Yerel Haberler
Bursa
20 Eylül 2024 Cuma - 22:58 Turizm acentesi altında yabancı uyruklu şahıslara oturma izni çıkartan şüphelilere operasyon: 3 tutuklu Bursa’da turizm acentesi altında yurt dışında yaşayan yabancı uyrukları kişilerin kimlik, ehliyet ve ikamet izin kartlarının kopyasını bastırıp, ders kitaplarının arasında kargo olarak Fransa’ya gönderen şüphelilere operasyon düzenlendi. Oturma izni almak için sahte evrak düzenleyen 3 şüpheli tutuklanarak cezaevine gönderildi. Bursa Emniyet Müdürlüğü Göçmen Kaçakçılığı ile Mücadele ve Hudut Kapıları Şube Müdürlüğü ekiplerince, göçmen kaçakçılığı suçunun deşifre edilmesi, suç failleri ve organizatörlerinin yakalanmasına yönelik çalışma başlatıldı. Ekipler danışmanlık ve turizm acentesi altında faaliyet gösteren iş yerlerini yakından takibe aldı. Turizm acentesi adı altında yurt dışında yaşayan yabancı uyruklu şahıslara, yaşadıkları ülkelerin; kimlik kartlarını, ikamet izin kartlarını, sürücü kartlarını asıllarına benzer şekilde bastırarak bahse konu acenteler tarafından bir kargo ile yurt dışına gönderildiği tespit edildi. Paketlerin gönderildiği kargo şubesi ile irtibata geçen ekipler, ders notlarının arasına zarf içine konularak gizlemek suretiyle; çeşitli ülkelere ait kimlik kartı, sürücü kartı, ikamet izin kartı olmak üzere toplam 41 adet sahte kartı Fransa’ya gönderilmek üzereyken ele geçirdi. Belirtilen paketleri kargo firmasına getiren şüphelilere ait 3 iş yeri ve ikametlerine yapılan operasyonda; A.K., A.K.E.A isimli 2 şahıs yakalanarak gözaltına alınırken, iş yerleri ve ikametlerinde yapılan aramalarda 4 adet diz üstü bilgisayar, 10 adet gönderime hazır çeşitli ülkelere ait sahte kimlik belgesi, 3 adet bilgisayar kasası, 1 adet hard disk, 4 adet cep telefonu, muhtelif kargo ambalaj malzemeleri, 10 adet Arapça yazılı mühür ıstampa baskı materyali, 1 adet tablet, 1 adet para sayma manikası, çok sayıda Arapça yazılı doküman ve 14 bin 524 Amerikan Doları, 400 Euro, 5 bin 154 TL para ele geçirildi. Yapılan operasyonda gözaltına alınan A.K., A.K.E.A. ve olaya aracı olan S.J. isimli 3 şahıs, haklarında düzenlenen tahkikat evrakları ile birlikte çıkarıldıkları adli makamlarca tutuklanarak cezaevine gönderildi.
Gazeteci-yazar Tuluhan Tekelioğlu, Osmangazili kadınlarla buluştu
14 Eylül 2024 Cumartesi - 21:24 Gazeteci-yazar Tuluhan Tekelioğlu, Osmangazili kadınlarla buluştu Osmangazi Belediyesi tarafından kadınları kitap okumaya teşvik etmek adına hayata geçirilen ‘Kadın Yazarıyla Buluşuyor’ projesi çerçevesinde gazeteci-yazar Tuluhan Tekelioğlu kitapseverlerle buluştu. Osmangazi Belediyesi’nin ücretsiz olarak ilçedeki kadınlara dağıttığı ‘Yapa-bilirsin’ adlı eseri ve aynı addaki belgeseli üzerine konuşan Tekelioğlu, “Kadın varsa imkansız yoktur” dedi. ‘Okuyan kadın özgürleşir, aydınlanır ve özgüvenli olur’ düşüncesiyle hareket eden Osmangazi Belediyesi, büyük ilgi gören ‘Kadın Yazarıyla Buluşuyor’ projesi ile ilçedeki kadınlara kitap okuma alışkanlığı kazandırarak, bu aktiviteyi günlük ritüel haline getirmelerini sağlıyor. Proje çerçevesinde akıcı ve kişisel gelişime katkı sağlayacak nitelikte içeriğe sahip olan kitaplar, muhtarlar işbirliğinde iki aylık periyotlarla belirlenen mahallelerdeki kadınlara ücretsiz olarak dağıtılıyor. Proje çerçevesinde Tuluhan Tekelioğlu’nun kaleme aldığı ‘Yapa-bilirsin’ adlı eser, geçtiğimiz temmuz ayında projenin başlangıç noktası olarak belirlenen Soğanlı, Alemdar, Gaziakdemir ve Sırameşeler mahallelerinde oturan kadınlara dağıtıldı. 