EKONOMİ - 25 Eylül 2024 Çarşamba 13:02

Kepez’deki kentsel dönüşümde hak sahiplerine konutlar teslim edilmeye devam ediyor

A
A
A
Kepez’deki kentsel dönüşümde hak sahiplerine konutlar teslim edilmeye devam ediyor

Antalya Büyükşehir Belediyesi, Kepez ve Santral Mahalleleri Kentsel Dönüşüm Projesi’nde hak sahiplerine konutlarını teslim etmeye devam ediyor. Temmuz 2020’den bu yana 4026 konut hak sahiplerine teslim edilirken, Eylül 2024 tarihi itibariyle 1068 konut daha hak sahiplerine teslim edilecek. Vatandaşın yıllardır beklediği evlerine kavuşmasını sağlayan Antalya Büyükşehir Belediyesi, bölgeye kazandırdığı sosyal donatı alanlarıyla da Kepez ve Santral mahallelerinin çehresini değiştirdi.


Başkan Muhittin Böcek, Nisan 2019’da Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı olarak göreve gelir gelmez vatandaşın mağdur olmaması için geçmiş dönemden yarım kalan Kepez ve Santral Mahalleleri Kentsel Dönüşüm Projesi’nde çalışmaların hızlandırılması talimatını verdi. Yüklenici ile 24.03.2017 tarihinde imzalanan sözleşmeye göre imalatların 30.03.2019’da bitmiş olması gerekirken bu tarihe kadar tek bir dairenin teslimatı gerçekleşmedi. Başkan Böcek’in talimatıyla hem bölgede çalışmalar hızlandı, hem vatandaşların kira yardımları devam ettirildi. Mevcut durumda inşaat ilerleme seviyesi %95’i aşan projede 5094 dairenin hak sahiplerine teslimi gerçekleştirildi.



Kalan daireler yılsonuna kadar teslim edilecek


Projede; Temmuz 2020’de 606, Nisan 2021’de 972, Aralık 2021’de 372, Eylül 2022’de 474, Temmuz 2023’te 582, Ekim 2023’te 450, Mart 2024’te 570 olmak üzere 4026 konut hak sahiplerine teslim edildi. Eylül 2024’te de 1068 konutun anahtarının hak sahiplerine verilmesiyle toplamda 5094 konut hak sahiplerine teslim edilmiş olacak.



Yüzde binden fazla kira artışı gerçekleşti


Başkan Böcek söz verilen tarihte evlerini alamayan vatandaşların yaşadığı kira mağduriyetini de giderdi. Temmuz 2018-Ocak 2021 tarihleri arasında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından hak sahiplerine 750 TL kira yardımı yapılırken, Ocak 2022’de Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin belirlediği kira tutarı bin 100 TL, Ocak 2023’te 2 bin 500 TL, Temmuz 2023’te 4 bin TL, Ocak 2024’te 5 bin TL, Mayıs 2024’te 10 bin TL’ye yükseldi. Başkan Böcek 750 TL olarak devir aldığı kira yardımlarına vatandaşların mağduriyet yaşamaması adına yüzde 1000’den fazla artış gerçekleştirdi.



Sosyal donatı alanları yapıldı


Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Kepez ve Santral Mahallesi Kentsel Dönüşüm Projesi’nde yıllardır evlerine kavuşmayı bekleyen vatandaşların mağduriyetini giderirken, bir yandan da bölgenin sosyal donatı ihtiyacını giderecek birçok projeyi hayata geçirdi. 6 bin 500 metrekare inşaat alanına sahip, 210 pazarcı yeri, 130 araçlık otopark alanına sahip olacak şeklinde planlanan iki katlı kapalı pazar yeri açıldı. Antalya Büyükşehir Belediyesi ayrıca, Kepez ve Santral Mahallesi Kentsel Dönüşüm Projesi alanına 27 bin metrekarelik yeni bir park da kazandırdı. 100. Yıl Parkı adı verilen alanda yürüyüş yolları, koşu parkuru, yeşil alan, bisiklet yolu, basketbol sahası, çocuk oyun ve açık hava spor alanları bulunuyor. Bu donatılarla birlikte Kepez ve Santral Mahallesi’nde yepyeni bir yaşam alanı oluştu.



