Yerel Haberler
Çankırı
Rektör Çiftçi’den Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’a ziyaret: Bölgesel kalkınma ele alındı 19 Ocak 2025 Pazar - 16:07:07 Çankırı Karatekin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Harun Çiftçi, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ı ziyaret etti. Ziyarette, üniversitenin kamu-üniversite-sanayi iş birliği çerçevesinde yürüttüğü projeler ve bölgesel kalkınmaya yönelik katkıları ele alındı. Çankırı Karatekin Üniversitesi (ÇAKÜ) Rektörü Prof. Dr. Harun Çiftçi, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ı Ankara’daki makamında ziyaret etti. Ziyarette, ÇAKÜ’nün kamu-üniversite-sanayi iş birliği çerçevesinde yürüttüğü projeler ve bölgesel kalkınmaya yönelik katkıları görüşüldü. ÇAKÜ’nün bölgeye sağladığı katkılarından memnun olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, “Çankırı Karatekin Üniversitesinin kamu ve sanayi iş birliklerini arttırarak bölgeye sağladığı katkıları memnuniyetle karşılıyorum. Bu tür girişimlere her zaman destek vermeye hazırız” ifadelerini kullandı. Bölgesel kalkınmaya katkı sunmayı hedeflediklerini söyleyen Rektör Çiftçi ise, “Üniversite olarak Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın belirlediği Türkiye Yüzyılı misyonuyla geleceği inşa etmeyi hedefliyoruz. Başarının, istikrarın, sürdürülebilirliğin, ekonominin, bilimin ve diğer pek çok unsurun yüzyılı olan Türkiye Yüzyılında üniversitemiz, milli çıkarları her şeyin üstünde tutarak ülkemize katma değer sağlayacak adımlar atmaktadır. Bu minvalde, yerel sorunlara çözüm üretme ve bölgesel kalkınmaya katkı sağlama vizyonu ile hareket ediyoruz. Kamu-üniversite-sanayi iş birliğiyle tarımdan enerjiye birçok alanda projeler geliştiriyoruz. Sayın Cumhurbaşkanı Yardımcımızın desteğiyle bu çalışmalarımızı daha ileriye taşımayı hedefliyoruz” dedi.
17 Ocak 2025 Cuma - 12:02 Dr. Sarıkaya: “Glisemik indeksi düşük besinler daha uzun süre tok tutuyor” Glisemik indeks ile ilgili bilgiler veren Çankırı İl Sağlık Müdürü Dr. Hüseyin Sarıkaya, glisemik indeksi düşük besinler bireylerin daha uzun süre tok kalmalarını sağlarken, bu oranın yüksek olduğu besinlerde ise hızla acıkmakta olduklarını söyledi. Çankırı İl Sağlık Müdürü Dr. Hüseyin Sarıkaya, glisemik indeks ile ilgili önemli bilgiler verdi. Glisemik indeksi düşük besinlerin, bireylerin daha uzun süre tok kalmalarını sağladığını belirten Dr. Sarıkaya, bu oranın yüksek olduğu besinlerin ise kandaki insülin miktarını hızla yükseltmekte, bunun sonucunda da kan şekerinin hızla düşmesine neden olmakta ve kişinin besin almasına rağmen hızla acıkacağını söyledi. Glisemik indeksinin yüksek olduğu besinlerin pankreas dengesini bozacağını kaydeden Dr. Sarıkaya, diyabet, hipertansiyon ve damar sertliğine de yol açabileceğini söyledi. “Glisemik indeksi düşük besinler bireylerin daha uzun süre tok kalmalarını sağlarken bu oranın yüksek olduğu besinlerde ise hızla acıkmaktadır” Glisemik indeksinin yüksek olduğu besinlerin kandaki insülin miktarının hızla yükselteceğine değinen Dr. Sarıkaya, “Glisemik indeksi düşük besinler bireylerin daha uzun süre tok kalmalarını sağlarken bu oranın yüksek olduğu besinler kandaki insülin miktarını hızla yükseltmekte ve bunun sonucunda da kan şekerinin hızla düşmesine neden olmakta ve kişi besin almış olmasına rağmen hızla acıkmaktadır. Bu, bir yandan ani yükselen kan şekerinin vücutta depolanmasının beraberinde getirdiği yağlanma yani kilo almaya, bir yandan da durumu