KÜLTÜR SANAT - 24 Eylül 2024 Salı 13:17

Bursa’da uluslararası Mudanya sempozyumu

A
A
A
Bursa’da uluslararası Mudanya sempozyumu

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından Bursa Uludağ Üniversitesi, Mudanya Belediyesi, Çekül Vakfı ve Bursa Okulu iş birliğiyle 4-5 Ekim tarihleri arasında ‘Uluslararası Mudanya Mütarekesi ve Kültürel Miras Sempozyumu’ düzenleniyor. Açılış konuşmasını Harvard Üniversitesi’nden Prof. Dr. Cemal Kafadar’ın yapacağı, yurt dışından ve yurt içinden birçok akademisyenin katılacağı sempozyum, Mudanya’nın tarihi önemini bir kez daha hatırlatarak, geçmişin izlerini geleceğe taşıma yolunda önemli bir adım olacak.



Bursa Büyükşehir Belediyesi, Mudanya Mütarekesi’nin yıl dönümünde önemli bir etkinliğe imza atıyor. Bursa Büyükşehir Belediyesi Kent Tarihi ve Tanıtımı Dairesi Başkanlığı koordinasyonunda Bursa Uludağ Üniversitesi, Mudanya Belediyesi, Çekül Vakfı ve Bursa Okulu işbirliğiyle düzenlenen ‘Uluslararası Mudanya Mütarekesi ve Kültürel Miras Sempozyumu’, 4-5 Ekim 2024 tarihlerinde Mudanya’da yapılıyor. Mudanya’nın tarihini ve kültürel dokusunu derinlemesine irdeleyecek olan programda, yurt dışından ve yurt içinden katılacak birçok akademisyen kendi alanlarında önemli bilgiler paylaşacak. İki gün sürecek olan programda, 5 akademik bildirimler oturumu ve ‘Mavi Yeşil Mudanya’ söyleşisi Tirilye Kültür Merkezi’nde düzenlenecek. Belediye başkanları ve kent konseyi başkanları forumu ile ‘Mudanya Fotoğrafları ve Gazeteleri Sergisi’ ise Mudanya Mütareke Meydanı’nda gerçekleştirilecek. Sempozyumun temel hedefi, bölgenin tarihi ve kültürel mirasının korunmasına yönelik çalışmalara akademik bir zemin hazırlamak ve bu alandaki farkındalığı artırmak.



Sempozyum Onur Kurulu, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Bursa Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ferudun Yılmaz ve Mudanya Belediye Başkanı Deniz Dalgıç’tan oluşuyor. Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanlığını Bursa Uludağ Üniversitesi’nden Doç. Dr. Hacer Karabağ Arslan üstlenirken, Sempozyum Düzenleme Kurulu’nda Bursa Büyükşehir Belediyesi Kent Tarihi ve Tanıtımı Dairesi Başkanı Güney Özkılınç, Mudanya Belediyesi Belediye Başkan Yardımcısı Baran Güneş, ÇEKÜL Vakfı Başkan Yardımcısı Mithat Kırayoğlu, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nden Prof. Dr. Murat Keçiş, Düzce Üniversitesi’nden Doç. Dr. İsmail Yaşayanlar, Dokuz Eylül Üniversitesi’nden Doç. Dr. Gürhan Yellice, Bursa Okulu’ndan Dr. Alper Can ve Uğur Ozan Özen yer aldı.



Etkinlik, Harvard Üniversitesi’nden Prof. Dr. Cemal Kafadar’ın yapacağı açılış konuşmasıyla başlayacak. Sempozyumun ilk gününde Bursa Uludağ Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ali Sait Liman’ın başkanlığını üstleneceği birinci oturumda, Prof. Dr. Odile Moreau, Prof. Dr. Mustafa Şahin, Prof. Dr. Saime Yüceer, Prof. Dr. Neslihan Dostoğlu ve Prof. Dr. Hatice Şahin konuşma yapacak.


Bursa Uludağ Üniversitesi’nden Prof. Dr. Sertaç Dokuzlu’nun başkanlığını yapacağı ikinci oturumda, Gerasimos Apostolatos, Vassileios Sakellaridis, Prof. Dr. Eugenia Mytilineou, Doç. Dr. İsmail Yaşayanlar ve Dr. Alper Can bilgilerini paylaşacak.


