GÜNDEM - 22 Mart 2025 Cumartesi 11:37

Gaziantep’te bayram yuvalaması ve Antep kahkesi hazırlığı başladı

A
A
A
Gaziantep’te bayram yuvalaması ve Antep kahkesi hazırlığı başladı

Gaziantep’in coğrafi işaret tescilli lezzeti olan yuvalama ve Antep kahkesi malzemelerine vatandaştan yoğun talep var.


Gaziantep’te yöresel yemeklerden bayram ikramlığı olan ve her yıl Ramazan Bayramı’nda kadınların öncülüğünde yapılan yuvalama, Antep kahkesi ve diğer pasta çeşitlerinin hazırlığı başladı. Dünyaca ünlü Gaziantep mutfağının vazgeçilmezi ve en özel yemeklerinden olan yuvalama ile Antep kahkesi ile diğer pasta çeşitlerini yapmak için malzemeleri almaya başlayan vatandaşlar, kentteki aktarlarda yoğunluk oluşturdu.


Ramazan Bayramı’na sayılı günler kala, gastronomi kenti Gaziantep’te bayram sabahlarının en önemli ve vazgeçilmez yemeği olan yuvalama ile Antep kahkesi, kurabiye ve pasta için hazırlıklara başlayan vatandaşlar, tarihi Almacı Pazarı’ndaki aktarların önünde kuyruğa girdi. Yuvalamanın olmazsa olmaz malzemesi pirinç unu ve pasta çeşitlerinin malzemeleri bu yıl yoğun talep görüyor. Her yıl Ramazan Bayramı’nda çekilen pirinçler bu yıl bayramdan bir hafta önce hazırlanmaya başlandı.



"Ciddi bir yoğunluğumuz var"


Bayram öncesinde aktarların önünde yoğunluk oluşurken, aktarlar ise gün boyu pirinç unu çekerek hazırlıyor. Gaziantep’te bayram yoğunluğunun başladığını belirten aktar Sedat Akbayram, "Gaziantep’te bayrama son 10 gün kala biz baharat tezgahlarımızı un tezgahına çeviririz. Yoğun bir şekilde yuvalamalık, pastalık, kahkelik ve kurabiyelik un çeşitlerini satıyoruz. Gaziantep’in bayram yoğunluğu budur. Gaziantep’te bayrama son 10 gün kala yuvalama, kahke, kurabiye ve diğer pasta çeşitleri yapılır. Bu şekilde bayram için hazırlıklar yapılır. Şu anda her sene olduğu gibi ciddi bir yoğunluğumuz var. Vatandaşlarımız yuvalama ve pasta için alışveriş yapıyor" dedi.



"Vatandaşlarımız alışverişlerini yaptıktan sonra evde bayram için hazırlıklara başlıyor"


Yuvalamalık pirinç ununa bu yıl talebin çok fazla olduğunu söyleyen aktar Bülent Bilici, "Gaziantep’te bayram alışverişi yoğunluğu başladı. Gaziantep’te vatandaşlarımız bayram öncesinde yuvalama, kurabiyelik, pastalık ve kahkelik malzeme alıyorlar. Bayrama hazırlık için alışverişlerini yapıyorlar. Bundan dolayı da çarşımızda bir kalabalık var. Biz de bu konuda vatandaşlarımıza hizmet ediyoruz. Alışveriş için müşterilimize yardımcı oluyoruz. Pirinç ununu taze çekiyoruz. Tüm çeşitlerimizi müşterilimiz için önceden ayarlıyoruz. Vatandaşlarımız da alışverişlerini yaptıktan sonra evde bayram için hazırlıklarına başlıyor" diye konuştu.



"Bayramda yuvalama ve Antep kahkesi olmazsa olmazımızdır"


Yuvalamalık pirinç unu ve pasta malzemeleri alan vatandaşlardan Ayşe Hanım da, "Yuvalamalık, pastalık, kahkelik ve kurabiyelik malzeme almaya geldim. Biz Gazianteplilerin bayramda olmazsa olmazı yuvalama ve pasta çeşitleridir. Hangi eve gitseniz yuvalama ve pasta çeşitleri yapılır. Bayram ziyaretlerimizde yuvalama ve Antep kahkesi olmazsa olmazımızdır. Zengini de fakiri de hem yuvalama hem de Antep kahkesi ve diğer pasta çeşitlerini yaparlar" şeklinde konuştu.



Gaziantep’te bayram yuvalaması ve Antep kahkesi hazırlığı başladı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muş Muş’ta öğrenciler sürücülere iftariyelik dağıttı Muş’ta Gençlik ve Spor Bakanlığı’na bağlı Danışment Gazi Öğrenci Yurdu’nda kalan üniversite öğrencileri, Ramazan ayının manevi atmosferini paylaşmak amacıyla anlamlı bir etkinliğe imza attı. Öğrenciler, iftar saatinde trafikte olan sürücülere ve yolculara su ve hurma ikramında bulundu. Öğrenciler, Ramazan ayının birlik ve beraberlik ruhuna dikkat çekmek için iftar vaktinde yolda olan vatandaşlara iftarlık kumanya dağıtarak gönüllere dokundu. Trafikte kalan sürücüler ve yolcular, öğrencilerin bu jestini memnuniyetle karşıladı. Danişmend Gazi Öğrenci Yurdu Müdürü Hasan Yarçin, yurtta kalan öğrencilerin bu tür sosyal sorumluluk projelerine önem verdiğini belirtti. Kredi Yurtlar Genel Müdürlüğü bünyesinde Gençlik ve Spor Bakanlığı çatısı altında yurtta barınan öğrencilerle birlikte çeşitli aktiviteler yürüttüklerini anlatan Yarçin, Ramazan ayında da bu tür etkinliklerde bulunduklarını söyledi. Yarçin, Komşu Projesi kapsamında gönüllü öğrencilerin yurtta paketledikleri yemekleri kırmızı ışıkta duran sürücülere ikram ettiklerini söyleyerek, "Öğrencilerimizle çeşitli faaliyetlerde bulunuyoruz. Bugün de yine öğrencilerimizle beraber iftar saatinde yolda, trafikte olan, yaya olarak giden ve iftar saatinde evlerine yetişemeyen vatandaşlarımıza paketler yaparak kumanya şeklinde ikram edildi" dedi. Melih Sancak adlı öğrenci ise, "İftara yetişemeyen vatandaşların mağdur olmamaları için kumanyalar hazırladık. İftara geç kalanlara hazırladığımız bu kumanyaların içerisinde hurma, su, meyve suyu ve kek var" şeklinde konuştu.