dengelemek isteyen pankreasın aşırı ve dengesiz çalışmayla insülin üretmesine ve sonuçta kan şekerindeki bu ani değişikliklerin yıllar içinde genetik yatkınlığı olan kişilerde diyabetin ortaya çıkmasına, hipertansiyona, damar sertliğine yol açmaktadır. Gıdaların glisemik indeksi, gıdaların yapısında bulunan maddelere ve miktarlarına bağlı olarak, besinlerin depolanma süresine bağlı olarak, gıdanın pişirilme süresine ve pişirilme yöntemine göre, yiyeceklerin hazırlanma aşamalarında görmüş olduğu işlemlere göre, gıdanın birlikte tüketildiği diğer gıda ve içeceklere göre, gıdanın tüketildiği sıcaklığına göre, besin maddesinin tüketilme hızına bağlı olarak, yiyeceklerin tazeliğine ve olgunluğuna bağlı olarak, gıdaların yetiştirildiği toprak ve iklim özelliklerine göre ve besinlerin bağırsaklarda sindirilme süresine bağlı olarak değişkenlik gösterir” dedi. Glisemik indeksinin yüksek ve düşük olduğu besinlere değinen Dr. Sarıkaya, “Glisemik indeksi yüksek besinler; beyaz ekmek, glikoz, haşlanmış patates, karpuz, kavun, mayasız buğday ekmeği, mısır gevreği, patates kızartması, patates püresi, haşlanmış pirinç, pirinç cipsi, pirinç krakeri, pirinç lapası, pişmiş havuç ve şekerli mısır. Glisemik indeksi düşük besinler ise fındık, badem, ceviz, baklagiller, kepekli pirinç, meyve, sebze, tam buğday ekmeği ve yoğurttur” diye konuştu.
64 yaşındaki tekvando hocasının hayali şampiyonlar yetiştirmek
26 Şubat 2024 Pazartesi - 09:38 64 yaşındaki tekvando hocasının hayali şampiyonlar yetiştirmek Çankırı’da gençlere taş çıkartan 64 yaşındaki tekvando sporcusu Veysel Elmas, eğitim verdiği çocukların şampiyon olabilmesi için mücadele ediyor. Çankırı’da genç sporcular için kolları sıvayan ve çalışmalarını sürdüren 64 yaşındaki tekvando sporcusu Veysel Elmas, yaklaşık 80 öğrenciye hızlı ve dinç tekvando hareketleriyle eğitim veriyor. Öğrencilerinin spor hayatı dışındaki sorunlarına da çözüm bulan Elmas, şampiyon olabilmelerinin hayalini kuruyor. En büyük hayalinin yetiştirdiği sporcuların şampiyonalardan birinci olarak Türk bayrağını dalgalandırmaları olduğunu söyleyen Elmas, eğitim verdiği çocukların çok yetenekli olduklarını ifade etti. “Bayrağımızı dalgalandırıp, İstiklal Marşımızı dünya çapında duyurmak en büyük hayalimiz” Çocukların sporla sosyal yaşama da entegre olduğunu belirten Elmas, “Kurşunlu Gençlik Spor Tesisleri’nde 80’e yakın öğrencimize ders veriyorum. Bu sporumuz diğer sporlar gibi olmuyor. Dört ayda bir kemer sınavlarımız var. Sporcuların kırmızı kemere gelinceye kadar beceri ve yeteneklerini tespit ediyoruz. Eğer sporcu müsabıklık yapabilecekse müsabakalar için eğitimler veriyoruz. Teknik açıdan yetenekli ise pumseye yönlendiriyoruz. Şu anda gerçekten yetenekli öğrencilerimiz var. Beyaz kemer olmalarına rağmen çok yetenekliler, kendilerini de çok seviyorum. Bizim dersimize giren sporcularımızı kendi öz evladımız gibi görürüz. Hastalıkları, ruhsal durumları ve aile içi sorunları unutturuyoruz. Bazen dağılmış ve yıkılmış yuvalar oluyor. Çocuk çok pasif bir durumda olsa bile biz onu tekrardan hayata kazandırıyoruz. Maçlara ve turnuvalara gidince sporcumuz fiziki açıdan yeterli olmayınca maçı kaybedebiliyoruz. Ama kesinlikle o sporcumuzun üzerine gitmeden ‘Bir dahaki maçı biz kazanacağız’ diye motive ediyorum. Amacımız öncelikle edepli, ahlaklı ve sağlıklı sporcular, daha sonra da çocuklarımızın şampiyon olmaları. Bayrağımızı dalgalandırıp, istiklal marşımızı dünya çapında duyurmak en büyük hayalimiz” dedi.