9 kadının başarı hikayesinin anlatıldığı kitabı okuyan kadınlar, Panorama 1326 Fetih Müzesi’nde düzenlenen etkinlikte ünlü yazar ile bir araya geldi. Kültür İşleri Müdürlüğü tarafından hazırlanan program, Tuluhan Tekelioğlu’nun ‘Yapa-bilirsin’ adlı kitabında da bahsettiği Türkiye‘nin dört bir yanından 9 kadının umut ve ilham dolu hikayesinin anlatıldığı ‘Yapabilirsin’ belgeselinin gösterimi ile başladı. “Başarmak için yeter ki içimizdeki gücü çıkartalım” Belgesel gösteriminin ardından yaptığı konuşmada milyonlarca umut ve ilham dolu hikayeye sahip kadın olduğunu ifade eden Tekelioğlu, “Osmangazi Belediyesi’nden beni arayıp kitabımı kadınlara dağıttıklarını ve kitabı okuyan kadınlarla sizi buluşturmak istiyoruz dediklerinde çok duygulandım. Bir belediye tarafından kadınlara özel projeler oluşturulması ve böyle güzel etkinlikler düzenlemesi gerçekten çok önemli. Osmangazi Belediyesi yöneticilerini ve çalışanlarını yürekten kutluyorum. Farklı kentlere gidip konuşma yaptığım zaman, belgeselde yer alan kadınların gözlerinde gördüğüm enerjiyi diğer kadınlarımızın gözünde de görüyorum. Çünkü bizim umut ve ilham dolu hikayeye sahip olan kadınlarımızın sayısı 9 değil, 900 değil, 9 bin değil, milyonlar kadar. Yeter ki üzerimize atılan bu ataleti bırakalım. Yeter ki içimizde bulunan bu gücü ortaya çıkartalım” diye konuştu. “Bu ülkenin kaderi kadınların ölümleriyle yazılmamalı” Diyarbakır’da 8 yaşındaki Narin Güran’ın öldürülmesiyle ilgili de konuşan Tekelioğlu, “Biliyorum herkesin dertleri var. Üstelik son günlerde ülkemizin dertleri ile de dertleniyoruz. Küçücük Narin’in kaderinin bu olmaması gerekirdi. İnşallah failleri bulunur ve en ağır cezayı alır. Maalesef ki Narin’in yaşadığı ilk ve tek değil. Bilmediğimiz hayatlarda birçok Narin var. Zalim insanlar, Narin gibi masum yavruların katili oluyorlar. İnşallah bu olay son olur. Bu tür olayların önlenmesi için gereken çalışmalar yapılır. 2012 yılında çıkan çok önemli bir kanunumuz var. Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun. Bu kanun uygulandığında şiddet duruyor. 6284 sayılı bu kanunu uygulatmak için elimizden geleni yapmalıyız. Bu ülkenin kaderi kadınların ölümleriyle yazılmamalı” diye konuştu. “Değişimin gücü kadındır” "Kadınlarımızı şiddet mağduru olarak değil, başarının örnekleri olarak görmek istiyoruz" diyen Tekelioğlu, “Ailemizden, akrabalarımızdan ve toplumdan gelen baskılar olabiliyor. ‘Sen kadınsın anlamazsın’, ‘Erkeğin işine karışma’ gibi sözleri hepimiz duymuşuzdur. Kadınlarımızın başarıları ise bu sözlere en güzel cevap olmuştur. Belgeseldeki kadınlarımızın hayatları da verilen cevaplara en somut örnektir. Daha nice başarı öyküsüne sahip olan ancak bilmediğimiz kadınlarımız var. Keşke onların da belgeselini yapabilsek. Kadınlarımızı şiddet mağduru olarak değil, başarının örnekleri olarak görmek istiyoruz. Bunu da biz kadınlar olarak başaracağız. Gelsin biri beni kurtarsın, gelip yolumu çizsin diye beklemeyin. Kalkıp mücadele edip, çalışarak kendi hayatlarınıza sizler yön verin. Kendi hayatlarınızın kahramanı olun. Kadın değişirse, tüm dünyayı değiştirir. Kadın gülünce, toplum gülüyor. Değişimin gücü kadındır” dedi. Osmangazi Belediye Başkan Yardımcısı Mutlu Esendemir, söyleşi sonunda gazeteci-yazar Tuluhan Tekelioğlu’na katılımından dolayı teşekkür ederek, çiçek takdim etti. Osmangazili kadınların yoğun ilgi gösterdiği etkinlik sonunda gazeteci-yazar Tekelioğlu, Osmangazili sevenleri için kitaplarını imzaladı.
