ÇEVRE
19 Mayıs’ta kokarcayla mücadele 19 Kasım 2024 Salı - 21:01:48 Samsun’un 19 Mayıs ilçesinde istilacı kahverengi kokarca böceğine karşı ilaç dağıtıldı. 19 Mayıs Ziraat Odası toplantı salonunda ilaç dağıtım programı düzenlendi. Toplantıda konuşan 19 Mayıs Ziraat Odası Başkanı Bayram Konus, “Ziraat odamızın kahverengi kokarca ile kışlak mücadelesi kapsamında 23 mahalle muhtarımıza ziraat odamızın mali imkânlarıyla ilaç dağıttık. Muhtarlarımızın mahallelerinde belirleyeceği 10 haneyi ve kapalı alanlarının ilaçlanması için Kaymakamımız İbrahim Civelek, Manisa Kaymakam Adayı Latif Koralp, Belediye Başkanımız Osman Topaloğlu, İlçe Tarım ve Orman Müdürümüz Galip Baykal, Ziraat Odası Meclis ve Yönetim Kurulu Üyeleri, Mahalle Tarım Temsilcileri ile birlikte 260 hanemizin ilaçlanması için böcek ilacını muhtarlarımıza teslim ettik. Bu mücadelede muhakkak sonuç elde edeceğiz. İl ve ilçe Tarım ve Orman Müdürlükleri ile Ziraat Odamız eğitim çalışmaları yapılıyor. Kahverengi Kokarca ile mücadelede başarılı olmak zorundayız. Burada İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğümüz, hem Ziraat Odamız ve üreticiler ellerinden gelen mücadeleyi el birliği ile yapıyor. Zaten olması gereken de bu. Çünkü kahverengi kokarca ile topyekûn bir mücadele gerekiyor” dedi. 19 Mayıs Kaymakamı İbrahim Civelek, “Toplu ilaçlamalarla kahverengi kokarcaya karşı gerekli müdahale yaptığımız takdirde, evlerdeki ve kışlak ilaçlamalarını ciddi şekilde yaparsak, böceklerin bahar döneminde bahçeye dönüşleri önemli ölçüde azalacaktır. Bu azalma ile beraber bahçe ilaçlamaları yaptığımızda ürünlerimizi kurtarmış olacağız” diye konuştu.
19 Kasım 2024 Salı - 18:19 Kahverengi kokarcaya karşı 14 bin 250 hane ilaçlandı Samsun’un Çarşamba İlçe Kaymakamı Mehmet Kamil Sağlam, kahverengi kokarca zararlısı ile mücadele kapsamında 14 bin 250 hanenin ilaçlandığını, 7 bin 168 adet samuray arısının salındığını açıkladı. Samsun’un Çarşamba ilçesinde ’kahverengi kokarca’ zararlısı ile mücadele kapsamında yapılan ve yapılması planlanan çalışmalar hakkında değerlendirme toplantısı gerçekleştirildi. Çarşamba Ziraat Odası toplantı salonunda Çarşamba Kaymakamı Mehmet Kamil Sağlam başkanlığında değerlendirme toplantısı yapıldı. Çarşamba Kaymakamı Mehmet Kamil Sağlam, zararlıyla mücadele için bugüne kadar yapılan çalışmalara dair detaylı bilgiler vererek, kışlak mücadele döneminde 16 teknik personelden dörder kişilik ekipler oluşturulduğunu ve toplamda 283 toplantı yapıldığını belirtti. 7 bin 486 üreticiye bilgilendirme yapıldığını ve toplam da 113 bin 41 üreticiye 13 defa SMS atıldığını belirten Kaymakam Sağlam, “Erginlerin kışlaklara çekilmeye başlamasıyla sonbaharda toplamda 425 adet feromon tuzak bulaşıklığın yüksek olduğu mahallelerimize eylem paydaşlarımızdan olan muhtarlarımızla koordine halinde üreticilerimize dağıtılmıştır. Kışlak mücadelesine katkı sunacak şekilde Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüzce 180 litre biyosidal ürün, Çarşamba Ticaret ve Sanayi Odasınca termal sisleyici ilaçlama makinesi ve 105 litre biyosidal ürün temin edilmiştir” dedi. Toplamda 14 bin 250 hane ilaçlandı, 7 bin 168 adet samuray arısı salındı Toplam da 14 bin 250 hanenin biyosidal ürün ile ilaçlandığını ve 7 bölgeye toplamda 128 tüp 7 bin 168 adet samuray arısının salındığını söyleyen Sağlam, “2024 yılı kışlak mücadelesi kapsamında tüm mahallelerimizde bulunan metruk yapıların ilaçlanması yapılmıştır. 