KÜLTÜR SANAT - 24 Eylül 2024 Salı 09:24

Ehram bu kez şapkalarda sanatla buluştu

A
A
A
Ehram bu kez şapkalarda sanatla buluştu

Erzurum ve çevresinde yörenin kadınları tarafından günlük dış giysi olarak kullanılan ehram, şimdilerde özgün tasarımlarla yeniden gün yüzüne çıktı. Zeynep Kırkıncıoğlu ve Sibel Özdemir’in ehramdan şapka tasarımları bunun son örneği oldu.


Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümü Dr. Öğr. Ü. Zeynep Kırkıncıoğlu ve Öğrencisi Sibel Özdemir tarafından yapılan, tasarım tescili alınan, TÜBİTAK 2209-A proje kapsamında yer alan, kadın ve erkek olmak üzere 32 ehram şapka/başlık görücüye çıktı. Erzurum Resim Heykel Müzesi ve Galerisinde (Erzurum Kongre Binası) 23-29 Eylül 2024 tarihleri arasında halkın beğenisine sunuldu.



“Yöreye uygun bir çalışma yaptık”


Dr. Öğr. Ü. Zeynep Kırkıncıoğlu, Erzurum ve çevresinde yörenin kadınları tarafından günlük dış giysi olarak kullanılan ehramın, günümüz kadınları tarafından artık eski kullanım şekliyle tercih edilmediğini belirterek, “Çalışmamızın amacı kültürel bir değerimiz olan ehramı modern dünyada insanların tercihleri arasında yer alacak bir tasarıma dönüştürerek sürdürülebilirliğini sağlamaktır. Günümüzde ehramın sürdürülebilirliğine yönelik birçok çalışma yapılmıştır ancak yörenin insanlarının soğuk iklim şartları dolayısıyla yılın büyük bir bölümünde kullanma ihtiyacı duyduğu şapka alanında ehramla ilgili bir çalışma yapılmamıştır" dedi.



“Somut kültürel mirası doğallığını bozmadık”


Gerek iklimsel şartlar sebebiyle kullanma ihtiyacı duyulması bakımından, gerekse özellikle gençlerin bir tamamlayıcı olarak kullanmayı tercih etmeleri açısından şapka kullanımı insanlar için bir vazgeçilmez olduğunu ifade eden Kırkıncıoğlu, “Soğuğa karşı koruyucu nitelikte olan koyun yününden dokunan ehramı kullanarak her yaşa hitap edecek, özellikle gençlerin tercihleri arasında yer alacak modern ve gelenekselin bir arada olduğu şapka tasarımları yaparak bu alanda ki eksikliği gidermeyi ve ehrama yeni bir alanda yaşama şansı verme hedeflenmektedir. Bu somut kültürel mirası doğallığını bozmadan günümüz insanlarının severek kullandığı, bir tamamlayıcı olarak özgün tasarım şapka modellerinde kullanarak gelecek nesillere aktarmak üretimini sağlamak çalışmamızın temel amacıdır” şeklinde konuştu.