Başkan Bozbey mutfağa girdi, hünerlerini sergiledi
14 Eylül 2024 Cumartesi - 21:09 Başkan Bozbey mutfağa girdi, hünerlerini sergiledi Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin ‘Damağımdaki Bursa’ temasıyla bu yıl üçüncüsünü düzenlendiği Bursa Uluslararası Gastronomi Festivali, kentin unutulmaya yüz tutmuş lezzetlerini ve zengin mutfak kültürünü gastronomi tutkunlarıyla buluşturmaya devam ediyor. Etkinlik çerçevesinde Sahrap Soysal ve Melek Baykal ile birlikte mutfağa giren Başkan Mustafa Bozbey ve eşi Seden Bozbey, Bursa’nın coğrafi tescilli ürünlerini kullanarak ‘Bursa dudugiller salatası’ hazırladı. Bursa’nın sahip olduğu zengin mutfak kültürünü turizme kazandırmak ve dünyaya tanıtmak amacıyla Merinos Parkı’nda zengin bir içerikle hazırlanan ‘3. Bursa Uluslararası Gastronomi Festivali’, gündüz yaşanan yoğunluğun ardından akşam saatlerinde de devam etti. Gün içerisinde alanı ziyaret eden Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, eşi Seden Bozbey ile birlikte vatandaşlarla sohbet ettikten sonra Mevlit Kandili dolayısıyla tatlı ikramında bulundu. Tüm Bursalıların ve İslam aleminin kandilini kutlayan Başkan Bozbey, “Allah nice barış içerisinde, insanların geleceğe güven içerisinde bakabileceği bir ortam içerisinde kandillere ulaşmayı nasip etsin. Gastronomi Festivali’nin ikinci gününde de vatandaşlarımız yoğun ilgi gösteriyor. Festivali Bursalıların sahiplendiğini görmek beni çok mutlu ediyor. Ancak geçmiş yıllarda eleştirilen konular vardı. Onların hiçbirine bu festivalde yer vermedik. Bir panayır havasında değil, gerçek bir gastronomi festivali havasında gerçekleşiyor. Bursa ürünlerinin, Bursa yemeklerinin, geçmişten geleceği uzanan tatlarının öne çıktığı bir festival oluyor. Bursa gastronomisini Türkiye’nin bir numaralı mutfağı haline getirmek istiyoruz” dedi. Başkan’dan ‘Bursa dudugiller salatası’ Festival çerçevesinde ilçe belediyelerinin açtığı stantları gezerek yöresel ürünlerini inceleyen Başkan Mustafa Bozbey ve eşi Seden Bozbey, daha sonra Prof. Dr. Gül Sayan Atanur moderatörlüğünde Nebil Özgentürk ile ‘Bursa’nın Tarihi Kültür Mirası ve Gastronomisi’ söyleşine katıldı. Alanda kurulan ana sahnede Sahrap Soysal ve Melek Baykal’ın sunduğu ‘Gastro Sahne’ye konuk olan Başkan Bozbey ve eşi Seden Bozbey, mutfak önlüğünü takıp Bursa’nın coğrafi tescilli ürünlerini kullanarak ‘Bursa dudugiller salatası’ hazırladı. Şef Ali Müfit Çağlayan’ın yönlendirmesiyle ürünleri işleyen Başkan Bozbey, Bursa’nın sahip olduğu tatların tümünü önce Bursalıların, sonra tüm Türkiye’nin bileceğini söyledi. Sahrap Soysal ve Melek Baykal’ın yüksek enerjisiyle keyifli anlar yaşayan katılımcılar, Başkan Bozbey’in mutfaktaki hünerlerini de izledi. Hazırlanan salatanın tadına bakan Başkan Bozbey ve eşi Seden Bozbey, meyve ve sebzelerle yapılan salatayı