143 mahallemizin 130’unda ilçe müdürlüğümüz teknik elemanlarınca 466 metruk kamu binası, (Okul, Lojman, depo v.b), 8 merkez mahallesin de ise ilçe belediyemiz tarafından 20 metruk binanın ilaçlanması yapılmıştır. Toplamda ilçemizde 14 bin 250 hane biyosidal ürün ile ilaçlanmıştır. Bu Kapsamda toplamda 350 litre biyosidal ürün kullanılmıştır. Cezbet-öldür yöntemiyle mücadele kapsamında İl Tarım Müdürlüğümüzce temin edilen feromon tuzak ile cezbetmek amacıyla bulaşıklığın yüksek olduğu 52 mahallede 425 adet feromon tuzak, yok etmek amacı ile de 168 litre bitki koruma ürünü(BKÜ) kullanılmış olup, Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitü Müdürlüğünün üretimini gerçekleştirdiği samuray arısının ilçemizde ilaçlamadan ari 7 bölgeye toplamda 128 tüp (7 bin 168 adet arı) salımı yapılmıştır” diyerek sözlerini tamamladı. Toplantıya Çarşamba İlçe Tarım ve Orman Müdürü İrfan Öztürk, Çarşamba Ziraat Odası Başkanı Muammer Aydemir ve muhtarlar ile çiftçiler katıldı.
Türkoğlu ilçesinde yol sorunu
08 Kasım 2024 Cuma - 09:58 Türkoğlu ilçesinde yol sorunu Kahramanmaraş’ın Türkoğlu ilçesinde yaşayan vatandaşlar ilçedeki mahalle yollarının bozukluğundan dertli. Vatandaşlar, Türkoğlu Belediyesinin asfaltlama ve parke çalışması yapmasını istiyor. Kahramanmaraş’ın Türkoğlu ilçesinde ara yolların bozuk olması, vatandaşların ve sürücülerin tepkisini topluyor. Özellikle sık kullanılan ana arterlere bağlanan yolların çukurlarla dolu olması, hem araç sahiplerine maddi zarar veriyor hem de ulaşımı zorlaştırıyor. Yolların durumu nedeniyle sürücüler araçlarının sık sık tamire ihtiyaç duyduğunu belirtirken, ulaşım süresinin uzaması da vatandaşlar için günlük yaşamı zorlaştıran bir etken haline geliyor. Sürücü Ali Sığırcı, “Burası deprem bölgesi ve ara yollar çok berbat. Araçlar mahvoluyor. Evler de toz ve topraktan geçilmiyor. İnsanlar etkileniyor şuanda yeni başkandan yollarımızın yapılmasını istiyoruz” dedi. Bölge sakinlerinden Ramazan Okumuş yaptığı açıklamada, “Her gün aynı yollardan geçiyoruz ve her seferinde araçlarımız zarar görüyor. Yetkililerden bu yolların bir an önce düzeltilmesini istiyoruz” ifadelerini kullandı. Benzer şekilde ilçede yaşayan diğer vatandaşlar da, yolların kötü durumda olması nedeniyle güvenlik kaygısı taşıdıklarını belirtiyor. Henüz yetkililerden resmi bir açıklama yapılmazken, mahalle sakinleri ve sürücüler sorunun bir an önce çözülmesi çağrısında bulunuyor. Bozuk yolların sadece araç sahiplerini değil, yayaları da etkilediği, özellikle yağışlı havalarda yolların çamur deryasına dönüştüğü belirtiliyor.
