GÜNDEM - 19 Kasım 2024 Salı 09:25

Savaştepe’ye sağlık merkezi, kent lokantası ve kreş müjdesi

A
A
A
Savaştepe’ye sağlık merkezi, kent lokantası ve kreş müjdesi

Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın, Savaştepe Halk Buluşması programında vatandaşlarla bir araya geldi. Savaştepe’de yoğun ilgiyle karşılanan Akın, “Savaştepe her şeyin en iyisini hak ediyor” diyerek ilçeye kazandırmayı planladıkları Tıbbiyeli Hikmet Sağlık Merkezi, kreş ve Kent Lokantası ile halkın öncelikli ihtiyaçlarına çözüm bulacaklarını dile getirdi.


Katılımcı ve demokratik bir belediyecilik anlayışıyla hizmetlerini sürdüren Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın, göreve gelir gelmez hayata geçirdiği “Halk Buluşmaları” kapsamında ilçelerdeki vatandaşlarla bir araya gelmeye devam ediyor. Savaştepe Ethem Çavuş Kültür Merkezi’nde gerçekleşen Halk Buluşması’nda Savaştepelileri dinleyen Başkan Akın, “Savaştepe, her şeyin en iyisini hak ediyor. Büyükşehir Belediyesi olarak tüm birimlerimizle hizmetinizdeyiz. Savaştepe’ye bir bütün olarak Balıkesir’e de en güzel şekilde hizmet etmek bizim görevimiz. Balıkesir’in her bir noktasına eşit hizmet götürmekte kararlıyız! Savaştepe’miz ve tüm vatandaşlarımız hak ettiği nitelikli hizmetleri eşit bir şekilde alacak.” ifadelerini kullandı.


Asfaltlanmayan yol kalmayacak


Balıkesir’in tüm ilçelerinde asfaltlanmadık yol bırakmayacağını söyleyen Akın’a en çok yol talebi iletildi. İlçede görev yapan muhtarlar köylerinde ve mahallelerinde ulaşım sıkıntısı yaşandığını belirtirken halk buluşmasına katılan kadınlar da çocuklar için park talep etti. Bazı mahalleler ise sağlık merkezi talebinde bulundu. Savaştepelilerin yoğun katılım gösterdiği Halk Buluşması’nda gelen her bir talep ilgili daire başkanı tarafından not alınarak, çözüm önerileri ve yapılacaklar dile getirildi.


“Savaştepe’nin üretim potansiyelini ortaya çıkaracağız”


Vatandaşlarla bire bir görüşmek ve sorunları, ihtiyaçları yerinde dinlemek için ilçe ziyaretlerini sürdürdüklerini söyleyen Başkan Akın “Bugün de Kuvayı Milliye’nin sembol isimlerinden Tıbbiyeli Hikmet’in memleketi Savaştepe’mizde sizlerleyiz. Öncelikle yerel seçimde bize büyük destek verdiğiniz için hepinize ayrı ayrı çok teşekkür ederiz. Biz de sizlerin güvenine layık olmak için emin olun hem ben hem de Ali Başkanımız gece gündüz demeden çalışıyoruz. Bildiğiniz gibi Balıkesir’imiz, ana hatlarıyla üç bölgeye ayrılıyor: Körfez, Güney Marmara Bölgesi ve Merkezimiz. Yıllardır maalesef bazı bölgeler bu yatırımlardan yeteri kadar pay alamıyor. Bunu hep gözlemledik ve dile getirdik. Hem milletvekilliği dönemimde hem de adaylık sürecimde defalarca bunu söyledim. Mesela Savaştepe. Savaştepe üzerine yoğun bir çalışma yaptık. Savaştepe gibi yüksek tarım ve hayvancılık potansiyeline sahip bölgelerimizin değerlendirilememesi Balıkesir’imiz açısından büyük bir kayıptır. Biz bu üretim potansiyelini ortaya çıkaracağız” dedi.


