EĞİTİM - 24 Ocak 2025 Cuma 12:11

Farkındalık semineri düzenlendi

A
A
A
Farkındalık semineri düzenlendi

Düzce İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı tarafından 78. Verem Eğitimi ve Farkındalık Haftası kapsamında, tüberküloz (verem) hastalığına dikkat çekmek ve bu konuda toplumu bilgilendirmek amacıyla seminer düzenlendi.


Düzce Atatürk Devlet Hastanesi Konferans Salonu’nda gerçekleşen seminerde, Tüberküloz İl Koordinatörü Dr. Şebnem Göktaş, katılımcılara tüberküloz (verem) hastalığı, tedavi yöntemleri, Türkiye ve Düzce’deki tüberküloz vakalarının seyri hakkında kapsamlı bilgiler verdi.


Seminere, Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı’ndan öğretim üyeleri ve asistan hekimler, Akçakoca İlçe Sağlık Müdürlüğü personeli, Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı ile İlçe Toplum Sağlığı Personelleri ve Verem Savaş Dispanseri çalışanları katıldı.


Seminerin ardından, Düzce Atatürk Devlet Hastanesi poliklinik hizmet alanında kurulan stantta, tüberküloz (verem) hastalığı ve korunma yolları hakkında vatandaşlara bilgi verildi. Ayrıca, seminer katılımcılarına broşürler dağıtıldı.



Farkındalık semineri düzenlendi

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Konya Necmettin Erbakan Üniversitesi, ürtiker alanında dünya standartlarını yakaladı Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) Tıp Fakültesi Deri ve Zührevi Hastalıkları Ana Bilim Dalı, dünya çapında ürtiker hastalarının teşhis ve tedavisinde mükemmeliyet standardı sunan, 44 ülkeden yaklaşık 170 merkezin yer aldığı UCARE (Ürtiker Referans ve Mükemmeliyet Merkezi-Urticaria Centers of Reference and Excellence) ağına kabul edildi. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan NEÜ Tıp Fakültesi Deri ve Zührevi Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Recep Dursun, UCARE sertifikasının; kliniklerin fiziki imkanlarından hekimlerin bilgi düzeyine, tanı ve tedavi süreçlerinden bilimsel çalışmalara kadar pek çok kriteri kapsadığını ve ana bilim dalı olarak tüm kriterleri başarıyla karşıladıklarını vurguladı. Prof. Dr. Recep Dursun, konuşmasını şöyle sürdürdü: “UCARE, ürtiker alanında dünya standartlarında bir sertifikasyon ağıdır. Merkezimizin bu sertifikayı almaya hak kazanması hem hastalarımıza sunduğumuz hizmet kalitesinin hem de uluslararası düzeyde bilimsel çalışmalarda sağladığımız başarının bir göstergesidir. Kliniğimizde ürtiker hastaları, deneyimli araştırma görevlisi doktorlarımız ve uzman öğretim üyelerimizin eşliğinde titizlikle değerlendirilmektedir.” “Hasta bakımı ve bilimsel alanda olumlu etkileri olacak” UCARE programına dahil olmanın yalnızca bir başlangıç olduğunun altını çizen Prof. Dr. Dursun, “Bu sertifikasyon sayesinde uluslararası ürtiker çalışmalarına aktif olarak katılacak, diğer merkezlerle bilgi paylaşımında bulunarak hasta bakım hizmetlerimizi daha ileri noktalara taşıyacağız. UCARE ağı içinde yer almak, bilgi birikimimizi artırmamıza ve öğrendiklerimizi hastalarımıza en iyi şekilde yansıtmamıza imkan sağlayacak. Bu vesileyle, başvuru sürecinde başta hocalarımız Prof. Dr. Munise Daye, Doç. Dr. İlkay Özer, Doç. Dr. Selami Aykut Temiz olmak üzere, tüm Dermatoloji Kliniği ekibine ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı. Ürtiker nedir? Halk arasında kurdeşen olarak bilinen ürtiker, kaşıntılı, kızarık, kabarıklarla seyreden bir hastalık. Hastaların bir kısmında ürtikere göz kapağı, dudak gibi vücut alanlarında şişlikler ile karakterize anjiyoödem eşlik ediyor. 6 haftadan kısa süren akut formu toplumun yüzde 20’sini etkilerken, 6 haftadan uzun süren formu kronik ürtiker olarak kabul ediliyor.
Adıyaman Adıyaman’da bağımlılıkla mücadele il koordinasyon kurulu toplantısı yapıldı Uyuşturucu ve her türlü bağımlılıkla etkin mücadele edilmesi konusunda yürütülecek çalışmaların ele alındığı Bağımlılıkla Mücadele İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı Adıyaman Valisi Osman Varol başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantıya, uyuşturucu ile mücadelede görevli kamu kurum ve kuruluşların amir ve personeli ile ilgili STK temsilcileri katıldı. Toplantıda, toplumu ve özellikle gençleri derinden etkileyen madde bağımlılığı ile mücadele konusunda yürütülen faaliyetler değerlendirilerek, bundan sonraki dönemde koruyucu ve önleyici tedbirler ile yapılması gereken çalışmalar hakkında sunum yapıldı. Yapılan sunumun ardından toplantıya katılanlar bağımlılık sorunu ve bu sorunun çözümü konusunda yapılabileceklere ilişkin karşılıklı görüş alışverişinde bulundu. Madde bağımlılığı ve teknoloji bağımlılığı başta olmak üzere her türlü bağımlılığa karşı gerekli önleyici tedbirlerin alınması gerektiğini vurgulayan Vali Osman Varol, ilimizde bağımlılıkla mücadelenin daha bilinir ve görünür hale getirilmesi için kurumlar arası iletişimin önemine değindi. Vali Varol, “Adıyaman’da uyuşturucu başta olmak üzere gençlerimizi zehirleyen, sağlıklarını tehdit eden, toplum düzenini bozacak şekilde bağımlılık yapan bütün unsurlarla azim ve kararlılıkla mücadele edeceğiz” diye konuştu.