Amasya Valisi Bakan, Yeşilırmak kıyısına dökülen soğan ve patlıcanlarla ilgili konuştu: "Yazık günah, bu milli servet"
08 Kasım 2024 Cuma - 09:53 Amasya Valisi Bakan, Yeşilırmak kıyısına dökülen soğan ve patlıcanlarla ilgili konuştu: "Yazık günah, bu milli servet" Amasya Valisi Önder Bakan, Yeşilırmak Nehri kıyısına çürümeye yüz tutmuş soğan ve patlıcanların dökülmesine ilişkin konuştu. İki hafta önce çuvallar dolusu soğan ve patlıcanın basına yansıyan görüntüleri hatırlatılan Vali Bakan, "Ürünü dökmek benim hiçbir şekilde kabul etmediğim bir şey. Ürünü satamıyorsak, istediğimiz fiyatta değilse oturup konuşalım. Yazık günah. Bu milli servet" dedi. "Ürünü satamıyorsak oturup konuşalım" İki hafta önce Yeşilırmak Nehri kıyısına çuvallarca soğan ve patlıcan dökülmüş ve görüntüler basına yansımıştı. Kamuoyunda tepki çeken görüntüler sonrası Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü ekipleri bölgede inceleme başlatırken satılmayan ürünlerin üreticiden alınarak öğrenci yurtları gibi yerlerde değerlendirilebileceğini belirten Amasya Valisi Önder Bakan, “Ürünü dökmek benim hiçbir şekilde kabul etmediğim bir şey. Ürünü satamıyorsak, istediğimiz fiyatta değilse oturup konuşalım. Yazık günah. Bu milli servet. Birinin evinde yemek yapmak için soğan ararken, birisinin kamyondan onları yere dökmesini anlamak mümkün değil. Bu bizim ne geleneğimize sığar ne örfümüze sığar. Biz, yere düşmüş olan bir ekmeğin parçasını öpüp başımıza koyan bir toplumun fertleriyiz. Bir kamyon dolusu gıda ürününü dökmek ne demek?" diye konuştu. "İşin bereketini kaçırmamamız lazım" Çiftçilerin büyük emeklerle mahsul yetiştirdiğinin farkında olduğuna değinen Bakan, "Fiyatlarla ilgili gösterilecek tepkinin yöntemi ürünü dökmek olmamalı diye düşünüyorum. Bu memleketin bir ferdi olarak bunu düşünüyorum. Nimet olarak bakmak lazım. İşin bereketini kaçırmamamız lazım” şeklinde konuştu. İlyasköy’de kırsal kalkınma yatırımlarının desteklenmesi programı kapsamında yüzde 50 hibe desteğiyle malzeme alıp sera kuran kadın çiftçi Büşra Kayış ve ailesini ziyaret eden Vali Önder Bakan, seralarında incelemede bulunup bereketli kazançlar diledi. İncelemede Amasya İl Tarım ve Orman Müdürü Gürol Çetin ile Amasya Ziraat Odası Başkanı Mustafa Cebeci de yer aldı.
Malatya’da kayısı fidanı dikiminde ve şekil budamasında yapılan hatalara dikkat çekildi
08 Kasım 2024 Cuma - 09:48 Malatya’da kayısı fidanı dikiminde ve şekil budamasında yapılan hatalara dikkat çekildi Malatya Turgut Özal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kazım Gündüz, kayısı üreticilerine yönelik önemli uyarılarda bulundu. Gündüz, kayısı fidanı dikimi ve şekil budamasında yapılan yanlışlıkların, verim ve kalite kaybına neden olduğunu belirterek, bu hataların düzeltilmesi gerektiğini söyledi. Malatya’nın, kurutmalık kayısı üretiminde Türkiye ve dünya çapında önde gelen bir şehir olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Kazım Gündüz, kayısı yetiştiriciliğinde karşılaşılan sorunların çözülmesi için üreticilere sağlıklı fidan kullanımı ve doğru dikim yöntemleri konusunda bilgi verdi. Sağlıklı fidan dikimi şart Prof. Dr. Gündüz, sağlıklı fidan dikiminin, başarılı bir kayısı üretimi için temel adım olduğunu belirterek, üreticilerin dikim sırasında dikkat etmeleri gereken noktalara dikkat çekti. Özellikle, Malatya’daki geleneksel dikim yönteminde yüksekten taçlandırma yapıldığını ve bunun da ana dalların çok yakın mesafelerde oluşmasına yol açtığını ifade etti. Bu durum, doğru ana dal seçimini zorlaştırıyor ve yıllarca sürebilecek şekil budaması sorunlarına yol