Bursalılara da tavsiye etti. Program sonunda Başkan Bozbey ve konuklar, sahnede ‘Ayva Çiçek Açmış’ şarkısı eşliğinde oynadı. Usta isimlerden gastro söyleşi Festivalin ikinci gününde birbirinden değerli isimlerin katılımıyla hazırlanan ‘Gastro Söyleşi’, Bursalılardan büyük ilgi gördü. Şef Dr. Esat Özata, Prof. Dr. Alpaslan Türkkan, Ramazan Başan ve Gökhan Çakar moderatörlüğünde hazırlanan söyleşilerde Şef Maria Ekmekçioğlu, Michelin Yıldızlı Şef Serkan Güzelçoban, Abidin Şakir Özen, Hakan Ziya, Fatih Yıldırım, Ayça Tayar, Güzin Abraş, Nedim Atilla, Burçak Şener, Rıfat Sınmaz, Selahattin Can, Emre İdrisoğlu, Haluk Dedeoğlu’nun katılımıyla gastronomi sektöründeki önemli noktalara değinildi. Yarışmalar, konserler, eğlence alanları Gün boyunca düzenlenen yarışmalarda ise renkli ve heyecanlı görüntüler yaşandı. Ulusal şeflerin katılımıyla ‘Bursa lezzetleri ile füzyon mutfağı’, Hacı Hasanoğulları ile Avrupa Birliği ve coğrafi işaret tescilli Bursa siyah incirli baklava yeme yarışması, ‘Eşler Yarışıyor’ yarışmalarında usta şefler ve damak tutkunları tüm hünerlerini sergiledi. Kendileri için özel olarak hazırlanan alanlarda eğlence dolu bir gün geçiren çocuklar ise, Karagöz gölge oyunuyla unutamayacakları anlar yaşadı. Katılımcılar, ‘Bedevi’ ile ‘Barış Aşkan ve Damla Elbi’ konserleriyle de lezzet dolu bir günü müzikle pekiştirdi.
Başkan Bozbey mutfağa girdi, hünerlerini sergiledi
14 Eylül 2024 Cumartesi - 20:58 Başkan Bozbey mutfağa girdi, hünerlerini sergiledi Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin ‘Damağımdaki Bursa’ temasıyla bu yıl üçüncüsünü düzenlendiği ‘Bursa Uluslararası Gastronomi Festivali, kentin unutulmaya yüz tutmuş lezzetlerini ve zengin mutfak kültürünü gastronomi tutkunlarıyla buluşturmaya devam ediyor. Etkinlik çerçevesinde Sahrap Soysal ve Melek Baykal ile birlikte mutfağa giren Başkan Mustafa Bozbey ve eşi Seden Bozbey, Bursa’nın coğrafi tescilli ürünlerini kullanarak ‘Bursa Dudugiller Salatası’ hazırladı. “Türkiye’nin bir numaralı mutfağı haline getirmek istiyoruz” Bursa’nın sahip olduğu zengin mutfak kültürünü turizme kazandırmak ve dünyaya tanıtmak amacıyla Merinos Parkı’nda zengin bir içerikle hazırlanan ‘3. Bursa Uluslararası Gastronomi Festivali’, gündüz yaşanan yoğunluk ardından akşam saatlerinde de büyük bir coşkuyla devam etti. Gün içerisinde alanı ziyaret eden Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, eşi Seden Bozbey ile birlikte vatandaşlarla sohbet ettikten sonra Mevlit kandili dolayısıyla tatlı ikramında bulundu. Tüm Bursalıların ve İslam aleminin kandili kutlayan Başkan Mustafa Bozbey, “Allah nice barış içerisinde, insanların geleceğe güven içerisinde bakabileceği bir ortam içerisinde kandillere ulaşmayı nasip etsin. Gastronomi Festivali’nin ikinci gününde de vatandaşlarımız yoğun ilgi