Sempozyumun üçüncü oturumunun başkanlığını Bursa Uludağ Üniversitesi’nden Prof. Dr. Behçet Kemal Yeşilbursa üstlenirken, Dr. Georgios Limantzakis, Raif Kaplanoğlu ve Giovanni Cassano da konuşma yapacak.


Prof. Dr. Serhat Zaman’ın oturum başkanlığını üstleneceği günün son oturumu olan dördüncü oturumda ise Prof. Dr. Uğur Bilgili, Prof. Dr. Sertaç Dokuzlu, Doç. Dr. Hacer Karabağ Arslan ve Dr. Öğrt. Üyesi Yusuf Ziya Karaaslan bilgiler paylaşacak.


Etkinliklerin ilk günü, ‘Mavi Yeşil Mudanya’ isimli bir söyleşide Mithat Kırayoğlu, Cüneyt Pekman ve Ceyhun İrgil’in konuşmalarıyla son bulacak.



Etkinliğin ikinci günündeki beşinci oturumun başkanlığını Büyükşehir Belediyesi Kent Tarihi ve Tanıtımı Dairesi Başkanı Güney Özkılınç üstlenirken, Dr. Öğretim Üyesi Emine Şahin, Uğur Ozan Özen, Hilmi Haşal, Uzm. Sanat Tarihçi Fikret Alkan, Prof. Dr. Ayşegül Koyuncu Okca ve Zümrüt Üskül konuşma yapacak.


Mudanya ve çevresindeki yerel yönetimlerin geleceğe dair ortak bir vizyon geliştirmelerine fırsat sunacak olan ‘Belediye Başkanları ve Kent Konsey Başkanları Forumu’, bölgede sürdürülebilir kalkınma ve iş birliği kültürünü güçlendirmeyi hedefliyor. Forumun moderatörlüğünü Gazeteci-Yazar Yüksel Baysal üstlenirken, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Mudanya Belediye Başkanı Deniz Dalgıç, Bursa Kent Konseyi Başkanı Prof. Dr. Ertuğrul Aksoy ve Mudanya Kent Konseyi Başkanı Ozan Kozan konuşmacı olarak yer alacak. Etkinlikler, Yavuz Gerçekçi’nin koleksiyon ve arşivinden Mudanya Fotoğrafları ve Gazeteleri Sergisi ile son bulacak.