açabiliyor. Tepe kesimi ve ana dal seçimi sorunu Kayısı fidanlarında genellikle 100-120 cm yüksekliğinden tepe kesimi yapıldığını, ancak bu kesimin altındaki 20-30 cm’lik bölgedeki ana dalların birbirine çok yakın oluştuğunu belirten Gündüz, bu durumun sağlıklı bir ana dal gelişimi için büyük bir engel oluşturduğunu söyledi. Bu nedenle, kayısı fidanlarının dikiminde sağlıklı ve düzgün dal gelişimi için doğru yöntemlerin uygulanması gerektiğini vurguladı. Rüzgar etkisi ve kök problemleri Fidan dikiminde dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli husus ise "herek" adı verilen desteklerin kullanılmaması. Bu desteklerin eksikliği, özellikle rüzgarlı havalarda fidanların ayakta durmasını engelliyor ve köklerin zarar görmesine neden olabiliyor. Prof. Dr. Gündüz, bu basit önlemin alınmasının, fidanların sağlıklı bir şekilde büyümesine yardımcı olacağını belirtti. Modern yetiştiricilik yöntemlerine geçiş zorunluluğu Malatya’daki geleneksel kayısı yetiştiriciliği yöntemlerinin, günümüzde yetersiz kaldığını söyleyen Gündüz, "Modern yetiştiricilik tekniklerine geçişin önemlidir. Özellikle sık dikim ve telli terbiye gibi modern yöntemlerin, kayısı üretiminde verimliliği artıracak. Ancak, Malatya’nın şarka virüsü nedeniyle karantina bölgesi olması ve yeni nesil fidanların yaygınlaşamaması bu geçişi zorlaştırıyor" dedi. Yeni nesil fidanlar ve modern tarım yöntemlerine geçiş büyük önem taşıyor Prof. Dr. Kazım Gündüz, kayısı yetiştiriciliğinde karşılaşılan bu hataların, uzun vadede üretimin kalitesini ve verimliliğini olumsuz etkileyebileceğini belirterek, üreticilere doğru dikim ve budama tekniklerini benimsemeleri gerektiğini söyledi.
Malatya’da kayısı fidanı dikiminde ve şekil budamasında yapılan hatalara dikkat çekildi
08 Kasım 2024 Cuma - 09:45 Malatya’da kayısı fidanı dikiminde ve şekil budamasında yapılan hatalara dikkat çekildi Malatya Turgut Özal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kazım Gündüz, kayısı üreticilerine yönelik önemli uyarılarda bulundu. Gündüz, kayısı fidanı dikimi ve şekil budamasında yapılan yanlışlıkların, verim ve kalite kaybına neden olduğunu belirterek, bu hataların düzeltilmesi gerektiğini söyledi. Malatya’nın, kurutmalık kayısı üretiminde Türkiye ve dünya çapında önde gelen bir şehir olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Kazım Gündüz, kayısı yetiştiriciliğinde karşılaşılan sorunların çözülmesi için üreticilere sağlıklı fidan kullanımı ve doğru dikim yöntemleri konusunda bilgi verdi. Sağlıklı fidan dikimi şart Prof. Dr. Gündüz, sağlıklı fidan dikiminin, başarılı bir kayısı üretimi için temel adım olduğunu belirterek, üreticilerin dikim sırasında dikkat etmeleri gereken noktalara dikkat çekti. Özellikle, Malatya’daki geleneksel dikim yönteminde yüksekten taçlandırma yapıldığını ve bunun da ana dalların çok yakın mesafelerde oluşmasına yol açtığını ifade etti. Bu durum, doğru ana dal seçimini zorlaştırıyor ve yıllarca sürebilecek şekil budaması sorunlarına yol açabiliyor. Tepe kesimi ve ana dal seçimi sorunu Kayısı fidanlarında genellikle 100-120 cm yüksekliğinden tepe kesimi yapıldığını, ancak bu kesimin altındaki 20-30 cm’lik bölgedeki ana dalların birbirine çok yakın oluştuğunu belirten Gündüz, bu durumun sağlıklı bir ana dal gelişimi için büyük bir engel oluşturduğunu söyledi. Bu nedenle, kayısı fidanlarının dikiminde sağlıklı ve düzgün dal gelişimi için doğru yöntemlerin uygulanması gerektiğini vurguladı. Rüzgar etkisi ve kök problemleri Fidan dikiminde dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli husus ise "herek" adı verilen desteklerin