gösteriyor. Festivali, Bursalıların sahiplendiğini görmek beni çok mutlu ediyor. Ancak geçmiş yıllarda eleştirilen konular vardı. Onların hiç birine bu festivalde yer vermedik. Bir panayır havasında değil, gerçek bir gastronomi festivali havasında gerçekleşiyor. Bursa ürünlerinin, Bursa yemeklerinin, geçmişten geleceği uzanan tatlarının öne çıktığı bir festival oluyor. Bursa gastronomisini, Türkiye’nin bir numaralı mutfağı haline getirmek istiyoruz” dedi. Başkan’dan ‘Bursa Dudugiller Salatası’ Festival çerçevesinde ilçe belediyelerin açtığı stantları gezerek yöresel ürünlerini inceleyen Başkan Mustafa Bozbey ve eşi Seden Bozbey, daha sonra Prof. Dr. Gül Sayan Atanur moderatörlüğünde Nebil Özgentürk ile ‘Bursa’nın tarihi kültür mirası ve gastronomisi’ söyleşine katıldı. Alanda kurulan ana sahnede Sahrap Soysal ve Melek Baykal’ın sunduğu ‘Gastro Sahne’ye konuk olan Başkan Mustafa Bozbey ve eşi Seden Bozbey, mutfak önlüğünü takıp Bursa’nın coğrafi tescilli ürünlerini kullanarak ‘Bursa Dudugiller Salatası’ hazırladı. Şef Ali Müfit Çağlayan’ın yönlendirmesiyle ürünleri işleyen Başkan Mustafa Bozbey, Bursa’nın sahip olduğu tatların tümünü önce Bursalıların, sonra tüm Türkiye’nin bileceğini söyledi. Sahrap Soysal ve Melek Baykal’ın yüksek enerjisiyle keyifli anlar yaşayan katılımcılar, Başkan Bozbey’in mutfaktaki hünerlerini de izledi. Hazırlanan salatanın tadına bakan Başkan Bozbey ve eşi Seden Bozbey, meyve sebzelerle yapılan salatayı Bursalılara da tavsiye etti. Program sonunda Başkan Bozbey ve konuklar, sahnede ‘Ayva çiçek açmış’ şarkısı eşliğinde oynadı. Usta isimlerden gastro söyleşi Festivalin ikinci gününde birbirinden değerli isimlerin katılımıyla hazırlanan ‘Gastro Söyleşi’ bölümleri, Bursalılardan büyük ilgi gördü. Şef Dr. Esat Özata, Prof. Dr. Alpaslan Türkkan, Ramazan Başan ve Gökhan Çakar moderatörlüğünde hazırlanan söyleşilere, Şef Maria Ekmekçioğlu, Michelin Yıldızlı Şef Serkan Güzelçoban, Abidin Şakir Özen, Hakan Ziya, Fatih Yıldırım, Ayça Tayar, Güzin Abraş, Nedim Atilla, Burçak Şener, Rıfat Sınmaz, Selahattin Can, Emre İdrisoğlu, Haluk Dedeoğlu’nun katılımıyla gastronomi sektöründeki önemli noktalara değinildi. Yarışmalar, konserler, eğlence alanları Gün boyunca düzenlenen yarışmalarda ise renkli ve heyecanlı görüntüler yaşandı. Ulusal şeflerin katılımıyla ‘Bursa lezzetleri ile füzyon mutfağı’, Hacı Hasanoğulları ile Avrupa Birliği ve coğrafi işaret tescilli Bursa Siyah İncirli baklava yeme yarışması ‘Eşler Yarışıyor’ yarışmalarından usta şefler ve damak tutkunlarını tüm hünerlerini sergiledi. Kendileri için özel olarak hazırlanan alanlarda eğlence dolu bir gün geçiren çocuklar, Karagöz gölge oyunuyla unutamayacakları anıla biriktirdi. Katılımcılar, ‘Bedevi’ ile ‘Barış Aşkan ve Damla Elbi’ konserleriyle de lezzet dolu bir günü müzikle pekiştirdi.