“Sözümüzün arkasındayız”


Kırsal kalkınma adına önemli çalışmalar başlattıklarını belirten Akın, “Seçim öncesinde verdiğimiz bazı sözler vardı. Tabii bu süreçte oy verenin de vermeyenin de belediye başkanıyım. Hiçbir ayrım yapmadan, programlarımıza bütün siyasi partileri de davet ediyoruz. Şimdi Sarıbeyler barajımızdaki su hatlarını kapalı sisteme dönüştüreceğiz. Bunun için Devlet Su İşleri ile çalışmalarımızı yaptık. Onay süreci tamamlandığında buradaki çalışmalarımız başlayacak. Biz sözümüzün arkasındayız” ifadelerini kullandı.


“Altyapı seferberliği başlattık”


Neredeyse tüm ilçelerde altyapıda ciddi eksiklikler olduğunu bununla ilgili altyapı seferberliği başlattıklarını söyleyen Akın “Balıkesir’in dört bir yanında başlattığımız altyapı seferberliğimiz Savaştepe’yi de kapsıyor. 50-60 senelik, yıpranmış, sağlıksız borulardan geçen suyu vatandaşımıza içirmemek için uğraşıyoruz. Halkçı belediyecilikte halkın sağlığı her şeyden önemlidir. Vatandaşa temiz suyu ulaştıramazsak gerçek anlamda halkçı bir belediyeciliği tamamlayamayız diye düşünüyorum. Bu nedenle BASKİ ekiplerimiz içme suyu hatlarına yönelik çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Genel sekreter yardımcılarımız, daire başkanlarımız, çalışma arkadaşlarımızla buradayız. Aslında bakarsanız Balıkesir Büyükşehir Belediyesi tüm kadrolarıyla hizmetinizde. Savaştepe’de bırakın köyleri, ilçe içinde dahi yapılmayan yollar vardı. Bunları hızla yeniliyoruz. Köy yollarını da hızlı bir şekilde yenilemek için çalışmalarımız devam ediyor. Bugün de yenilenmiş haliyle Savaştepe Otobüs Terminalimizi açtık. O bölgeyi de canlandırmak için çalışmalarımız var” şeklinde konuştu.


Kent lokantası müjdesi


Savaştepe’de yeni hizmete açacakları merkezlerin de müjdesini veren Akın, “Çiftçi emeğinin hakkını alamıyor, girdi maliyetleri almış başını gitmiş. Yıllarca çalışıp emekli olan da huzurlu ve rahat bir yaşamıyor. Bu gerçeği bildiğimiz için halkçı belediyecilik gereği yoksulluğu yenmek ve her yurttaşın adaletten ve eşitlikten doğrudan yararlandığı bir modeli oluşturmak için çalışıyoruz. Başkanımızla da konuştuk. Yakın zamanda bir kent lokantası açacağız. Çok çalışkan bir belediye başkanımız var. Eksiklerimizi tamamlamak için çalışacağız. Ayrıca burada kreş eksikliği var. Arkadaşlarımız geldi, baktı ve çalıştı. Kreş yerini belirledik. Çok yakında kreşin temelini de atıyoruz. Emeklilerimizin rahat etmesi lazım. Başkanımız ile birlikte bir ‘Emekli Bahçesi’ni çok kısa sürede hayata geçireceğiz. Onunla ilgili de arkadaşlarımız çalışıyor.” şeklinde konuştu. Savaştepe’den Yakın Kart başvurularının alındığını ve ihtiyaç sahibi vatandaşların belirlenerek Yakın Kart’larının teslim edildiğini söyleyen Akın, kent yoksulluğuyla da mücadele ettiklerini dile getirdi.


“Savaştepe aydınlanmanın başladığı yerdir”