Geçmişin izleri geleceğe taşınacak


Uluslararası Mudanya Mütarekesi ve Kültürel Miras Sempozyumu, sadece Mudanya’nın tarihine ışık tutmakla kalmayacak, aynı zamanda bölgenin kültürel mirasının korunmasına yönelik adımlara da öncülük edecek. Yerel ve uluslararası akademik çevreler ile halk arasında güçlü bir köprü kurmayı hedefleyen sempozyum, Mudanya’nın tarihi önemini bir kez daha hatırlatarak, geçmişin izlerini geleceğe taşıma yolunda önemli bir adım olacak.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Sabiha Gökçen’den İspanya’nın Sevilla şehrine direkt uçuşlar başladı İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı’ndan (İSG) Pegasus Havayolları ile İspanya’nın Sevilla kentine direkt uçuşlar başladı. 24 Eylül 2024 tarihi itibariyle haftada 3 frekans olarak Salı, Perşembe ve Cumartesi gerçekleştirilecek uçuşlar, Madrid ve Barselona’dan sonra İspanya’nın üçüncü şehrini İstanbul’a bağlayacak. Türkiye’nin ikinci, Avrupa’nın dokuzuncu en yoğun havalimanı olan İSG, Sevilla’ya açılan ilk direkt hatla Avrupa genelindeki bağlanabilirliğini güçlendirmeye devam ediyor. Pegasus Hava Yolları’nın 24 Eylül 2024 tarihinde başlattığı uluslararası hat, İspanya’nın Endülüs Bölgesi’ne aktarmasız seyahat imkanı sunarak hem turizm hem de ticaret açısından yeni fırsatlar oluşturacak. Haftada 3 sefer olarak planlanan direkt uçuşların Türkiye ve İspanya arasındaki kültürel ve ekonomik bağları güçlendirmesi bekleniyor. Sevilla rotası İstanbul’dan ilk direkt uçuş olmasının yanı sıra Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan Barselona ve Madrid’den sonraki İspanya varışlı üçüncü hat oldu. İSG bu yeni rotayla 54 ülkede 40 iç hat ve 125 dış hat olmak üzere toplamda 165 destinasyonu İstanbul ile bağlıyor. “İstanbul’un bağlantılarını güçlendiriyor, seyahat deneyimini geliştiriyoruz” Sabiha Gökçen Havalimanı CEO’su Alp Er Tunga Ersoy, “Havalimanımızın uluslararası uçuş ağındaki en yeni bağlantısı Sevilla, hem iş hem de tatil için İstanbul’a seyahat etmek isteyenlere doğrudan ulaşım imkanı sunacak. Erişim kolaylığıyla şehrin havalimanı olarak bilinen Sabiha Gökçen’den Barselona ve Madrid’den sonra Sevilla hattıyla, İspanya’nın güneybatı kesimine yönelik seyahatleri de kolay hale getiriyoruz. Endülüs özerk bölgesinin kültür, sanat ve ekonomi merkezi olan bu şehirle İstanbul’u, konforlu seyahat deneyimiyle birbirine bağlamanın heyecanını yaşıyoruz. Dünya turizminin göz bebeği İstanbul’un dolayısıyla Türkiye’nin, farklı noktalara bağlanabilirliğini artırarak ekonomiye katkı sağlamaya, misafirlerimize en konforlu seyahat deneyimini sunmaya devam edeceğiz. Yeni hattın iki ülkeye de hayırlı olmasını diliyoruz” şeklinde konuştu.
İstanbul Milli güreşçi Adar, şampiyonluk hikayesini anlattı Esenler Belediyesi tarafından düzenlenen ’Madalya Hikayeleri’ programının bu ayki konuğu milli güreşçi Yasemin Adar oldu. Türkiye’nin dünya çapındaki ilk kadın güreş şampiyonu Adar, başarılarla dolu spor yolculuğunu gençlerle paylaştı. Esenler Belediyesi Gençlik ve Spor Hizmetleri Müdürlüğü’nün düzenlediği Madalya Hikayeleri’nin bu ayki konuğu milli güreşçi Yasemin Adar oldu. 19 yaşında güreşe başlayan ve 7. kez Avrupa şampiyonu olarak güreş kariyerindeki başarılarıyla adından söz ettiren Adar, madalyalarla dolu hikayesini genç sporcularla paylaştı. "Yaşam felsefem haline geldi" Üniversitede BESYO okuyup beden eğitimi öğretmeni olmak istediğini söyleyen Adar, "Hayatımın dönüm noktası olan iki tane hocayla tanıştım. Güreş antrenörlerimiz beni müsabakalara yolladı ve güreş serüvenim de böylece başlamış oldu. Güreş benim için tamamen yaşam felsefesi haline geldi. Yemek yemek ve