Yol ve kavşak çalışması yapıldı


Kentsel dönüşüm projesi içerisinde yaklaşık 2 bin 250 metre gidiş 2 bin 250 metre dönüş olmak üzere toplam 4.500 metre uzunluğunda yol imalatı, Antalya Büyükşehir Belediyesi Yapım İşleri Şube Müdürlüğü tarafından tamamlandı. 7 bin 300 metre bordür, 4 bin 300 metrekare parke döşemesi gerçekleştirilirken, biri dönel adalı kavşak olmak üzere 3 adet kavşak çalışması da hayata geçirildi. Trafik güvenliğinin emniyetli bir şekilde sağlanması adına 6 bin 500 metre yol çizgi çalışması yapıldı.



Kepez’deki kentsel dönüşümde hak sahiplerine konutlar teslim edilmeye devam ediyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Sultangazi Belediyesi’nden kadınlara özel Boğaz turu Sultangazi Belediyesi’nin, ilçede yaşayan vatandaşlara yönelik ücretsiz Boğaz Turları başladı. Yeşilin farklı tonlarıyla buluşan İstanbul Boğazı’nın masmavi sularında keyifli bir yolculuk yapan Sultangazili kadınlar, etkinlikten büyük bir memnuniyet duydu. Sultangazi Belediyesi’nin, ilçede yaşayan vatandaşlara yönelik ücretsiz Boğaz Turları başladı. Etkinlik kapsamında ilk tur, ilçede yaşayan kadınlara yönelik olarak düzenlendi. Servis otobüsleriyle Sultangazi’deki toplanma alanından alınan kadınlar ve 12 yaşından küçük çocukları, daha sonra gemiye binmek üzere Eminönü’ne hareket etti. Burada gemilere aktarma yapan kadınlar ile çocukları, rehberler eşliğinde Boğaz Turu’nun keyfini çıkarttı. Yeşilin farklı tonlarıyla buluşan Boğaz’ın masmavi sularının, birbirinden güzel yalıları ve güzel manzarasının tadını çıkaran kadınlar, eğlenceli bir gün geçirdi. Boğaz turuna katılan kadınlar, kendilerine sunulan ikramlar ve muhteşem manzaralar eşliğinde İstanbul Boğazı’nda güzel bir sonbahar günü geçirdi. Program sonunda kadınlar ve çocukları servis otobüsleriyle yeniden ilçeye hareket etti. Sosyal belediyecilik anlayışıyla hizmetlerine devam ettiklerini belirten Sultangazi Belediye Başkanı Abdurrahman Dursun, “İstanbul Boğazı dünyanın en güzel manzarasına sahip yerlerinden biri. Sultangazili komşularımızın bu güzelliği yaşaması ve keyifli bir gün geçirmesi için bu programları düzenliyoruz. Bugunkü misafirlerimiz çocuklarıyla birlikte güzel bir gün geçirdiler. Bundan sonra da bu programlarımız gençlerimiz, yaşlılarımız ve komşularımız için devam edecek. Komşularımızı bu programlara katılmaya davet ediyorum” dedi.
Kayseri Alzheimer hastalığındaki en önemli konu erken teşhis Nöroloji Uzmanı Dr. Güven Arslan, Alzheimer hastalığının yaşla birlikte arttığına dikkat çekerek, “Hastalık çok anlık unutkanlıklardan başlayıp, hastayı günlük aktivitelerini yapamayacak duruma kadar getirebiliyor. Yakın geçmişe dönük hafıza sorunlarında hekime başvurulmasını öneriyoruz” dedi. Acıbadem Kayseri Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Güven Arslan, Alzheimer hastalığının sinir hücrelerinin zamanla yıpranması sonucu işlevini yerine getiremediği bir hastalık olduğunu söyleyerek önemli bilgiler verdi. Alzheimer hastalığının tanısını koymada klinik bulguların çok önemli olduğunu vurgulayan Dr. Arslan “Öncelikle hastanın şikayetleri ve muayenesi ön plana çıkmaktadır. Sonrasında klinik ölçeklerle bilinçsel bozulmanın, hafıza kaybının derecesini araştırıyoruz. Sonrasında da MR ve tomografi gibi tekniklerle beynin görüntülenmesini alıyoruz. Hastalık çok basit ve anlık unutkanlıklardan başlayıp, hastanın günlük aktivitelerini yapamayacak duruma kadar gelebiliyor. Kişi unutkanlığının farkında da olmayabilir” ifadelerini kullandı. Alzheimer’ın “demans” yani bunama