Savaştepe’nin tarihteki yerinden bahseden Akın, “Burası Savaştepe! Burası Kuvayı Milliye’nin başladığı yer. Kurtuluş savaşına yaptığı katkılardan dolayı buranın adı TBMM kararıyla Savaştepe olmuştur. Burası aynı zamanda kurtuluştan ve Cumhuriyetin ilanından sonra Savaştepe Köy Enstitüsü’nün kurulduğu yerdir. Yani Savaştepe aynı zamanda Anadolu aydınlanmasının başladığı bir yer Böyle bir yerin önemini bildiğimiz için buranın adına yakışan bir Sağlık ve Tıp Merkezi kurma sözümüz var. Söz verdiğimiz gibi adı da belli: Tıbbiyeli Hikmet Sağlık ve Tıp Merkezi. Kahramanımız Tıbbiyeli Hikmet’in ismini yaşatacağız. Tıbbiyeli Hikmet 1901 yılında Savaştepe’de doğmuş, sonradan Boran soy ismini almış ve ünlü radyocu Orhan Boran’ın da babasıdır. Atatürk’ün alnından öptüğü cesur bir Savaştepelidir! O Hikmet ki, daha sonra Büyük Taarruza katılır ve İzmir’e giren ilk birlikte Sıhhiye Subayı olarak görev alır. İşte böyle bir ismin anısına doğduğu topraklarda Tıbbiyeli Hikmet’e yakışır bir sağlık merkezi kurmak da bize yakışır” şeklinde konuştu.


