumsal firmalara, fabrikalara ve okullara mektup gönderilerek, geçici hayvan bakım merkezlerinde bulunan sokak hayvanlarının sahiplenilmesi teşvik ediliyor. Sokak hayvanlarının sağlığı ve refahı için önemli bir adım attıklarını vurgulayan Başkan Adıgüzel, duyarlı yurttaşları sokak hayvanlarını sahiplenmeye davet etti. Ataşehir Belediyesi, sokak hayvanlarının daha sağlıklı ve mutlu bir yaşam sürdürebilmeleri için önemli bir kampanya başlattı. Ataşehir Belediye Başkanı Onursal Adıgüzel kampanya kapsamında geçici hayvan bakım merkezlerinde bulunan sokak hayvanlarının sahiplenilmesi için ilçede faaliyet gösteren şirketlere, fabrikalara ve okullara birer mektup gönderdi. Sokak hayvanlarının sahiplenilmesi için destek istenen mektuplarda, onlara güvenli yaşam alanları sunulması gerektiği vurgulanıyor. Modern rehabilitasyon merkezi çalışmaları sürüyor Sokak hayvanlarının yaşadığı sorunlara çözüm üretmek için çeşitli adımlar atan Ataşehir Belediyesi, büyük bir projenin çok yakında hayata geçirileceğini duyurmuştu. Bu proje kapsamında; İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin katkıları ve Ataşehir Belediyesi ile Maltepe Belediyesi’nin iş birliğiyle, Kayışdağı Ormanı’nda 76 bin metrekarelik alanda modern bir rehabilitasyon merkezi inşa edileceği müjdesi paylaşılmıştı. Sahiplendirilme konusunda destek bekleniyor Bu projeye ek olarak, sokak hayvanlarının sağlıklı ve güvenli bir yaşam sürmesi için farklı metotlara da ihtiyaç duyulduğunu gözlemleyen Ataşehir Belediyesi yetkilileri, toplum bilincinin arttırılması için de çalışmalar gerçekleştiriyor. Bu çalışmalarda; bakıma ve sevgiye muhtaç sokak hayvanlarının geçici bakım merkezlerinden alınarak, sıcak bir yuvaya ve sevgi dolu güvenli bir ortama kavuşmaları için onların sahiplendirilmesi teşvik ediliyor. “Can dostlarımızı, sahiplenmeye davet ediyorum” Kampanya hakkında açıklamada bulunan Ataşehir Belediye Başkanı Onursal Adıgüzel, şunları ifade etti: “İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin desteği ve Ataşehir ile Maltepe belediyelerinin iş birliğiyle Kayışdağı Ormanı’nda inşa ettiğimiz modern rehabilitasyon merkezi, sokak hayvanlarına iyi bir yaşam sunacak. Ancak, bakıma ve sevgiye ihtiyaç duyan sokak hayvanlarının sıcak bir yuvaya kavuşmaları için toplumsal destek ve sahiplenme bilinci de büyük bir rol oynuyor. Bu nedenle, İlçemizdeki şirketlerin, fabrikaların ve okulların bakımevlerimizdeki can dostlarımızı sahiplenerek onlara güvenli yaşam alanları sunabileceğine yürekten inanıyoruz. Birlikte, daha yaşanabilir bir şehir ve mutlu hayvanlar için çalışmaya devam edeceğiz.” Proje kapsamında Başkan Adıgüzel imzasıyla gönderilen mektupta şu ifadelere yer veriliyor: “Hızla büyüyen ve modernleşen ilçemiz, sokak hayvanlarının refahını sağlama konusunda da büyük bir sorumluluk taşıyor. 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nda yapılan değişiklikler sonrasında, sokak hayvanlarının bir yuvaya olan ihtiyaçları her geçen gün artıyor. İlçemizdeki sokak hayvanlarının tam sayısını bilmesek de, bu dostlarımızın bizimle birlikte sağlıklı, huzurlu ve güven içinde yaşaması için hepimize büyük görevler düşüyor. Ataşehir Belediyesi olarak, can dostlarımızın yaşam şartlarını iyileştirmek amacıyla İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin katkıları ve Maltepe Belediyesi ile iş birliği içinde modern bir rehabilitasyon merkezi inşa ediyoruz. Kayışdağı Ormanı’nda 76 bin metrekarelik bir alanda kurulacak bu merkez, modern tıbbi üniteler, barınma, egzersiz ve sosyalleşme alanları gibi pek çok yaşam alanını içeriyor. Ancak bu adımların tek başına yeterli olmayacağını düşünüyoruz. İlçemizdeki şirketlerin, fabrikaların ve okulların bakımevlerimizdeki can dostlarımızı sahiplenerek onlara güvenli yaşam alanları sunabileceğine yürekten inanıyoruz. Sizler de iş yerlerinizde küçük yaşam alanları oluşturarak bu projeye katkıda bulunabilir ve dostlarımızın mutlu ve güvenli bir hayata kavuşmasına yardımcı olabilirsiniz. Bu sayede hem kurumunuzun sosyal sorumluluk bilincini pekiştirebilir hem de topluma örnek bir adım atabilirsiniz.”