kullanılmaması. Bu desteklerin eksikliği, özellikle rüzgarlı havalarda fidanların ayakta durmasını engelliyor ve köklerin zarar görmesine neden olabiliyor. Prof. Dr. Gündüz, bu basit önlemin alınmasının, fidanların sağlıklı bir şekilde büyümesine yardımcı olacağını belirtti. Modern yetiştiricilik yöntemlerine geçiş zorunluluğu Malatya’daki geleneksel kayısı yetiştiriciliği yöntemlerinin, günümüzde yetersiz kaldığını söyleyen Gündüz, "Modern yetiştiricilik tekniklerine geçişin önemlidir. Özellikle sık dikim ve telli terbiye gibi modern yöntemlerin, kayısı üretiminde verimliliği artıracak. Ancak, Malatya’nın şarka virüsü nedeniyle karantina bölgesi olması ve yeni nesil fidanların yaygınlaşamaması bu geçişi zorlaştırıyor" dedi. Yeni nesil fidanlar ve modern tarım yöntemlerine geçiş büyük önem taşıyor Prof. Dr. Kazım Gündüz, kayısı yetiştiriciliğinde karşılaşılan bu hataların, uzun vadede üretimin kalitesini ve verimliliğini olumsuz etkileyebileceğini belirterek, üreticilere doğru dikim ve budama tekniklerini benimsemeleri gerektiğini söyledi. (HE-LO-Y)
Hamitler Katı Atık Tesisi, Muratlı’ya taşınacak
08 Kasım 2024 Cuma - 09:40 Hamitler Katı Atık Tesisi, Muratlı’ya taşınacak Bursa’nın 13 mahallesi ve 400 bin nüfusu çevreleyen Hamitler Katı Atık Tesisleri’nin taşınmasıyla ilgili konuşan Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın, “Karacabey ilçesindeki Muratlı Mahallesiyle ilgili ÇED çalışmaları, kurum görüşleri devam ediyor. Bu çalışmalar bitince de Hamitler çöplüğü inşallah çok güzel bir yeşil alan, park alanı olacak” dedi. Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın, Kasım Ayı Olağan Meclis Toplantısı’nda hem gündeme ve hem de hayata geçirecekleri hizmetler hakkında açıklamalarda bulundu. 13 mahalle ve 400 bin nüfusu çevreleyen Hamitler Katı Atık Tesisleri ilgili konuşan Başkan Aydın, “Hamitler Katı Atık Tesisi ile ilgili çevre koruma daire başkanımız ile görüşme sağladık. Bursan’nın batı bölgesinde, Karacabey ilçesindeki Muratlı Mahallesiyle ilgili ÇED çalışmaları, kurum görüşleri devam ediyor. Diğer taraftan da Hamitler Katı Atık Tesisindeki günlük atık miktarı 2 bin 700 tondan bin 500 tonlara düşmüş durumda. Hedef burayı sıfırlayıp oradaki bilimsel görüşleri, kurum görüşleri alındıktan sonra Karacabey Muratlı Mahallesindeki tesislere taşımak olacak. Bu çalışmalar bitince de Hamitler çöplüğü inşallah çok güzel bir yeşil alan, park alanı olacak” dedi. Ak Partili meclis üyelerinin ‘Kayapa’daki tesisle alakalı tüm ÇED raporları, tüm kamu görüşleri uygunluğu var. Muratlı’ya yapılmasının ise imkanı yok’ ifadelerine Başkan Aydın şöyle cevap verdi: "Tabii ki bu iş yasal. Bu yasayla da çerçevesi tamamlanmış. Bursa Büyükşehir Belediyesi uhdesinde olan bir yer. Biz de sizin bize ilettiğiniz görüşleri, eleştirileri ve Bursa halkı için doğru olması gerekenleri anlatıyoruz. Neticede oradaki çevre koruma daire başkanlığının ve yönetimin de bize verdiği bilgilendirmeyi sizlerle paylaşıyoruz. Çünkü o konu Büyükşehir’in karar vereceği bir konu. Tabi ki onların karar vereceği ama hepimizi ilgilendiren bir konudur. Sevindirici tarafı 2 bin 700 tondan bin 500 tona kadar atık miktarının düşmesidir. Oraya gönderiliyor olmasıdır. Ama bir an önce Muratlı olacaksa Muratlı’nın bitirilmesi gerekiyor ki, o mahallelere gittiğimizde siz de gidiyorsunuz, biz de gidiyoruz. Daha selam almadan ya da vermeden bu çöp kokusu ya da çöpün oluşturduğu kirlilik bize de eleştiri olarak geliyor. Dolayısıyla biz de takipçisi olacağız. Bu uyarıları bir kez daha ben geçen sefer de ilettim. Yine ileteceğim.” diye konuştu.