Emir Sultan Türbesi’nin yenilenen sanduka örtüsü Mevlid Kandili’nde yerine serildi
14 Eylül 2024 Cumartesi - 20:54 Emir Sultan Türbesi’nin yenilenen sanduka örtüsü Mevlid Kandili’nde yerine serildi Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammed S.A.V’in torunlarından Emir Sultan Hazretleri Türbesi’nin sanduka örtüsü, 10 aylık yapım sürecinin ardından Mevlid Kandili’nde dualarla yerine serildi. Başta Bursa Olgunlaşma Enstitüsü, Vakıflar Bölge Müdürlüğü ve Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan örtü, ikindi namazının ardından gerçekleştirilen törenle yerine serildi. İl Müftüsü Yavuz Selim Karabayır’ın Emir Sultan’ın ruhuna ithafen 600 Hatm-i Şerifin duasının ardından, sanduka örtüsü açıldı. Törene Bursa Valisi Erol Ayyıldız, İl Emniyet Müdürü Sabit Akın Zaimoğlu, AK Parti Bursa İl Başkanı Davut Gürkan, Bursa Vakıflar Bölge Müdürü Dr. Haluk Yıldız, Olgunlaşma Enstitüsü yetkilileri ve vatandaşlar katıldı. Törenin ardından vatandaşlara etli pilav ikram edildi. Puşide örtülerinde geleneksel işleme yöntemlerine sadık kalınması gerektiğini belirten Olgunlaşma Enstitüsü El Sanatları Bölüm Şefi Güleser Sencar, "Emir Sultan Türbesi puşidesi için yaklaşık 10 aylık sürede çalıştık. Örtüler 200 yıl önce hangi teknikler kullanılıyor, hangi alt yapı oluşturularak işleniyorsa aynı şekilde çalışıyoruz. Altına bitkisel çirişli kağıtları hazırlıyoruz, kalıplarımızı çıkarıyoruz ve aslına uygun çalışıyoruz. Türbelerimiz kapıları açık, yerleri taş veya toprak olduğu için nem ve rutubete çok müsait. Ömrünün uzun olması için atalarımızın geleneklerinizi takip ediyoruz. Hayvansal yapıştırıcıları, en iyi kağıtları kullanılıyoruz, elde kesip elde işliyoruz. Bu örtüleri herhangi nakış örtü olarak düşünmeyelim, aslına uygun çalışıldığı için gelecek kuşaklara eser bırakıyoruz. Maraş işi tekniği ile yapılıyor. Aslına uygun bakıldığında bunlar altın ve gümüş ile işleniyor. Gördüğünüz malzeme sadece üstten gözükür. Arkasını çevirdiğinizde altında dikiş ipi vardır. Üstüne baktığınızda altın, gümüş ve sim sırmalarla işlenir. Bu örtü yaklaşık 13 buçuk metrekare. Desenlerin kendi orijinaline göre çalışılması gerekiyor. Ve geleneksel işleme yöntemlerine sadık kalınmalı. Türbelerin yazısı dahil Hüseyin Kutlu tarafından yazılıyor. Bu örtüde 8 kişi çalıştı. Fakat Mevlid Kandili’ne yetiştirebilmek için başka arkadaşlarımız da destek verdi. Toplamda 15-16 kişi üzerinde çalıştı" şeklinde konuştu. (PTÖ-
En çok yiyenlerin kazandığı festival
14 Eylül 2024 Cumartesi - 15:47 En çok yiyenlerin kazandığı festival Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin bu yıl ‘Damağımdaki Bursa’ temasıyla düzenlediği 3. Bursa Uluslararası Gastronomi Festivali’nde yapılan yarışmada, 16 dakikada 8 adet cantık yiyen Cemil Bakırtaş, gram altın kazandı. Bursa’nın gastronomi kültürünü ortaya çıkarmak amacıyla zengin bir içerikle hazırlanan 3. Bursa Uluslararası Gastronomi Festivali, ikinci gününde de birbirinden renkli etkinlik ve yarışmalara sahne oldu. Bu yıl da cantık yeme yarışması düzenlendi. Bursa’nın plakasının 16 olması nedeniyle 16 yarışmacının