ÇEVRE - 12 Nisan 2025 Cumartesi 17:52

Tokat’ta tarım arazilerini don vurdu

A
A
A
Tokat’ta tarım arazilerini don vurdu

Tokat’ta etkili olan soğuk hava nedeniyle üzüm bağları ve ceviz ağaçlarını don vurdu.


Tokat genelinde etkili olan kar yağışının ardından Niksar ilçesinde sıcaklıkların gece saatlerinde eksi 8 derecelere kadar düşmesi, tarım arazilerinde zarara yol açtı. Birçok çiftçi, ekili alanlarını don olayına karşı korumak için zorlu bir mücadele verdi. Tüm çabalara rağmen birçok ürün dondan olumsuz etkilendi. Patates ve soğan başta olmak üzere, ceviz ağaçları ve üzüm bağları don olayından zarar gördü.



Zarar tespit çalışması yapılacak


Niksar İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri 14 Nisan Pazartesi gününden itibaren sahaya inerek zarar tespit çalışmalarına başlayacak. Ekipler, don olayından etkilenen bölgelerde incelemeler yaparak hasar gören tarım alanlarını kayıt altına alacak.



"Gece don oldu, sabah tarlaya geldiğimde ürünler donmuştu"


Niksar’ın Gökçeli Beldesinde yıllardır üzüm bağcılığı yapan çiftçi Mustafa Çoban, ürünlerini don tehlikesinden korumak için geceyi bağlarında geçirdiğini ve ateş yaktığını belirtti. Çoban, sabah saatlerinde bağlarına döndüğünde büyük hayal kırıklığı yaşadığını ifade ederek, "Aslında söyleyecek pek bir şey kalmadı, sonuçta bu da bir doğal afet. Biz gece boyu arazimizde ateş yakıp duman çıkardık ama ne kadar faydası oldu bilemiyorum. Çünkü akşamki yağan kar 10 santimetre kadar vardı ve gece sıcaklık eksi 8’in altına düşünce don olayı oldu. Bu da ağaç dallarından asma yapraklarında da kitlesel bir buz kalıbı oluşturdu. Üzümler daha yeni tomurcuklanmıştı, hepsi gitti. Tüm çiftçilerimize geçmiş olsun diyorum Allah beterinden saklasın" dedi.



Tokat’ta tarım arazilerini don vurdu

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray Yanan araçtaki alev böyle püskürdü Aksaray’da içten yanan araca camı kırıp müdahale eden itfaiye eri ve o anları görüntüleyen haber kameramanı aniden araçtan püsküren alevle şoke oldu. Kameraya yansıyan alev püskürmesinde itfaiye eri ile kameramanın kafasında hafif yanıklar oluştu. Olay, Meydan Mahallesi Meydan Caddesi’nde yaşandı. Edinilen bilgiye göre, caddeden geçen Aksaray İl Jandarma Komutanlığı’nda görevli 2 askeri personel park halindeki 68 ACA 384 plakalı hafif ticari aracın altından dumanlar çıktığını gördü. Askerlerden biri aracındaki yangın tüpünü alarak yangına müdahale ederken diğer askeri personel durumu hemen 112 Acil Çağrı Merkezi’ne bildirdi. İhbar üzerine olay yerine polis ve itfaiye ekibi sevk edildi. Kısa sürede yangın mahalline gelen polis ekipleri caddede güvenlik önlemleri alırken, itfaiye ekipleri de yangına müdahaleye başladı. Aracın kapılarının kilitli olması nedeniyle itfaiye bir süre dışarıdan müdahale ederken, daha sonra kazmayla aracın yan arka camı kırılarak içeriye su püskürtüldü. İtfaiye eri yangının tamamen sönmesi için kırılan camdan araç içine su tutarken hiç beklenmedik bir anda parlama oluştu. Araç içindeki parlama alevle birlikte dışarıya püskürürken, yangına müdahale eden itfaiye eri ve o anları görüntüleyen haber kameramanı kafasından hafif şekilde yaralandı. Daha sora olay yerine gelen aracın sahibi kapıları açarken, içi kül olan araca itfaiye ekipleri soğutma çalışması yaparak yangını tamamen söndürdü. Yangının neden çıktığı henüz belirlenemezken araçta büyük çapta maddi hasar oluştu.
Ankara Ayakta teşhis ve tedavi yapılan özel sağlık kuruluşları hakkında yönetmelik Resmi Gazete’de Ayakta teşhis ve tedavi yapılan özel sağlık kuruluşları hakkında yönetmelik Resmi Gazete’de yayımlandı. Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan ‘Ayakta teşhis ve tedavi yapılan özel sağlık kuruluşları hakkında yönetmelik’ Resmî Gazete’de yayımlandı. Yenilenen Yönetmelik ile tıp merkezleri, poliklinikler, muayenehaneler ve tüm özel sağlık kuruluşlarında sunulan sağlık hizmetleri konusunda kapsamlı düzenlemeler gerçekleştirildi. Tıp merkezlerine akreditasyon zorunluluğu getirildi Yeni yönetmeliğe göre, tıp merkezlerinin Türkiye Sağlık Hizmetleri Kalite ve Akreditasyon Enstitüsü’nden (TÜSKA) akreditasyon belgesi alması zorunlu hale geldi. Ayrıca, tıp merkezi bünyesinde doğum ünitesi açılabilmesi için yeni kriterler getirildi. Kayıt ve arşiv işlemlerinde ise elektronik sistem zorunlu olacak. Hasta güvenliğine yönelik yeni önlemler Hasta sağlığı ve güvenliğiyle doğrudan ilişkili tüm tıbbi tedavi uygulamalarının bilimsel standartlara uygunluğunu değerlendiren tıbbi endikasyon ve uygulama denetimleri getirildi. 24 saat hizmet verebilecek donanıma sahip tıp merkezlerinde acil ünitesi ve cerrahi müdahale birimi kurulabilmesine imkan tanındı ve hangi müdahalelerin tıp merkezlerinde yapılabileceğine dair standartlar güncellendi. Özel sağlık kuruluşu sahipliği için ilave kriterler Yönetmelikle birlikte, yeni özel sağlık kuruluşu açılışları ve kadro taleplerinin değerlendirilmesi artık yıllık planlama kapsamına alınacak. Ayrıca 1219 sayılı Kanun uyarınca hekimlik mesleğinden yasaklı kişilerin sağlık kuruluşu sahibi olması tamamen yasaklandı. Daha önce sahip olduğu sağlık kuruluşunun ruhsatı iptal edilen kişilere ise 5 yıl süreyle yeni sağlık kuruluşu açma yasağı getirildi. Polikliniklerin tıp merkezine dönüşümü teşvik edilecek Yönetmelik ile birlikte, iki veya daha fazla polikliniğin birleştirilerek tıp merkezine dönüşmesine izin verilecek. Birleşen poliklinik sayısı kadar ilave kadro verilmesine imkan tanınacak. Fizik tedavi ve rehabilitasyon hizmetlerine ilave kriterler Muayenehanelerde başvurulacak tıbbi uygulamaların çerçevesi çağdaş tıp kurallarına uygun olarak yeniden düzenlendi. Ayrıca fizik tedavi ve rehabilitasyon kurumları ile ünitelerinde sunulacak sağlık hizmetleri için bina ve fiziki şartları düzenleyen yeni kriterler getirildi.