(ÖZEL) Eskişehir’de çiftçiler kuru toprağı ekip, yağmur için dua ediyor
08 Kasım 2024 Cuma - 09:32 (ÖZEL) Eskişehir’de çiftçiler kuru toprağı ekip, yağmur için dua ediyor Eskişehir’de son yılların en kurak sonbahar mevsimi yaşanırken, çiftçiler normal şartlarda çamur olması gereken tarım arazilerini kuruduğu için süremezken, sulama yapmak için yeraltı suyu bulamıyor. Eskişehir’de sonbahar aylarının yaşandığı şu günlerde halen istenilen yağışın toprağa düşmemesi çiftçileri adeta kara kara düşündürüyor. Son yılların en kurak sonbahar dönemini yaşayan üreticiler, kuraklık nedeniyle sertleşen toprağını dahi süremiyor. Kuraklık yeraltı sularını da olumsuz etkiliyor 20 metreye kadar olan su kuyularında su kalmadığı iddia edilirken, suyun artık 150 metre aşağıdan çıktığı üreticilerce söyleniyor. Çiftçilerden bazıları tohumlarını kuru toprağa atarken bazıları da yağmuru ümitle bekliyor. Konuyla alakalı konuşan Yeşil Sakarya Üreticiler Birliği Başkanı Süleyman Buluşan, durumun hiç iç açıcı olmadığına ve gelecek hasat döneminde bu kuraklığın yansımalarını net bir biçimde alacaklarını dile getirdi. Kasım ayında olunmasına rağmen yağışların istenilen düzeyde olmadığını belirten Buluşan, suya her zamankinden daha çok önem gösterilmesi gerektiğini dile getirdi. “Şu anda yeraltı sularımız yok” Konuyla alakalı konuşan Süleyman Buluşan, “Geçtiğimiz yıla baktığımızda bu yıl daha farklı. Hem kuraklıktan hem afetlerden dolayı çok büyük sıkıntılarımız var. Tabii ki buna yapılabilecek hiçbir çözüm yok çünkü Allah’tan gelen bir durum ama bizler üreticiler ve hükümet gereken tedbirleri almalıyız. Kasım ayındayız, artık yağmurların daha çok olması gerekiyor. Çamurdan girilecek durumda olması gerekirken kuraklıktan tarla sürülemiyor. Geceleri çok aşırı soğuk, gündüzleri yaz havası gibi oluyor. İklim değişikliklerimiz çok, bu nedenle ürünlerde çok büyük bir stres var. Bu sene özellikle başta don, yazın vermiş olduğu sıcaklık ve arkasından gelen hastalıklar üreticilerimizi çok mağdur etti. Yine söylüyorum, Allah’tan gelene amenna ama toplum olarak almamız gereken tedbirler var. Musluktan akıttığımız suyu dahi artık çok idareli kullanmamız gerekir. Şu anda yeraltı sularımız yok durumda. Bundan önceki yıllarda 50-100 metredeydi, şimdi 150 metrelere gitti. Bu sistem artık iyice bozuldu, derin kuyular vahşice kullanıldı. Salma sulama bitti ama bu sefer de derin kuyular başladı. Özellikle derin kuyular yer altı sularımızı çok bitirmekte. Yağışlar olmadığı için açıkları kapatamıyoruz. Şu anda mesela 3 gün bir yağmur yağsa bile o an için toprağın yüzeyindeki suyun yetersizliğini bir anda gideriyor. Şu anda yüzeydeki 15-20 metrede olan kuyuların hiçbirisi çalışmıyor diyebilirim. O açıdan, hele hele bizim miras bırakacağımız bir üretimde çok büyük bir sıkıntı yaşanacak” dedi. “Üreticimiz hububat ekimlerini yapmak üzere yağmuru bekliyor” Suyun tasarrufunun her zamankinden daha fazla yapılması gerektiğine değinen Yeşil Sakarya Üreticiler Birliği Başkanı Buluşan şöyle devam etti; “Birleşmiş Milletler, 2050 yılındaki raporunu açıkladığı vakitler tüyler ürpertici sonuçlar ortaya çıkacak. Çok büyük sıkıntıların yaşanacağı, kuraklıktan ölümlerin olacağı düşünülüyor. Üretmeye devam etmemiz lazım ama bu sistemde çok zor. Suya çok önem vermeliyiz, su olmazsa hiçbir şey olmaz. Traktörler güçlü, tarlayı sürer ama tarlanın dengesini ve bünyesini bozar. O açıdan üreticimizin beklemesinin sebebi yağışlar. Yağmurlar yağarsa eğer bir an evvel sürecek. Bundan daha acısı, Kasım ayı geldi ve Ekim ayı geçti. Şu anda üreticimiz hububat ekimlerini yapmak üzere yağmuru bekliyor. Ne zaman çimlenecek? Kış bastırdığı vakitler, özellikle sabahları olan kırağı ve don çok tehlikeli. O açıdan çok bilinçli olmalıyız. 2025 yılı bize üretim açısından daha zor gelecek gibi görünüyor. Biz üretici olarak toprağın işlenmesi, ekimi ve pazarlamasına varıncaya kadar bunları düşünmek zorundayız. 2024 yılında özellikle sebze üreticilerimiz çok mağdur oldu.”