sorunlarının bir çeşidi olduğunu ve yüzde 50-60 görülme sıklığı ile demansın en yaygın sebebi olduğunu belirten Dr. Arslan hastalığın kadınlarda erkeklere oranla daha sık görüldüğünü söyledi. Dünyada yaklaşık 50 milyon kişinin Alzheimer hastası olduğuna değinen Dr. Arslan, yaşlı nüfusun artmasıyla bu rakamın daha da artacağını, sadece ülkemizde 600 bin ailenin Alzheimer hastalığı ve beraberinde getirdiği sorunlarla mücadele ettiğini dile getirdi. “En önemli konu erken teşhis” Alzheimer hastalığındaki en önemli konunun erken teşhis olduğunun altını çizen Dr. Arslan, “Bunu asla unutmamalıyız. Çünkü beyinde bir hasar süreci mevcut. Bu hasar meydana gelmeden tedaviye başlarsak, sağlıklı süreleri uzatabiliyoruz. O yüzden yakın hafıza bozukluğu tespit edildiği zaman uzman hekime başvurulmasını tavsiye ediyorum” dedi. Alzheimer tanısı konulan bireyin beslenmesi, günlük egzersizleri ve aktivitelerinin tamamen bozulabildiğini aktaran Dr. Arslan, “Hastalığın tedavisinde klasik ilaç tedavilerimiz mevcut. Bunlar beyindeki eksilen maddeleri yerine koyma metoduyla çalışıyor. Daha yeni araştırmalarda beyindeki hasarı önlemeye yönelik hastalığın çok erken evrelerinde kullanılabilen metotlar geliştirilmektedir. Henüz yaygın kullanımda değil ancak ilerisi için umut verici tedaviler geliyor” diye konuştu.
Sakarya Vali Rahmi Doğan Sakarya’da görevine başladı Resmi Gazete’de yayımlanan Valiler Kararnamesi ile Vali-Mülkiye Başmüfettişi Rahmi Doğan, Sakarya Valilik Kampüsü’nde gerçekleşen karşılama töreni ile birlikte görevine başladı. Vali Doğan, “Makamda oturmayı seven bir yapım yok. Dışarıda genelde arazide olurum. Sakarya’nın sanayisi, tarımı, turizmi ve ticareti Türkiye için çok önemli ve kritik bir noktadadır. Biz de bu çerçevede gerekli çalışmaları yapacağız” dedi. Resmi Gazete’de yayımlanan Valiler Kararnamesi ile Vali-Mülkiye Başmüfettişliğinden Sakarya Valiliğine atanan Rahmi Doğan, valilik önünde gerçekleşen karşılama töreninin ardından görevine başladı. Vali Doğan, “Bugün Sakarya Valiliği görevine başlamış bulunuyoruz. Başta Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a ve İçişleri Bakanımız Ali Yerlikaya şükranlarımı sunuyorum. Sakarya’nın potansiyelini bilen birisiyim. Gerek İstanbul bağlantısı gerekse Ankara otobana bağlantısı. Yine kavşak olarak da Akdeniz bağlantısını da bilen, birisi olarak şunu ifade etmek istiyorum ki; Sakarya’nın sanayisi, tarımı, turizmi, ticareti Türkiye için çok önemli ve kritik bir noktadadır. Biz de bu çerçevede gerekli çalışmaları yapacağız. Gayretle çalışacağız. Halkın içerisinde olacağız. Bu süreç içerisinde milletvekillerimizle, büyükşehir belediye başkanımıza, belediye başkanlarımızla, siyasi parti temsilcilerimizle, STK’larla, sanayi odalarıyla, ticaret odalarıyla, muhtarlarımızla ve en önemlisi de halkımızla iç içe olacağız” dedi. “Makamda oturmayı seven bir yapım yok, genelde arazide olurum” Doğan, “Makamda oturmayı seven bir yapım yok. Dışarıda genelde arazide olurum. OSB’leri, sanayi kuruluşlarını dolaşırım. Elbette zaman zaman makamda da toplantılar, değerlendirmeler yapılacaktır. Ama ben alan adamıyımdır, alanda çalışır ve koştururum. Buradan benden önceki Valimiz Yaşar Karadeniz ağabeyime şükranlarımı sunuyorum. Yapmış olduğu hizmetlerden dolayı da ayrıca kendisine teşekkür ediyorum. Değerli Sakaryalı hemşehrilerime de buradan saygı, sevgi ve muhabbetlerimi iletiyorum. Bugün bismillah dedik, başladık inşallah. Bundan sonra halkımızla da zaman zaman bir araya gelerek onlarla da tanışacağız” diye konuştu.