Savaştepeli çiftçiden 5 ton fasulye alınacak


Çiftçilere desteklerinin süreceğini söyleyen Akın “Çiftçimize Destek Programımız kapsamında Savaştepeli üreticilerimiz de dâhil olmak üzere başvuran tüm üreticilerimize tohum destekleri sağladık. Bir de burada verdiğimiz bir Et Entegre Tesisi sözümüz var. Onun da arkasındayız! Gerekli altyapı çalışmaları tamamlandığında onu da kuracağız. Etiyle, sütüyle marka olan Balıkesir’imize değer katacağız. Bizim amacımız; tarım ve hayvancılıkta büyük bir potansiyele sahip olan Savaştepe’de ithal eden değil, ihraç eden bir kent olmak. Yalnızca Türkiye’ye değil, bütün dünyaya ürün satmak istiyoruz” şeklinde konuştu. Akın, Savaştepeli çiftçilerden, belediye tesislerinde kullanılmak üzere 5 ton fasulye satın alacaklarını duyurdu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kastamonu Kastamonu ormanlarından Avrupa’ya 100 milyon liralık mantar ihracatı Kastamonu ormanlarından bol miktarda yetişen ve kırsal kesimde yaşayan vatandaşların geçim kaynağı haline gelen mantarlar, doğadan toplanarak Avrupa’ya ihracat ediliyor. Kastamonu’da bulunan mantar işleme firmaları tarafından Avrupa ülkelerine yıllık yaklaşık100 milyon liralık ihracat yapılıyor. Kastamonu’da sonbaharda etkili olan yağışlar, mantar bolluğu yaşattı. Özellikle kırsal kesimlerde yaşayan vatandaşlar tarafından toplanan mantarlar, Kastamonu’da bulunan firmalarda işlenerek Türkiye’nin dört bir yanına ve Avrupa’ya gönderiliyor. Kastamonu’da işlenen mantarlar, dondurulmuş vaziyette başta Almanya, Fransa, İtalya, Yunanistan, İsviçre, Bulgaristan gibi Avrupa ülkeleri başta olmak üzere dünyanın çeşitli ülkelerine ihraç ediliyor. İhraç edilen mantarlar özellikle Avrupa ülkelerinden yoğun ilgi görüyor. Kastamonu’da bulunan firmalar tarafından yurt dışına yılda yaklaşık 100 milyon TL değerinde mantar ihraç ediliyor. Devlet desteği ile Avrupa’nın mantar ihtiyacını karşılıyor Kastamonu’da dedesi ve babasının ardından 3’üncü kuşak olarak mantarcılıkla uğraşan Ferhat Çevik, eşi Arzu Çelik ile birlikte her yıl tonlarca mantar ihraç ediyor. Her yıl kapasitesini arttıran Çevik, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme (TKDK) Kurumunun IPARD-2 13. çağrısına müracaat etti. Toplamda 11,6 milyon liralık yatırımda bulunan Çevik, 5 milyon liralık hibe desteği aldı. Yapılan yatırım ve alınan hibe desteği ile birlikte Çevik çifti, soğuk hava deposu ekipmanlarını yenileyerek, 3 adet frigorifik kasalı araç satın aldı. Ayrıca geçen yıl ihracata başlayan Çevik çifti, yılda yaklaşık 900 ton mantarı Avrupa ülkelerine ihracat etti. “Mantarın işlenmesi ve mantarın toplanması konusu Kastamonu’nun en önemli gelir kapılarından bir tanesini oluşturuyor” Kastamonu Tarım ve Orman İl Müdürü Bekir Yücel Tanrıkulu, mantarın işlenmesi ve toplanması konusunun Kastamonu’nun en önemli gelir kapılarından bir tanesi olduğunu belirterek, “Kastamonu ilimiz, ülkemizde doğadan mantar toplanması ve bu toplanan mantarların yurtdışına ihracat edilmesi konusunda en önemli merkezlerden bir tanesi oluyor. Doğası ve eko-sistemi gereği gerçekten çok büyük ve önemli miktarda mantar üretimi mevcut. Bunlarla birlikte mantarların toplanması, işlenmesi ve ihracatı ayrı bir üretim süreci oluşturmakta. Bu sebeple toplanan mantarlar Kastamonu’daki firmalarımıza gelmekte ve bu işletmelerde gerekli işlemlere tabi tutulduktan sonra yurtdışına, özellikle de Avrupa ülkeleri başta olmak üzere ihracatı gerçekleştiriliyor. Özellikle 8-10 çeşit mantar başta olmak üzere yine Avrupa’nın başta Almanya, İtalya, Fransa olmak üzere ihracatı yapılmaktadır. Ekonomik gelir kapsamını ve istihdamda düşünülerek mantarın işlenmesi ve mantarın toplanması konusu Kastamonu’nun en önemli gelir kapılarından bir tanesini oluşturmaktadır. Bizlerde özellikle firmalarımızla ilgili burada yapacakları gerek soğuk hava deposu olsun, gerek mantar işleme üniteleri olsun, hem Kırsal Kalkınma Destekleme Kurumu (TRDK) tarafından hem de bizlerin Kırsal Kalkınma Yatırımlarını Destekleme Programı kapsamında gerekli destek ve hibeleri Tarım ve Orman Bakanlığı olarak hem sağlıyor hem de veriyoruz” dedi. “800-900 ton gibi bir hasat dönemimiz oldu” Bu yıl 900 ton civarında bir hasılat yapıldığını belirten Ferhat Çevik ise, “Eşim Arzu Çelik ile birlikte mantar işini üç kuşak olarak, dedemden babama, babamdan da bana olarak devam ettiriyoruz. 1988 yılından beridir mantar işiyle uğraşıyorum. İşimizi her geçen yıl geliştirerek devam ettiriyoruz. Doğada yetişen mantarların alımı, işlenmesi, paketlenmesi ve ihracatına kadar olan bütün yolculuğunu işletmemizde katma değer elde ederek satışını gerçekleştiriyoruz. Mantar, Kastamonu’da merkez başta olmak üzere Türkiye genelinde ekonomiye katkısı ve ihracata giden bir ürün oluyor. Bölgemizde yetişen toplamda 18 çeşit mantar topluyoruz. Bunların 5-6 çeşidini yurtdışında Almanya, İtalya, Fransa gibi ülkeler başta olmak üzere İsviçre, Bulgaristan, Yunanistan gibi diğer ülkelere de ihracatını yapıyoruz. Dünya üzerinde mantar kullanılan ve tüketilen bir ürün. Yıllık hasadına bağlı olmak üzere bu yıl doğamızda mantar bol miktarda oldu. Kastamonu merkez başta olmak üzere işletmemizden 800-900 ton gibi bir hasat dönemi oldu. Yenilenebilen tüm mantar çeşitlerinin hepsi ihracat edilebiliyor. Pazar ile ilgili sıkıntımız yok, doğadan gelen verime göre yani hasada göre hareket ediyoruz. Ülkemizde yetişen mantar çeşitlerinin yüzde 90’ını da ihracat ediliyor. Mantara ilgi büyük, mantar etten daha fazla protein ve lezzet bakımından daha zengin olduğu için yurtdışında büyük talep görüyor” diye konuştu.