EKONOMİ - 23 Ocak 2025 Perşembe 11:19

40 bin nüfuslu ilçe Türkiye’nin kapı ihtiyacının yüzde 40’ını karşılıyor

A
A
A

Kastamonu’nun Tosya ilçesi günlük 12 bin ahşap kapı üretimi ile Türkiye ihtiyacının yüzde 40’ını karşılıyor.

40 bin nüfusa sahip Tosya ilçesi günlük 12 bin kapı üretimiyle adından söz ettiriyor. Hammadde ve kolay ulaşım imkanına sahip ilçede üretilen kalitesi ve dayanıklılığı ile dikkat çeken kapılar 15 farklı ülkenin yanı sıra iç piyasada da rağbet görüyor, Türkiye ihtiyacının yüzde 40’ını karşılıyor. İlçede 1966’da kurulan ve 301 üyesi bulunan Tosya Marangozlar ve Bıçkıcılar Esnaf ve Sanatkarlar Odası ile Organize Sanayi Bölgesi’nde de kapı üretimi yapan çok sayıda firma yer alıyor.

“Tosya’da kapının dışında pek çok mobilya türü üretimi yapılıyor”

Tosya Marangozlar ve Bıçkıcılar Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Salim Karabıyıkoğlu, marangozluk ve ahşap işleme sektöründe ilçede 450 iş yerinin bulunduğunu belirterek, “2024 yılı verilerine göre, Tosya’da üretilen günlük kapı sayısı 12 bin adedi buldu. Organize Sanayi Bölgesindeki fabrikalar ile Marangozlar Odası’na bağlı esnaflar, bu üretim kapasitesini sağlıyor. Talebe bağlı olarak üretim kapasitesini arttırabiliyoruz” dedi.

"Tosya kapıları, Türkiye genelinde inşaat projelerinin vazgeçilmezi haline geldi"

Türkiye’deki kapı ihtiyacının yüzde 40’ının Tosya ilçesinden karşılandığına işaret eden Karabıyıkoğlu, “Tosya kapıları, dayanıklılığı ve kalitesiyle sektörde fark oluşturuyor. İlçenin kaliteli kereste ve MDF üretimi konusundaki avantajı, kapıların hızlı ve ekonomik bir şekilde üretilmesini sağlıyor. Hammaddeye yakınlığımız ve ustalık becerimiz sayesinde Tosya kapıları, Türkiye genelinde inşaat projelerinin vazgeçilmezi haline geldi. Tosya’da sadece kapı değil, aynı zamanda mobilya ve dekorasyon ürünleri de üretiyoruz. Mutfak dolapları, piknik masaları, kamelyalar, şezlonglar gibi pek çok ürün, ilçedeki işletmeler tarafından büyük bir titizlikle hazırlanıyor. Özellikle ahşap oymacılığı ve restorasyon alanlarında uzmanlaşmış olan Tosya esnafı, Türkiye genelinde sayısız projede yer alıyor” diye konuştu.

“Türkiye’nin her yerine kapı gönderiyoruz”

1974 yılında itibaren Tosya’da kapı üretimi yaptıklarını ve mesleği babasından öğrendiğini söyleyen marangoz ustası Recep Ünsal ise “Dükkanımızda kapılarımızı üretmeye devam ediyoruz. Türkiye’nin her yerine kapı gönderiyoruz. Şu anda iş yerimizdeki kapıların bir kısmını Hatay’a göndereceğiz. İstanbul ve Yalova illerine de kapı göndereceğiz. Oralardan da sipariş aldık. Türkiye’nin her yerine kapı gönderiyoruz. Yılbaşında da Nahcivan’a kapı gönderdik. Müsteşarlığın işlerini yaptık. Deniz Kuvvetleri Komutanlığının işlerini yapıyoruz, TOKİ’nin işlerini yapıyoruz. Dükkanımız ufak olabilir ama büyük sipariş aldığımızda ilçemizdeki bütün dükkanlar birbirlerine imece usulü yardımda bulunurlar. İş yerlerimiz ufak gibi görünebilir ama bu dükkanların hepsi birer fabrikadır. Hızlı kapı çıkartabiliyoruz, bu yüzden de rekabet gücümüz artıyor. Sağlam ve dayanıklı kapılar üretiyoruz. İşlerimiz iyi Allah’a şükür, çalışıyoruz” dedi.