Kuşadası’nda kesintisiz temizlik mesaisi
08 Kasım 2024 Cuma - 09:25 Kuşadası’nda kesintisiz temizlik mesaisi ‘Daha temiz bir kent’ hedefi ile çalışan Kuşadası Belediyesi, 7/24 esasına göre yürüttüğü kesintisiz mesai ile günlük çöp toplama faaliyetlerini aksatmadan sürdürürken düzenli olarak gerçekleştirdiği detaylı temizlik çalışmaları ile de kenti pırıl pırıl bir görünüme kavuşturuyor. Kuşadası Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü, kent sakinlerine daha sağlıklı ve hijyenik bir yaşam alanı sunma amacıyla çalışmalarına aralıksız devam ediyor. Bu kapsamda ekipler tarafından belirlenen program dahilinde cadde ve sokaklar ile parklar, yeşil alanlar ve meydanlarda düzenli olarak detaylı temizlik çalışması yürütülüyor. Çalışmalarda ekipler yolları köpüklü suyla yıkamanın yanı sıra özel tasarımlı araçlarla da süpürüyor. Günlük olarak tüm bölgelerde yapılan mıntıka temizliğiyle birlikte Türkiye’nin turizm başkenti Kuşadası temiz bir görünüme kavuşuyor. Kentin farklı mahallelerini köşe bucak temizleyen ekipler, ayrıca yer altı ve yer üstü çöp konteynerlerini de yıkayarak kir ve kokudan arındırıyor. Kuşadası Belediyesi Temizlik İşleri bünyesinde yer alan ilaçlama birimi ise yıl boyunca, halk sağlığını tehdit eden karasinek, sivrisinek ve haşerelere karşı mücadele ediyor. 28 personel ve 4 araçtan oluşan birim, kent genelindeki durgun sular, rögarlar, foseptik kuyuları, dere kenarları, kanallar, havuzlar, bataklıklar, binaların bodrum katları ile çöp konteynerlerini düzenli olarak ilaçlıyor.
Erzincan’da Tuz Çalısı Ormanı kuruldu
08 Kasım 2024 Cuma - 09:24 Erzincan’da Tuz Çalısı Ormanı kuruldu Erzincan Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile Erzincan Orman İşletme Müdürlüğü işbirliği ile gerçekleştiren projede 83 bin 250 adet tuz çalısı toprakla buluşturuluyor. Erzincan merkeze bağlı Başpınar köyünde Erzincan Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile Erzincan Orman İşletme Müdürlüğü işbirliği ile yürütülen, Başpınar köyü muhtarlığının da destek verdiği projenin faydaları saymakla bitmiyor. Başpınar köyünde yürütülen proje çok sayıda amaca hizmet edecek. Geçtiğimiz yıl deneme çalışmaları yapılan Tuz Çalısı (Atrıplex Halımus) olumlu sonuç verince kurumlar kolları sıvadı. Projede Türkiye’de tek bir alanda oluşturulan en geniş tuz çalısı popülasyonu oluşturulacak. Erzincan’da Tuz Çalısı projesi kapsamında 750 dekarlık alana 83.250 adet tuz çalısının dikimi tamamlandı. Tuz çalısı dikilen alana 3,5 km uzunluğunda dikenli tel çekilerek koruma altına alındı. Erzincan Tarım ve Orman İl Müdürlüğü Çayır Mera ve Yem Bitkileri Şube Müdürlüğü tarafından hazırlanan projeye Erzincan Orman İşletme Müdürlüğü ve Başpınar Köyü Muhtarlığı da destek sağlıyor. Erzincan’da dikilen tuz çalısı öncelikli olarak sele maruz kalan bölgede tuz çalısı ormanı oluşturulmak suretiyle sel tehdidinin ortadan kaldırılmasına destek verecek. Bölgede hakim olan su ve rüzgar erozyonu