EKONOMİ - 06 Nisan 2025 Pazar 13:21

Batı Karadeniz’de balıkçılar sezonu erken kapattı

A
A
A
Batı Karadeniz’de balıkçılar sezonu erken kapattı

Batı Karadeniz’in önemli balıkçılık merkezlerinden Akçakoca’da bereketli bir dönemi geride bırakan balıkçılar, 15 Nisan’da başlayacak trol ve gırgır yasağı öncesi barbun, çinekop ve deniz salyangozu avcılığı için hazırlıklara başladı.


Palamut ve hamsi bolluğuyla yüzleri güldüren sezonun sonuna yaklaşılırken, 15 Nisan itibarıyla başlayacak trol ve gırgır av yasağı nedeniyle tekneler yeni döneme hazırlanıyor. Akçakoca Balıkçı Barınağı Kooperatif Başkanı Mustafa Karakaş, 2024 yılı avlanma sezonunun bereketli olduğunu ifade ederek, "2024 yılı, hem palamut hem de hamsi açısından bereketli bir dönem oldu. Şu an itibarıyla balık miktarında ciddi bir azalma var. 15 Nisan’da avlanma yasağı başlıyor. Yasak kapsamında trol ve gırgır avcılığı sona erecek. Bizler geleneksel kıyı balıkçılarına ise sadece balık boyu ve tür yasağı vardır. Örneğin kalkan balığı ve küçük avlanan balıklar yasaktır" dedi.


Yeni sezona yönelik hazırlıkların başladığını belirten Karakaş, "Teknelerimiz şu an barbun, çinekop ve deniz salyangozu avcılığı için hazırlanıyor. Onlar da görsel anlamda iyi gibi görünüyor. Yaz sezonu avcılığımız böyle olacak, beklentimiz iyi" diye konuştu.


Sezon boyunca hem kıyı balıkçılığında hem de trol avcılığında yüksek verim alındığını söyleyen Karakaş, "Kıyı balıkçılarımız da iyi avlanma yaşadı. Özellikle çinekop bol miktarda çıktı, trol avcılığı da aynı şekilde güzel geçti. Mezgit, kalkan, barbun, istavritte iyi bir avcılık oldu. Tezgahlarda da belli oldu. Çok yüksek fiyatlar olmadı ancak şu ara balığın azalmasıyla birlikte fiyatlar artabilir" şeklinde konuştu.



Batı Karadeniz’de balıkçılar sezonu erken kapattı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Tokat Tokat’ta tarım arazilerini don vurdu Tokat’ta etkili olan soğuk hava nedeniyle üzüm bağları ve ceviz ağaçlarını don vurdu. Tokat genelinde etkili olan kar yağışının ardından Niksar ilçesinde sıcaklıkların gece saatlerinde eksi 8 derecelere kadar düşmesi, tarım arazilerinde zarara yol açtı. Birçok çiftçi, ekili alanlarını don olayına karşı korumak için zorlu bir mücadele verdi. Tüm çabalara rağmen birçok ürün dondan olumsuz etkilendi. Patates ve soğan başta olmak üzere, ceviz ağaçları ve üzüm bağları don olayından zarar gördü. Zarar tespit çalışması yapılacak Niksar İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri 14 Nisan Pazartesi gününden itibaren sahaya inerek zarar tespit çalışmalarına başlayacak. Ekipler, don olayından etkilenen bölgelerde incelemeler yaparak hasar gören tarım alanlarını kayıt altına alacak. "Gece don oldu, sabah tarlaya geldiğimde ürünler donmuştu" Niksar’ın Gökçeli Beldesinde yıllardır üzüm bağcılığı yapan çiftçi Mustafa Çoban, ürünlerini don tehlikesinden korumak için geceyi bağlarında geçirdiğini ve ateş yaktığını belirtti. Çoban, sabah saatlerinde bağlarına döndüğünde büyük hayal kırıklığı yaşadığını ifade ederek, "Aslında söyleyecek pek bir şey kalmadı, sonuçta bu da bir doğal afet. Biz gece boyu arazimizde ateş yakıp duman çıkardık ama ne kadar faydası oldu bilemiyorum. Çünkü akşamki yağan kar 10 santimetre kadar vardı ve gece sıcaklık eksi 8’in altına düşünce don olayı oldu. Bu da ağaç dallarından asma yapraklarında da kitlesel bir buz kalıbı oluşturdu. Üzümler daha yeni tomurcuklanmıştı, hepsi gitti. Tüm çiftçilerimize geçmiş olsun diyorum Allah beterinden saklasın" dedi.
Malatya Zirai donun vurduğu Malatya’da kriz masası oluşturuldu Malatya Valisi Seddar Yavuz, zirai donun etkili olduğu kentte kayısının başta olmak üzere muhtelif tarımsal birçok ürünün dondan etkilendiğini söyledi. Malatya’da yaşanan zirai don hadisesinin ardından Vali Seddar Yavuz başkanlığında kriz masası oluşturuldu. İlgili kurum yetkilileri ile birlikte bir toplantı gerçekleştiren Vali Yavuz, yaşanan zirai donun başta kayısı olmak üzere muhtelif tarımsal ürünlerine zarar verdiğini belirterek, "Derhal arkadaşlamış başlamış sahada zarar tespitleri yapılmaya başlanmıştır. Kayısı ilimiz için sadece tarımsal ürün olmaktan çok ilimizin hem tanıtılması hem de sosyal kültürel ve ekonomik hayatta ürün olarak hep bilinmiştir, bu vesileyle hepimiz üzüntülüyüz. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı ile bir görüşme yaparak şehrimizdeki durumu kendilerine arz ettik. Onlar da tüm kurum ve kuruluşlarına gerekli talimatları zaten verdiğini gece boyunca da sadece Malatya özelinde değil diğer şehirleri de takip ettiğini bizzat ifade ettiler. Bu vesileyle Malatya’daki kardeşlerimize geçmiş olsun dileklerini özellikle iletmemi istediler" dedi. "Yaşanan hadise olağan üstü bir durum" Zirai don hadisesinin sadece Malatya ile sınırlı olmadığını kaydeden Vali Yavuz, "Şu anda tam bir fotoğraf çekeceğiz durumumuzu netleştireceğiz. Kayısının dışındaki diğer ürünler meyve ve diğer tarla bitkileri içerisinde ne tür zarar olduğunu da tespit etmiş olacağız. Tarım sigortasını yaptırmış olan kardeşlerimiz var. 944 bin dekar alanda kayısı üretim yapılıyor. 8 bin 712 üreticimiz 229 bin 181 dekar alanı kapsayan yaklaşık 19 bin 500 poliçe düzenlenmiş bulunuyor. Tespitler yapıldıktan sonra da Tarım Bakanlığımıza şehrin durumuyla ilgili bilgiler ulaştırılacaktır. Daha önce de biliyorsunuz çeşitli tarihlerde don hadisesi meydana geldi. Lokal olarak etkiledi ama dün akşam meydana gelen hadise olağanüstü bir durum. Sadece ilimizi değil bölgemizi de yine çok etkilediğini arkadaşlarımız ifade ettiler. Ben bir kez daha Malatyalı hemşerilerime geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Üzüntülerini içtenlikle paylaşıyoruz tüm paydaşlarımızla birlikte. Önümüzde atılacak adımlarla ilgili hazırlıklarımız istişarelerimiz görüşmelerimiz ve çalışmalarımız hep beraber devam edecek. Depremden yeni çıkmış bir şehrin böylesi bir afetle karşılaşması gerçekten hepimiz açısından üzücü bir durum" diye konuştu