KÜLTÜR SANAT - 27 Ağustos 2024 Salı 17:33

Ferzan Özpetek: "Altın Portakal, Türkiye sinemasının hafızasını saklayan çok önemli bir markadır"

A
A
A
Ferzan Özpetek: "Altın Portakal, Türkiye sinemasının hafızasını saklayan çok önemli bir markadır"

5-12 Ekim tarihlerinde gerçekleştirilecek olan Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin Ulusal Uzun Metrajlı Yarışma Bölümü’nün Jüri Başkanı Ferzan Özpetek, geçtiğimiz günlerdeki İstanbul ziyaretinde, "Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali, sinemanın kültürel hafızasını saklayan çok önemli bir markadır. Bu markayı sektörün her alanındaki yıldızlarını parlatarak, festivale hak ettiği değeri verebilme çabasında olan herkesle bir arada olacağım için heyecanlıyım" dedi.


Ferzan Özpetek’in jüri başkanlığını üstlendiği Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin Ulusal Yarışma Jürisi; Deniz Göktürk Kobanbay, Gökçe Bahadır, İlker Kaleli, Melis Behlil, Melisa Önel ve Mercan Dede’den oluşuyor.


2018 yılında Antalya’da Yaşam Boyu Başarı Ödülü alan, filmleri, kitapları, Venedik Bienali için hazırladığı "Venetika" isimli enstalasyon, sahnelediği müzikaller ve tiyatro oyunlarıyla dünya çapında başarılara imza atan yönetmen, senarist ve yazar Ferzan Özpetek, David Di Donatello ödüllü tasarımcı ve sanat yönetmeni Deniz Göktürk Kobanbay, 2014 yılında 64. Berlin Film Festivali’nin Forum bölümünde yer alan “Kumun Tadı” ve 2023 yılında vizyona giren “Aniden” filmleriyle tanınan senarist/yönetmen Melisa Önel, Mercan Dede Ensemble grubunun kurucu ortağı, müziğiyle ülkemizi dünya çapında temsil eden neyzen, besteci, yapımcı ve DJ Mercan Dede, Kadir Has Üniversitesi öğretim üyesi, sinema yazarı Doç. Dr. Melis Behlil, rol aldığı sinema, dizi ve tiyatroda canlandırdığı karakterlerle iz bırakan, hayattaki duruşu ile kadınlara ilham veren Gökçe Bahadır ve yerli-yabancı projelerde oyunculuk performansıyla tüm karakterlerini ikonikleştiren, son olarak gösterildiği ülkelerde en çok izlenenler listesinde yer alan İspanyol dizisi La Paison Turca’nın başrol oyuncusu İlker Kaleli’den oluşan jüri, son on yılın en yüksek başvuru sayısına ulaşıldığı Uzun Metrajlı Film Yarışması’nın ‘En’lerini seçecek.



“Sinema yaşamının önde gelen isimlerini bir araya getirecek”


Sinemanın gücü ve büyüleyici etkisiyle uluslararası bir başarıya imza atmaya hazırlanan festivalde, farklı kategorilerde yarışacak filmleri değerlendirecek jüriler, deneyimli isimlerin bir araya gelmesiyle oluşturuldu.


Festivalin Film-Yön jürisinde, Eve Dönüş ve Guruldayan Kalpler’in senaristi ve yönetmeni Ömer Uğur, Vendetta Song belgeseliyle uluslararası ödüller kazanan, Kovan ve Bir Gün 365 Saat filmleriyle dikkat çeken yönetmen Eylem Kaftan ile Mavi Gözlü Dev Nazım Hikmet ve Hilal-i Ahmer Hanımlar Merkezi filmlerinin usta yönetmeni Biket İlhan yer alıyor.


Ulusal Belgesel Film Yarışma jürisi, tarih ve kültür belgeselleriyle tanınan gazeteci ve belgeselci Ahmet Yeşiltepe, Varto’daki Köy Okulunun Orkestrası’nı belgeselleştiren yönetmen Jale İncekol ve akademisyen Doç. Dr. Nurdan Tümbek’ten oluşurken, Ulusal Kısa Film Yarışma bölümüne katılan kısa filmleri, Ziazan adlı kısa filmiyle 19 ülkede, 43 festivalde, 11 ödül kazanan senarist, oyuncu ve yönetmen Derya Durmaz, Zerre ve Gölgeler İçinde filmleriyle ulusal ve uluslararası bir çok ödül kazanan yönetmen Erdem Tepegöz ve 2021’de yazıp yönettiği ve oyuncuları arasında yer aldığı ‘Bayrak’ isimli kısa filmiyle ödüller alan, Türkan Şoray’ın yönettiği ‘Uzaklarda Arama’ sinema filminde yer alan Pınar Göktaş değerlendirecek.