sorunu da proje ile aşılmış olacak. Erzincan Tarım ve Orman İl Müdürü Murat Şahin, Erzincan Orman İşletme Müdürü Adem Erdal, Başpınar Köyü Muhtarı İbrahim Erel oluşturulan tuz çalısı ormanında incelemelerde bulundular. Proje sahasında açıklamalarda bulunan Erzincan Tarım ve Orman İl Müdürü Murat Şahin, tuz çalısının önemine değindi. İl Müdürü Şahin “Tuz çalısı kuraklığa dayanıklı, iklim değişikliği ve çölleşmeye karşı dirençli, sorunlu ve tuzlu topraklarda bile yetişebilen tuz çalısı bitkisi oldukça önem kazanmıştır. Derin ve kazık kök yapması ile toprağı tutma kapasitesi oldukça yüksek olan tuz çalısı bu yönüyle ideal bir erozyon bitkisidir. Kış mevsiminde yaprağını dökmeyen tuz çalısı yoncaya eş değer besin değerine sahip. Hayvanlar tarafından sevilerek tüketilen tuz çalısı hem onlara besin sağlamakta hem de tuzlu yapısı nedeniyle hayvanların tuz ihtiyacını gidermektedir. Başpınar Köyümüzde 83.250 adet tuz çalısı fidanını toprakla buluşturarak koruma altına aldık. Projemizin yürütülmesi aşamasında bizlere büyük destek veren Erzincan Orman İşletme Müdürümüz Adem Erdal Bey’e ve personeline ve Başpınar Köyü Muhtarımız İbrahim Erel Bey’e, Çayır Mera ve Yem Bitkileri Şube Müdürlüğümüze teşekkür ediyoruz. Tuz çalısı sahası bundan böyle hem teşkilatlarımız hem de muhtarlığımız tarafından korunacak” açıklamasında bulundu.
Erzincan’da ilk defa trüf mantarı ormanı oluşturuldu
08 Kasım 2024 Cuma - 09:06 Erzincan’da ilk defa trüf mantarı ormanı oluşturuldu Erzincan Orman İşletme Müdürlüğü, Erzincan’da bir ilki gerçekleştirerek Üzümlü ilçesine bağlı Ocakbaşı köyünde trüf ormanı tesis etti. Dünyanın en lüks restoranlarının menülerini süsleyen, tadı ve kokusu ile dünyada özel besinler sınıfında değerlendirilen trüf mantarı son derece pahalı ve ekonomik anlamda iyi gelir getiriyor. Bu özel besin artık Erzincan’da yetişecek. Erzincan Orman İşletme Müdürlüğü hayata geçirdiği proje ile Erzincan’da Trüf Mantarı Ormanı oluşturdu. Erzincan Orman İşletme Müdürlüğü, Üzümlü’nün Ocakbaşı köyünde köy muhtarı Asuman Akpolat ve köy halkı ile işbirliği içerisinde trüf ormanı tesis etti. 10 dekarlık alanda gerekli hazırlıkların yapılmasının ardından köy halkı ve Orman İşletme Müdürlüğü personeli işbirliği içerisinde 750 adet trüf mantarlı meşe fidanını toprakla buluşturdular. Trüf ormanları son dönemlerde gerek dünyada gerekse Türkiye’de büyük ilgi görüyor. Trüf mantarları, Ascomycetes sınıfı, Tuberales ordosu ve Tuber cinsine ait benzersiz aroması ve gıda değerinden dolayı sofrada yeri hep ayrıcalıklı olan yeraltı mantarlarından oluşuyor. Başta meşe olmak üzere orman ağaçları ve bazı çalıların köküne bağlı olarak hayatını sürdürüyor. Trüf mantarlarının protein içeriği oldukça yüksek. Etten daha fazla proteine sahip. Ayrıca içerisindeki C vitamini, fosfor, demir, manganez, kalsiyum açısından da oldukça zengin ve besleyici. Taşıdığı özelliklerle insan sağlığı açısından özel bir besin olarak kabul ediliyor.