 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ruanda Cumhurbaşkanı Kagame’yi resmi törenle karşıladı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ruanda Cumhurbaşkanı Paul Kagame’yi resmi törenle karşıladı. Konuk Cumhurbaşkanı Kagame’nin içinde bulunduğu makam aracını Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nin önündeki caddede karşılayan süvariler, Kageme’ye protokol kapısına kadar eşlik etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kageme’yi Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nin ana giriş kapısında karşıladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Kageme’nin tören alanındaki yerlerini almalarının ardından 21 pare top atışı eşliğinde iki ülkenin milli marşları çalındı. Kageme, Muhafız Alayı Tören Kıtası’nı ’Merhaba asker’ diyerek selamladı. Törende tarihte kurulan 16 Türk devletini temsil eden bayraklar ve askerler de yer aldı. Heyetlerini birbirine takdim eden Erdoğan ve Kageme, merdivenlerde Türkiye ve Ruanda bayrakları önünde gazetecilere poz verdi. Baş başa görüşmeye geçen Erdoğan ve Kageme, ikili ve heyetler arası görüşmelerin ardından anlaşmaların imza törenine katılacak ve sonrasında ortak basın toplantısı düzenleyecek. Törende Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Cumhurbaşkanlığı Özel Kalem Müdürü Hasan Doğan, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, MİT Başkanı İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Hakkı Susmaz, Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, Cumhurbaşkanı Güvenlik ve Dış Politika Başdanışmanı Akif Çağatay Kılıç ve Ankara Valisi Vasip Şahin de yer aldı.
Bolu Sadece o oteldeki yangın merdiveni içeride Bolu Kartalkaya’da yalnızca yanan Grand Kartal Otel’in yangın merdivenlerinin içeride olduğu, bölgedeki diğer 4 otelin ise yangın merdivenlerinin binanın dışında olduğu görüldü. Acil Durum Yönetimi ve İş Güvenliği Uzmanı Hacı Latif İşcen, "En büyük gaf, yangın merdivenlerinin halılarla kaplı olması. Tahliye edilmesi gereken yerlerde alev vardı. İnsanlar yangından çıkamadı" dedi. 2200 rakımlı Köroğlu Dağları’nın zirvesindeki Kartalkaya Kayak Merkezi’nde bulunan Grand Kartal Otel’de çıkan yangında 78 kişi yaşamını yitirmişti. 5 otelin bulunduğu Kartalkaya’da 4 otelin yangın merdiveninin binaların dışında ve metal olduğu görüldü. Felaketin yaşandığı Grand Kartal Otel’in yangın merdiveninin ise bina içinde olduğu görüldü. "İnsanlar yangından çıkamadı" Otelin yangın merdiveninin halılarla kaplı olduğunu dile getiren Acil Durum Yönetimi ve İş Güvenliği Uzmanı Hacı Latif İşcen, "2 bin metrekarenin üzerindeki her alanda yangın söndürme sistemi olması gerekiyor. Bu otelde normal şartlarda olması gerekiyor. Burada var mı? Yok ne yazık ki. Yangının da büyümesinin, büyük can kaybına sebep olmasının nedeni o. Koridorlarda mevcutta kapılar arasında dumanın geçişini engelleyecek sistemler olması gerekiyor. Eğer yangın merdivenleri ayrılmış, izole edilmiş, hava kompartmanı olan ve mevcutta bizim kaçış tünelleri dediğimiz kapılar olsaydı insanlar dumana maruz kalmadan güvenli yangın merdivenleriyle aşağıya inecekti. Bu anlattıklarımın hepsi olsaydı hiç can kaybı olmayacaktı. En büyük gaf, yangın merdivenlerinin halılarla kaplı olması. Tahliye edilmesi gereken yerlerde alev vardı. İnsanlar yangından çıkamadı. Camlara yönelmek zorunda kaldılar. Kapıların 60 derece yangına dayanıklı olması gerekiyor. Feryat figan bu durumu izledik" ifadelerini kullandı. Grand Kartal Otel’in içerisindeki iki yangın merdiveni, cep telefonu kamerasıyla görüntülendi. Yangın sırasında çekilen iki farklı görüntüden birinde yangın merdivenlerinin dumanla kaplandığı, diğerinde ise alevler içinde kaldığı görüldü. Otelin yangın merdivenlerindeki halılar da yangın esnasında kaydedilen görüntülerde yer aldı.