katıldığı müsabakada, 16 dakikada en fazla cantık yiyen talihli arandı. Oldukça çekişmeli yarışmada, dakikalar ilerledikçe yarışmacılar lokmalarını yutmakta zorlanırken, bol bol su tükettiler. Bazı yarışmacıların erken pes ettiği mücadelede, 8 cantık yiyerek birinci olan Cemil Bakırtaş, gram altının sahibi oldu. Festivalin ikinci gününde Çölyak ile Yaşam Derneği’nin katkılarıyla hazırlanan ‘Farkındalık Etkinliği’ kapsamında Bursa Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Serkan Durmuş moderatörlüğünde Diyetisyen İrem Üşenmez, Diyetisyen Hilal İğdeli ve Dernek Genel Koordinatörü Nurevşan Karaağaç’ın eşliğinde Altıparmak Ortaokulu Tiyatrosu tarafından ‘Çölyak ile yaşam gösterisi’ sahnelendi. ‘Açık Mutfak’ta ise Şef Recep Kantar ve yabancı kardeş şehirlerden gelen misafir şeflerle ‘Muradiye Çorbası’, Şef Sinem Çapraz ile gastronomi öğrencileri ve aşçılara yönelik atölye çalışmaları düzenlendi. ‘Gastro Söyleşi’ bölümünde ise Doç. Dr. Sebla Arın Ensarioğlu moderatörlüğünde Yusuf Pideci ile ‘Cantığın hikayesi’ konuşuldu. ‘Bursa Mutfağından Seçmeler Yarışması’nda ise Bursa Aşçılar Derneği’nin katkılarıyla Bursalı şefler unutulmaya yüz tutmuş Bursa yemeklerini yaptı. Bursa Gastronomi ve Seyahat Derneği’nin katkılarıyla ‘Ramazan Başan ile Gastro Tabu’ yarışması yapılırken, ziyaretçiler Esra Turan konseriyle de keyifli bir gün geçirdi.
Hastavuk Gastronomi Festivali’nde yerini aldı
14 Eylül 2024 Cumartesi - 15:38 Hastavuk Gastronomi Festivali’nde yerini aldı Hastavuk, Bursa’nın tescilli lezzetlerini dünyaya duyurmak hedefiyle ‘Damağımdaki Bursa’ temasıyla bu yıl üçüncüsünü düzenlenen ‘Gastronomi Festivali’nde yerini aldı. Bu yıl ‘Damağımdaki Bursa’ temasıyla düzenlenen 3. Gastronomi Festivali’nde Merinos Parkı adete dev bir mutfağa dönüşürken, hafta sonunu da fırsat bilen vatandaşlar adım atacak yer bırakmadı. Bu yıl uluslararası katılımla yapılan festival, konserlerden yarışmalara, rekor denemelerinden usta şeflerin katılacağı söyleşilere kadar 3 gün boyunca dolu dolu programlarla gerçekleştirilecek. Bursa’nın duayen sanatçıları Müzeyyen Senar ve Zeki Müren’in isimlerinin verildiği çarşı alanlarında, ziyaretçiler birbirinden farklı lezzetleri tatma imkanı bulacak. Bursa Üreten Kadınlar Sokağı’nda ise kadın dernekleri ve kooperatifleri kendi ürettikleri ürünleri sergileyecek. 7 farklı ülke ve 10 farklı şehirden katılımcıların yer aldığı festivalde, Hastavuk da yerini aldı. Gastronomi Festivali’nin her sene daha iyiye gittiğini belirten Hastavuk Kurumsal İletişim ve Halka İlişkiler Müdürü Bircan Özkan, "Gastronomi Festivali’ne düzenlendiği ilk günden itibaren katılıyoruz. Bu sene firmaları Merinos Park içerisine yaydılar, gayet güzel oldu. Izgara yapan firmalar, diğer firmalardan ayrılırsa daha sağlıklı olur. Bursa halkının oldukça sevdiği bir festival haline geldi. Her geçen sene daha da iyiye gidiyor. Hastavuk olarak amacımız sağlıklı proteini lezzetli bir şekilde halkımızın damak tadına sunmak. Hastavuk olarak sağlıklı nesillerin yetişmesi için elimizden gelenin en iyisini yapma çabası içerisindeyiz" şeklinde konuştu.