uyumak gibi bir şey oldu. Üniversite yıllarımda devlet tarafından bir millilik bursu verildiğini duydum. Geri ödemesi olmayan ve çok güzel bir burstu. Türkiye 2. oldum ve sonrasında uluslararası müsabakalarda da güreşmem gerekti. Sonrasında Avrupa ve dünya şampiyonalarında güreşmeye başladım. Arkasından ilk kez 2013 yılında Akdeniz Oyunlarında başarı elde ettim" dedi. "Çifte mutluluk yaşadım" Adar, "Ben Türkiye Cumhuriyeti’ne birçok ilkleri yaşattım. Olimpiyatlarda ilk kez kadın olarak Avrupa ve dünya şampiyonu oldum. Olimpiyatlarda madalyalar kazandım. Ama benim hiç unutamadığım 2017 Dünya Şampiyonası’dı. Antrenör olan eşim beni izlemeye Paris’e geldi. Ben de güzel maçlar yaptım ve finale kadar yükseldim. Burada 5-4 gibi zor bir skorla şampiyon oldum. Elime bayrağı alıp o mindere çıktığımda inanılmaz duygulandım. Eşim de o an gelip bana evlenme teklifi etti. Hem dünya şampiyonu oldum, hem evlenme teklifi almıştım. Benim için çifte mutluluktu. Unutamadığım çok güzel bir anı olarak kaldı" ifadelerini kullandı. En zorlandığı maçı da anlatan Adar, sözlerini şöyle sürdürdü: "Dünya şampiyonalarında Japon güreşçiler beni çok zorluyordu. 2-1, 3-2 gibi kıran kırana bir maç oluyordu. Rus sporcular da çok iyiler. Üçüncü olarak da ABD ile zorlu müsabakalar oluyor."
Ankara Halil Akkaş: “Liyakate dayalı bir federasyon inşa edeceğiz” Türkiye Atletizm Federasyonu Başkan Adaylığını açıklayan Halil Akkaş, “Liyakate dayalı bir federasyon inşa edeceğiz” dedi. Türkiye Atletizm Federasyonu başkanlığı için 31 Ekim 2024 tarihinde gerçekleşecek seçimi çerçevesinde Türkiye Spor Yazarları Derneği (TSYD) Ankara şubesinde düzenlenen basın toplantısıyla Halil Akkaş başkanlık adaylığını açıkladı. Akkaş, ‘Temiz spor, temiz atletizm’ sloganıyla adaylığını açıklayarak, dopingle mücadele konusunda tavizsiz bir duruş sergileyeceğini kaydetti. “Liyakate dayalı bir federasyon inşa edeceğiz” Burada bir konuşma gerçekleştiren Akkaş, Türkiye Atletizm Federasyonu Başkanlığı görevine geldiği zaman hayata geçireceği projeleri aktararak, “Camiamızın tüm paydaşlarının ortak kararı ile yönetilen, birlik ve beraberliğin ön planda olduğu bir federasyon oluşturmayı hedefliyorum. Camiamız için emek vermiş, başarılar kazanmış ve camiamızın yüksek yararını düşünen değerli atletizm severler ile liyakate dayalı bir federasyon inşa edeceğiz” diye konuştu. “Atletizmin ülke genelinde tanınırlığına katkı sunmak istiyorum” Sponsorlar bularak federasyona destek sağlamayı hedeflediğini dile getiren Akkaş, “Türkiye şampiyonaları ve ligleri sponsorlarla ödüllü hale getirip katılım oranını ve kaliteyi arttırmayı hedefliyorum. Televizyon kanalları ile anlaşarak Türkiye şampiyonalarının ve liglerin canlı yayınlamasını, başarılı sporcularımızın hayat hikayelerinin yayınlarında yer almasını sağlayarak atletizmin ülke genelinde tanınırlığına katkı sunmak istiyorum. Milli Eğitim Bakanlığı ile ortak hareket edilecek projelerle başarılarda sürdürülebilirliği sağlamayı hedefliyorum. Federasyonumuzun web sayfasında sporcularımıza ait tüm verileri güncel tutarak milli takım seçmelerinde ve kamplarda adil ve şeffaf bir yönetim anlayışı içinde olacağız” ifadelerini kullandı. “Türk sporunun geleceğine miras bırakma gayreti içerisinde olacağız” Yıldızlar, gençler ve büyükler kategorisinde Avrupa, Dünya ve Olimpiyat barajlarını geçen milli sporculara maddi ve tematik sponsorlar vasıtasıyla destek verileceğini ifade eden Akkaş, “Altyapıda faaliyet gösteren tüm kulüplerimize spor malzemesi desteği sağlayacak ve yine alt yapıya yönelik gelişim kampları ve eğitim seminerleri düzenleyeceğiz. Türk sporunun son yıllarına baktığımızda en fazla değişme sporcunun atletizm branşında olduğunu görebilirsiniz. Bizler Ay-yıldız ruhunu, Ay-yıldız aşkını gerçek anlamıyla içinde barındıran milli sporcularımızı altyapılardan itibaren yetiştirerek Türk sporunun geleceğine miras bırakma gayreti içerisinde olacağız. ’Temiz spor, temiz atletizm’ sloganıyla çıktığımız bu yolda dopingle mücadele konusunda tavizsiz duruşumuzu her zaman göstereceğiz” açıklamalarında bulundu.