Kahramanlarla birlikte yürüdüler
19 Eylül 2024 Perşembe - 11:08 Kahramanlarla birlikte yürüdüler Manisa’da 19 Eylül Gaziler Günü anma programı dolayısıyla, ’Kahramanlarla yürüyoruz’ sloganıyla Manisa protokolü ile gazilerin yer aldığı kortej yürüyüşü gerçekleştirildi. Manisa Valiliği ile Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü işbirliğiyle gerçekleşen 19 Eylül Gaziler Günü anma programı 15 Temmuz Demokrasi Meydanı’ndan Cumhuriyet Meydanına kadar gerçekleşen kortej yürüyüşü ile başladı. Yürüyüşte gençler Türk Bayrağı ve Atatürk posteri ile ‘Kahramanlarla Yürüyoruz’ pankartıyla yürüdü. Programa Manisa Valisi Enver Ünlü, Manisa Garnizon Komutanı Tuğgeneral Mehmet Can Tepedelen, Manisa Büyükşehir Belediye Başkanvekili Anıl Ceylan, Manisa Celal Bayar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Rana Kibar, Manisa Emniyet Müdürü Fahri Aktaş, Yunusemre Kaymakamı Atilla Kantay, Şehzadeler Kaymakamı Fatih Genel, Yunusemre Belediye Başkanı Semih Balaban, Şehzadeler Belediye Başkanvekili Gökay Budak, daire müdürleri, askeri erkan, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşları katıldı. Cumhuriyet Meydanında tamamlanan yürüyüşün ardından Vali Enver Ünlü, garnizon komutanı, büyükşehir belediye başkanvekili ile şehit yakını ve gazi dernekleri Atatürk ve Milli Egemenlik Anıtına çelenk sundu. Manisa Büyükşehir Belediyesi Halk Dansları ekibi etkinlikte bir gösteri gerçekleştirdi. "Sizler en büyük gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün yaşayan birer temsilcilerisiniz" Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı yapan Türkiye Muharip Gaziler Derneği Manisa Şube Başkanı Abdullah Karakaş, “19 Eylül Gaziler Günü Türk kahramanlığının cesaret ve fedakarlığının en büyük Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün şahsında taçlandığı bir gündür. Kurtuluş Savaşı’nı yürüten meclis, zaferin anısına 19 Eylül 1921 tarihinde Mustafa Kemal Atatürk’e gazilik ünvanı ve mareşallik rütbesini tevcih etmiştir. Eşsiz komutan bu ödülü aldıktan sonra yayınladığı bildiride ’Sakarya Muharebesi’nde kazanılan bu başarılı ordumuzun iradesidir. İradesi sayesinde düşman ordusunun iradesinin kırılması suretiyle alındığını belirtmiştik. Bu sebeple bu ödülün gerçek muhatabı yine ordumuzdur’ diyerek mareşallik rütbesini ve gazilik unvanını silah arkadaşlarına mal etmiştir. 19 Eylül Gaziler Günü Muharebe meydanlarında canlarını ortaya koyarak savaşan fedakar kahraman gazilerimizin şeref ve kahramanlık günüdür. Kahraman gaziler, gaziler gününüz kutlu olsun. Sizler en büyük gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün yaşayan birer temsilcilerisiniz. Sizler şehitlerimiz ile birlikte cumhuriyetimizin ve temel taşlarımız gururla taşıdığınız gazi ünvanı Ata’mızdan bize, gazilerimizi intikal eden en büyük mirastır. 19 Eylül Gaziler Günü münasebetiyle Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün silah arkadaşlarını aramızdan ayrılan tüm gazilerimizi Çanakkale Kurtuluş Savaşı, Kore Kıbrıs Barış Harekatı, Güneydoğu, Irak, 15 Temmuz ve Türkiye Cumhuriyeti’nin bağımsızlığı için toprağa düşen tüm şehitlerimizi, Türkiye Muharip Gaziler Derneği olarak rahmetle anıyor, hayatta olan kahraman gazilerimize sağlık ve esenlikler diliyorum” diye konuştu. Cumhuriyet Meydanında düzenlenen çelenk sunma töreninin ardından Manisa Valisi Enver Ünlü makamında şehit aileleri ve gazi derneklerinin temsilcilerini makamında ağırladı.