Elazığ Elazığ Belediyesinden çocuklara tatil hediyesi Elazığ Belediyesi yarıyıl tatiline başlayan çocuklara yönelik “Sanatla Sağlıklı Gelişim Atölyesi” programı kapsamında etkinlikler düzenliyor. Duygu atölyesi, resim atölyesi, satranç, puzzle, mangala ve sinema etkinlikleri ile çocuklar, tatilin keyfini doyasıya yaşıyor. Elazığ Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü bünyesinde faaliyetlerini sürdüren Aile Danışma ve Eğitim Merkezi (ADEM) tarafından, çocukların yarıyıl tatilini eğlenerek, öğrenerek, daha nitelikli geçirmeleri amacıyla çeşitli etkinlikler düzenleniyor. Bu kapsamda 8-12 yaş arasındaki çocuklara yönelik duygu atölyesi, resim atölyesi, satranç, puzzle, mangala gibi akıl oyunları atölyesi ve sinema gösterimi gerçekleştiriliyor. Duygusal, sosyal ve zekâ gelişimlerine katkı sağlamasının hedeflendiği etkinliklere katılan çocukların, eğitsel, sanatsal ve kültürel açılardan da zengin bir tatil geçirmesi, sağlıklı gelişim süreçlerine olumlu katkılar elde edilmesi amaçlanıyor. Elazığ Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Alaattin Meydanoğlu, çocukların, Dünya Kudüs Haftası ve Gazze’deki insanlık dramı konularının ele alındığı “Kudüs Bizim Neyimiz?” temasının işlediği resim atölyesinde çocukların, barışı kendi gözlerinden resmettiğini dile getirdi. Meydanoğlu, “Çocuklarımızın yarıyıl tatilini en iyi şekilde değerlendirmesini amaçladığımız etkinliklerimiz devam ediyor. Kutsal değerlerimizi çocuklarımıza aktarma kapsamında sanatı da bu etkinliklerimizde ön planda tuttuk. Elazığ Belediyesi olarak çocuklarımıza en iyi hizmetleri sunarak kendilerinin duygu gelişimlerine katkı sağlıyoruz’’ dedi. Çocuklar da yarıyıl tatilini en iyi şekilde değerlendirmelerini sağlayan Elazığ Belediyesi’ne teşekkür etti.
Bartın Bu yol hız yapan sürücülerin kabusu oluyor Bartın’da kazaların sıkça yaşandığı çevre yolunda bugün de 2 saat içerisinde 2 ayrı araç kayarak yoldan çıktı. Kazaların önüne geçilemediği yolda sürücüler, soruna hızlı çözüm bulunmasını istiyor. Bartın Çevre Yolu’nun Ebu Derda Türbesi yakınlarındaki yaklaşık 800 metrelik kısmında şehir merkezine gidiş yönünde sık sık kazalar yaşanıyor. Hava sıcaklığının belli derecenin altına düştüğü yolda yaz kış sürekli kaza meydana geliyor. Aynı günde art arda 2 kazanın da görüldüğü yolda, bir ay içerisinde yaşanan kaza sayısı 15’e ulaştı. Kazaları birçok sürücü hafif sıyrıklarla atlatırken araçlarda maddi hasar meydana geliyor. Aynı yolda bugün de 2 saat içerisinde 2 ayrı araç kayarak yoldan çıktı. Kazalarda can kaybı ve yaralanma yaşanmadı. Geçici çözümlere rağmen kazaların önüne geçilemediğini kaydeden sürücüler, soruna hızlı çözüm bulunmasını talep etti. Gizli buzlanma tespit edildi Sürücülerin kabusu olan yolda Bartın Valisi Nurtaç Arslani karayolları yetkilileri ve ilgili kurum amir müdürleri ile 10 Ocak’ta inceleme yaptı. Arslan ve beraberindekilerin incelediği yolda ışıklı ikaz ve uyarı tabelaları konulurken, yapılan araştırmalarda ise yolun güneş almaması, yağmur ve su sızıntıları gibi nedenlerden yolda gizli buzlanma meydana geldiği belirlendi. Bunun üzerine kayganlığı olmayacak yeni bir yol yapımı kararı alındı.