Sinema Okulları Öğrenci Filmleri Yarışma bölümünün jürisinde ise; Bir Kadının Anatomisi ve Yengeç Sepeti isimli ödüllü filmlerin yapımcısı Aycan Çetin, Büyük Adam Küçük Aşk filmiyle 2001 OSCAR aday adayı olan Handan İpekçi ve Havar filmiyle tanınan SETEM’in kurucularından Mehmet Güleryüz yer alıyor.



Heyecan dorukta


İtalyan asıllı Fransız film kuramcısı Ricciotto Canudo’nun "yedinci sanat" olarak tanımladığı ve Antalya ile özdeşleşen Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali, Antalya Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde yapılıyor. Ülkemizin kültürel markalarının önde gelen festival Altın Portakal’ın, hak ettiği verimlilik ve pırıltı ile gerçekleştirilmesi için sektör 5-12 Ekim tarihlerinde bir araya gelecek.


Başvuru sahiplerinin heyecanla beklediği ve ön jüri tarafından seçkisi yapılarak yarışmaya hak kazanan filmler, önümüzdeki günlerde festival komitesi tarafından açıklanacak.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Uşak Filistinli öğrenciler Uşak Üniversitesinde staj yapıyor Uşak Üniversitesi, Filistin Polytechnic Üniversitesi ile yapılan ikili işbirliği ve Erasmus+ ICM KA171 Projesi anlaşmaları kapsamında hastane stajlarını yapmak üzere gelen Filistin Polytechnic Üniversitesi Tıp Fakültesi 5. sınıf öğrencilerini ağırladı. Uşak Üniversitesi, Filistin Polytechnic Üniversitesi ile yapılan ikili işbirliği ve Erasmus+ ICM KA171 Projesi anlaşmaları kapsamında hastane stajlarını yapmak üzerine Uşak Üniversitesi’ne gelerek Rektör Savaş ile bir araya geldi. Rektör Savaş, yaptığı konuşmada Filistin’in Türkiye için kardeş bir ülke olduğunu ve Filistinli öğrencileri ağırlamaktan mutluluk duyduklarını belirtti. Ayrıca, Uşak Üniversitesi’nin Filistin halkına her zaman destek vermeye devam edeceğini ifade etti. Uşak Üniversitesi’nin uluslararası ikili işbirliklerine çok önem verdiğini söyleyen Rektör Prof. Dr. Ekrem Savaş, “Tıp eğitimi alan bu pırıl pırıl öğrencilerimiz yaptığımız anlaşmalar sayesinde 3 yıldır üniversitemizde staj yapmaya geliyorlar. Öğrencilerimiz, hastanemizin farklı bölümlerinde staj yapıyorlar. İlk yıl 9 öğrencimiz geldi ve Acil Tıp Anabilim Dalı, Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı ile Üroloji Anabilim Dalında staj yaptı. Geçtiğimiz yıl öğrenci sayısı 10’a çıktı ve Genel Cerrahi Anabilim Dalı, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı, Acil Tıp Anabilim Dalı ve İç Hastalıkları Anabilim Dalında staj yaptılar. Bu yıl Eylül ayında 16 öğrencimiz geldi. Şu an gelen öğrencilerimiz Nöroloji ve Acil Tıp Anabilim Dalında staj yapıyorlar. Ekim ayında ise 13 öğrenci daha gelecek’’ bilgisini verdi. Uşak Üniversitesi olarak öğrencilerin barınmalarından diğer ihtiyaçlarına her konuda yanlarında olduklarının altını çizen Prof. Dr. Ekrem Savaş ‘‘Bu işbirlikleri, Uşak Üniversitesi’nin uluslararası alandaki akademik ilişkilerini güçlendirmeye ve Filistinli öğrencilere önemli eğitim fırsatları sunmaya devam ediyor.’’ şeklinde konuştu. Filistinli öğrenciler, Uşak Üniversitesi’nde ve Türkiye’de bulunmaktan duydukları memnuniyeti dile getirerek, kendilerine sunulan imkânlar için başta Rektör Prof. Dr. Ekrem Savaş olmak üzere Uşak Üniversitesi Tıp Fakültesi ve tüm Uşak Üniversitesi ailesine teşekkür etti. Uşak Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde staj yapmanın kendileri için önemli bir deneyim olduğunu belirten öğrenciler, Türkiye’nin Filistin halkına olan desteğinin kendileri için çok değerli olduğunu ifade ettiler. Etkinliğe, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Kenan Taş, Prof. Dr. Lütfi Özav ile Prof. Dr. Osman Birgin, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hanefi Özbek, Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Mahmut Çay, Uşak Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. İsmail Kaya, Uluslararası İlişkiler Genel Koordinatörü Doç. Dr. Tolga Kargın ve Erasmus+ Değişim Programları Koordinatörü Arş. Gör. Dr. Ercan Bahtiyar da katıldı.
Adana TEKNOFEST’e 1 milyon ziyaretçi bekleniyor Adana’da ‘TEKNOFEST’ için geri sayım başlarken festivalin genel sekreteri Muhammet Saymaz, "1 milyondan fazla ziyaretçi bekliyoruz. Gelen ziyaretçilerimiz internet sitemizden online başvurusu yapması onlar adına kolaylık sağlayacak" dedi. Adanalılar 2-6 Ekim arasında düzenlenecek TEKNOFEST için gün saymaya başladı. T3 Vakfı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ana yürütücülüğünden gerçekleştiren Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali’nde 1 milyona yakın ziyaretçi katılması bekleniyor. Adana Şakirpaşa Havaalanında gerçekleştirilecek olan TEKNOFEST’te basın mensuplarına alan hakkında bilgi verildi. “1 milyon 650 binden fazla yarışmacı başvurdu” TEKNOFEST Genel Sekreteri Muhammet Saymaz, “Bu yıl TEKNOFEST Adana’ya 1 milyon 650 binden fazla yarışmacı başvurdu. Bu yılda kendi rekorumuzu kırmayı başardık. İlk yılımızda 20 bin başvuru olmuştu. Aslında toplumumuzun bilim ve teknolojiye ne kadar ilgili olduğunun en bariz göstergelerinden bir tanesidir. Bu durumdan oldukça mutluyuz” dedi. “Şampiyonlar ligi formatını ilk defa yapıyoruz” Adana’da gerçekleştirilecek olan TEKNOFEST’te bu yıl ilk defa şampiyonlar ligini yapacaklarını dile getiren Saymaz, ”Aslında şampiyonların da şampiyonlarının çıkacağı bir alan oluşturacağız. Farklı görevler olacak be daha büyük ödüller olacak. Burada şampiyonlar ligi en önemli çıkış noktalarımızdan birisi olacak. Çağımıza uygun birçok yeniliği Adana’da hayata geçireceğiz” diye konuştu. “ 1 milyondan fazla ziyaretçi bekliyoruz” Adana’nın festival şehri olduğunu bildiklerini belirten Saymaz, ”Biz 1 milyondan fazla takipçi bekliyoruz. Belki 1 buçuk milyon katılımcı olur ama festivaller şehri olması hasebiyle ve vatandaşlarımızın da ilgisinin çok yüksek olduğunu bildiğimiz için katılımın ciddi anlamda yüksek olacağını düşünüyoruz” şeklinde konuştu. “Misafirler ‘Teknofest.org’ üzerinden akredite yapmaları gerekiyor” Katılımcıları ilgilendiren konular hakkında da bilgilendirmelerde bulunan Saymaz, “Katılım sağlayacak misafirlerin ‘Teknofest.org’ üzerinden başvuru yapmaları gerekiyor. Vatandaşlarımızdan toplu ulaşım araçlarıyla gelmelerini rica ediyoruz. Özellikle erken saatlerde burada olmaları hem vatandaşlar açısından hem de bizlerin operasyon kabiliyeti açısından çok önemli. Online başvuru yapmayan katılımcılar girişte manuel kayıt oluşturacaklar. Ancak, manuel kayıt hem onları hem de bizi ciddi anlamda yoracaktır. O yüzden online başvuru yapılması çok daha kıymetli” dedi.