Denizli DENİB, Marmomac 2024 Fuarı’nda doğal taş sektörünü temsil ediyor Dünya doğal taş sektörünün önde gelen etkinliklerinden biri olan ve her yıl İtalya’nın Verona kentinde düzenlenen Marmomac Fuarı’na Denizli İhracatçılar Birliği (DENİB) üçüncü kez katılıyor. Dünya doğal taş sektörünün önde gelen etkinliklerinden biri olan ve her yıl İtalya’nın Verona kentinde düzenlenen Marmomac Fuarı, bu yıl 24 Eylül’de başlıyor. 27 Eylül 2024 tarihine kadar sürecek olan fuara, Denizli İhracatçılar Birliği (DENİB) bu yıl üçüncü kez katılıyor. Doğal taş sektörüne yönelik olarak 24-27 Eylül 2024 tarihleri arasında Verona’da düzenlenen fuarda, DENİB info standıyla yer alacak. Bu stant, üye firmaların toplantı organizasyonlarına ev sahipliği yaparak, Denizli’nin doğal taş sektörünün uluslararası arenada tanıtılmasına katkı sağlayacak. Fuar öncesinde, A.B.D., Almanya, Belçika, Hindistan ve İspanya Doğal Taş Derneklerinin Başkanlarının da katıldığı sektörel bir istişare toplantısı düzenleyen DENİB, bu toplantıda sektörün güncel gelişmeleri, geleceğe yönelik stratejileri ve küresel iş birliği imkanlarını masaya yatırdı. Bu girişim, fuarın yalnızca ticari bir etkinlik olmasının ötesinde, sektörün geleceğine yönelik önemli bir zemin hazırladı. Fuara Denizli’den katılan firmalara başarı dileklerini ileten DENİB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İbrahim Uzunoğlu, sektöre ilişkin, “Bu yıl Marmomac Fuarı’na Türkiye’den 154 firma katılım gösteriyor. Denizli’den ise 28 firmamızla temsil ediliyoruz. DENİB olarak info standımızda hem üyelerimize destek olmayı hem de fuara katılmayan, ancak ziyaretçi olarak bulunan firmalarımıza toplantı ve görüşme alanları sağlamayı amaçlıyoruz. DENİB olarak, bu fuarda Denizli firmalarının yanında olmaya devam edecek ve sektörün küresel ölçekteki gelişimine katkı sağlamayı sürdüreceğiz” dedi. Gerçekleştirilen sektörel istişare toplantısının sonrasında açıklamalarda bulunan DENİB Yönetim Kurulu Üyesi Celil Kılınç, “Denizli, Türkiye’de işlenmiş taş kategorisinde lider şehir konumundadır. Bu nedenle doğal taş ve mermer sektörü, kentimizin istihdamı ve sosyo-ekonomik yapısının ayrılmaz bir parçası haline gelmiştir. DENİB olarak, bu sektörü desteklemeye kararlılıkla devam edecek ve madencilik topluluğunun aktif bir parçası olmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu. “130’dan fazla ülkeye doğal taş ve traverten ihracatı gerçekleştiriyor” Fuarla ilgili görüşlerini paylaşan DENİB Başkanı Hüseyin Memişoğlu, şu ifadeleri kullandı: “Denizli ihracatında maden sektörünün yüzde 6 payı mevcut. Denizli’den 729 firma, dünyanın dört bir yanına, 130’dan fazla ülkeye doğal taş ve traverten ihracatı gerçekleştiriyor. Geçen yıl 250 milyon dolarlık doğal taş ihracatına imza attık. İlimizin dikkat çeken bir diğer özelliği ise doğal taş ihracatımızın yüzde 90’ının işlenmiş ürünlerden oluşması. Bu alanda, ülke çapında yüzde 18’lik bir pay ile lider durumdayız. Sektörümüzün geleceği parlak. Dünyanın birçok ünlü mimari yapısında Denizli mermerlerini görmek mümkün. Marmomac 2024 Fuarı’nın tüm katılımcılar için verimli geçmesini diliyor, fuara katılan firmalarımızı toplantı organizasyonları için standımıza davet ediyorum.”