Elektronik sigara tehlikesi: Gençlerde sigara içme oranını artırdı
22 Şubat 2024 Perşembe - 15:51 Elektronik sigara tehlikesi: Gençlerde sigara içme oranını artırdı Son yıllarda modern hale getirilen elektronik sigaralarla ilgili konuşan Çankırı İl Sağlık Müdürü Dr. Hüseyin Sarıkaya, elektronik sigaraların gençler arasında popülerlik kazanmasıyla birlikte zararları hakkında uyarıda bulundu. Son yıllarda gündemden düşmeyen ve tüm dünya ülkelerinde yasaklanmaya devam eden elektronik sigaralarla ilgili önemli bilgiler veren Çankırı İl Sağlık Müdürü Dr. Hüseyin Sarıkaya, elektronik sigaraların özellikle gençler arasında popülerlik kazanmasıyla birlikte artan kullanım oranları hakkında uyarılarda bulundu. Uluslararası Kanser Araştırma Merkezi tarafından Grup 2B kanserojen grubunda sınıflandığını ifade eden Dr. Hüseyin Sarıkaya, elektronik sigara kullanımına bağlı en sık yan etkilerin ağız ve boğaz mukozasının tahrişi, öksürük, bulantı ve kusma olup pnömoni (zatürre), kalp yetmezliği, hipotansiyon gibi hayatı tehdit edici etkiler de raporlandığını söyledi. “Elektronik sigara tütün ürünü olarak kabul edilmektedir” Elektronik sigaraların tütün grubunda yer aldığını kaydeden Dr. Sarıkaya, “Çin’de bir şirket tarafından sigara bırakma aracı olarak patenti alınan e-sigaralar 2004 yılında piyasaya sunulmuştur. Literatürde sigara bırakma yöntemlerinden biri olarak geçse de e-sigara tütün ürünü olarak kabul edilmektedir. Dünya çapında hızla yaygınlaşan e-sigara, son zamanlarda ülkemizde de oldukça popüler hale gelmiştir. Özellikle genç nüfusun tercih ettiği elektronik sigara, kullanılan likite bağlı olarak farklı aroma ve tatlar içermektedir. Bu da normal sigaraya göre albenisini arttırmaktadır. Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı, 4207 sayılı Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesine Dair Kanun’da, tütün içermeyen ancak tütün mamulünü taklit eder tarzda kullanılan her türlü nargile ve sigara, tütün ürünü kabul edilir” dedi. Neden tercih ediliyor Tütün ürünlerinin arasında uygun kullanıma yatkın olduğu inancıyla tüketildiğini belirten Dr. Sarıkaya, “Yapılan çalışmalarda kişilerin elektronik sigarayı tercih etme sebepleri olarak özenti, merak, düşük fiyat, her ortamda kısıtlama olmaksızın kullanım, kolay ulaşılabilirlik, aromalı tat, tadının kötü olmayışı, tütün ürününü bırakma, ürünün aile ve arkadaş çevresinde kullanımı, tütüne kıyasla sağlık etkilerinin daha az olduğu inancı, pasif içiciliğe yol açıp diğer kişileri rahatsız etmediğinin sanılması ve kişinin tütün ürünü tüketimini azaltması olarak saptanmıştır. Bunlara ek olarak sigara gibi koku bırakmaması ve kül, izmarit gibi atıklar oluşturmaması da tercih sebeplerinin arasında görülebilir” diye konuştu. “Uluslararası Kanser Araştırma Merkezi tarafından Grup 2B kanserojen grubunda sınıflanmaktadır” Elektronik sigaraların zararları hakkında bilgiler veren Dr. Sarıkaya, “Elektronik sigarada kullanılan sıvının içeriğinde toksik olduğu kanıtlanmış propilen glikol ve gliserin bulunur. Propilen glikol, ısıtma ve buharlaştırma işlemleri sonrası glikojen oksite dönüşür. Bu madde Uluslararası Kanser Araştırma Merkezi tarafından Grup 2B kanserojen grubunda sınıflanmaktadır. Elektronik sigara kullanımına bağlı en sık yan etkile, ağız ve boğaz mukozasının tahrişi, öksürük, bulantı ve kusma olup pnömoni (zatürre), kalp yetmezliği, hipotansiyon gibi hayatı tehdit edici etkiler de raporlanmıştır. Elektronik sigaranın tütün ürünü kapsamına girdiği gerçeği ile bu masum olduğu düşünülen ürünün tüketilmesinin insan sağlığına vereceği zararlara dikkat çekilmesinde bizim de bir katkımız olması dileğiyle. Tütün ve tütün ürünlerinden uzak duralım, sağlığımızı koruyalım” ifadelerini kullandı.