“Türk milletinin onurlu kahramanları gazilerimizdir”
19 Eylül 2024 Perşembe - 11:06 “Türk milletinin onurlu kahramanları gazilerimizdir” Milliyetçi Hareket Partisi 13. Dönem MYK Üyesi Burak Pehlivan, 19 Eylül Gaziler Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada tarih boyunca nice kahramanlık destanı yazan Türk Milleti’nin onurlu kahramanlarının gazilerimiz olduğunu söyledi. Türk milletinin ortak değerlerinin, milli birlik ve beraberlik ruhunun canlı sembollerinin gazilerimiz olduğunu kaydeden Pehlivan, “Bugün, milletimizin bağımsızlığı, vatanımızın birliği ve bütünlüğü uğruna canlarını hiçe sayarak kahramanca mücadele eden gazilerimizi onurlandırdığımız anlamlı bir gün olan 19 Eylül Gaziler Günü’nü idrak etmekteyiz. Türk milletinin sarsılmaz iradesi, vatan sevgisi ve bağımsızlık aşkı, tarih boyunca nice kahramanlık destanları yazmıştır. Bu destanların en onurlu kahramanları ise gazilerimizdir. Onlar, gözlerini kırpmadan cephelere koşmuş, canları pahasına vatanımızın bütünlüğünü korumuş ve bağımsızlığımızı muhafaza etmişlerdir. Bugün bizler huzur ve güven içerisinde yaşıyorsak, bunu aziz şehitlerimize ve kahraman gazilerimize borçluyuz” dedi. Pehlivan açıklamasının devamında “Gazilerimiz, Türk milletinin ortak değerlerinin, milli birlik ve beraberlik ruhunun canlı sembolleridir. Onların fedakarlıklarını unutmak, milletimizin tarihine sırt çevirmek anlamına gelir. MHP olarak, gazilerimizin her daim yanındayız ve onların sorunlarını çözmek, hak ettikleri saygıyı göstermek için çalışmaya devam edeceğiz. Bu vesileyle, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e “Gazi” unvanı verilişinin yıl dönümünü kutluyor, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, tüm şehitlerimizi rahmetle, gazilerimizi minnetle anıyor, hayatta olan gazilerimize sağlık ve huzur dolu bir ömür diliyoruz” ifadelerine yer verdi.
Rektör Aktekin, proje çalışmalarını yerinde inceledi
19 Eylül 2024 Perşembe - 11:05 Rektör Aktekin, proje çalışmalarını yerinde inceledi Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin, Kültür ve Turizm Bakanlığı, NEVÜ, Kapadokya Alan Başkanlığı, Nevşehir Müze ve Ürgüp Müze Müdürlüğü ve İtalya Tuscia Üniversitesi ile Japonya Tsukuba ve Kanazawa Üniversiteleri iş birliğiyle gerçekleştirilen projeleri yerinde inceledi. Nevşehir Müze Müdürlüğü başkanlığında Paşabağ ören yerinde bulunan Aziz Simeon Kilisesi’ndeki Nevşehir Restorasyon ve Konservasyon Bölge Laboratuvarı Müdürlüğü ile Tsukuba Üniversitesi kültür varlıklarını koruma bölüm uzmanları ve NEVÜ Sanat Tarihi Bölümü iş birliğinde iklim araştırması ve duvar resimlerinin korunmasına dair yürütülen çalışmalar hakkında yetkililerden bilgi alan Rektör Aktekin, daha sonra bir başka proje olan Nevşehir Müze ve Ürgüp Müze Müdürlüğü sorumluluk alanında yürütülen Nevşehir Restorasyon ve Konservasyon Bölge Laboratuvarı Müdürlüğü ile Kanazawa Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü iş birliğinde yürütülen 3 boyutlu dijital belgeleme ve sanal restorasyon projesi için hazırlanan görselleri inceledi. Farklı bilimsel disiplinlerden uzmanlar tarafından yürütülen bu çalışmaların önemine değinen NEVÜ Rektörü Aktekin, Doğal ve Kültürel Miras Turizmi alanında ihtisas üniversitesi olarak Doğal ve Kültürel Mirasın korunması ile ilgili yapılan her türlü proje ve çalışmalara olan desteklerini sürdüreceklerini söyledi.