Ehram bu kez şapkalarda sanatla buluştu

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Antalya ’Ehliyetimi yeni aldım, sisteme düşmemiş’ diyen genç kız cezadan kurtulamadı Manavgat’ta polisin motosikletlere yönelik denetiminde trafik polisinin durdurduğu genç kız, sürücü belgesini yeni aldığını evde unuttuğunu söyledi. Yapılan sorgulamada sürücü belgesi olmadığı öğrenilen genç kıza ve motosiklet sahibine toplam 26 bin 644 TL ceza uygulandı. Genç kız itiraz edeceğini söyleyip olay yerinden ayrıldı. Antalya’nın Manavgat ilçesinde İlçe Emniyet Müdürlüğü Trafik Denetleme Büro Müdürlüğü’ne bağlı ekipler birçok noktada motosikletlere yönelik denetim gerçekleştirdi. Denetimler sırasında ilginç olaylar yaşandı. Uygulama noktasında durdurulan ve kask takmadıkları için 690 TL ceza kesilen birçok motosiklet sürücüsü cezayı yedikten sonra kasklarını taktığı görüldü. Antalya Caddesi Orman İşletme Müdürlüğü önünde gerçekleştirilen uygulamada trafik ekipleri tarafından durdurulan Hatice S. S. (17) isimli genç kız; sürücü belgesini yeni aldığını, evden çıkarken unutup çıktığını söyledi. "Sisteme düşmemiş" Görevli trafik polisinin yaptığı sorgulamada genç kızın sürücü belgesinin olmadığı belirlendi. Genç kıza sürücü belgesi olmadığı için 12 bin 977 TL, kask takmadığı için 690 TL, motosiklet sahibine de sürücü belgesi olmayan kişiye araç kullandırdığı için 12 bin 977 TL olmak üzere 26 bin 644 TL para cezası uygulandı. Sorgulamada sürücü belgesinin olmadığı ortaya çıkmasına rağmen inadından vazgeçmeyen genç kız, sürücü belgesini getirip cezayı iptal ettireceğini belirterek uygulama noktasından ayrıldı. Trafik ekipleri kimliğini de unutan sürücünün gelmesi için uzun süre beklemelerine rağmen genç kız geri gelmedi.
Kayseri Talas’a değer katanlara onur plaketi Talas Belediyesi tarafından ilçenin tarihi ve kültürel varlıklarını restore ederek şehrin turizm değerine değer katan ailelere plaket verildi. Kayseri Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezinde ünlü bestekar Amir Ateş’in katılımıyla düzenlenen Karadut Türk Sanat Müziği konserinde bir yandan kulakların pası silinirken diğer yandan da ilçenin tarihi değerlerini yaşatan 18 aileye ödülleri verildi. TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanı ve AK Parti Kayseri Milletvekili Hulusi Akar, AK Parti Kayseri Milletvekili Şaban Çopuroğlu ve Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, Talas Belediye Başkanı Mustafa Yalçın’ın da eşlik ettiği törenle sahibi oldukları tarihi yapıları restore edenlere plaket verdi. Burada konuşan Talas Belediye Başkanı Mustafa Yalçın, köklü tarihi geçmişiyle nitelikli kültürel mirasa sahip olan Talas’ın öneminden bahsederek, sahip oldukları konakları restore ederek gelecek kuşaklara aktaran kişilere teşekkür etti. Başkan Yalçın, “Talasımızdaki kültür varlıklarına hizmetlerinden dolayı herkese çok teşekkür ediyorum. Bakanımıza, milletvekilimize, büyükşehir belediye başkanımıza katılımlarından dolayı teşekkür ediyorum. İnşallah hep birlikte bir gün restorasyonu yapılan konaklarda bir çay içmeye bekleriz” diye konuştu. Törende konaklarını restore ettirerek turizme katkı sağlayan Mehmet Köşker, Ahmet Ulukaya, Ahmet Şengül, Rıfat Parlak, Mustafa Tarı, Nihat Göncü, Şafak Çivici, İsmet Atasoy, Hasan Özsan, Ahmet Çiftçi, Ali Vural, İsmail Nidani, Dilhan Arısoy, Başak Bilgili Güntan, Zahit Bayer, Burak Dündar, Necip Dinçer ve Şaban Sözduyar’a plaket verildi.
İstanbul Tiyatro Ödülleri’nde Kadir Has Üniversitesi öğrenci ve mezunlarına ödül Kadir Has Üniversitesi öğrenci ve mezunları, Tiyatro Eleştirmenleri Birliği’nin bu yıl 31’inci kez verdiği Tiyatro Ödülleri’nde; Yılın Genç Ekibi, Yılın Oyun Metni ve TEB Özel Ödülü’nün sahibi oldular. Tiyatro alanında eleştiri disiplininin geliştirilmesi için faaliyet gösteren ve 74 ülkenin üye olduğu bir platformda çalışmalarını sürdüren Tiyatro Eleştirmenleri Birliği tarafından verilen Tiyatro Ödülleri, bu yıl 31’inci kez sahiplerini buldu. Yılın Genç Ekibi Ödülü Reka Kolektif’in Kadir Has Üniversitesi çatısı altında kolektif oyun üretim (devising theatre) metodu araştırmaları üzerine bir araya gelen Film ve Drama Yüksek Lisans öğrencileri Ceren Kaçar, Görkem Örskıran, Aslı Ekici ve Rıza Efe Reis tarafından kurulan Reka Kolektif Yılın Genç Ekibi ödülünün sahibi oldu. Yılın En iyi Oyun Metni ödülü Treplev oyunu ile Kadir Has Üniversitesi Film ve Drama Yüksek Lisan Mezunu Başak Kıvılcım Ertanoğlu ve Tiyatro Lisans Mezunu Ümit Erlim’in olurken; TEB Özel Ödülü Kadir Has Üniversitesi’nde lisans ve yüksek Lisans öğrencilerinin de bulunduğu Hangardz Tiyatro Topluluğuna verildi. Kadir Has Üniversitesi Tiyatro Bölümü Başkanı Doç. Dr. Zeynep Günsür Yüceil yaptığı açıklamada, Kadir Has Üniversitesi Tiyatro Bölümü & Film ve Drama Yüksek Lisans Programı öğrenci ve mezunlarının, Tiyatro Eleştirmenleri Birliği’nin bu yıl verdiği Tiyatro Ödülleri’nde Yılın Genç Ekibi, Yılın Oyun Metni ve dahil oldukları topluluğun TEB Özel Ödülü’nü kazanmalarından büyük mutluluk duyduklarını belirterek başarılarının devamını diledi.